ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 2. ΧΡΗΣΕΙΣ 3. ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ 4. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 5. ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΖΙΤΖΙΦΑ Παραπομπές (11) |
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Το γένος Ζίζιφος [Ziziphus] ανήκει στην οικογένεια Ραμνίδες [Rhamnaceae] και τα αγκάθια για ένα από τα είδη του (Z. spina-christi) λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού και για αυτόν τον λόγο είναι επίσης γνωστό και ως "το αγκάθι του Χριστού" (1, 2). Επιπλέον, το γένος Ζίζιφος αναφέρεται πολλές φορές στο Κοράνι και χρησιμοποιείται ευρέως στις αραβικές χώρες (3).
Το δέντρο τζιτζιφιά καλλιεργήθηκε αρχικά στην Κίνα (4).
Ο Ζίζιφος αποτελείται από περισσότερα από 40 είδη (5), ενώ σε άλλη δημοσίευση αναφέρεται ότι το το γένος περιλαμβάνει ακόμα και 170 είδη (6), από τα οποία καλλιεργούνται τα 12 είδη (7). Το γένος αντιπροσωπεύεται από δέντρα και θάμνους που μπορούν να βρεθούν κυρίως σε ξηρά περιβάλλοντα, λόγω της ικανότητας τους να προσαρμόζονται στην έλλειψη νερού (6).
Φωτογραφίες για τα τζίτζιφα μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
2. ΧΡΗΣΕΙΣ
Από την επιστημονική κοινότητα έχει δοθεί αυξημένη προσοχή στο γένος Ζίζιφος λόγω των σημαντικών φαρμακευτικών χρήσεων του (11), όπως :
- υπογλυκαιμικές,
- αντι-υπερτασικές,
- αντιφλεγμονώδεις,
- αντιμικροβιακές,
- αντιοξειδωτικές,
- αντικαρκινικές,
- ηπατοπροστατευτικές, καθώς και
- βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού (11).
Όλα τα μέρη του έχουν φαρμακευτικές αξίες συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των ανθέων, του μίσχου και των σπόρων (2).
- Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως απολυμαντικά, για την θεραπεία των πρησμένων ματιών, των αποστημάτων και τα εκχυλίσματα των φύλλων έχουν δείξει αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.
- Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και οι καρποί του έχουν υψηλή ενεργειακή αξία.
- Η ρίζα και ο φλοιός του στελέχους χρησιμοποιούνται επίσης σε φαρμακευτικά παρασκευάσματα (2).
Ένα από τα δραστικά συστατικά του είδους Ζίζιφος είναι το βετουλινικό οξύ. Προκαταρκτικές μελέτες (in vitro) έχουν δείξει ότι το βετουλινικό οξύ δρα προστατευτικά στο μελάνωμα και βρίσκεται σε κλινική ή προκλινική ανάπτυξη για την θεραπεία του καρκίνου (5).
Έχει αποδειχθεί ότι τα τζίτζιφα [Ziziphus jujube mill], μέλος του γένους Ζίζιφος, έχουν διάφορες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών, ανοσοδιεγερτικών, αντιδιαβητικών, αντιυπεργλυκαιμικών και αντικαρκινικών (5).
Κλείνοντας, μία άλλη μελέτη έδειξε ότι εκχυλίσματα του είδους Ζίζιφος είναι αποτελεσματικά στον ελέγχο της παθογένεσης των μυκήτων, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιθανές εφαρμογές στην γεωργία (8).
Μία αναλυτική παράθεση δεδομένων για όλα τα οφέλη που έχουν τα τζίτζιφα, φαίνεται εδώ.
3. ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ
Τα τζίτζιφα εκτιμούνται βαθιά από τους καταναλωτές:
- τόσο για την νόστιμη γεύση της,
- όσο και για τα άφθονα θρεπτικά συστατικά τους (9).
Ο καρπός της τζιτζιφιάς έχει γλυκό άρωμα με μαστιχωτή υφή και γεύση, παρόμοια με τους χουρμάδες.
Τα τζίτζιφα είναι ευκολοχώνευτα και αποτελούν ένα ευέλικτο τρόφιμο διότι μπορούμε να τα προσθέσουμε στην διατροφή μας με διάφορους τρόπους:
- είτε αυτόνομα: φρέσκα ή αποξηραμένα ως υγιεινό γλύκισμα και θρεπτικό σνακ.
- είτε σε διάφορες συνταγές ζαχαροπλαστικής (π.χ. μαρμελάδες, κέικ, ζελέ καθώς και σε άλλες συνταγές γλυκών) αλλά και στο ψωμί.
Τα τζίτζιφα έχουν μία γεύση, η οποία πραγματικά παρασέρνει και αποτελούν έναν από τους ιδανικούς τρόπους για υγιεινό σνακ όλες τις στιγμές της ημέρας, οπουδήποτε και εάν βρισκόμαστε: στο σπίτι, στο γραφείο, στην παραλία ή δίπλα στο τζάκι.
Περισσότερες πληροφορίες για το πώς τρώγεται και ιδέες για τρόπους προσθήκης στην διατροφή, υπάρχουν στην αντίστοιχη ανάρτηση που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Το γένος Ζίζιφος [Ziziphus] ανήκει στην οικογένεια Ραμνίδες [Rhamnaceae] και τα αγκάθια για ένα από τα είδη του (Z. spina-christi) λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού και για αυτόν τον λόγο είναι επίσης γνωστό και ως "το αγκάθι του Χριστού" (1, 2). Επιπλέον, το γένος Ζίζιφος αναφέρεται πολλές φορές στο Κοράνι και χρησιμοποιείται ευρέως στις αραβικές χώρες (3).
Το δέντρο τζιτζιφιά καλλιεργήθηκε αρχικά στην Κίνα (4).
Ο Ζίζιφος αποτελείται από περισσότερα από 40 είδη (5), ενώ σε άλλη δημοσίευση αναφέρεται ότι το το γένος περιλαμβάνει ακόμα και 170 είδη (6), από τα οποία καλλιεργούνται τα 12 είδη (7). Το γένος αντιπροσωπεύεται από δέντρα και θάμνους που μπορούν να βρεθούν κυρίως σε ξηρά περιβάλλοντα, λόγω της ικανότητας τους να προσαρμόζονται στην έλλειψη νερού (6).
Φωτογραφίες για τα τζίτζιφα μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
2. ΧΡΗΣΕΙΣ
Από την επιστημονική κοινότητα έχει δοθεί αυξημένη προσοχή στο γένος Ζίζιφος λόγω των σημαντικών φαρμακευτικών χρήσεων του (11), όπως :
- υπογλυκαιμικές,
- αντι-υπερτασικές,
- αντιφλεγμονώδεις,
- αντιμικροβιακές,
- αντιοξειδωτικές,
- αντικαρκινικές,
- ηπατοπροστατευτικές, καθώς και
- βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού (11).
Όλα τα μέρη του έχουν φαρμακευτικές αξίες συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, των ανθέων, του μίσχου και των σπόρων (2).
- Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως απολυμαντικά, για την θεραπεία των πρησμένων ματιών, των αποστημάτων και τα εκχυλίσματα των φύλλων έχουν δείξει αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.
- Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και οι καρποί του έχουν υψηλή ενεργειακή αξία.
- Η ρίζα και ο φλοιός του στελέχους χρησιμοποιούνται επίσης σε φαρμακευτικά παρασκευάσματα (2).
Ένα από τα δραστικά συστατικά του είδους Ζίζιφος είναι το βετουλινικό οξύ. Προκαταρκτικές μελέτες (in vitro) έχουν δείξει ότι το βετουλινικό οξύ δρα προστατευτικά στο μελάνωμα και βρίσκεται σε κλινική ή προκλινική ανάπτυξη για την θεραπεία του καρκίνου (5).
Έχει αποδειχθεί ότι τα τζίτζιφα [Ziziphus jujube mill], μέλος του γένους Ζίζιφος, έχουν διάφορες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών, ανοσοδιεγερτικών, αντιδιαβητικών, αντιυπεργλυκαιμικών και αντικαρκινικών (5).
Κλείνοντας, μία άλλη μελέτη έδειξε ότι εκχυλίσματα του είδους Ζίζιφος είναι αποτελεσματικά στον ελέγχο της παθογένεσης των μυκήτων, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιθανές εφαρμογές στην γεωργία (8).
Μία αναλυτική παράθεση δεδομένων για όλα τα οφέλη που έχουν τα τζίτζιφα, φαίνεται εδώ.
3. ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ
Τα τζίτζιφα εκτιμούνται βαθιά από τους καταναλωτές:
- τόσο για την νόστιμη γεύση της,
- όσο και για τα άφθονα θρεπτικά συστατικά τους (9).
Ο καρπός της τζιτζιφιάς έχει γλυκό άρωμα με μαστιχωτή υφή και γεύση, παρόμοια με τους χουρμάδες.
Τα τζίτζιφα είναι ευκολοχώνευτα και αποτελούν ένα ευέλικτο τρόφιμο διότι μπορούμε να τα προσθέσουμε στην διατροφή μας με διάφορους τρόπους:
- είτε αυτόνομα: φρέσκα ή αποξηραμένα ως υγιεινό γλύκισμα και θρεπτικό σνακ.
- είτε σε διάφορες συνταγές ζαχαροπλαστικής (π.χ. μαρμελάδες, κέικ, ζελέ καθώς και σε άλλες συνταγές γλυκών) αλλά και στο ψωμί.
Τα τζίτζιφα έχουν μία γεύση, η οποία πραγματικά παρασέρνει και αποτελούν έναν από τους ιδανικούς τρόπους για υγιεινό σνακ όλες τις στιγμές της ημέρας, οπουδήποτε και εάν βρισκόμαστε: στο σπίτι, στο γραφείο, στην παραλία ή δίπλα στο τζάκι.
Περισσότερες πληροφορίες για το πώς τρώγεται και ιδέες για τρόπους προσθήκης στην διατροφή, υπάρχουν στην αντίστοιχη ανάρτηση που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
4. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Τα τζίτζιφα στο φούρνο είναι ένας τρόπος συντήρησης του φρέσκου καρπού. Σύμφωνα με το wikiHow (10) η διαδικασία για να αποξηρανθούν τα τζίτζιφα στο φούρνο είναι η εξής : Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 135°C. Τοποθετούμε φύλλα ψησίματος στο φούρνο και αφήνουμε τα τζίτζιφα να στεγνώσουν για 2 έως 5 ώρες. Κάθε τόσο, ανοίγουμε τον φούρνο και αναποδογυρίζουμε τα τζίτζιφα για να στεγνώσει και η άλλη πλευρά. Τα τζίτζιφα είναι έτοιμα όταν στεγνώσουν και γίνουν σαν χουρμάδες. Βγάζουμε τα τζίτζιφα από τον φούρνο και τα αποθηκεύουμε σε βάζο. |
5. ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΤΖΙΤΖΙΦΑ
Τόσο σε λαϊκές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ, ο φρέσκος καρπός της τζιτζιφιάς είναι προς το παρόν δύσκολο να εντοπιστεί στην Ελλάδα, αν και σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κέρκυρα, η τζιτζιφιά είναι διαδεδομένη.
Εναλλακτικά, υπάρχει έτοιμος αποξηραμένος καρπός και είναι διαθέσιμος εδώ με σημαντικές εκπτώσεις αλλά και με δυνατότητα υποστήριξης στο θέμα υγείας που σας απασχολεί (εσάς ή κάποιον δικό σας άνθρωπο).
Η παραλαβή γίνεται σε κάποιο από τα 3 καταστήματα (δύο σε Ελλάδα + ένα σε Κύπρο), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής στον χώρο σας.
Τόσο σε λαϊκές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ, ο φρέσκος καρπός της τζιτζιφιάς είναι προς το παρόν δύσκολο να εντοπιστεί στην Ελλάδα, αν και σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κέρκυρα, η τζιτζιφιά είναι διαδεδομένη.
Εναλλακτικά, υπάρχει έτοιμος αποξηραμένος καρπός και είναι διαθέσιμος εδώ με σημαντικές εκπτώσεις αλλά και με δυνατότητα υποστήριξης στο θέμα υγείας που σας απασχολεί (εσάς ή κάποιον δικό σας άνθρωπο).
Η παραλαβή γίνεται σε κάποιο από τα 3 καταστήματα (δύο σε Ελλάδα + ένα σε Κύπρο), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής στον χώρο σας.