Τα νέα άρθρα δεν θα αναρτώνται πλέον στο ιστολόγιο, αλλά απευθείας στο ευρετήριο παθήσεων.
0 Comments
Το Κόρντισεπς σίνενσις (Cordyceps sinensis) είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο φαρμακευτικό μανιτάρι στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική που χρησιμοποιείται στην Κίνα για περισσότερα από 700 χρόνια.
Το Κόρντισεπς σίνενσις έχει καταχωρηθεί από το 1964 ως βοτανικό φάρμακο στην επίσημη Κινεζική Φαρμακοποιία από την Επιτροπή Φαρμακοποιίας και το Κινεζικό Υπουργείο Υγείας. Το Κόρντισεπς σίνενσις είναι γνωστό για την ικανότητά του να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων ασθενειών, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τις λειτουργίες του πνεύμονα και των νεφρών, το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και για την ικανότητά του να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την σωματική απόδοση. Σύγχρονες φαρμακολογικές μελέτες έχουν δείξει τις θεραπευτικές του επιδράσεις σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως : - ηπατικές, - καρδιαγγειακές, - όγκοι, - γήρανση, - υποσεξουαλικότητα, και - υπερλιπιδαιμία. Τα τελευταία 10 χρόνια, η ζήτηση και η τιμή του έχουν αυξηθεί δραματικά στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Ινδία. Καθώς το φυσικό Κόρντισεπς σίνενσις είναι πολύ περιορισμένο και δεν μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, η τεχνολογία ζύμωσης έχει αξιοποιηθεί ευρέως για την παραγωγή μεγάλης κλίμακας μυκηλίων Κόρντισεπς Σίνενσις. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το κόρντισεπς. Πηγή: Review J Funct Foods . 2014 Jan;6:33-47. doi: 10.1016/j.jff.2013.11.024. Epub 2013 Dec 21. Recent advances in Cordyceps sinensis polysaccharides: Mycelial fermentation, isolation, structure, and bioactivities: A review Jing-Kun Yan, Wen-Qiang Wang, Jian-Yong Wu https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32362940/ Το Πόρια κόκος (Poria cocos Wolf) είναι ένα βρώσιμο φαρμακευτικό μανιτάρι που αναπτύσσεται στις ρίζες των πεύκων και χρησιμοποιείται ευρέως ως βοτανικό φάρμακο στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα.
Το Πόρια κόκος έχει αξιοσημείωτες βιολογικές δραστικότητες, συμπεριλαμβανομένων των : - αντικαρκινικών, - αντιφλεγμονωδών, - αντιοξειδωτικών, - αντιγηραντικών, - αντιδιαβητικών, και - αντιαιμορραγικών πυρετών. Τα κύρια βιοενεργά συστατικά του Πόρια κόκος συμπεριλαμβάνουν: - τριτερπενοειδή, - λιπαρά οξέα, - στερόλες, και - πολυσακχαρίτες. Αυτές οι οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στο Πόρια κόκος χρησιμοποιούνται σε πολλές παραδοσιακές κινεζικές συνταγογραφήσεις για την αντιμετώπιση : - της γαστρίτιδας, - της νέφρωσης, - του οιδήματος, - της ζάλης, - της ναυτίας, - της έμεσης, και - της υπεργλυκαιμίας. Περισσότερες πληροφορίες για το Πόρια κόκος Πηγή: Int J Mol Sci . 2019 Sep 27;20(19):4801. doi: 10.3390/ijms20194801. Poria cocus Wolf Extract Ameliorates Hepatic Steatosis through Regulation of Lipid Metabolism, Inhibition of ER Stress, and Activation of Autophagy via AMPK Activation Ji-Hyun Kim, Hyun A Sim, Dae Young Jung, Eun Yeong Lim, Yun Tai Kim, Byung Joo Kim, Myeong Ho Jung https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31569635/ Μία μετα-ανάλυση 33 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (7.175 ασθενείς) έδειξε ότι το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή βελτίωσε τον βήχα και τον πονόλαιμο.
Δείτε περισσότερες μετα-αναλύσεις για αυτό το βότανο. Υπήρξε στατιστικά σημαντική επίδραση στην βελτίωση των συνολικών συμπτωμάτων των οξειών λοιμώξεων του αναπνευστικού σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, την συνήθη φροντίδα και άλλες θεραπείες με βότανα. Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι το βότανο Ανδρογραφίς η ακιδωτή (μόνο του ή συμπληρωματικά με την συνήθη φροντίδα) μείωσε την διάρκεια : - του βήχα, - του πονόλαιμου, και - της αναρρωτικής άδειας/χρόνου σε σύγκριση με την συνήθη φροντίδα. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) και οι δευτερεύουσες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κυρίως γαστρεντερικές Δείτε περισσότερες κλινικές μελέτες για το βότανο ανδρογραφίς. Πηγή: Review Pharmaceuticals (Basel) . 2020 Sep 8;13(9):236. doi: 10.3390/ph13090236. The Role of Adaptogens in Prophylaxis and Treatment of Viral Respiratory Infections Alexander Panossian, Thomas Brendler https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32911682/ Μία ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο 2020 διερεύνησε τις πιθανές αντικαταθλιπτικές επιδράσεις από δύο βότανα και το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus).
Στο πλήρες κείμενο, στην ενότητα "3.4. Ερίκιο το αγκαθωτό σε κλινικές μελέτες", αναφέρεται η περίπτωση ενός άνδρα ασθενή (ηλικία 86 ετών) με υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή και ήπια γνωστική εξασθένηση που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της αντικαταθλιπτικής αγωγής, στον οποίο χορηγήθηκε αγωγή με μιρταζαπίνη συνδυαστικά με εκχύλισμα από το Ερίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus). Μετά από 6 μήνες ημερήσιας πρόσληψης ερίκιου, ο ασθενής : - ήταν απαλλαγμένος από κατάθλιψη, - εμφάνισε βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, - εμφάνισε βελτιωμένο σωματικό βάρος, καθώς και - απουσία ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης ανέφεραν ότι αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο αντικαταθλιπτικό, ειδικά στη γηριατρική κατάθλιψη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ερίκιο. Πηγή: Review Antioxidants (Basel) . 2020 Mar 12;9(3):234. doi: 10.3390/antiox9030234. Potential Antidepressant Effects of Scutellaria baicalensis, Hericium erinaceus and Rhodiola rosea Fiona Limanaqi, Francesca Biagioni, Carla Letizia Busceti, Maico Polzella, Cinzia Fabrizi, Francesco Fornai https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32178272/ Το Κόρντισεπς (Cordyceps) είναι ένας σπάνιος μύκητας που απαντάται συνήθως σε μεγάλα υψόμετρα στο οροπέδιο των Ιμαλαΐων, και αποτελεί ένα πολύ γνωστό φαρμακευτικό μανιτάρι στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική
Το Κόρντισεπς περιέχει διάφορα βιοενεργά συστατικά, από τα οποία η κορντισεπίνη θεωρείται εκείνη με την πιο ζωτική σημασία, λόγω της μέγιστης ιαματικού και διατροφικού του δυναμικού. Επιπλέον, η δομική ομοιότητα της κορντισεπίνης με την αδενοσίνη, την καθιστά σημαντικό βιοδραστικό συστατικό. Η κορντισεπίνη είναι γνωστή για διάφορες θρεπτικές και ιαματικές δυνατότητες, όπως : - αντιδιαβητική, - αντι-υπερλιπιδαιμική, - αντιμυκητιασική, - αντιφλεγμονώδη, - ανοσοτροποποιητική, - αντιοξειδωτική, - αντιγηραντική, - αντικαρκινική, αντιιική, - ηπατοπροστατευτική, - για την υποσεξουαλικότητα, - καρδιαγγειακές παθήσεις , - ανθελονοσιακή, - αντιοστεοπορωτική, - αντιαρθριτική, - ως καλλυντικό κ.λπ. γεγονός που καθιστά το κόρντισεπς ένα πολύτιμο φαρμακευτικό μανιτάρι για την διατήρηση της καλής υγείας Σε αυτήν την ανασκόπηση, καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκεντρωθεί συνολικά το πιθανό ευρύ φάσμα των θρεπτικών δυνατοτήτων της κορντισεπίνης μαζί με τις φαρμακολογικές της δράσεις. Επιπλέον, αυτή η ανασκόπηση θα προσελκύσει την προσοχή από επιστημονες στον χώρο των τροφίμων, διατροφολόγους, φαρμακοβιομηχανίας και της βιομηχανίας των τροφίμων για την βελτίωση της χρήσης του βιοενεργού μορίου κορντισεπίνη για να βοηθηθεί και να προαχθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής, η ευεξία και την ευημερία. Πηγή: Review Molecules . 2020 Jun 12;25(12):2735. doi: 10.3390/molecules25122735. Cordycepin for Health and Wellbeing: A Potent Bioactive Metabolite of an Entomopathogenic Cordyceps Medicinal Fungus and Its Nutraceutical and Therapeutic Potential Syed Amir Ashraf, Abd Elmoneim O Elkhalifa, Arif Jamal Siddiqui, Mitesh Patel, Amir Mahgoub Awadelkareem, Mejdi Snouss, Mohammad Saquib Ashraf, Mohd Adnan, Sibte Hadi https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32545666/ Στην παρούσα ανάρτηση θα δούμε τι αναφέρει η σχετική επιστημονική βιβλιογραφία για το βότανο ανδρογραφίς και τις επιδράσεις που εμφανίζει στο ουρικό οξύ.
Μεθοδολογία: Στις 2/11/2021 διενεργήθηκε αναζήτηση στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας PubMed (Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ) και σε μηχανή αναζήτησης με την λέξη-κλειδί να συνδυάζει το βότανο ανδρογραφίς, το ουρικό οξύ, την υπερουριχαιμία, και την ουρική αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, η λέξη-κλειδί που χρησιμοποιήθηκε ήταν η εξής : andrographis AND (uric acid OR hyperuricemia OR gout) Ευρήματα: Προέκυψαν 2 αποτελέσματα. Η πρώτη μελέτη διενεργήθηκε το 2019 και εξετάσε τις επιδράσεις από ένα μείγμα (βότανο ανδρογραφίς και Ινδική δάφνη (Syzygium polyanthum)) σε 54 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λάμβαναν μία συγκεκριμένη αγωγή. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν - μεταξύ άλλων - ότι το μείγμα φάνηκε να επιδρά ευεργετικά στα επίπεδα ουρικού οξέος. Ο περιορισμός αυτής της μελέτης ήταν ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον βαθμό επίδρασης που είχε το βότανο ανδρογραφίς, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε συνδυαστικά με ένα άλλο βότανο. Το ιδανικό θα ήταν να είχε χρησιμοποιηθεί μόνο του έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ευεργετική επίδραση στο ουρικό οξύ δεν οφείλεται στο άλλο βότανο ή στην συνεργιστική δράση αυτών των δύο βοτάνων. Ωστόσο, λόγω του ότι το μείγμα ήταν σε αναλογία 6:1 (ανδρογραφίς:Ινδική δάφνη), δηλαδή η αναλογία σε κάθε κάψουλα ήταν 6 μέρη από το βότανο ανδρογραφίς και 1 μέρος από την Ινδική δάφνη, πιθανότατα οι παρατηρούμενες ευεργετικές επιδράσεις στο ουρικό οξύ να οφείλονται κυρίως στο βότανο ανδρογραφίς. Η δεύτερη μελέτη διενεργήθηκε το 2018 και εξέτασε αποκλειστικά το βότανο ανδρογραφίς και την κλινική αποτελεσματικότητα του στην ουρική αρθρίτιδα. 31 άτομα, ηλικίας 20 έως 60 ετών και επίπεδα ουρικού οξέος από 5,5 έως 10 mg/dl, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε ημερησίως 6 γραμμάρια από το βότανο ανδρογραφίς, μοιρασμένο κατά την διάρκεια της ημέρας σε τρεις ισόποσες δόσεις των 2 γραμμαρίων. Επίσης, και στις δύο ομάδες δόθηκαν οδηγίες για την διατροφή και τον τρόπος ζωής. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 45 ημέρες. Αξιολογήθηκαν : - υποκειμενικοι παράμετροι: συγκεκριμένα 11 συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας, όπως οίδημα, ακαμψία, φλεγμονή, κνησμός, αίσθημα βάρους, μούδιασμα, διαπεραστικός πόνος, κόπωση, δυσπεψία, δίψα, ωχρότητα, και - αντικειμενικοί παράμετροι : επίπεδα ουρικού οξέος. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η βελτίωση στα 10 από τα 11 υποκειμενικά συμπτώματα ήταν σημαντική έως πολύ σημαντική (με εξαίρεση την ωχρότητα, στην οποία δεν παρατηρήθηκε ούτε βελτίωση αλλά ούτε και επιδείνωση). Ενδεικτικά:. - ο διαπεραστικός πόνος, ο οποίος υπήρχε σε όλους τους ασθενείς, είχε εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα με το 83,87% των ασθενών να αναφέρουν ότι είχαν αξιοσημείωτη βελτίωση, - η δυσπεψία βελτιώθηκε στο 70,97% των ασθενών, - το 67,74% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση στην δυσκαμψία, - το οίδημα βελτιώθηκε στο 48,35% των ασθενών. Στην αντικειμενική παράμετρο, τα ευρήματα έδειξαν ότι η βελτίωση στο ουρικό οξύ ήταν πολύ σημαντική. Πριν την έναρξη της μελέτης, η διάμεσος στα επίπεδα ουρικού οξέος ήταν 6,73 (±0.11), ενώ μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ήταν 6,07 (±0.10), δηλαδή μία μείωση 0,655 (με το εύρος της μείωσης να κυμαίνεται από 0,492 mg/dl έως 0,818 mg/dl). Επίσης, οι ασθενείς που ακολούθησαν επιμελώς τις οδηγίες για την διατροφή και τον τρόπο ζωής, ανταποκρίθηκαν καλά και χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να αναρρώσουν. Συμπέρασμα: Παρόλο που οι μελέτες είναι μόλις δύο, και ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν μέρος είναι σχετικά μικρός, τα προαναφερόμενα ευρήματα είναι σημαντικά, ιδίως από την δεύτερη μελέτη. Ρωτήστε τον ιατρό σας εάν το βότανο ανδρογραφίς σε ημερήσια δοσολογία 6 γραμμάρια και για χρονική διάρκεια λήψης 45 ημέρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με την τρέχουσα διατροφή και αγωγή που ακολουθείτε. Το μανιτάρι Γανόδερμα λούσιντουμ (Ganoderma lucidum) χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στις ασιατικές χώρες για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και για την προάσπιση της υγείας και της μακροζωίας.
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ευεργετικές επιδράσεις από το Γανόδερμα λούσιντουμ ως εναλλακτική επικουρική θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο, χωρίς εμφανή τοξικότητα. Το Γανόδερμα λούσιντουμ είναι ένα είδος μανιταριού, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Ganodermataceae και είναι γνωστό ως "Lingzhi" στην Κίνα και "Reishi" στην Ιαπωνία. Έχει κοινώς αναφερθεί ως «μανιτάρι της αθανασίας», «μανιτάρι της πνευματικής ισχύος» και «πνευματικό φυτό». Λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, όπως : - τονωτικές επιδράσεις, - ενίσχυση της ζωτικής ενέργειας, και - ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, το Γανόδερμα λούσιντουμ χρησιμοποιείται επί χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο για την προάσπιση : - της καλής υγείας, - της αέναης νεότητας, - της ζωτικότητας, και - της μακροζωίας . Το Γανόδερμα λούσιντουμ αναφέρεται στην Αμερικάνικη Βοτανική Φαρμακοποιία και στην Κινεζική Φαρμακοποιία. Σύμφωνα με την Κινεζική φαρμακοποιία, το Γανόδερμα λούσιντουμ δρα για να αποκαταστήσει το Τσι (Qi: «ενέργεια ζωής» ή «δύναμη ζωής» στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική), να ησυχάσει το μυαλό και να ανακουφίσει τον βήχα και το άσθμα, επομένως συνιστάται για την αντιμετώπιση : - της ζάλης, - της αϋπνίας, - στο αίσθημα παλμών, και - στην δύσπνοια. Σύγχρονες φαρμακευτικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μανιτάρι έχει ένα ευρύ φάσμα από βιοδραστικότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξής: - αντιφλεγμονωδεις, - αντιοξειδωτικές, - αντιελκώδεις, - αντικαρκινικές, και - ανοσοδιεγερτικές. Ως εκ τούτου, το Γανόδερμα λούσιντουμ έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μιας πληθώρας χρόνιων ασθενειών όπως : - ηπατοπάθεια, - νεφρίτιδα, - υπέρταση, - αρθρίτιδα, - ημικρανία, - αϋπνία, - βρογχίτιδα, - άσθμα, - διαβήτης, και - καρκίνος. Ειδικά, έχει επίσης αναγνωριστεί ως εναλλακτική επικουρική θεραπεία για τον καρκίνο και τον διαβήτη. Το Γανόδερμα λούσιντουμ περιέχει μια μεγάλη ποικιλία συστατικών όπως γλυκοπρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, τριτερπενοειδή, μεροτερπενοειδή, σεσκιτερπενοειδή, στεροειδή, αλκαλοειδή, παράγωγα βενζοπυράνης και παράγωγα βενζοϊκού οξέος. Περιέχει επίσης κάποια μέταλλα και ιχνοστοιχεία, π.χ. κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων-ελεγχόμενων δοκιμών αξιολόγησε την επίδραση του Γανόδερμα λούσιντουμ στην μακροπρόθεσμη επιβίωση ασθενών με καρκίνο, την απόκριση του όγκου, το ανοσολογικό σύστημα, την βελτίωση της ποιότητας ζωής και τις ανεπιθύμητες επιδράσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με το Γανόδερμα λούσιντουμ αύξησαν την ανταπόκριση του όγκου κατά 1,27 φορές. Το Γανόδερμα λούσιντουμ αύξησε τις ανοσολογικές λειτουργίες, ειδικά το ποσοστό των λεμφοκυττάρων CD3, CD4 και CD8. Το συμπέρασμα ήταν ότι το Γανόδερμα λούσιντουμ βελτιώνει την μακροχρόνια επιβίωση σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία πρώτης γραμμής, αλλά λόγω της γενικής διεγερτικής επίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα και της ενίσχυσης της ανταπόκρισης του όγκου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία. Πηγή: Review Anticancer Agents Med Chem . 2018;18(5):667-674. doi: 10.2174/1871520617666171113121246. Ganoderma lucidum Polysaccharides as An Anti-cancer Agent Didem Sohretoglu, Shile Huang https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29141563/ |
|