Πριν λίγιες ημέρες, η υπεύθυνη της πρακτικής μου, μού έστειλε μία μελέτη σχετικά με την βίγκαν διατροφή στις μητέρες και στα παιδιά (1)
Καθώς την διάβαζα, στη ενότητα της πρωτεΐνης, μία πληροφορία τράβηξε την προσοχή μου : "Soy and its derivatives, pseudocereals (buckwheat, quinoa, and amaranth), lupins, spinach, and hemp seeds have all the essential amino acids in a proportion similar to animal foods, and their consumption should be encouraged". Το λούπινο το είχα καταναλώσει ορισμένες φορές πριν 5-6 χρόνια, αλλά στην πορεία το ξέχασα. Συνεπώς, αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο, το οποίο οδήγησε στην δημιουργία του παρακάτω μικρού άρθρου. Το λούπινο είναι ένα όσπριο με πολλά είδη, τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες (1): α) "παλαιού κόσμου", μεσόγειος, βόρεια και ανατολική Αφρική, και β) "Νέου Κόσμου", βόρεια και νότια Αμερική Η καλλιέργεια λούπινου έχει μακρά ιστορία και φτάνει μέχρι την αρχαιότητα. Το λούπινο καλλιεργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο, Ρώμη και άλλες μεσογειακές χώρες πριν από το 2.000 π.Χ. για κοπριά, κατανάλωση από ζώα και ανθρώπους, καθώς και για καλλυντική και ιατρική χρήση (2). Πρόσφατες αναφορές σχετικά με τις θρεπτικές ιδιότητες των λούπινων έχουν ενισχύσει τη χρήση του σε μια ποικιλία λειτουργικών τροφίμων (3). Το λούπινο έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, δεν περιέχει γλουτένη και είναι χαμηλό σε άμυλο (4, 8) και λίπος (4) Επίσης, είναι σημαντική πηγή ενέργειας, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα (5, 6). Επιπλέον, περιέχει ενώσεις όπως πολυφαινόλες και βιοδραστικά πεπτίδια (5), ολιγοσακχαρίτες, φλαβονοειδή και αλκαλοειδή (6) Το λούπινο βοηθά στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης (7) Επίσης, μελέτες έχουν συνδέσει τα λούπινα με ευεργετικό ρόλο σε τομείς όπως η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων (8) Επιπρόσθετα, το λούπινο - ως όσπριο - είναι ευεργετικό για το περιβάλλον καθώς διορθώνει το ατμοσφαιρικό άζωτο, συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους, καθώς και στις αποδόσεις των επόμενων καλλιεργειών σε συστήματα περιστροφής (2) π.χ. αμειψισπορά Κλείνοντας, η κατανάλωση λούπινου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (9) Η ευαισθησία στο λούπινο έχει παρατηρηθεί στο 15-20% των ατόμων με διαπιστωμένη αλλεργία στα φυστίκια (10). Το λούπινο θεωρείται από ορισμένους ως "κρυφό" αλλεργιογόνο (11). Τα κρυφά αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις σε φαινομενικά μη συνδεόμενα τρόφιμα τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάγνωση ιδιοπαθούς αναφυλαξίας (11). Ο καλύτερος τρόπος ώστε να διαπιστωθεί εάν ένα κρυφό αλλεργιογόνο προκαλεί αλλεργική αντίδραση είναι να αναλυθεί λεπτομερώς η αλλεργική αντίδραση, η παρουσία συν-παραγόντων, τα ύποπτα τρόφιμα, και ο τόπος κατανάλωσης (11). Παραπομπές : 1. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/5/htm 2. https://www.ncbi.nlm.nih.ov/pubmed/30781397 http://europepmc.org/article/MED/30781397 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26996462 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29353413 http://europepmc.org/article/MED/29353413 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804797 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31382375 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28122929 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25902794 http://europepmc.org/article/MED/25902794 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29606424 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27873194 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31001275 Comments are closed.
|
Categories
All
Κατηγορίες
|