2/7/2020
Ενημέρωση : 9/7/2020
Ενημέρωση : 9/7/2020
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ
Εάν ακούτε πρώτη φορά για την οδοντική σκόνη, δεν είστε ο μόνος άνθρωπος.
Προσωπικά, την αγνοούσα μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες όπου και αποφάσισα να φτιάξω την δική μου οδοντόκρεμα με φαρμακευτικά μανιτάρια.
Η οδοντική σκόνη (ενίοτε αναφέρεται και ως οδοντόκρεμα σε σκόνη) ήταν ο πρόδρομος της οδοντόκρεμας, αλλά η ευρεία χρήση της σταμάτησε πριν από αρκετές δεκαετίες.
Παρόλο που δεν είναι εύκολο να την βρείτε έτοιμη στα καταστήματα, η οδοντική σκόνη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο καθώς και και σε ειδικά καταστήματα που εστιάζουν σε προϊόντα zero waste ή βίγκαν ή βιολογικά.
Ωστόσο, το σημαντικό ερώτημα είναι εάν αξίζει πραγματικά να υιοθετήσετε αυτή την πρακτική.
Στο παρόν μικρό άρθρο, θα παραθέσω ορισμένα δεδομένα που ίσως βοηθήσουν.
Τί είναι η οδοντική σκόνη ;
Η οδοντόκρεμα είναι πρόσφατη "ανακάλυψη", και αποτελεί εξέλιξη της "οδοντικής σκόνης", η οποία χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα με διάφορα συστατικά, ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή ή τον εκάστοτε πολιτισμό.
Στην σύγχρονη εποχή, πριν την εμφάνιση της οδοντόκρεμας, γινόταν χρήση από αλάτι ή σόδα. Προσωπικά, θυμάμαι τους παππούδες μου να μού λένε ότι με αυτόν τον τρόπο έπλεναν τα δόντια τους.
Την οδοντική σκόνη, εκτός από το να την προμηθευτείτε έτοιμη, μπορείτε να την φτιάξετε και στο σπίτι σας.
Εάν γράψετε σε μία μηχανή αναζήτησης "οδοντόκρεμα σε σκόνη" ή "οδοντική σκόνη", θα βρείτε αρκετές συνταγές.
Εάν ψάχνετε περισσότερες ιδέες για συνταγές, κάντε αναζητήσεις με αγγλικές λέξεις κλειδιά όπως "tooth powder recipes", "tooth powder diy" καθώς και άλλες παρόμοιες λέξεις κλειδιά.
Η οδοντική σκόνη μπορεί να είναι από πολύ απλή έως ιδιαίτερα σύνθετη, φαντάζομαι ανάλογα με το προφίλ του κάθε ανθρώπου.
Ο φορέας cornucopia.org παραθέτει μία ενδεικτική δομή καθώς και συμπληρωματικές πηγές.
Σίγουρα, χρειάζεται ένας αποτριπτικός παράγοντας, όπως είναι η σόδα, αλλά υπάρχουν και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται μαζί με την σόδα ή αντί για την σόδα, όπως είναι παραδείγματος χάρη το ανθρακικό ασβέστιο (calcium carbonate).
Υπάρχουν διάφοροι συνηθισμένοι αποτριπτικοί παράγοντες όπως hydrated silica, calcium carbonate (RDA = 19-54), sodium metaphosphate, alumina and dicalcium phosphate dihydrate, καθώς και η σόδα (RDA = 7, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι "η σόδα βλάπτει το σμάλτο").
Μία μελέτη που εξέτασε διάφορες οδοντόκρεμες (δεν συμπεριλαμβανόταν οδοντόκρεμα με σόδα) βρήκε ότι η οδοντόκρεμα με pro-arginine και calcium carbonate είχε την χαμηλότερη εκτριβή.
Είναι αποτελεσματική ;
Ναι.
Παρόλο που η επιστημονική έρευνα εστιάζει κυρίως στην οδοντόκρεμα, υπάρχει μία μικρή βιβλιογραφία σχετικά με την οδοντική σκόνη.
Όσες έρευνες εντόπισα έχουν θετικό συμπέρασμα για την οδοντική σκόνη:
- είτε είναι εξίσου αποτελεσματική με την οδοντόκρεμα
- είτε είναι ανώτερη σε σύγκριση με την οδοντόκρεμα.
Προσωπικά, με ξάφνιασαν αυτά τα αποτελέσματα διότι περίμενα να ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
1. Σε μελέτη του 2009, συγκρίθηκε η οδοντική σκόνη και η οδοντόκρεμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση πλάκας.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η οδοντική σκόνη ήταν πιο αποτελεσματική.
2. μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 σύγκρινε την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην οδοντική σκόνη και την οδοντόκρεμα, και ο δείκτης ήταν η περιοδοντική υγεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των χρηστών οδοντόκρεμας και οδοντικής σκόνης, και το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει την οδοντική σκόνη για την καθημερινή στοματική υγεία.
Στην συγκεκριμένη μελέτη, αναφέρεται ότι γενικά πιστεύεται ότι η οδοντική σκόνη είναι πιο τραχιά σε σύγκριση με την οδοντόκρεμα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φθορά των δοντιών, αλλά τα ευρήματα τους έδειξαν το αντίθετο, και αυτό επειδή η σχετική οδοντική αποτριπτικότητα (Relative Dental Abrasivity - RDA, η οποία θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο σημείο αναφοράς) της οδοντικής σκόνης που χρησιμοποιήθηκε από όλα τα άτομα της μελέτης ήταν 153, που βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος (ο American Dental Association συστήνει ίσο ή μικρότερο του 250).
Τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανθρακικό ασβέστιο (calcium carbonate), αιθέρια έλαια και σακχαρίνη νατρίου (sodium saccharin), τα οποία έχουν δείξει ότι δρουν ευεργετικά.
3. Άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2013 αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα που έχει η οδοντική σκόνη, και τα ευρήματα έδειξαν ότι ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με την οδοντόκρεμα.
Πιο συγκεκριμένα, η οδοντική σκόνη (ανθρακικό ασβέστιο και αιθέρια έλαια), έδειξε ότι είναι πιο αποτελεσματική στον έλεγχο :
- της εξωγενούς οδοντικής χρώσης,
- της οδοντικής πλάκας, και
- της φλεγμονής των ούλων.
4. Άλλη μελέτη του 2014, σύγκρινε την οδοντική σκόνη και την οδοντόκρεμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση της εξωγενούς οδοντικής χρώσης (λεκέδες).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οδοντική σκόνη (ανθρακικό ασβέστιο, αιθέρια έλαια) ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από την οδοντόκρεμα, ενώ η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο ως κύριο δραστικό συστατικό μπορεί να προάγει τη χρώση των δοντιών και την ένταση της χρώσης.
5. Μελέτη του 2017, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα την οδοντική σκόνη όσον αφορά τον έλεγχο :
- της οδοντικής πλάκας, και
- της ουλίτιδας.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η οδοντική σκόνη ήταν ανώτερη από την οδοντόκρεμα.
6. Μελέτη του 2018, έδειξε ότι η οδοντική σκόνη και η οδοντόκρεμα είχαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την απομάκρυνση πλάκας
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- ενεργός άνθρακας (active charcoal)
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα (4/7/2020), δεν φαίνεται να δικαιολογείται η χρήση του ενεργού άνθρακα στις οδοντόπαστες, ενώ ίσως να έχει και κάποια αρνητικά σημεία η χρήση του.
Ένα σχετικό άρθρο από τον Australian Dental Association που σχολιάζει τα ευρήματα από την μοναδική μέχρι σήμερα μελέτη που ασχολήθηκε με τις οδοντόκρεμες και τις οδοντικές σκόνες που περιέχουν ενεργό άνθρακα έχει έναν χαρακτηριστικό τίτλο "ενεργός άνθρακας: όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο λιγότερο ίσως θες να τον χρησιμοποιείς"
Δείτε εδώ (σε μετάφραση) τα σημαντικότερα σημεία από 3 σχετικές μελέτες.
- μπεντονίτης άργιλος (bentonite clay)
Τον μπεντονίτη άργιλο δεν τον γνώριζα, και τον έμαθα με αφορμή την αναζήτηση μου για συνταγές οδοντικής σκόνης.
Από ότι είδα είναι πολύ συνηθισμένο συστατικό, αλλά δεν θα το εμπιστευόμουν για χρήση στην στοματική κοιλότητα και ως συστατικό στην οδοντική σκόνη.
Ναι, μεν, όταν καταναλώνεται δρα ευεργετικά, αλλά δεν βρήκα καμμία μελέτη (6/7/2020) που να εξετάζει την χρήση του στην στοματική υγιεινή ή / και την ευεργετική του επίδραση σε περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα, υγεία ούλων και παθήσεις της στοματικής κοιλότητας.
Επίσης, η αναφερόμενη ικανότητα του "να δεσμεύει και να συγκρατεί" με προβληματίζει διότι τα δόντια, μετά το γεύμα, χρειάζονται περίπου 1 ώρα για να επανέλθουν στην αρχική σκληρότητα τους.
Συνεπώς, όταν τα δόντια μου βρίσκονται σε μία πιο μαλακή κατάσταση, θεωρώ ότι το τελευταίο που θέλω είναι το να τα βουρτσίζω με ένα συστατικό που "δεσμεύει και συγκρατεί".
- αιθέρια έλαια
Όπως είδαμε νωρίτερα, αιθέρια έλαια δρουν ευεργετικά στην στοματική υγιεινή. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, είναι πολύ σημαντικό να είναι βρώσιμα. διότι στην αγορά κυκλοφορούν συνθετική ή ημι--συνθετικά, και δεδομένου ότι η οδοντική σκόνη είναι κάτι που θα χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, για όλη την υπόλοιπη ζωή μας, καλό είναι να επιλέγουμε ποιοτικά προϊόντα.
MANITAΡΙΑ
there has been an upsurge of interest in mushrooms not only as a healthy food but also as a caries preventive food
Υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για τα μανιτάρια όχι μόνο ως υγιεινές τροφές αλλά και ως προληπτικές για την τερηδόνα τροφές.
- γανόδερμα
Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξετε μία έτοιμη οδοντική σκόνη, είτε την φτιάξετε στο σπίτι, θεωρώ ότι αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε στην συνταγή σας και το γανόδερμα διότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει σημαντικά στην στοματική υγιεινή.
Για παράδειγμα, βοηθάει με :
1. την πέτρα, για την ακρίβεια είχε καλύτερη αποτελεσματικότητα ενάντια σε σύγκριση με οδοντόκρεμα βοτάνων, στοματικό διάλυμα βοτάνων και στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.
2. την κάντιντα
3. την περιοδοντίτιδα
Επίσης, ο ιατρός Walter Ardigò στο βιβλίο του Healing with Medicinal Mushrooms. A practical handbook, αναφέρει ότι το γανόδερμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στην στοματική κοιλότητα, προστατεύει τα δόντια, και εξισορροπεί την χλωρίδα του στόματος.
Το γανόδερμα μπορείτε να το προμηθευτείτε σε κάψουλες ή σκόνη.
- κόρντισεπς
μία σχετική πατέντα δείχνει ότι το κόρντισεπς δρα ευεργετικά στην στοματική κοιλότητα και στα ούλα, ενώ αυξάνει την αντίσταση στην φλεγμονή
- ερίκιο
Για το μανιτάρι ερίκιο, μία μελέτη έδειξε ότι έχει αντι-μικροβιακές δράσεις και ίσως βοηθήσει το στοματικό μικροβίωμα να αλλάξει από δυσβίωση σε συμβίωση.
- πόρια κόκος
Ο βοτανολόγος Dr. Michael Tierra στο βιβλίο του "Chinese Traditional Herbal Medicine Volume I Diagnosis and Treatment" αναφέρει ότι μία από τις ενδείξεις του πόρια κόκος είναι η φλεγμονή των ούλων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ουλίτιδα.
Επίσης, είναι ένα από τα συστατικά οδοντόπαστας, η οποία έχει ιαματικές επιδράσεις σε διάφορες στοματικές παθήσεις.
- μαύρο κύμινο
Σχετικά με το μαύρο κύμινο, μία ανασκόπηση ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι προκαταρκτικά και λίγα, αλλά φαίνεται ότι το μαύρο κύμινο έχει δυνητικές ιαματικές επιδράσεις στην στοματική υγεία, όπως περιοδοντίτιδα, ενδοδοντική κ.ά.
In vitro μελέτες, έδειξε ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην μικρο-σκληρότητα του σμάλτου, εμφανίζει βακτηριοκτόνο δράση,
- σπιρουλίνα
H σπιρουλίνα δρα ευεργετικά στην περιοδοντίτιδα (εδώ και εδώ) και στην πλάκα και ουλίτιδα,
Επίσης, είναι καλή πηγή σε ασβέστιο και φώσφορο (σύμφωνα με το cronometer.com: 12% και 16% αντίστοιχα), δύο συστατικά χρήσιμα για την οδοντική υγεία.
Τρόπος χρήσης
1. βαλτε όλα τα συστατικά σε ένα βάζο, και ανακατέψτε καλά.
2. Στις περισσότερες ιστοσελίδες διάβασα ότι "βρέχουμε την οδοντόβουρτσα, και στην συνέχεια βουτάμε την οδοντόβουρτσα στο βάζο με την οδοντική σκόνη ώστε να πασπαλιστεί"
Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ασφαλής (λόγω της υγρασίας που θα δημιουργηθεί), και ίσως είναι καλύτερα το εξής:
- βρέχουμε την οδοντόβουρτσα, και
- μετά είτε με ένα κουταλάκι του γλυκού να ρίξουμε την οδοντική σκόνη ή εάν το βάζο που την φυλάμε έχει μικρό στόμιο, τότε να την ρίξουμε απευθείας από το βάζο.
Στην συνέχεια, βουρτσίζουμε κανονικά, όπως θα κάναμε και με μία οδοντόκρεμα.
Μετά από τόσα χρόνια συνήθειας, στην αρχή ίσως φανεί περίεργη η αίσθηση του να μην αφρίζει η οδοντόκρεμα κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος
Οι ανωτέρω πληροφορίες είναι μόνο ενημερωτικές και σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν ισχυρισμούς υγείας.
Συμβουλευτείτε οδοντίατρο.
Προσωπικά, την αγνοούσα μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες όπου και αποφάσισα να φτιάξω την δική μου οδοντόκρεμα με φαρμακευτικά μανιτάρια.
Η οδοντική σκόνη (ενίοτε αναφέρεται και ως οδοντόκρεμα σε σκόνη) ήταν ο πρόδρομος της οδοντόκρεμας, αλλά η ευρεία χρήση της σταμάτησε πριν από αρκετές δεκαετίες.
Παρόλο που δεν είναι εύκολο να την βρείτε έτοιμη στα καταστήματα, η οδοντική σκόνη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο καθώς και και σε ειδικά καταστήματα που εστιάζουν σε προϊόντα zero waste ή βίγκαν ή βιολογικά.
Ωστόσο, το σημαντικό ερώτημα είναι εάν αξίζει πραγματικά να υιοθετήσετε αυτή την πρακτική.
Στο παρόν μικρό άρθρο, θα παραθέσω ορισμένα δεδομένα που ίσως βοηθήσουν.
Τί είναι η οδοντική σκόνη ;
Η οδοντόκρεμα είναι πρόσφατη "ανακάλυψη", και αποτελεί εξέλιξη της "οδοντικής σκόνης", η οποία χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα με διάφορα συστατικά, ανάλογα με την εκάστοτε περιοχή ή τον εκάστοτε πολιτισμό.
Στην σύγχρονη εποχή, πριν την εμφάνιση της οδοντόκρεμας, γινόταν χρήση από αλάτι ή σόδα. Προσωπικά, θυμάμαι τους παππούδες μου να μού λένε ότι με αυτόν τον τρόπο έπλεναν τα δόντια τους.
Την οδοντική σκόνη, εκτός από το να την προμηθευτείτε έτοιμη, μπορείτε να την φτιάξετε και στο σπίτι σας.
Εάν γράψετε σε μία μηχανή αναζήτησης "οδοντόκρεμα σε σκόνη" ή "οδοντική σκόνη", θα βρείτε αρκετές συνταγές.
Εάν ψάχνετε περισσότερες ιδέες για συνταγές, κάντε αναζητήσεις με αγγλικές λέξεις κλειδιά όπως "tooth powder recipes", "tooth powder diy" καθώς και άλλες παρόμοιες λέξεις κλειδιά.
Η οδοντική σκόνη μπορεί να είναι από πολύ απλή έως ιδιαίτερα σύνθετη, φαντάζομαι ανάλογα με το προφίλ του κάθε ανθρώπου.
Ο φορέας cornucopia.org παραθέτει μία ενδεικτική δομή καθώς και συμπληρωματικές πηγές.
Σίγουρα, χρειάζεται ένας αποτριπτικός παράγοντας, όπως είναι η σόδα, αλλά υπάρχουν και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται μαζί με την σόδα ή αντί για την σόδα, όπως είναι παραδείγματος χάρη το ανθρακικό ασβέστιο (calcium carbonate).
Υπάρχουν διάφοροι συνηθισμένοι αποτριπτικοί παράγοντες όπως hydrated silica, calcium carbonate (RDA = 19-54), sodium metaphosphate, alumina and dicalcium phosphate dihydrate, καθώς και η σόδα (RDA = 7, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό ότι "η σόδα βλάπτει το σμάλτο").
Μία μελέτη που εξέτασε διάφορες οδοντόκρεμες (δεν συμπεριλαμβανόταν οδοντόκρεμα με σόδα) βρήκε ότι η οδοντόκρεμα με pro-arginine και calcium carbonate είχε την χαμηλότερη εκτριβή.
Είναι αποτελεσματική ;
Ναι.
Παρόλο που η επιστημονική έρευνα εστιάζει κυρίως στην οδοντόκρεμα, υπάρχει μία μικρή βιβλιογραφία σχετικά με την οδοντική σκόνη.
Όσες έρευνες εντόπισα έχουν θετικό συμπέρασμα για την οδοντική σκόνη:
- είτε είναι εξίσου αποτελεσματική με την οδοντόκρεμα
- είτε είναι ανώτερη σε σύγκριση με την οδοντόκρεμα.
Προσωπικά, με ξάφνιασαν αυτά τα αποτελέσματα διότι περίμενα να ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
1. Σε μελέτη του 2009, συγκρίθηκε η οδοντική σκόνη και η οδοντόκρεμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση πλάκας.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η οδοντική σκόνη ήταν πιο αποτελεσματική.
2. μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 σύγκρινε την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην οδοντική σκόνη και την οδοντόκρεμα, και ο δείκτης ήταν η περιοδοντική υγεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των χρηστών οδοντόκρεμας και οδοντικής σκόνης, και το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η συγκεκριμένη μελέτη υποστηρίζει την οδοντική σκόνη για την καθημερινή στοματική υγεία.
Στην συγκεκριμένη μελέτη, αναφέρεται ότι γενικά πιστεύεται ότι η οδοντική σκόνη είναι πιο τραχιά σε σύγκριση με την οδοντόκρεμα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φθορά των δοντιών, αλλά τα ευρήματα τους έδειξαν το αντίθετο, και αυτό επειδή η σχετική οδοντική αποτριπτικότητα (Relative Dental Abrasivity - RDA, η οποία θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο σημείο αναφοράς) της οδοντικής σκόνης που χρησιμοποιήθηκε από όλα τα άτομα της μελέτης ήταν 153, που βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος (ο American Dental Association συστήνει ίσο ή μικρότερο του 250).
Τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανθρακικό ασβέστιο (calcium carbonate), αιθέρια έλαια και σακχαρίνη νατρίου (sodium saccharin), τα οποία έχουν δείξει ότι δρουν ευεργετικά.
3. Άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2013 αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα που έχει η οδοντική σκόνη, και τα ευρήματα έδειξαν ότι ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με την οδοντόκρεμα.
Πιο συγκεκριμένα, η οδοντική σκόνη (ανθρακικό ασβέστιο και αιθέρια έλαια), έδειξε ότι είναι πιο αποτελεσματική στον έλεγχο :
- της εξωγενούς οδοντικής χρώσης,
- της οδοντικής πλάκας, και
- της φλεγμονής των ούλων.
4. Άλλη μελέτη του 2014, σύγκρινε την οδοντική σκόνη και την οδοντόκρεμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στην αφαίρεση της εξωγενούς οδοντικής χρώσης (λεκέδες).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οδοντική σκόνη (ανθρακικό ασβέστιο, αιθέρια έλαια) ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από την οδοντόκρεμα, ενώ η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο ως κύριο δραστικό συστατικό μπορεί να προάγει τη χρώση των δοντιών και την ένταση της χρώσης.
5. Μελέτη του 2017, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα την οδοντική σκόνη όσον αφορά τον έλεγχο :
- της οδοντικής πλάκας, και
- της ουλίτιδας.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η οδοντική σκόνη ήταν ανώτερη από την οδοντόκρεμα.
6. Μελέτη του 2018, έδειξε ότι η οδοντική σκόνη και η οδοντόκρεμα είχαν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την απομάκρυνση πλάκας
ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- ενεργός άνθρακας (active charcoal)
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα (4/7/2020), δεν φαίνεται να δικαιολογείται η χρήση του ενεργού άνθρακα στις οδοντόπαστες, ενώ ίσως να έχει και κάποια αρνητικά σημεία η χρήση του.
Ένα σχετικό άρθρο από τον Australian Dental Association που σχολιάζει τα ευρήματα από την μοναδική μέχρι σήμερα μελέτη που ασχολήθηκε με τις οδοντόκρεμες και τις οδοντικές σκόνες που περιέχουν ενεργό άνθρακα έχει έναν χαρακτηριστικό τίτλο "ενεργός άνθρακας: όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο λιγότερο ίσως θες να τον χρησιμοποιείς"
Δείτε εδώ (σε μετάφραση) τα σημαντικότερα σημεία από 3 σχετικές μελέτες.
- μπεντονίτης άργιλος (bentonite clay)
Τον μπεντονίτη άργιλο δεν τον γνώριζα, και τον έμαθα με αφορμή την αναζήτηση μου για συνταγές οδοντικής σκόνης.
Από ότι είδα είναι πολύ συνηθισμένο συστατικό, αλλά δεν θα το εμπιστευόμουν για χρήση στην στοματική κοιλότητα και ως συστατικό στην οδοντική σκόνη.
Ναι, μεν, όταν καταναλώνεται δρα ευεργετικά, αλλά δεν βρήκα καμμία μελέτη (6/7/2020) που να εξετάζει την χρήση του στην στοματική υγιεινή ή / και την ευεργετική του επίδραση σε περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα, υγεία ούλων και παθήσεις της στοματικής κοιλότητας.
Επίσης, η αναφερόμενη ικανότητα του "να δεσμεύει και να συγκρατεί" με προβληματίζει διότι τα δόντια, μετά το γεύμα, χρειάζονται περίπου 1 ώρα για να επανέλθουν στην αρχική σκληρότητα τους.
Συνεπώς, όταν τα δόντια μου βρίσκονται σε μία πιο μαλακή κατάσταση, θεωρώ ότι το τελευταίο που θέλω είναι το να τα βουρτσίζω με ένα συστατικό που "δεσμεύει και συγκρατεί".
- αιθέρια έλαια
Όπως είδαμε νωρίτερα, αιθέρια έλαια δρουν ευεργετικά στην στοματική υγιεινή. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, είναι πολύ σημαντικό να είναι βρώσιμα. διότι στην αγορά κυκλοφορούν συνθετική ή ημι--συνθετικά, και δεδομένου ότι η οδοντική σκόνη είναι κάτι που θα χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, για όλη την υπόλοιπη ζωή μας, καλό είναι να επιλέγουμε ποιοτικά προϊόντα.
MANITAΡΙΑ
there has been an upsurge of interest in mushrooms not only as a healthy food but also as a caries preventive food
Υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για τα μανιτάρια όχι μόνο ως υγιεινές τροφές αλλά και ως προληπτικές για την τερηδόνα τροφές.
- γανόδερμα
Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξετε μία έτοιμη οδοντική σκόνη, είτε την φτιάξετε στο σπίτι, θεωρώ ότι αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε στην συνταγή σας και το γανόδερμα διότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει σημαντικά στην στοματική υγιεινή.
Για παράδειγμα, βοηθάει με :
1. την πέτρα, για την ακρίβεια είχε καλύτερη αποτελεσματικότητα ενάντια σε σύγκριση με οδοντόκρεμα βοτάνων, στοματικό διάλυμα βοτάνων και στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.
2. την κάντιντα
3. την περιοδοντίτιδα
Επίσης, ο ιατρός Walter Ardigò στο βιβλίο του Healing with Medicinal Mushrooms. A practical handbook, αναφέρει ότι το γανόδερμα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στην στοματική κοιλότητα, προστατεύει τα δόντια, και εξισορροπεί την χλωρίδα του στόματος.
Το γανόδερμα μπορείτε να το προμηθευτείτε σε κάψουλες ή σκόνη.
- κόρντισεπς
μία σχετική πατέντα δείχνει ότι το κόρντισεπς δρα ευεργετικά στην στοματική κοιλότητα και στα ούλα, ενώ αυξάνει την αντίσταση στην φλεγμονή
- ερίκιο
Για το μανιτάρι ερίκιο, μία μελέτη έδειξε ότι έχει αντι-μικροβιακές δράσεις και ίσως βοηθήσει το στοματικό μικροβίωμα να αλλάξει από δυσβίωση σε συμβίωση.
- πόρια κόκος
Ο βοτανολόγος Dr. Michael Tierra στο βιβλίο του "Chinese Traditional Herbal Medicine Volume I Diagnosis and Treatment" αναφέρει ότι μία από τις ενδείξεις του πόρια κόκος είναι η φλεγμονή των ούλων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ουλίτιδα.
Επίσης, είναι ένα από τα συστατικά οδοντόπαστας, η οποία έχει ιαματικές επιδράσεις σε διάφορες στοματικές παθήσεις.
- μαύρο κύμινο
Σχετικά με το μαύρο κύμινο, μία ανασκόπηση ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι προκαταρκτικά και λίγα, αλλά φαίνεται ότι το μαύρο κύμινο έχει δυνητικές ιαματικές επιδράσεις στην στοματική υγεία, όπως περιοδοντίτιδα, ενδοδοντική κ.ά.
In vitro μελέτες, έδειξε ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην μικρο-σκληρότητα του σμάλτου, εμφανίζει βακτηριοκτόνο δράση,
- σπιρουλίνα
H σπιρουλίνα δρα ευεργετικά στην περιοδοντίτιδα (εδώ και εδώ) και στην πλάκα και ουλίτιδα,
Επίσης, είναι καλή πηγή σε ασβέστιο και φώσφορο (σύμφωνα με το cronometer.com: 12% και 16% αντίστοιχα), δύο συστατικά χρήσιμα για την οδοντική υγεία.
Τρόπος χρήσης
1. βαλτε όλα τα συστατικά σε ένα βάζο, και ανακατέψτε καλά.
2. Στις περισσότερες ιστοσελίδες διάβασα ότι "βρέχουμε την οδοντόβουρτσα, και στην συνέχεια βουτάμε την οδοντόβουρτσα στο βάζο με την οδοντική σκόνη ώστε να πασπαλιστεί"
Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ασφαλής (λόγω της υγρασίας που θα δημιουργηθεί), και ίσως είναι καλύτερα το εξής:
- βρέχουμε την οδοντόβουρτσα, και
- μετά είτε με ένα κουταλάκι του γλυκού να ρίξουμε την οδοντική σκόνη ή εάν το βάζο που την φυλάμε έχει μικρό στόμιο, τότε να την ρίξουμε απευθείας από το βάζο.
Στην συνέχεια, βουρτσίζουμε κανονικά, όπως θα κάναμε και με μία οδοντόκρεμα.
Μετά από τόσα χρόνια συνήθειας, στην αρχή ίσως φανεί περίεργη η αίσθηση του να μην αφρίζει η οδοντόκρεμα κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος
Οι ανωτέρω πληροφορίες είναι μόνο ενημερωτικές και σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν ισχυρισμούς υγείας.
Συμβουλευτείτε οδοντίατρο.