ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
  • Αρχική
  • ευρετήριο παθήσεων
  • Τιμοκατάλογος
    • Ασφάλεια συναλλαγών
      • ασφάλεια συναλλαγών
      • Όροι Χρήσης
      • Προσωπικά Δεδομένα
      • Τρόποι Πληρωμής
      • Τρόποι Αποστολής
      • Επιστροφές
    • γανόδερμα
    • Κόρντισεπς
    • Ερίκιο
    • Πόρια
    • ανδρογραφίς
    • Μαύρο κύμινο
    • Τζίτζιφα
    • γκότζι μπέρι
  • Επικοινωνία
  • Συνεργασία
  • Αρχική
  • ευρετήριο παθήσεων
  • Τιμοκατάλογος
    • Ασφάλεια συναλλαγών
      • ασφάλεια συναλλαγών
      • Όροι Χρήσης
      • Προσωπικά Δεδομένα
      • Τρόποι Πληρωμής
      • Τρόποι Αποστολής
      • Επιστροφές
    • γανόδερμα
    • Κόρντισεπς
    • Ερίκιο
    • Πόρια
    • ανδρογραφίς
    • Μαύρο κύμινο
    • Τζίτζιφα
    • γκότζι μπέρι
  • Επικοινωνία
  • Συνεργασία
Iωάννης Κιούσης
- Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
- Εκπαίδευση στα φαρμακευτικά μανιτάρια
- Ενασχόληση με τα φαρμακευτικά μανιτάρια από το 2012

Λούπινο, όσπριο

23/1/2020

 
Πριν λίγιες ημέρες, η υπεύθυνη της πρακτικής μου, μού έστειλε μία μελέτη σχετικά με την βίγκαν διατροφή στις μητέρες και στα παιδιά (1)
 
Καθώς την διάβαζα, στη ενότητα της πρωτεΐνης, μία πληροφορία τράβηξε την προσοχή μου :
"Soy and its derivatives, pseudocereals (buckwheat, quinoa, and amaranth), lupins, spinach, and hemp seeds have all the essential amino acids in a proportion similar to animal foods, and their consumption should be encouraged".
 
Το λούπινο το είχα καταναλώσει ορισμένες φορές πριν 5-6 χρόνια, αλλά στην πορεία το ξέχασα.
 
Συνεπώς, αποφάσισα να το ψάξω λίγο περισσότερο, το οποίο οδήγησε στην δημιουργία του παρακάτω μικρού άρθρου.
 
Το λούπινο είναι ένα όσπριο με πολλά είδη, τα οποία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες (1):
α) "παλαιού κόσμου", μεσόγειος, βόρεια και ανατολική Αφρική, και
β) "Νέου Κόσμου", βόρεια και νότια Αμερική
 
Η καλλιέργεια λούπινου έχει μακρά ιστορία και φτάνει μέχρι την αρχαιότητα.
Το λούπινο καλλιεργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο, Ρώμη και άλλες μεσογειακές χώρες πριν από το 2.000 π.Χ. για κοπριά, κατανάλωση από ζώα και ανθρώπους, καθώς και για καλλυντική και ιατρική χρήση (2).

Πρόσφατες αναφορές σχετικά με τις θρεπτικές ιδιότητες των λούπινων έχουν ενισχύσει τη χρήση του σε μια ποικιλία λειτουργικών τροφίμων (3).

Το λούπινο έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, δεν περιέχει γλουτένη και είναι χαμηλό σε άμυλο (4, 8) και λίπος (4)
Επίσης, είναι σημαντική πηγή ενέργειας, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα (5, 6).
Επιπλέον, περιέχει ενώσεις όπως πολυφαινόλες και βιοδραστικά πεπτίδια (5), ολιγοσακχαρίτες, φλαβονοειδή και αλκαλοειδή (6)
 
Το λούπινο βοηθά στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης (7)
Επίσης, μελέτες έχουν συνδέσει τα λούπινα με ευεργετικό ρόλο σε τομείς όπως η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων (8)
 
Επιπρόσθετα, το λούπινο - ως όσπριο - είναι ευεργετικό για το περιβάλλον καθώς διορθώνει το ατμοσφαιρικό άζωτο, συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας του εδάφους, καθώς και στις αποδόσεις των επόμενων καλλιεργειών σε συστήματα περιστροφής (2) π.χ. αμειψισπορά

Κλείνοντας, η κατανάλωση λούπινου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (9)
Η ευαισθησία στο λούπινο έχει παρατηρηθεί στο 15-20% των ατόμων με διαπιστωμένη αλλεργία στα φυστίκια (10).
 
Το λούπινο θεωρείται από ορισμένους ως "κρυφό" αλλεργιογόνο (11).
Τα κρυφά αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις σε φαινομενικά μη συνδεόμενα τρόφιμα τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάγνωση ιδιοπαθούς αναφυλαξίας (11).

Ο καλύτερος τρόπος ώστε να διαπιστωθεί εάν ένα κρυφό αλλεργιογόνο προκαλεί αλλεργική αντίδραση είναι να αναλυθεί λεπτομερώς η αλλεργική αντίδραση, η παρουσία συν-παραγόντων, τα ύποπτα τρόφιμα, και ο τόπος κατανάλωσης (11).
 
Παραπομπές :
1. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/5/htm
2. https://www.ncbi.nlm.nih.ov/pubmed/30781397
     http://europepmc.org/article/MED/30781397
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26996462
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29353413
     http://europepmc.org/article/MED/29353413
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28804797
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31382375
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28122929
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25902794
     http://europepmc.org/article/MED/25902794
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29606424
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27873194
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31001275

Comments are closed.

    Categories

    All
    Canihua
    Deikths Mazas Somatos Fytofagia
    Diastolikh Piesh Fytofagia
    Fft Meta
    Glykozh Aimatos Nhsteias Fytofagia
    Isxaimikh Kardiopatheia Fytofagia
    Kanioua
    Kaniwa
    Kardiometavolikoi Paragontes Kindynoy Fytofagia
    Karkinos Fytofagia
    Ldl Xolhsterolh Fytofagia
    Loupino
    Metanalysh Fytofagia
    Ospria
    Perifereia Meshs Fytofagia
    Piesh Aimatos Fytofagia
    Pseydodhmhtriaka
    Sidhros Fytofagia
    Systolikh Piesh Fytofagia
    Triglykeridia Fytofagia

    Κατηγορίες

    Όλες

    Μετα-αναλύσεις

    Γ
    - Γλυκόζη αίματος

    Δ
    - Δείκτης μάζας σώματος

    Ι
    - Ισχαιμική καρδιοπάθεια

    Κ
    - Καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου
    - Καρκίνος

    Λ
    - Λούπινο

    Ο
    - Όσπρια

    Π
    - Περιφέρεια μέσης
    - Πίεση αίματος συστολική
    - Πίεση αίματος διαστολική
    - Πίεση αίματος

    Σ
    - Σίδηρος

    Τ
    - Τριγλυκερίδια

    Χ
    - Χοληστερόλη LDL

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Αρχική
  • ευρετήριο παθήσεων
  • Τιμοκατάλογος
    • Ασφάλεια συναλλαγών
      • ασφάλεια συναλλαγών
      • Όροι Χρήσης
      • Προσωπικά Δεδομένα
      • Τρόποι Πληρωμής
      • Τρόποι Αποστολής
      • Επιστροφές
    • γανόδερμα
    • Κόρντισεπς
    • Ερίκιο
    • Πόρια
    • ανδρογραφίς
    • Μαύρο κύμινο
    • Τζίτζιφα
    • γκότζι μπέρι
  • Επικοινωνία
  • Συνεργασία