ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Επιστήμονες διαπιστώνουν ότι μία βασική αιτία στη νευραλγία τρίδυμου είναι η βλάβη στο προστατευτικό περίβλημα του νεύρου (ΑΠΟμυελίνωση) (7-20) |
Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο επουλώνει αυτήν την βλάβη (ΕΠΑΝΑμυελίνωση) (21-25, 35-38) |
Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά:
Ασθενείς αναφέρουν οφέλη ακόμα και σε Λίγες μ έ ρ ε ς. Δες τις μαρτυρίες τους εδώ
Αποτελεσματικό, πιστοποιημένο, με δωρεάν εξατομικευμένη υποστήριξη
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (χρόνος ανάγνωσης: 4,5 λεπτά) Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ (χρόνος ανάγνωσης: 9,5 λεπτά) 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ 2. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ (συνοπτικά ευρήματα μελετών) 3. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ Παραπομπές (39)=> Δικαιούστε να γνωρίζετε από που αντλώ τις πληροφορίες για να ελέγχετε την αξιοπιστία των πηγών αλλά και να επιβεβαιώνετε την αληθότητα τους. Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των άρθρων, το 100% των πηγών είναι επιστημονικά περιοδικά, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, επαγγελματίες υγείας κ.ο.κ. |
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ (χρόνος ανάγνωσης: 4,5 λεπτά)
Υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια για την νευραλγία τρίδυμου [αγγλικά: trigeminal neuralgia], για την οποία η Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών αναφέρει ότι "μερικές φορές περιγράφεται ως ο πιο ανυπόφορος πόνος που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα".
Ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων αναφέρει ότι η απομυελίνωση είναι ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια, αν όχι το κυριότερο.
τι είναι η απομυελίνωση
Τα νεύρα περιβάλλονται από ένα περίβλημα μυελίνης, το οποίο παρέχει μονωτική υποστήριξη. Καθώς η προστατευτική επικάλυψη φθείρεται, το νεύρο πλέον είναι εκτεθειμένο, και η πίεση στο τρίδυμο νεύρο γίνεται πολύ επώδυνη.
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι στην νευραλγία τριδύμου υπάρχει βλάβη και καταστροφή της μυελίνης (7-20), ενώ μία άλλη μελέτη συμπέρανε ότι "ο τραυματισμός του τριδύμου που οδηγεί σε απομυελίνωση είναι β α σ ι κ ό ς παράγοντας στην παθογένεση της νευραλγίας τριδύμου".
Μάλιστα, το ότι η απομυελίνωση του τριδύμου νεύρου θεωρείται ως η αιτία της νευραλγίας τριδύμου έχει προταθεί ή δ η από το 1967. Αρκετές ανασκοπήσεις καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα. Πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρει ότι "η απομυελίνωση του τριδύμου νεύρου θεωρείται η παθογόνος βάση στην νευραλγία τριδύμου", ενώ άλλη ανασκόπηση διαπιστώνει ότι η πίεση στην μυελίνη προκαλεί το νευροδιεγερτικό σύμπτωμα.
νευραλγίας τριδύμου αντιμετώπιση μέσω της επαναμυελίνωσης:
Συνεπώς, η επαναφορά του προστατευτικού περιβλήματος (επαναμυελίνωση) σημαίνει ότι το νεύρο δ ε ν θα είναι πλέον εκτεθειμένο. Επομένως, σταματάει και η πρόκληση του πόνου.
Ως εκ τούτου, τίθεται το εύλογο ερώτημα:
Υπάρχει φυσική μέθοδος για την αποκατάσταση του απομυελινωμένου νεύρου ;
Ναι !
Γνωρίστε το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus).
νευραλγία τριδύμου φυσική αντιμετώπιση με το Ερίκιο το αγκαθωτό:
Το Ερίκιο το αγκαθωτό βοηθάει με 2 τρόπους:
1. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη, και
2. επαναμυελίνωση.
1. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη
Στην νευραλγία τριδύμου, ο πόνος γίνεται χρόνιος και μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Αυτό το σ υ ν ε χ έ ς προαίσθημα ότι η επόμενη επίθεση πόνου ε π ί κ ε ι τ α ι, αυτός ο συνεχής τρόμος καθώς και το έντονο άγχος έχει αναφερθεί ότι είναι χ ε ι ρ ό τ ε ρ ο από τον πόνο καθεαυτό. Μία ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας έδειξε ότι οι άνθρωποι με νευραλγία τριδύμου εμφάνιζαν :
- ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, καθώς και
- μέτριο έως σοβαρό άγχος.
Σημαντική μερίδα ασθενών λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ώστε να μπορεί να ελέγχει το άγχος. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή έχει πιθανές παρενέργειες, ενώ δεν προσφέρει λύση στην αιτία της νευραλγίας τριδύμου.
Μπορεί να βοηθήσει το Ερίκιο το αγκαθωτό ;
Βεβαίως, διότι αποτελεί φυσική αντιμετώπιση για το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ μιμείται σε κάποιο βαθμό τους μηχανισμούς δράσης της συμβατικών αντικαταθλιπτικών.
Επίσης, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι έχει εμφανή αποτελέσματα ακόμα και μ ό λ ι ς εντός 4 εβδομάδων.
2. επαναμυελίνωση:
Όπως είδαμε νωρίτερα, ένα από τα κύρια αίτια για την νευραλγία τρίδυμου είναι η "απομυελίνωση".
Μπορεί να βοηθήσει το Ερίκιο το αγκαθωτό ;
Ναι, διότι σύμφωνα με αρκετές προκαταρκτικές μελέτες το Ερίκιο το αγκαθωτό οδηγεί σε "επαναμυελίνωση" (21-25, 34), γεγονός που είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, από το 2003 (21). Επιπρόσθετα, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιεύτηκε μία ακόμα μελέτη που έδειξε ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό προστατεύει τόσο στην ο ξ ε ί α όσο και στην χ ρ ό ν ι α απομυελίνωση (34).
Τα οφέλη από το Ερίκιο το αγκαθωτό στην επαναμυελίνωση αναφέρονται και σε άλλες πηγές (35-38). Ενδεικτικά:
- ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις πριν 2 μήνες αναφέρει ότι "Το Ερίκιο το αγκαθωτό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την μυελίνωση (35).
- σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δρ. John Coppola "η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό προάγει την επαναμυελίνωση" (36).
- ερευνητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης αναφέρει ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό "βοηθάει στην αναγέννηση της μυελίνης. Υπάρχουν επίσης μελέτες για την χρήση του στην νευροπάθεια" (37).
Δείτε και την ανάρτηση "Θεραπεύεται η απομυελίνωση".
Επίσης, το Ερίκιο το αγκαθωτό συμβάλλει στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων.
Τα σημαντικά οφέλη τα έχω επιβεβαιώσει και στην πράξη από ασθενείς μου που ξεκίνησαν το Ερίκιο το αγκαθωτό για να αντιμετωπίσουν με φυσικό τρόπο την νευραλγία τριδύμου.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει το Ερίκιο το αγκαθωτό είναι η έ λ λ ε ι ψ η παρενεργειών. Στον αντίποδα, τα φάρμακα αφενός δεν μπορούν να λαμβάνονται σε σταθερή βάρη διότι έχουν αντίκτυπο στο ήπαρ, και αφετέρου δεν προσφέρουν επαναμυελίνωση. Απλά, ανακουφίζουν από τον πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει παροδικά.
Μπορεί το Ερίκιο το αγκαθωτό να λαμβάνεται μαζί με την καρβαμαζεπίνη (Tegretol) ;
Ναι, το Ερίκιο το αγκαθωτό μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με την καρβαμαζεπίνη.
Μάλιστα, η πλειοψηφία των ασθενών μου, όταν ξεκινάμε την συνεργασία μας, λαμβάνουν καρβαμαζεπίνη και δεν αναφέρουν απολύτως καμμία σοβαρή παρενέργεια. Απεναντίας, επιτυγχάνεται και μείωση της δοσολογίας του.
Μπορεί να λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα ;
Ναι, το Ερίκιο το αγκαθωτό μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με άλλα φάρμακα, όπως είναι το lyrica, ένα άλλο φάρμακο που χορηγείται στην νευραλγία τριδύμου.
Για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μου λαμβάνει 1, 2 ακόμα και 5 διαφορετικά φάρμακα, ενώ σε 1 περίπτωση ένας κύριος λάμβανε 10 φάρμακα.
Αυτό συμβαίνει διότι η νευραλγία τριδύμου συνυπάρχει με αρκετές ακόμα παθήσεις: κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου (27, 28), σκλήρυνση κατά πλάκας (29), πίεση (30-32), διαβήτης (33) και άλλες παθήσεις με αποτέλεσμα - εκτός από την φαρμακευτική αγωγή για την νευραλγία τριδύμου - να γίνεται χορήγηση και άλλων φαρμάκων ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκάστοτε συννοσηρότητες.
Συνεργασία με ιατρούς:
Εάν είστε οδοντίατρος, νευρολόγος ή άλλη ειδικότητα που παρακολουθεί ασθενείς με νευραλγία τριδύμου, και επιθυμείτε συνεργασία, επικοινωνήστε εδώ.
σύνοψη:
Ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια στην νευραλγία τριδύμου είναι η "ΑΠΟμυελίνωση", δηλαδή η βλάβη της μυελίνης, η οποία αποτελεί το προστατευτικό περίβλημα του νεύρου.
Ως εκ τούτου, για να επιτευχθεί ανακούφιση από τον πόνο είναι α π α ρ α ί τ η τ ο να υπάρξει "ΕΠΑΝΑμυελίνωση", δηλαδή η αποκατάσταση στην μυελίνη.
Το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό προσφέρει ακριβώς αυτό: οδηγεί σε Ε π α ν α μυελίνωση, το οποίο είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες (από το 2003)
Συνολικά, το Ερίκιο το αγκαθωτό αποτελεί φυσική αντιμετώπιση για την νευραλγία τριδύμου μέσω των ευεργετικών επιδράσεων του:
- τόσο στην επαναμυελίνωση,
- όσο και στο άγχος και στην κατάθλιψη.
Ωστόσο, το εντυπωσιακό δεν είναι τόσο ο β α θ μ ό ς της ανακούφισης αλλά το πόσο γ ρ ή γ ο ρ α επιδρά το Ερίκιο το αγκαθωτό. Ασθενείς μου μού έχουν αναφέρει βελτίωση της κατάστασης τους ακόμα και εντός λ ί γ ω ν η μ ε ρ ώ ν.
Για παράδειγμα:
1. μετά από μ ό λ ι ς 12 ημέρες, η κυρία Δ. μού έγραψε ότι πλέον "είμαι καλά.. δεν έχω νευραλγίες".
2. ο κύριος Ν., ιατρός στο επάγγελμα, μετά από 6 ημέρες μού έγραψε "Θεωρω πως έχω δει βελτίωση στον κάτω 3ο κλάδο του τριδυμου, μιλάω πιο άνετα, χωρίς να πονω αμέσως".
3. η κυρία Δ. ανέφερε ότι ο σύζυγος της μετά από μόλις 3 ημέρες μ ε ί ω σ ε την δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο κατά 50%.
4. η κύρια Ε. μετά από 5 μέρες μού ανέφερε ότι όχι μόνο υπάρχει βελτίωση αλλά μειώθηκε και η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής κατά 25%.
5. η κύρια M. ανέφερε ότι ο φίλος της είδε οφέλη από το Ερίκιο το αγκαθωτό δεδομένου ότι ήταν η μοναδική κρίση που πέρασε γρήγορα.
6. η κύρια Κ. πέτυχε σημαντικά οφέλη σε μ ό λ ι ς 2,5 μέρες.
7. ο σύζυγος της κυρίας Ε. πονούσε τόσο πολύ όπου εξέφρασε την επιθυμία για αυτοκτονία. Με το Ερίκιο, εντός μ ό λ ι ς 24 ωρών υπήρξε θ ε α μ α τ ι κ ή αναστροφή. Η κυρία Ε. έγραψε : Ειλικρινά σας λέω πως νιώθω ότι όλο αυτό με το ερίκιο και τις δικές σας συμβουλες είναι θεοσταλμένα
8. η κυρία Μ., μετά από μόλις 1 μέρα βίωσε τα πρώτα οφέλη.
9. ακόμα θυμάμαι την 1η επικοινωνία με την κυρία Τ. διότι όταν την ρώτησα πως είναι μού απάντησε με 3 λέξεις: "Πονάω. Πονάω. Πονάω". Λίγες εβδομάδες μετά ο πόνος είχε εξαλειφθεί 100%.
Για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις ιστορίες υγείας από ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου κάντε κλικ στην ανάρτηση "Νευραλγία Τριδύμου Πως Περνάει".
Το Ερίκιο το αγκαθωτό έχει καταπλήξει και εμένα.
Το χρησιμοποιώ από το 2013 σε διάφορες παθήσεις αλλά πρώτη φορά παρατηρώ τόσο μεγάλη ταχύτητα ανταπόκρισης καθώς και βελτίωση στο 100% των ανθρώπων.
Υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια για την νευραλγία τρίδυμου [αγγλικά: trigeminal neuralgia], για την οποία η Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών αναφέρει ότι "μερικές φορές περιγράφεται ως ο πιο ανυπόφορος πόνος που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα".
Ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων αναφέρει ότι η απομυελίνωση είναι ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια, αν όχι το κυριότερο.
τι είναι η απομυελίνωση
Τα νεύρα περιβάλλονται από ένα περίβλημα μυελίνης, το οποίο παρέχει μονωτική υποστήριξη. Καθώς η προστατευτική επικάλυψη φθείρεται, το νεύρο πλέον είναι εκτεθειμένο, και η πίεση στο τρίδυμο νεύρο γίνεται πολύ επώδυνη.
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι στην νευραλγία τριδύμου υπάρχει βλάβη και καταστροφή της μυελίνης (7-20), ενώ μία άλλη μελέτη συμπέρανε ότι "ο τραυματισμός του τριδύμου που οδηγεί σε απομυελίνωση είναι β α σ ι κ ό ς παράγοντας στην παθογένεση της νευραλγίας τριδύμου".
Μάλιστα, το ότι η απομυελίνωση του τριδύμου νεύρου θεωρείται ως η αιτία της νευραλγίας τριδύμου έχει προταθεί ή δ η από το 1967. Αρκετές ανασκοπήσεις καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα. Πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρει ότι "η απομυελίνωση του τριδύμου νεύρου θεωρείται η παθογόνος βάση στην νευραλγία τριδύμου", ενώ άλλη ανασκόπηση διαπιστώνει ότι η πίεση στην μυελίνη προκαλεί το νευροδιεγερτικό σύμπτωμα.
νευραλγίας τριδύμου αντιμετώπιση μέσω της επαναμυελίνωσης:
Συνεπώς, η επαναφορά του προστατευτικού περιβλήματος (επαναμυελίνωση) σημαίνει ότι το νεύρο δ ε ν θα είναι πλέον εκτεθειμένο. Επομένως, σταματάει και η πρόκληση του πόνου.
Ως εκ τούτου, τίθεται το εύλογο ερώτημα:
Υπάρχει φυσική μέθοδος για την αποκατάσταση του απομυελινωμένου νεύρου ;
Ναι !
Γνωρίστε το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus).
νευραλγία τριδύμου φυσική αντιμετώπιση με το Ερίκιο το αγκαθωτό:
Το Ερίκιο το αγκαθωτό βοηθάει με 2 τρόπους:
1. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη, και
2. επαναμυελίνωση.
1. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη
Στην νευραλγία τριδύμου, ο πόνος γίνεται χρόνιος και μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Αυτό το σ υ ν ε χ έ ς προαίσθημα ότι η επόμενη επίθεση πόνου ε π ί κ ε ι τ α ι, αυτός ο συνεχής τρόμος καθώς και το έντονο άγχος έχει αναφερθεί ότι είναι χ ε ι ρ ό τ ε ρ ο από τον πόνο καθεαυτό. Μία ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας έδειξε ότι οι άνθρωποι με νευραλγία τριδύμου εμφάνιζαν :
- ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, καθώς και
- μέτριο έως σοβαρό άγχος.
Σημαντική μερίδα ασθενών λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ώστε να μπορεί να ελέγχει το άγχος. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή έχει πιθανές παρενέργειες, ενώ δεν προσφέρει λύση στην αιτία της νευραλγίας τριδύμου.
Μπορεί να βοηθήσει το Ερίκιο το αγκαθωτό ;
Βεβαίως, διότι αποτελεί φυσική αντιμετώπιση για το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ μιμείται σε κάποιο βαθμό τους μηχανισμούς δράσης της συμβατικών αντικαταθλιπτικών.
Επίσης, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι έχει εμφανή αποτελέσματα ακόμα και μ ό λ ι ς εντός 4 εβδομάδων.
2. επαναμυελίνωση:
Όπως είδαμε νωρίτερα, ένα από τα κύρια αίτια για την νευραλγία τρίδυμου είναι η "απομυελίνωση".
Μπορεί να βοηθήσει το Ερίκιο το αγκαθωτό ;
Ναι, διότι σύμφωνα με αρκετές προκαταρκτικές μελέτες το Ερίκιο το αγκαθωτό οδηγεί σε "επαναμυελίνωση" (21-25, 34), γεγονός που είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, από το 2003 (21). Επιπρόσθετα, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιεύτηκε μία ακόμα μελέτη που έδειξε ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό προστατεύει τόσο στην ο ξ ε ί α όσο και στην χ ρ ό ν ι α απομυελίνωση (34).
Τα οφέλη από το Ερίκιο το αγκαθωτό στην επαναμυελίνωση αναφέρονται και σε άλλες πηγές (35-38). Ενδεικτικά:
- ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις πριν 2 μήνες αναφέρει ότι "Το Ερίκιο το αγκαθωτό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την μυελίνωση (35).
- σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δρ. John Coppola "η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό προάγει την επαναμυελίνωση" (36).
- ερευνητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης αναφέρει ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό "βοηθάει στην αναγέννηση της μυελίνης. Υπάρχουν επίσης μελέτες για την χρήση του στην νευροπάθεια" (37).
Δείτε και την ανάρτηση "Θεραπεύεται η απομυελίνωση".
Επίσης, το Ερίκιο το αγκαθωτό συμβάλλει στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων.
Τα σημαντικά οφέλη τα έχω επιβεβαιώσει και στην πράξη από ασθενείς μου που ξεκίνησαν το Ερίκιο το αγκαθωτό για να αντιμετωπίσουν με φυσικό τρόπο την νευραλγία τριδύμου.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει το Ερίκιο το αγκαθωτό είναι η έ λ λ ε ι ψ η παρενεργειών. Στον αντίποδα, τα φάρμακα αφενός δεν μπορούν να λαμβάνονται σε σταθερή βάρη διότι έχουν αντίκτυπο στο ήπαρ, και αφετέρου δεν προσφέρουν επαναμυελίνωση. Απλά, ανακουφίζουν από τον πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει παροδικά.
Μπορεί το Ερίκιο το αγκαθωτό να λαμβάνεται μαζί με την καρβαμαζεπίνη (Tegretol) ;
Ναι, το Ερίκιο το αγκαθωτό μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με την καρβαμαζεπίνη.
Μάλιστα, η πλειοψηφία των ασθενών μου, όταν ξεκινάμε την συνεργασία μας, λαμβάνουν καρβαμαζεπίνη και δεν αναφέρουν απολύτως καμμία σοβαρή παρενέργεια. Απεναντίας, επιτυγχάνεται και μείωση της δοσολογίας του.
Μπορεί να λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα ;
Ναι, το Ερίκιο το αγκαθωτό μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με άλλα φάρμακα, όπως είναι το lyrica, ένα άλλο φάρμακο που χορηγείται στην νευραλγία τριδύμου.
Για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μου λαμβάνει 1, 2 ακόμα και 5 διαφορετικά φάρμακα, ενώ σε 1 περίπτωση ένας κύριος λάμβανε 10 φάρμακα.
Αυτό συμβαίνει διότι η νευραλγία τριδύμου συνυπάρχει με αρκετές ακόμα παθήσεις: κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου (27, 28), σκλήρυνση κατά πλάκας (29), πίεση (30-32), διαβήτης (33) και άλλες παθήσεις με αποτέλεσμα - εκτός από την φαρμακευτική αγωγή για την νευραλγία τριδύμου - να γίνεται χορήγηση και άλλων φαρμάκων ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκάστοτε συννοσηρότητες.
Συνεργασία με ιατρούς:
Εάν είστε οδοντίατρος, νευρολόγος ή άλλη ειδικότητα που παρακολουθεί ασθενείς με νευραλγία τριδύμου, και επιθυμείτε συνεργασία, επικοινωνήστε εδώ.
σύνοψη:
Ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια στην νευραλγία τριδύμου είναι η "ΑΠΟμυελίνωση", δηλαδή η βλάβη της μυελίνης, η οποία αποτελεί το προστατευτικό περίβλημα του νεύρου.
Ως εκ τούτου, για να επιτευχθεί ανακούφιση από τον πόνο είναι α π α ρ α ί τ η τ ο να υπάρξει "ΕΠΑΝΑμυελίνωση", δηλαδή η αποκατάσταση στην μυελίνη.
Το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό προσφέρει ακριβώς αυτό: οδηγεί σε Ε π α ν α μυελίνωση, το οποίο είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες (από το 2003)
Συνολικά, το Ερίκιο το αγκαθωτό αποτελεί φυσική αντιμετώπιση για την νευραλγία τριδύμου μέσω των ευεργετικών επιδράσεων του:
- τόσο στην επαναμυελίνωση,
- όσο και στο άγχος και στην κατάθλιψη.
Ωστόσο, το εντυπωσιακό δεν είναι τόσο ο β α θ μ ό ς της ανακούφισης αλλά το πόσο γ ρ ή γ ο ρ α επιδρά το Ερίκιο το αγκαθωτό. Ασθενείς μου μού έχουν αναφέρει βελτίωση της κατάστασης τους ακόμα και εντός λ ί γ ω ν η μ ε ρ ώ ν.
Για παράδειγμα:
1. μετά από μ ό λ ι ς 12 ημέρες, η κυρία Δ. μού έγραψε ότι πλέον "είμαι καλά.. δεν έχω νευραλγίες".
2. ο κύριος Ν., ιατρός στο επάγγελμα, μετά από 6 ημέρες μού έγραψε "Θεωρω πως έχω δει βελτίωση στον κάτω 3ο κλάδο του τριδυμου, μιλάω πιο άνετα, χωρίς να πονω αμέσως".
3. η κυρία Δ. ανέφερε ότι ο σύζυγος της μετά από μόλις 3 ημέρες μ ε ί ω σ ε την δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής για τον πόνο κατά 50%.
4. η κύρια Ε. μετά από 5 μέρες μού ανέφερε ότι όχι μόνο υπάρχει βελτίωση αλλά μειώθηκε και η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής κατά 25%.
5. η κύρια M. ανέφερε ότι ο φίλος της είδε οφέλη από το Ερίκιο το αγκαθωτό δεδομένου ότι ήταν η μοναδική κρίση που πέρασε γρήγορα.
6. η κύρια Κ. πέτυχε σημαντικά οφέλη σε μ ό λ ι ς 2,5 μέρες.
7. ο σύζυγος της κυρίας Ε. πονούσε τόσο πολύ όπου εξέφρασε την επιθυμία για αυτοκτονία. Με το Ερίκιο, εντός μ ό λ ι ς 24 ωρών υπήρξε θ ε α μ α τ ι κ ή αναστροφή. Η κυρία Ε. έγραψε : Ειλικρινά σας λέω πως νιώθω ότι όλο αυτό με το ερίκιο και τις δικές σας συμβουλες είναι θεοσταλμένα
8. η κυρία Μ., μετά από μόλις 1 μέρα βίωσε τα πρώτα οφέλη.
9. ακόμα θυμάμαι την 1η επικοινωνία με την κυρία Τ. διότι όταν την ρώτησα πως είναι μού απάντησε με 3 λέξεις: "Πονάω. Πονάω. Πονάω". Λίγες εβδομάδες μετά ο πόνος είχε εξαλειφθεί 100%.
Για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις ιστορίες υγείας από ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου κάντε κλικ στην ανάρτηση "Νευραλγία Τριδύμου Πως Περνάει".
Το Ερίκιο το αγκαθωτό έχει καταπλήξει και εμένα.
Το χρησιμοποιώ από το 2013 σε διάφορες παθήσεις αλλά πρώτη φορά παρατηρώ τόσο μεγάλη ταχύτητα ανταπόκρισης καθώς και βελτίωση στο 100% των ανθρώπων.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας.
Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ (χρόνος ανάγνωσης: 9,5 λεπτά)
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΕΛΙΝΗ + ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ
Υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια για την νευραλγία τρίδυμου (1), η οποία σε ανάρτηση από την Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών αναφέρεται ότι "μερικές φορές περιγράφεται ως ο πιο ανυπόφορος πόνος που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα" (39).
Μία από αυτές είναι η "απομυελίνωση".
Για την ακρίβεια, ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων και ανασκοπήσεων της επιστημονικής βιβλιογραφίας, αναφέρει ότι η απομυελίνωση αποτελεί ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια, αν όχι το κυριότερο.
Στην συνέχεια, θα δούμε, ενδεικτικά, ορισμένες από αυτές τις μελέτες. Πρώτα, όμως, ας δούμε ποιοι παράγοντες οδηγούν σε απομυελίνωση.
τι είναι η απομυελίνωση
Τα κρανιακά νεύρα περιβάλλονται από ένα περίβλημα μυελίνης, το οποίο παρέχει μονωτική και μεταβολική υποστήριξη (2).
Η απομυελίνωση είναι κοινή σε πολλούς ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου και προκαλείται από πίεση από :
- αγγειακές δομές,
- σκλήρυνση κατά πλάκας,
- όγκους,
- αγγειακή δυσπλασία,
- κύστη,
- τραυματισμό προσώπου, ή
- άλλη ιατρική πάθηση.
Όλα τα ανωτέρω καταστρέφουν τα έλυτρα της μυελίνης (3, 4).
Η παρατεταμένη αγγειακή συμπίεση είναι σε θέση να οδηγήσει σε εστιακή απομυελίνωση, οδηγώντας σε ακατάλληλη νευρωνική ενεργοποίηση (πόνος) (5).
Ένα αιμοφόρο αγγείο, ένας μικρός σωλήνας που μεταφέρει αίμα από την καρδιά, πιέζει το νεύρο του τριδύμου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πίεση προκαλεί φθορά του προστατευτικού περιβλήματος γύρω από το νεύρο, το οποίο ονομάζεται θήκη μυελίνης.
Καθώς η προστατευτική επικάλυψη φθείρεται, το νεύρο πλέον είναι εκτεθειμένο, το αιμοφόρο αγγείο συνεχίζει να πιέζει το τρίδυμο νεύρο και το νεύρο γίνεται πολύ επώδυνο (6).
2. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ
Η πιο κοινή αιτία για την νευραλγία τριδύμου φαίνεται να είναι ένας τραυματισμός της μυελίνης της ρίζας του τριδύμου νεύρου (7), ενώ έχει αναφερθεί ότι ο πόνος στην νευραλγία τριδύμου προκαλείται από βλάβη απομυελίνωσης (8).
Τρεις μελέτες σε ανθρώπους ανέφεραν ότι οι άνθρωποι με νευραλγία τριδύμου εμφάνισαν απομυελινωτική βλάβη και καταστροφή της μυελίνης (9-11).
Επίσης, άλλες μελέτες αναφέρουν η απομυελίνωση είναι ένας α ι τ ι ο λ ο γ ι κ ό ς παράγοντας στην έναρξη της νευραλγίας τριδύμου (1) αλλά και στον νευροπαθητικό πόνο του τριδύμου (12), ενώ πιθανότατα εμπλέκεται στην παθογένεση των περισσότερων περιπτώσεων νευραλγίας τριδύμου (13). Επιπρόσθετα, μία ακόμα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "ο τραυματισμός στην ρίζα του τριδύμου που οδηγεί σε απομυελίνωση είναι β α σ ι κ ό ς καθοριστικός παράγοντας στην παθογένεση της νευραλγίας τριδύμου" (14).
Μάλιστα, το ότι η απομυελίνωση του τριδύμου νεύρου θεωρείται ως η μηχανιστική αιτία της νευραλγίας τριδύμου έχει προταθεί ή δ η από το 1967 (15).
ανασκοπήσεις
Αρκετές ανασκοπήσεις καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα.
Μία ανασκόπηση του 2001 αναφέρει ότι "υπάρχουν πλέον πειστικές ενδείξεις ότι η νευραλγία τριδύμου συνήθως προκαλείται από την απομυελίνωση των αισθητήριων ινών του τριδύμου". Η ίδια ανασκόπηση συνεχίζει συμπληρώνοντας ότι "η επαναμυελίνωση ίσως μπορεί να βοηθήσει στην διασφάλιση της διατήρησης της ανακούφισης των συμπτωμάτων. Επίσης, η επαναμυελίνωση ίσως είναι υπεύθυνη για την αυθόρμητη ύφεση της νευραλγίας σε ορισμένους ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου" (16).
Μία πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2020 αναφέρει ότι "η θεωρία της απομυελίνωσης του τριδύμου νεύρου θεωρείται η παθογόνος βάση στην νευραλγία τριδύμου" (17).
Τρεις ακόμα ανασκοπήσεις αναφέρουν την σχέση που έχει νευραλγία τριδύμου με την απομυελίνωση (18, 19) καθώς και ότι ο μηχανισμός είναι η συμπίεση της μυελίνης, η οποία με την σειρά της προκαλεί το νευροδιεγερτικό σύμπτωμα (20).
Συνεπώς, για την αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου χρειάζεται να κινηθούμε σε 2 άξονες:
1ος άξονας:
Ποια είναι η αίτια για την απομυελίνωση ; ποιος παράγοντας την προκαλεί ;
Αφού εντοπιστεί η αιτία, το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουμε τις διαθέσιμες επιλογές ώστε να υπάρξει επιτυχής και μόνιμη αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου.
2ος άξονας:
Το να εντοπιστεί με βεβαιότητα η αιτία, σημαίνει ότι θα παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να υπάρξει αντιμετώπιση και ανακούφιση από τον πόνο.
Υπάρχουν δύο τρόποι για την αντιμετώπιση του πόνου
α. τα αναλγητικά.
Τα αναλγητικά σίγουρα προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο αλλά υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις βλαβερές συνέπειες τους, ιδίως όσον αφορά την μακροχρόνια χρήση. Επίσης, εγείρονται ζητήματα σχετικά με την πιθανότητα εξάρτησης από αυτά, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν έχει ουσιαστική ανακούφιση από τον πόνο, η οποία ορίζεται ως μείωση της έντασης του πόνου κατά τουλάχιστον 50% (26).
β. η επαναμυελίνωση.
Όπως είδαμε νωρίτερα, τα κρανιακά νεύρα περιβάλλονται από ένα περίβλημα μυελίνης, το οποίο παρέχει μονωτική υποστήριξη. Η απομυελίνωση είναι κοινή σε πολλούς ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου και οδηγεί σε ακατάλληλη νευρωνική ενεργοποίηση (πόνος), με αποτέλεσμα η απομυελίνωση να έχει προταθεί από ορισμένες επιστημονικές ομάδες ως "ο καθοριστικός παράγοντας για την παθογένεση της νευραλγίας τριδύμου" και ως "η παθογόνος βάση στην νευραλγία τριδύμου". Το ότι η απομυελίνωση θεωρείται ως η μηχανιστική αιτία της νευραλγίας τριδύμου έχει προταθεί ή δ η από το 1967.
Συνεπώς, η επαναφορά του προστατευτικού περιβλήματος (επαναμυελίνωση) σημαίνει ότι το νεύρο δεν είναι πλέον εκτεθειμένο, με αποτέλεσμα να σταματάει να υπάρχει πίεση στο τρίδυμο νεύρο. Επομένως, σταματάει και η πρόκληση του πόνου.
Ως εκ τούτου, τίθεται το εύλογο ερώτημα:
Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την αποκατάσταση του απομυελινωμένου νεύρου και ως εκ τούτου για την ανακούφιση του πόνου ;
Είναι εφικτή η φυσική αντιμετώπιση για την νευραλγία τριδύμου ;
Γνωρίστε το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus).
3. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΕΡΙΚΙΟ
Τα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μανιτάρι ερίκιο μπορεί να βοηθήσει στην νευραλγία τριδύμου με 2 διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης:
α. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη, και
β. επαναμυελίνωση.
α. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη
Στην νευραλγία τριδύμου, ο πόνος γίνεται χρόνιος και μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Αυτό το σ υ ν ε χ έ ς προαίσθημα ότι η επόμενη επίθεση πόνου ε π ί κ ε ι τ α ι, αυτός ο συνεχής τρόμος καθώς και το έντονο άγχος έχει αναφερθεί ότι είναι χ ε ι ρ ό τ ε ρ ο από τον ίδιο τον πόνο.
Ιστορικά, η νευραλγία τριδύμου είναι γνωστή ως η «ασθένεια της αυτοκτονίας», η οποία σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το άγχος και την κατάθλιψη που προκαλείται από τον πόνο.
Μία συστηματική ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας έδειξε ότι οι άνθρωποι με νευραλγία τριδύμου εμφάνιζαν :
- ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, καθώς και
- μέτριο έως σοβαρό άγχος.
Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης στους ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου είναι επιτακτική ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την νευραλγία τριδύμου.
Το μανιτάρι ερίκιο έχει αποδείξει ότι αποτελεί μία φυσική αντιμετώπιση διότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη, ενώ μιμείται, σε κάποιο βαθμό, τους μηχανισμούς δράσης της συμβατικών αντικαταθλιπτικών.
Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το ερίκιο έχει εμφανή αποτελέσματα, ακόμα και μ ό λ ι ς εντός 4 εβδομάδων.
β. επαναμυελίνωση:
Όπως είδαμε νωρίτερα, ένα από τα κύρια αίτια για την νευραλγία τρίδυμου είναι η "απομυελίνωση".
Ένας από τους μηχανισμούς δράσης που εμφανίζει το μανιτάρι ερίκιο αφορά ακριβώς αυτό το ζήτημα διότι το ερίκιο οδηγεί σε "επαναμυελίνωση", το οποίο υποστηρίζεται από αρκετές προκαταρκτικές μελέτες (21-25, 34).
- Η πρώτη προκαταρκτική μελέτη (in vitro) που δημοσιεύτηκε στις αρχές του αιώνα μας, το 2003, με τίτλο "Η επίδραση εκχυλίσματος από το Ερίκιο το αγκαθωτό στην διαδικασία μυελίνωσης in vitro" έδειξε ότι με το ερίκιο η επαναμυελίνωση ξεκίνησε νωρίτερα, ενώ χαρακτηρίστηκε από υψηλότερο ρυθμό (21). Δείτε την ανάρτηση "Θεραπεία Απομυελίνωσης". Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικό και αναφέρονται από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας διότι αυτή η δραστικότητα, θεωρητικά, μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα την απομυελίνωση των νεύρων όπως παρατηρείται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (24).
- Η δεύτερη προκαταρκτική μελέτη (in vitro) που δημοσιεύτηκε μετά από λίγα χρόνια, το 2007 έδειξε ότι το έρικιο βελτίωσε την διαδικασία μυελίνωσης και άσκησε νοοτροπική δράση (23-25).
- Η τρίτη προκαταρκτική μελέτη (in vivo) που δημοσιεύτηκε το 2021, με τίτλο "Το Ερίκιο το αγκαθωτό και οι βιοενεργές ενώσεις του προάγουν την ωρίμανση των ολιγοδενδροκυττάρων με αύξηση της βασικής πρωτεΐνης της μυελίνης" διαπίστωσε ότι το ερίκιο αυξάνει την βασική πρωτεΐνη της μυελίνης στις νευρωνικές ίνες (22). Δείτε την σχετική ανάρτηση.
- Η τέταρτη προκαταρκτική μελέτη (in vivo) δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Τα βασικότερα ευρήματα ήταν ότι το ερίκιο εμποδίζει την απώλεια μυελίνης κατά την ο ξ ε ί α απομυελίνωση, ενώ διατηρεί την μυελίνη κατά την χ ρ ό ν ι α απομυελίνωση (34). Δείτε την ανάρτηση με τίτλο "Επαναμυελίνωση".
Τα οφέλη του ερίκιου στην επαναμυελίνωση αναφέρονται και από άλλες επιστημονικές πηγές (35-38). Ενδεικτικά:
- ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις πριν 2 μήνες αναφέρει ότι "Το ερίκιο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την μυελίνωση (35).
- σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δρ. John Coppola, όταν η μυελίνη φθείρεται προκύπτουν περίεργα συμπτώματα όπως πόνος που μοιάζει με σοκ και αίσθημα καύσου, καθώς και μούδιασμα. Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι το ερίκιο προάγει την επαναμυελίνωση (36).
- ο Timothee Mendez Reneau, ερευνητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Μυκητολογίας αναφέρει ότι το ερίκιο βοηθάει στην αναγέννηση της μυελίνης. Υπάρχουν επίσης μελέτες για την χρήση του στην νευροπάθεια (37).
- ο Dr. Michael Friedman ND αναφέρει ότι το ερίκιο προάγει την επαναμυελίνωση (38).
Δείτε και την ανάρτηση "Θεραπεύεται η απομυελίνωση".
Επίσης, το Ερίκιο :
- έχει διεγερτική επίδραση σε νευροτροφικούς παράγοντες (NGF + BDNF),
- συμβάλλει στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων, ενώ
- αυξάνει σημαντικά τα κύτταρα που φέρουν νευρίτες.
Μπορεί το ερίκιο να λαμβάνεται μαζί με την καρβαμαζεπίνη (Tegretol) ;
Ναι, το ερίκιο μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με την καρβαμαζεπίνη.
Μπορεί να λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα ;
Ναι, το ερίκιο μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με άλλα φάρμακα. Για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μου λαμβάνει 1, 2 ακόμα και 3 διαφορετικά φάρμακα, ενώ σε 1 περίπτωση μία κυρία λάμβανε 5 φάρμακα.
Αυτό συμβαίνει διότι η νευραλγία τριδύμου συχνά συνυπάρχει με κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου (27, 28), σκλήρυνση κατά πλάκας (29), πίεση (30-32), διαβήτης (33) και αρκετές ακόμα παθήσεις με αποτέλεσμα - εκτός από την φαρμακευτική αγωγή για την νευραλγία τριδύμου - να γίνεται χορήγηση και άλλων φαρμάκων ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκάστοτε συννοσηρότητες.
ΣΥΝΟΨΗ: ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΕΡΙΚΙΟ
Ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια στην νευραλγία τριδύμου είναι η "ΑΠΟμυελίνωση", δηλαδή η βλάβη της μυελίνης (το προστατευτικό περίβλημα του νεύρου).
Επομένως, για να επιτευχθεί ανακούφιση από τον πόνο είναι α π α ρ α ί τ η τ ο να υπάρξει "ΕΠΑΝΑμυελίνωση", δηλαδή αποκατάσταση της βλάβης.
Το ερίκιο προσφέρει ακριβώς αυτό: οδηγεί σε Ε π α ν α μυελίνωση.
Συνεπώς, το ερίκιο αποτελεί φυσική αντιμετώπιση για την νευραλγία τριδύμου μέσω των ευεργετικών επιδράσεων του:
- τόσο στην επαναμυελίνωση,
- όσο και στο άγχος και στην κατάθλιψη
1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΕΛΙΝΗ + ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ
Υπάρχουν αρκετά πιθανά αίτια για την νευραλγία τρίδυμου (1), η οποία σε ανάρτηση από την Αμερικανική Ένωση Νευροχειρουργών αναφέρεται ότι "μερικές φορές περιγράφεται ως ο πιο ανυπόφορος πόνος που είναι γνωστός στην ανθρωπότητα" (39).
Μία από αυτές είναι η "απομυελίνωση".
Για την ακρίβεια, ένας σημαντικός αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων, συμπεριλαμβανομένων και ανασκοπήσεων της επιστημονικής βιβλιογραφίας, αναφέρει ότι η απομυελίνωση αποτελεί ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια, αν όχι το κυριότερο.
Στην συνέχεια, θα δούμε, ενδεικτικά, ορισμένες από αυτές τις μελέτες. Πρώτα, όμως, ας δούμε ποιοι παράγοντες οδηγούν σε απομυελίνωση.
τι είναι η απομυελίνωση
Τα κρανιακά νεύρα περιβάλλονται από ένα περίβλημα μυελίνης, το οποίο παρέχει μονωτική και μεταβολική υποστήριξη (2).
Η απομυελίνωση είναι κοινή σε πολλούς ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου και προκαλείται από πίεση από :
- αγγειακές δομές,
- σκλήρυνση κατά πλάκας,
- όγκους,
- αγγειακή δυσπλασία,
- κύστη,
- τραυματισμό προσώπου, ή
- άλλη ιατρική πάθηση.
Όλα τα ανωτέρω καταστρέφουν τα έλυτρα της μυελίνης (3, 4).
Η παρατεταμένη αγγειακή συμπίεση είναι σε θέση να οδηγήσει σε εστιακή απομυελίνωση, οδηγώντας σε ακατάλληλη νευρωνική ενεργοποίηση (πόνος) (5).
Ένα αιμοφόρο αγγείο, ένας μικρός σωλήνας που μεταφέρει αίμα από την καρδιά, πιέζει το νεύρο του τριδύμου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πίεση προκαλεί φθορά του προστατευτικού περιβλήματος γύρω από το νεύρο, το οποίο ονομάζεται θήκη μυελίνης.
Καθώς η προστατευτική επικάλυψη φθείρεται, το νεύρο πλέον είναι εκτεθειμένο, το αιμοφόρο αγγείο συνεχίζει να πιέζει το τρίδυμο νεύρο και το νεύρο γίνεται πολύ επώδυνο (6).
2. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΜΥΕΛΙΝΩΣΗ
Η πιο κοινή αιτία για την νευραλγία τριδύμου φαίνεται να είναι ένας τραυματισμός της μυελίνης της ρίζας του τριδύμου νεύρου (7), ενώ έχει αναφερθεί ότι ο πόνος στην νευραλγία τριδύμου προκαλείται από βλάβη απομυελίνωσης (8).
Τρεις μελέτες σε ανθρώπους ανέφεραν ότι οι άνθρωποι με νευραλγία τριδύμου εμφάνισαν απομυελινωτική βλάβη και καταστροφή της μυελίνης (9-11).
Επίσης, άλλες μελέτες αναφέρουν η απομυελίνωση είναι ένας α ι τ ι ο λ ο γ ι κ ό ς παράγοντας στην έναρξη της νευραλγίας τριδύμου (1) αλλά και στον νευροπαθητικό πόνο του τριδύμου (12), ενώ πιθανότατα εμπλέκεται στην παθογένεση των περισσότερων περιπτώσεων νευραλγίας τριδύμου (13). Επιπρόσθετα, μία ακόμα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "ο τραυματισμός στην ρίζα του τριδύμου που οδηγεί σε απομυελίνωση είναι β α σ ι κ ό ς καθοριστικός παράγοντας στην παθογένεση της νευραλγίας τριδύμου" (14).
Μάλιστα, το ότι η απομυελίνωση του τριδύμου νεύρου θεωρείται ως η μηχανιστική αιτία της νευραλγίας τριδύμου έχει προταθεί ή δ η από το 1967 (15).
ανασκοπήσεις
Αρκετές ανασκοπήσεις καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα.
Μία ανασκόπηση του 2001 αναφέρει ότι "υπάρχουν πλέον πειστικές ενδείξεις ότι η νευραλγία τριδύμου συνήθως προκαλείται από την απομυελίνωση των αισθητήριων ινών του τριδύμου". Η ίδια ανασκόπηση συνεχίζει συμπληρώνοντας ότι "η επαναμυελίνωση ίσως μπορεί να βοηθήσει στην διασφάλιση της διατήρησης της ανακούφισης των συμπτωμάτων. Επίσης, η επαναμυελίνωση ίσως είναι υπεύθυνη για την αυθόρμητη ύφεση της νευραλγίας σε ορισμένους ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου" (16).
Μία πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2020 αναφέρει ότι "η θεωρία της απομυελίνωσης του τριδύμου νεύρου θεωρείται η παθογόνος βάση στην νευραλγία τριδύμου" (17).
Τρεις ακόμα ανασκοπήσεις αναφέρουν την σχέση που έχει νευραλγία τριδύμου με την απομυελίνωση (18, 19) καθώς και ότι ο μηχανισμός είναι η συμπίεση της μυελίνης, η οποία με την σειρά της προκαλεί το νευροδιεγερτικό σύμπτωμα (20).
Συνεπώς, για την αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου χρειάζεται να κινηθούμε σε 2 άξονες:
1ος άξονας:
Ποια είναι η αίτια για την απομυελίνωση ; ποιος παράγοντας την προκαλεί ;
Αφού εντοπιστεί η αιτία, το επόμενο βήμα είναι να διερευνήσουμε τις διαθέσιμες επιλογές ώστε να υπάρξει επιτυχής και μόνιμη αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου.
2ος άξονας:
Το να εντοπιστεί με βεβαιότητα η αιτία, σημαίνει ότι θα παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, χρειάζεται να υπάρξει αντιμετώπιση και ανακούφιση από τον πόνο.
Υπάρχουν δύο τρόποι για την αντιμετώπιση του πόνου
α. τα αναλγητικά.
Τα αναλγητικά σίγουρα προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο αλλά υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις βλαβερές συνέπειες τους, ιδίως όσον αφορά την μακροχρόνια χρήση. Επίσης, εγείρονται ζητήματα σχετικά με την πιθανότητα εξάρτησης από αυτά, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν έχει ουσιαστική ανακούφιση από τον πόνο, η οποία ορίζεται ως μείωση της έντασης του πόνου κατά τουλάχιστον 50% (26).
β. η επαναμυελίνωση.
Όπως είδαμε νωρίτερα, τα κρανιακά νεύρα περιβάλλονται από ένα περίβλημα μυελίνης, το οποίο παρέχει μονωτική υποστήριξη. Η απομυελίνωση είναι κοινή σε πολλούς ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου και οδηγεί σε ακατάλληλη νευρωνική ενεργοποίηση (πόνος), με αποτέλεσμα η απομυελίνωση να έχει προταθεί από ορισμένες επιστημονικές ομάδες ως "ο καθοριστικός παράγοντας για την παθογένεση της νευραλγίας τριδύμου" και ως "η παθογόνος βάση στην νευραλγία τριδύμου". Το ότι η απομυελίνωση θεωρείται ως η μηχανιστική αιτία της νευραλγίας τριδύμου έχει προταθεί ή δ η από το 1967.
Συνεπώς, η επαναφορά του προστατευτικού περιβλήματος (επαναμυελίνωση) σημαίνει ότι το νεύρο δεν είναι πλέον εκτεθειμένο, με αποτέλεσμα να σταματάει να υπάρχει πίεση στο τρίδυμο νεύρο. Επομένως, σταματάει και η πρόκληση του πόνου.
Ως εκ τούτου, τίθεται το εύλογο ερώτημα:
Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την αποκατάσταση του απομυελινωμένου νεύρου και ως εκ τούτου για την ανακούφιση του πόνου ;
Είναι εφικτή η φυσική αντιμετώπιση για την νευραλγία τριδύμου ;
Γνωρίστε το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό (Hericium erinaceus).
3. ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΕΡΙΚΙΟ
Τα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το μανιτάρι ερίκιο μπορεί να βοηθήσει στην νευραλγία τριδύμου με 2 διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης:
α. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη, και
β. επαναμυελίνωση.
α. οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη
Στην νευραλγία τριδύμου, ο πόνος γίνεται χρόνιος και μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη. Αυτό το σ υ ν ε χ έ ς προαίσθημα ότι η επόμενη επίθεση πόνου ε π ί κ ε ι τ α ι, αυτός ο συνεχής τρόμος καθώς και το έντονο άγχος έχει αναφερθεί ότι είναι χ ε ι ρ ό τ ε ρ ο από τον ίδιο τον πόνο.
Ιστορικά, η νευραλγία τριδύμου είναι γνωστή ως η «ασθένεια της αυτοκτονίας», η οποία σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το άγχος και την κατάθλιψη που προκαλείται από τον πόνο.
Μία συστηματική ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας έδειξε ότι οι άνθρωποι με νευραλγία τριδύμου εμφάνιζαν :
- ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, καθώς και
- μέτριο έως σοβαρό άγχος.
Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης στους ανθρώπους με νευραλγία τριδύμου είναι επιτακτική ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα την νευραλγία τριδύμου.
Το μανιτάρι ερίκιο έχει αποδείξει ότι αποτελεί μία φυσική αντιμετώπιση διότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στο άγχος και στην κατάθλιψη, ενώ μιμείται, σε κάποιο βαθμό, τους μηχανισμούς δράσης της συμβατικών αντικαταθλιπτικών.
Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το ερίκιο έχει εμφανή αποτελέσματα, ακόμα και μ ό λ ι ς εντός 4 εβδομάδων.
β. επαναμυελίνωση:
Όπως είδαμε νωρίτερα, ένα από τα κύρια αίτια για την νευραλγία τρίδυμου είναι η "απομυελίνωση".
Ένας από τους μηχανισμούς δράσης που εμφανίζει το μανιτάρι ερίκιο αφορά ακριβώς αυτό το ζήτημα διότι το ερίκιο οδηγεί σε "επαναμυελίνωση", το οποίο υποστηρίζεται από αρκετές προκαταρκτικές μελέτες (21-25, 34).
- Η πρώτη προκαταρκτική μελέτη (in vitro) που δημοσιεύτηκε στις αρχές του αιώνα μας, το 2003, με τίτλο "Η επίδραση εκχυλίσματος από το Ερίκιο το αγκαθωτό στην διαδικασία μυελίνωσης in vitro" έδειξε ότι με το ερίκιο η επαναμυελίνωση ξεκίνησε νωρίτερα, ενώ χαρακτηρίστηκε από υψηλότερο ρυθμό (21). Δείτε την ανάρτηση "Θεραπεία Απομυελίνωσης". Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικό και αναφέρονται από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας διότι αυτή η δραστικότητα, θεωρητικά, μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα την απομυελίνωση των νεύρων όπως παρατηρείται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (24).
- Η δεύτερη προκαταρκτική μελέτη (in vitro) που δημοσιεύτηκε μετά από λίγα χρόνια, το 2007 έδειξε ότι το έρικιο βελτίωσε την διαδικασία μυελίνωσης και άσκησε νοοτροπική δράση (23-25).
- Η τρίτη προκαταρκτική μελέτη (in vivo) που δημοσιεύτηκε το 2021, με τίτλο "Το Ερίκιο το αγκαθωτό και οι βιοενεργές ενώσεις του προάγουν την ωρίμανση των ολιγοδενδροκυττάρων με αύξηση της βασικής πρωτεΐνης της μυελίνης" διαπίστωσε ότι το ερίκιο αυξάνει την βασική πρωτεΐνη της μυελίνης στις νευρωνικές ίνες (22). Δείτε την σχετική ανάρτηση.
- Η τέταρτη προκαταρκτική μελέτη (in vivo) δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Τα βασικότερα ευρήματα ήταν ότι το ερίκιο εμποδίζει την απώλεια μυελίνης κατά την ο ξ ε ί α απομυελίνωση, ενώ διατηρεί την μυελίνη κατά την χ ρ ό ν ι α απομυελίνωση (34). Δείτε την ανάρτηση με τίτλο "Επαναμυελίνωση".
Τα οφέλη του ερίκιου στην επαναμυελίνωση αναφέρονται και από άλλες επιστημονικές πηγές (35-38). Ενδεικτικά:
- ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε μόλις πριν 2 μήνες αναφέρει ότι "Το ερίκιο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την μυελίνωση (35).
- σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δρ. John Coppola, όταν η μυελίνη φθείρεται προκύπτουν περίεργα συμπτώματα όπως πόνος που μοιάζει με σοκ και αίσθημα καύσου, καθώς και μούδιασμα. Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι το ερίκιο προάγει την επαναμυελίνωση (36).
- ο Timothee Mendez Reneau, ερευνητής Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Μυκητολογίας αναφέρει ότι το ερίκιο βοηθάει στην αναγέννηση της μυελίνης. Υπάρχουν επίσης μελέτες για την χρήση του στην νευροπάθεια (37).
- ο Dr. Michael Friedman ND αναφέρει ότι το ερίκιο προάγει την επαναμυελίνωση (38).
Δείτε και την ανάρτηση "Θεραπεύεται η απομυελίνωση".
Επίσης, το Ερίκιο :
- έχει διεγερτική επίδραση σε νευροτροφικούς παράγοντες (NGF + BDNF),
- συμβάλλει στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων, ενώ
- αυξάνει σημαντικά τα κύτταρα που φέρουν νευρίτες.
Μπορεί το ερίκιο να λαμβάνεται μαζί με την καρβαμαζεπίνη (Tegretol) ;
Ναι, το ερίκιο μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με την καρβαμαζεπίνη.
Μπορεί να λαμβάνεται μαζί με άλλα φάρμακα ;
Ναι, το ερίκιο μ π ο ρ ε ί να λαμβάνεται μ α ζ ί με άλλα φάρμακα. Για την ακρίβεια, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μου λαμβάνει 1, 2 ακόμα και 3 διαφορετικά φάρμακα, ενώ σε 1 περίπτωση μία κυρία λάμβανε 5 φάρμακα.
Αυτό συμβαίνει διότι η νευραλγία τριδύμου συχνά συνυπάρχει με κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου (27, 28), σκλήρυνση κατά πλάκας (29), πίεση (30-32), διαβήτης (33) και αρκετές ακόμα παθήσεις με αποτέλεσμα - εκτός από την φαρμακευτική αγωγή για την νευραλγία τριδύμου - να γίνεται χορήγηση και άλλων φαρμάκων ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκάστοτε συννοσηρότητες.
ΣΥΝΟΨΗ: ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΕΡΙΚΙΟ
Ένα από τα κ ύ ρ ι α αίτια στην νευραλγία τριδύμου είναι η "ΑΠΟμυελίνωση", δηλαδή η βλάβη της μυελίνης (το προστατευτικό περίβλημα του νεύρου).
Επομένως, για να επιτευχθεί ανακούφιση από τον πόνο είναι α π α ρ α ί τ η τ ο να υπάρξει "ΕΠΑΝΑμυελίνωση", δηλαδή αποκατάσταση της βλάβης.
Το ερίκιο προσφέρει ακριβώς αυτό: οδηγεί σε Ε π α ν α μυελίνωση.
Συνεπώς, το ερίκιο αποτελεί φυσική αντιμετώπιση για την νευραλγία τριδύμου μέσω των ευεργετικών επιδράσεων του:
- τόσο στην επαναμυελίνωση,
- όσο και στο άγχος και στην κατάθλιψη
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.
Παραπομπές (39):
1. Sahoo NK, Thakral A, Deb P, Roy ID. Histopathological Evaluation of Inferior Alveolar Neurovascular Bundle in Cases of Trigeminal Neuralgia. Journal of Maxillofacial and Oral Surgery. 2020 Mar;19(1):54-60. DOI: 10.1007/s12663-019-01214-z. PMID: 31988565; PMCID: PMC6954937.
https://europepmc.org/article/MED/31988565
2. Haller S, Etienne L, Kövari E, et al. Imaging of Neurovascular Compression Syndromes: Trigeminal Neuralgia, Hemifacial Spasm, Vestibular Paroxysmia, and Glossopharyngeal Neuralgia. AJNR. American Journal of Neuroradiology. 2016 Aug;37(8):1384-1392. DOI: 10.3174/ajnr.a4683. PMID: 26892985; PMCID: PMC7960264.
https://europepmc.org/article/MED/26892985
3. Ganesan, K., Thomson, A. (2021). Trigeminal Neuralgia. In: Bonanthaya, K., Panneerselvam, E., Manuel, S., Kumar, V.V., Rai, A. (eds) Oral and Maxillofacial Surgery for the Clinician. Springer, Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-15-1346-6_26
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-15-1346-6_26
4. Trigeminal Neuralgia, Julie G. Pilitsis, MD, PhD, Olga Khazen, American Association of Neurological Surgeons
https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia
5. Mo J, Zhang J, Hu W, Luo F, Zhang K. Whole-brain morphological alterations associated with trigeminal neuralgia. The Journal of Headache and Pain. 2021 Aug;22(1):95. DOI: 10.1186/s10194-021-01308-5. PMID: 34388960; PMCID: PMC8362283.
https://europepmc.org/article/MED/34388960
6. What causes Trigeminal Neuralgia? Published On November 6, 2019, University of Florida Health
https://neurosurgery.ufl.edu/2019/11/06/what-causes-trigeminal-neuralgia/
7. Lazar ML, Kirkpatrick JB. Trigeminal neuralgia and multiple sclerosis: demonstration of the plaque in an operative case. Neurosurgery. 1979 Dec;5(6):711-7. doi: 10.1227/00006123-197912000-00013. PMID: 534082.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/534082/
8. Liao MF, Lee M, Hsieh MJ, et al. Evaluation of the pathophysiology of classical trigeminal neuralgia by blink reflex study and current perception threshold testing. The Journal of Headache and Pain. 2010 Jun;11(3):241-246. DOI: 10.1007/s10194-010-0198-z. PMID: 20186560; PMCID: PMC3451913.
https://europepmc.org/article/MED/20186560
9. Svedung Wettervik T, Folkvaljon D, Gordh T, et al. Cerebrospinal Fluid in Classical Trigeminal Neuralgia: An Exploratory Study on Candidate Biomarkers. Biomedicines. 2022 Apr;10(5):998. DOI: 10.3390/biomedicines10050998. PMID: 35625736; PMCID: PMC9138315.
https://europepmc.org/article/MED/35625736
10. Zhang Y, Mao Z, Cui Z, Ling Z, Pan L, Liu X, Zhang J, Yu X. Diffusion Tensor Imaging of Axonal and Myelin Changes in Classical Trigeminal Neuralgia. World Neurosurg. 2018 Apr;112:e597-e607. doi: 10.1016/j.wneu.2018.01.095. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29410338.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29410338/
11. Obermann M, Yoon MS, Ese D, Maschke M, Kaube H, Diener HC, Katsarava Z. Impaired trigeminal nociceptive processing in patients with trigeminal neuralgia. Neurology. 2007 Aug 28;69(9):835-41. doi: 10.1212/01.wnl.0000269670.30045.6b. PMID: 17724285.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17724285/
12. Ma F, Zhang L, Westlund KN. Trigeminal nerve injury ErbB3/ErbB2 promotes mechanical hypersensitivity. Anesthesiology. 2012 Aug;117(2):381-388. DOI: 10.1097/aln.0b013e3182604b2b. PMID: 22705569; PMCID: PMC3406246.
https://europepmc.org/article/MED/22705569
13. Love S, Hilton DA, Coakham HB. Central demyelination of the Vth nerve root in trigeminal neuralgia associated with vascular compression. Brain Pathology (Zurich, Switzerland). 1998 Jan;8(1):1-11; discussion 11-2. DOI: 10.1111/j.1750-3639.1998.tb00126.x. PMID: 9458161; PMCID: PMC8098389.
https://europepmc.org/article/MED/9458161
14. Lagares A, Rivas JJ, Jiménez L, Cicuendez M, Avendaño C. Central demyelination in the pathogenesis of trigeminal neuralgia associated with cerebellopontine angle tumors: case report with ultrastructural trigeminal root analysis. Neurosurgery. 2010 Apr;66(4):E841-2. doi: 10.1227/01.NEU.0000367550.30165.A7. PMID: 20190659.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20190659/
15. Li F, Han S, Ma Y, et al. Optimal duration of percutaneous microballoon compression for treatment of trigeminal nerve injury. Neural Regeneration Research. 2014 Jan;9(2):179-189. DOI: 10.4103/1673-5374.125347. PMID: 25206799; PMCID: PMC4146163.
https://europepmc.org/article/MED/25206799
16. Love S, Coakham HB. Trigeminal neuralgia: pathology and pathogenesis. Brain. 2001 Dec;124(Pt 12):2347-60. doi: 10.1093/brain/124.12.2347. Erratum in: Brain 2002 Mar;125(Pt 3):687. PMID: 11701590.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11701590/
17. Liao JY, Zhou TH, Chen BK, Liu ZX. Schwann cells and trigeminal neuralgia. Molecular Pain. 2020 Jan-Dec;16:1744806920963809. DOI: 10.1177/1744806920963809. PMID: 33054604; PMCID: PMC7786407.
https://europepmc.org/article/MED/33054604
18. Suwa H, Hanakita J, Mizuno M, Namura S, Ohtsuka T, Asahi M, Li W, Kondoh A. [Long-term follow up of trigeminal neuralgic patients treated by retrogasserian rhizotomy or by microvascular decompression]. No Shinkei Geka. 1993 Jan;21(1):29-36. Japanese. PMID: 8426685.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8426685/
19. Samadian M, Bakhtevari MH, Nosari MA, Babadi AJ, Razaei O. Trigeminal Neuralgia Caused by Venous Angioma: A Case Report and Review of the Literature. World Neurosurg. 2015 Sep;84(3):860-4. doi: 10.1016/j.wneu.2015.04.063. Epub 2015 May 9. PMID: 25968963.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25968963/
20. Nagata K, Matsui T, Joshita H, Shigeno T, Asano T. [Surgical treatment of spasmodic torticollis: effectiveness of microvascular decompression]. No To Shinkei. 1989 Jan;41(1):97-102. Japanese. PMID: 2655675.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2655675/
21. Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Zh (1994). 2003;49(1):38-45. PMID: 12675022.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12675022/
22. Huang HT, Ho CH, Sung HY, et al. Hericium erinaceus mycelium and its small bioactive compounds promote oligodendrocyte maturation with an increase in myelin basic protein. Scientific Reports. 2021 Mar;11(1):6551. DOI: 10.1038/s41598-021-85972-2. PMID: 33753806; PMCID: PMC7985201.
https://europepmc.org/article/MED/33753806
23. Neuroactive Components of Culinary and Medicinal Mushrooms With Potential to Mitigate Age-Related Neurodegenerative Diseases
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/hericium-erinaceus
24. Test, Bright Adam. (2020). PROTEOMIC ANALYSIS OF FETAL RAT NEURAL STEM CELLS AFTER TREATMENT WITH Hericium erinaceus. University of the Pacific, Thesis.
https://scholarlycommons.pacific.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=4715&context=uop_etds
25. Moldavan, Michael & Grygansky, Andriy & Kolotushkina, Olena & Kirchhoff, Burkhard & Skibo, Galina & Pedarzani, Paola. (2007). Neurotropic and Trophic Action of Lion's Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extracts on Nerve Cells in Vitro. International Journal of Medicinal Mushrooms - INT J MED MUSHROOMS. 9. 15-28. 10.1615/IntJMedMushr.v9.i1.30.
https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,0d49dda96a2a7147,504922782f5fa5ea.html?sgstd=1
26. BMA, Chronic pain: supporting safer prescribing of analgesics, March 2017
https://www.bma.org.uk/media/2100/analgesics-chronic-pain.pdf
27. Basak Donertas-Ayaz, Robert M. Caudle, Locus coeruleus-noradrenergic modulation of trigeminal pain: Implications for trigeminal neuralgia and psychiatric comorbidities, Neurobiology of Pain, Volume 13, 2023, 100124, ISSN 2452-073X, https://doi.org/10.1016/j.ynpai.2023.100124.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452073X23000119
28. Donertas-Ayaz B, Caudle RM. Locus coeruleus-noradrenergic modulation of trigeminal pain: Implications for trigeminal neuralgia and psychiatric comorbidities. Neurobiol Pain. 2023 Mar 20;13:100124. doi: 10.1016/j.ynpai.2023.100124. PMID: 36974102; PMCID: PMC10038791.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36974102/
29. Yadav YR, Nishtha Y, Sonjjay P, Vijay P, Shailendra R, Yatin K. Trigeminal Neuralgia. Asian J Neurosurg. 2017 Oct-Dec;12(4):585-597. doi: 10.4103/ajns.AJNS_67_14. PMID: 29114270; PMCID: PMC5652082.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5652082/
30. Trigeminal Neuralgia, Mercy Health
https://www.mercy.com/health-care-services/neurology/conditions/trigeminal-neuralgia
31. Trigeminal neuralgia, By Mayo Clinic Staff, Dec. 28, 2023, Mayo Foundation for Medical Education and Research
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/symptoms-causes/syc-20353344
32. Pan SL, Yen MF, Chiu YH, Chen LS, Chen HH. Increased risk of trigeminal neuralgia after hypertension: a population-based study. Neurology. 2011 Oct 25;77(17):1605-10. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182343354. Epub 2011 Oct 12. PMID: 21998318.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21998318/
33. Zhenq Xu, Ping Zhang, Li Long, Huiy He, Jianch Zhang, Shup Sun, Diabetes mellitus in classical trigeminal neuralgia: A predisposing factor for its development, Clinical Neurology and Neurosurgery, Volume 151, 2016, Pages 70-72, ISSN 0303-8467, https://doi.org/10.1016/j.clineuro.2016.10.015.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0303846716303766
34. Jing-Ting Fu, Chih-Jou Yang, Li-Ya Lee, Wan-Ping Chen, Yu-Wen Chen, Chin-Chu Chen, Yuan-Ting Sun, Chung-Shi Yang, Shun-Fen Tzeng, Erinacine S, a small active component derived from Hericium erinaceus, protects oligodendrocytes and alleviates mood abnormalities in cuprizone-exposed rodents, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 173, 2024, 116297, ISSN 0753-3322, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2024.116297.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332224001781
35. Overview on therapeutic application of lion’s mane – (Hericium erinaceus) dealing with neuroprotection, neurogenerationand in other clinical settings. Gangesh Sunil 2Prashant 3Priya Karanje; Siddhi Joshi; Mrs. Pratima Bisen. International Journal of Pharmaceutical Research and Applications Volume 9, Issue 2 Mar-Apr 2024, pp: 2312-2324 www.ijprajournal.com ISSN: 2456-4494
https://ijprajournal.com/issue_dcp/Overview%20on%20therapeutic%20application%20of%20lion%20s%20mane%20(Hericium%20erinaceus)%20dealing%20with%20neuroprotection,%20neurogenerationand%20in%20other%20clinical%20settings..pdf
36. San Antonio Neuropathy Center, Jan 19, 2024, Why is Lion’s Mane Important for Nerves?
https://nervedoctor.info/why-is-lions-mane-important-for-nerves/
37. Ultimate Guide To Lion’s Mane Mushrooms Last Updated on October 28, 2022 , Timothee Mendez Reneau, Environmental Science and Mycology Researcher
https://worldmushroomsociety.com/lions-mane-mushroom-guide/
38. There's No Pill for This: A Naturopathic Physician's Personal Prescription for Managing Multiple Sclerosis Paperback – November 6, 2020 by Michaël Friedman
https://books.google.gr/books?id=brRLEAAAQBAJ&pg=PA114&lpg=PA114&dq=myelin+repair+lion%27s+mane&source=bl&ots=7b2U7NWzLQ&sig=ACfU3U1L3rxtZGizU-WYZpt_3VWoY0zitg&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjwk4yshpqGAxXsBdsEHQj5Ar44WhDoAXoECBwQAw#v=onepage&q=myelin%20repair%20lion's%20mane&f=false
https://www.amazon.com/Theres-Pill-This-Naturopathic-Prescription/dp/1603589724
39. Trigeminal Neuralgia, Julie G. Pilitsis, MD, PhD, Olga Khazen, American Association of Neurological Surgeons
https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia
1. Sahoo NK, Thakral A, Deb P, Roy ID. Histopathological Evaluation of Inferior Alveolar Neurovascular Bundle in Cases of Trigeminal Neuralgia. Journal of Maxillofacial and Oral Surgery. 2020 Mar;19(1):54-60. DOI: 10.1007/s12663-019-01214-z. PMID: 31988565; PMCID: PMC6954937.
https://europepmc.org/article/MED/31988565
2. Haller S, Etienne L, Kövari E, et al. Imaging of Neurovascular Compression Syndromes: Trigeminal Neuralgia, Hemifacial Spasm, Vestibular Paroxysmia, and Glossopharyngeal Neuralgia. AJNR. American Journal of Neuroradiology. 2016 Aug;37(8):1384-1392. DOI: 10.3174/ajnr.a4683. PMID: 26892985; PMCID: PMC7960264.
https://europepmc.org/article/MED/26892985
3. Ganesan, K., Thomson, A. (2021). Trigeminal Neuralgia. In: Bonanthaya, K., Panneerselvam, E., Manuel, S., Kumar, V.V., Rai, A. (eds) Oral and Maxillofacial Surgery for the Clinician. Springer, Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-15-1346-6_26
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-15-1346-6_26
4. Trigeminal Neuralgia, Julie G. Pilitsis, MD, PhD, Olga Khazen, American Association of Neurological Surgeons
https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia
5. Mo J, Zhang J, Hu W, Luo F, Zhang K. Whole-brain morphological alterations associated with trigeminal neuralgia. The Journal of Headache and Pain. 2021 Aug;22(1):95. DOI: 10.1186/s10194-021-01308-5. PMID: 34388960; PMCID: PMC8362283.
https://europepmc.org/article/MED/34388960
6. What causes Trigeminal Neuralgia? Published On November 6, 2019, University of Florida Health
https://neurosurgery.ufl.edu/2019/11/06/what-causes-trigeminal-neuralgia/
7. Lazar ML, Kirkpatrick JB. Trigeminal neuralgia and multiple sclerosis: demonstration of the plaque in an operative case. Neurosurgery. 1979 Dec;5(6):711-7. doi: 10.1227/00006123-197912000-00013. PMID: 534082.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/534082/
8. Liao MF, Lee M, Hsieh MJ, et al. Evaluation of the pathophysiology of classical trigeminal neuralgia by blink reflex study and current perception threshold testing. The Journal of Headache and Pain. 2010 Jun;11(3):241-246. DOI: 10.1007/s10194-010-0198-z. PMID: 20186560; PMCID: PMC3451913.
https://europepmc.org/article/MED/20186560
9. Svedung Wettervik T, Folkvaljon D, Gordh T, et al. Cerebrospinal Fluid in Classical Trigeminal Neuralgia: An Exploratory Study on Candidate Biomarkers. Biomedicines. 2022 Apr;10(5):998. DOI: 10.3390/biomedicines10050998. PMID: 35625736; PMCID: PMC9138315.
https://europepmc.org/article/MED/35625736
10. Zhang Y, Mao Z, Cui Z, Ling Z, Pan L, Liu X, Zhang J, Yu X. Diffusion Tensor Imaging of Axonal and Myelin Changes in Classical Trigeminal Neuralgia. World Neurosurg. 2018 Apr;112:e597-e607. doi: 10.1016/j.wneu.2018.01.095. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29410338.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29410338/
11. Obermann M, Yoon MS, Ese D, Maschke M, Kaube H, Diener HC, Katsarava Z. Impaired trigeminal nociceptive processing in patients with trigeminal neuralgia. Neurology. 2007 Aug 28;69(9):835-41. doi: 10.1212/01.wnl.0000269670.30045.6b. PMID: 17724285.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17724285/
12. Ma F, Zhang L, Westlund KN. Trigeminal nerve injury ErbB3/ErbB2 promotes mechanical hypersensitivity. Anesthesiology. 2012 Aug;117(2):381-388. DOI: 10.1097/aln.0b013e3182604b2b. PMID: 22705569; PMCID: PMC3406246.
https://europepmc.org/article/MED/22705569
13. Love S, Hilton DA, Coakham HB. Central demyelination of the Vth nerve root in trigeminal neuralgia associated with vascular compression. Brain Pathology (Zurich, Switzerland). 1998 Jan;8(1):1-11; discussion 11-2. DOI: 10.1111/j.1750-3639.1998.tb00126.x. PMID: 9458161; PMCID: PMC8098389.
https://europepmc.org/article/MED/9458161
14. Lagares A, Rivas JJ, Jiménez L, Cicuendez M, Avendaño C. Central demyelination in the pathogenesis of trigeminal neuralgia associated with cerebellopontine angle tumors: case report with ultrastructural trigeminal root analysis. Neurosurgery. 2010 Apr;66(4):E841-2. doi: 10.1227/01.NEU.0000367550.30165.A7. PMID: 20190659.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20190659/
15. Li F, Han S, Ma Y, et al. Optimal duration of percutaneous microballoon compression for treatment of trigeminal nerve injury. Neural Regeneration Research. 2014 Jan;9(2):179-189. DOI: 10.4103/1673-5374.125347. PMID: 25206799; PMCID: PMC4146163.
https://europepmc.org/article/MED/25206799
16. Love S, Coakham HB. Trigeminal neuralgia: pathology and pathogenesis. Brain. 2001 Dec;124(Pt 12):2347-60. doi: 10.1093/brain/124.12.2347. Erratum in: Brain 2002 Mar;125(Pt 3):687. PMID: 11701590.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11701590/
17. Liao JY, Zhou TH, Chen BK, Liu ZX. Schwann cells and trigeminal neuralgia. Molecular Pain. 2020 Jan-Dec;16:1744806920963809. DOI: 10.1177/1744806920963809. PMID: 33054604; PMCID: PMC7786407.
https://europepmc.org/article/MED/33054604
18. Suwa H, Hanakita J, Mizuno M, Namura S, Ohtsuka T, Asahi M, Li W, Kondoh A. [Long-term follow up of trigeminal neuralgic patients treated by retrogasserian rhizotomy or by microvascular decompression]. No Shinkei Geka. 1993 Jan;21(1):29-36. Japanese. PMID: 8426685.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8426685/
19. Samadian M, Bakhtevari MH, Nosari MA, Babadi AJ, Razaei O. Trigeminal Neuralgia Caused by Venous Angioma: A Case Report and Review of the Literature. World Neurosurg. 2015 Sep;84(3):860-4. doi: 10.1016/j.wneu.2015.04.063. Epub 2015 May 9. PMID: 25968963.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25968963/
20. Nagata K, Matsui T, Joshita H, Shigeno T, Asano T. [Surgical treatment of spasmodic torticollis: effectiveness of microvascular decompression]. No To Shinkei. 1989 Jan;41(1):97-102. Japanese. PMID: 2655675.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2655675/
21. Kolotushkina EV, Moldavan MG, Voronin KY, Skibo GG. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Zh (1994). 2003;49(1):38-45. PMID: 12675022.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12675022/
22. Huang HT, Ho CH, Sung HY, et al. Hericium erinaceus mycelium and its small bioactive compounds promote oligodendrocyte maturation with an increase in myelin basic protein. Scientific Reports. 2021 Mar;11(1):6551. DOI: 10.1038/s41598-021-85972-2. PMID: 33753806; PMCID: PMC7985201.
https://europepmc.org/article/MED/33753806
23. Neuroactive Components of Culinary and Medicinal Mushrooms With Potential to Mitigate Age-Related Neurodegenerative Diseases
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/hericium-erinaceus
24. Test, Bright Adam. (2020). PROTEOMIC ANALYSIS OF FETAL RAT NEURAL STEM CELLS AFTER TREATMENT WITH Hericium erinaceus. University of the Pacific, Thesis.
https://scholarlycommons.pacific.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=4715&context=uop_etds
25. Moldavan, Michael & Grygansky, Andriy & Kolotushkina, Olena & Kirchhoff, Burkhard & Skibo, Galina & Pedarzani, Paola. (2007). Neurotropic and Trophic Action of Lion's Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extracts on Nerve Cells in Vitro. International Journal of Medicinal Mushrooms - INT J MED MUSHROOMS. 9. 15-28. 10.1615/IntJMedMushr.v9.i1.30.
https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,0d49dda96a2a7147,504922782f5fa5ea.html?sgstd=1
26. BMA, Chronic pain: supporting safer prescribing of analgesics, March 2017
https://www.bma.org.uk/media/2100/analgesics-chronic-pain.pdf
27. Basak Donertas-Ayaz, Robert M. Caudle, Locus coeruleus-noradrenergic modulation of trigeminal pain: Implications for trigeminal neuralgia and psychiatric comorbidities, Neurobiology of Pain, Volume 13, 2023, 100124, ISSN 2452-073X, https://doi.org/10.1016/j.ynpai.2023.100124.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452073X23000119
28. Donertas-Ayaz B, Caudle RM. Locus coeruleus-noradrenergic modulation of trigeminal pain: Implications for trigeminal neuralgia and psychiatric comorbidities. Neurobiol Pain. 2023 Mar 20;13:100124. doi: 10.1016/j.ynpai.2023.100124. PMID: 36974102; PMCID: PMC10038791.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36974102/
29. Yadav YR, Nishtha Y, Sonjjay P, Vijay P, Shailendra R, Yatin K. Trigeminal Neuralgia. Asian J Neurosurg. 2017 Oct-Dec;12(4):585-597. doi: 10.4103/ajns.AJNS_67_14. PMID: 29114270; PMCID: PMC5652082.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5652082/
30. Trigeminal Neuralgia, Mercy Health
https://www.mercy.com/health-care-services/neurology/conditions/trigeminal-neuralgia
31. Trigeminal neuralgia, By Mayo Clinic Staff, Dec. 28, 2023, Mayo Foundation for Medical Education and Research
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/symptoms-causes/syc-20353344
32. Pan SL, Yen MF, Chiu YH, Chen LS, Chen HH. Increased risk of trigeminal neuralgia after hypertension: a population-based study. Neurology. 2011 Oct 25;77(17):1605-10. doi: 10.1212/WNL.0b013e3182343354. Epub 2011 Oct 12. PMID: 21998318.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21998318/
33. Zhenq Xu, Ping Zhang, Li Long, Huiy He, Jianch Zhang, Shup Sun, Diabetes mellitus in classical trigeminal neuralgia: A predisposing factor for its development, Clinical Neurology and Neurosurgery, Volume 151, 2016, Pages 70-72, ISSN 0303-8467, https://doi.org/10.1016/j.clineuro.2016.10.015.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0303846716303766
34. Jing-Ting Fu, Chih-Jou Yang, Li-Ya Lee, Wan-Ping Chen, Yu-Wen Chen, Chin-Chu Chen, Yuan-Ting Sun, Chung-Shi Yang, Shun-Fen Tzeng, Erinacine S, a small active component derived from Hericium erinaceus, protects oligodendrocytes and alleviates mood abnormalities in cuprizone-exposed rodents, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 173, 2024, 116297, ISSN 0753-3322, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2024.116297.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332224001781
35. Overview on therapeutic application of lion’s mane – (Hericium erinaceus) dealing with neuroprotection, neurogenerationand in other clinical settings. Gangesh Sunil 2Prashant 3Priya Karanje; Siddhi Joshi; Mrs. Pratima Bisen. International Journal of Pharmaceutical Research and Applications Volume 9, Issue 2 Mar-Apr 2024, pp: 2312-2324 www.ijprajournal.com ISSN: 2456-4494
https://ijprajournal.com/issue_dcp/Overview%20on%20therapeutic%20application%20of%20lion%20s%20mane%20(Hericium%20erinaceus)%20dealing%20with%20neuroprotection,%20neurogenerationand%20in%20other%20clinical%20settings..pdf
36. San Antonio Neuropathy Center, Jan 19, 2024, Why is Lion’s Mane Important for Nerves?
https://nervedoctor.info/why-is-lions-mane-important-for-nerves/
37. Ultimate Guide To Lion’s Mane Mushrooms Last Updated on October 28, 2022 , Timothee Mendez Reneau, Environmental Science and Mycology Researcher
https://worldmushroomsociety.com/lions-mane-mushroom-guide/
38. There's No Pill for This: A Naturopathic Physician's Personal Prescription for Managing Multiple Sclerosis Paperback – November 6, 2020 by Michaël Friedman
https://books.google.gr/books?id=brRLEAAAQBAJ&pg=PA114&lpg=PA114&dq=myelin+repair+lion%27s+mane&source=bl&ots=7b2U7NWzLQ&sig=ACfU3U1L3rxtZGizU-WYZpt_3VWoY0zitg&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjwk4yshpqGAxXsBdsEHQj5Ar44WhDoAXoECBwQAw#v=onepage&q=myelin%20repair%20lion's%20mane&f=false
https://www.amazon.com/Theres-Pill-This-Naturopathic-Prescription/dp/1603589724
39. Trigeminal Neuralgia, Julie G. Pilitsis, MD, PhD, Olga Khazen, American Association of Neurological Surgeons
https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Trigeminal-Neuralgia