ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Σχετικά με τα θεραπευτικά μανιτάρια μία ενδιαφέρουσα ανασκόπηση είναι η παρακάτω.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα μανιτάρια είναι γνωστά για τα θρεπτικά αλλά και για τα θεραπευτικά τους χαρακτηριστικά παγκοσμίως. Το ενδιαφέρον για τα μανιτάρια έχει αυξηθεί επειδή προσφέρουν προστασία στο ανοσοποιητικό και στα κύτταρα, τα οποία αποτελούν σημαντικά ζητήματα για τους υγιεινιστές καθώς και για εκείνους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. |
Τα μανιτάρια γενικά ανήκουν στους Βασιδιομύκητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πολλά είδη μανιταριών με μεγάλη ποικιλία μεταβολιτών διατροφικής και θεραπευτικής σημασίας.
Έχει αναφερθεί ότι είναι τα πιο πολύτιμα για τον άνθρωπο.
Διεξάγονται έρευνες σχετικά με τα θεραπευτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά από τα των μανιτάρια σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές προσφέρουν ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένα για τις βιοενεργές ενώσεις που βρίσκονται σε αυτούς τους συναρπαστικούς μύκητες.
Οι άνθρωποι αποδέχονται πλέον τα μανιτάρια περισσότερο είτε ως τρόφιμα είτε ως συμπληρώματα διατροφής.
Διάφορα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα σχετικά με τους βιοενεργούς μεταβολίτες των μανιταριών.
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. Εισαγωγή
2. Ποικιλομορφία για τα μανιτάρια με διατροφικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά
3. Διατροφικοί μεταβολίτες μανιταριών
4. Μανιτάρια θεραπευτικοί μεταβολίτες
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1. Εισαγωγή
Ο άνθρωπος συλλέγει τα μανιτάρια από την αρχαιότητα.
Ο Θεόφραστος (300 π.Χ.) είναι ο πρώτος συγγραφέας που ανέφερε τις τρούφες. Από τα αρχαία χρόνια, τα μανιτάρια έχουν αντιμετωπιστεί ως ένα ιδιαίτερο είδος τροφής.
Οι Έλληνες πίστευαν ότι τα μανιτάρια παρέχουν δύναμη στους πολεμιστές κατά την διάρκεια της μάχης. Οι Φαραώ έβλεπαν το μανιτάρι ως λιχουδιά, και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τα μανιτάρια ως «Τρόφιμα των Θεών», και είχαν ακόμη και μανιτάρια που σερβίρονταν μόνο σε εορταστικές περιπτώσεις. Οι Κινέζοι θεωρούσαν ότι τα μανιτάρια είναι πολύτιμα ως μέρος μίας υγιεινής διατροφής.
Τα μανιτάρια πιθανότατα καταναλώνονται από τότε που οι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Γη. Αυτές οι καταγραφές αφορούν τα άγρια μανιτάρια, αλλά υπάρχουν ιστορίες για μανιτάρια που καλλιεργούνται στην Ασία ήδη από πολύ νωρίς.
Τα βρώσιμα μανιτάρια είτε συλλέγονται από τη φύση είτε συνήθως καλλιεργούνται και συγκομίζονται υπό καθορισμένες συνθήκες με αυστηρό ποιοτικό έλεγχο για το μέγεθος, το σχήμα, την τρυφερότητα και την γεύση.
Λόγω της υψηλής απόδοσης του προϊόντος και του χαμηλού κόστους παραγωγής, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους μεταβολίτες που προέρχονται από μύκητες.
Τόσο τα κυτταρικά συστατικά όσο και οι δευτερογενείς μεταβολίτες πολλών μανιταριών έχουν αποδειχθεί ότι επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ποικιλιών ασθενειών.
Το ενδιαφέρον για τους δευτερογενείς μεταβολίτες είναι σημαντικό, καθώς πολλά φυσικά προϊόντα είναι ιατρικής, βιομηχανικής ή / και γεωργικής σημασίας.
Η παραγωγή λιπιδίων, βιταμινών και πολυσακχαριτών καθώς και αμινοξέων και νουκλεοτιδίων είναι επίσης μεγάλης οικονομικής σημασίας στη σημερινή βιομηχανία.
2. Ποικιλομορφία για τα μανιτάρια με διατροφικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά
Έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανές τα τελευταία χρόνια ότι οι οργανισμοί που παραδοσιακά αναφέρονται ως μύκητες δεν είναι όλοι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Αυτό ώθησε ορισμένους συγγραφείς να χρησιμοποιούν τον όρο «μύκητες» με μια πολύ γενική έννοια και τον όρο «Μύκητες» με ένα κεφάλαιο «Μ» ειδικά για τους λεγόμενους αληθινούς μύκητες που φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους.
Η σύγχρονη συστηματοποίηση, βασισμένη σε μορφολογικούς χαρακτήρες και ανάλυση των αλληλουχιών rDNA, διαιρεί το βασίλειο των Μυκήτων σε τέσσερις κύριες ομάδες:
1. Χυτριδιομύκητες
2. Ζυγομύκητες,
3. Ασκομύκητες, και
4. Βασιδιομύκητες.
3. Διατροφικοί μεταβολίτες μανιταριών
Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς νέες ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τις βιολογικές λειτουργίες μας και να γίνουμε πιο υγιείς.
Πρόσφατα, η κοινωνία στράφηκε προς τα φυτά, τα βότανα και τα τρόφιμα ως πηγές αυτών των ενισχυτών. Αυτά τα προϊόντα έχουν λάβει διάφορες ονομασίες όπως βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, λειτουργικά τρόφιμα και ούτω καθεξής.
Τα μανιτάρια, από την άποψη αυτή, τώρα αρχίζουν να προσελκύουν μεγάλη προσοχή για τις πραγματικές τους δυνατότητες και τις ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν στην υγεία. Η επιστημονική αναγνώριση των διατροφικών και φαρμακευτικών τους χαρακτηριστικών είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Τα μανιτάρια είναι ίσως οι μόνοι μύκητες που καταναλώνονται σκόπιμα και εν γνώσει τους από τους ανθρώπους και συμπληρώνουν την ανθρώπινη διατροφή με συστατικά που δεν συναντώνται σε κανένα τρόφιμο φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Εκτός αυτού, η μοναδική χημική σύνθεση τους τα καθιστά κατάλληλα για ορισμένες ομάδες που πάσχουν από συγκεκριμένες διαταραχές ή ασθένειες. Αυτό καθιστά τα μανιτάρια ένα απόλυτο τρόφιμο για την υγεία.
Ο όρος "φαρμακοτρόφιμο" (nutraceutical) επινοήθηκε το 1979 από τον Stephen Deflice.
Η λέξη "nutra" που προέρχεται από τη διατροφή και "ceutical" που προέρχεται από τα φαρμακευτικά προϊόντα αναφέρεται σε ουσίες που μπορεί να θεωρηθούν τρόφιμα ή μέρος μιας τροφής και μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία.
Ορίστηκε ως τροφή ή μέρος τροφής που παρέχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της θεραπείας ασθενειών.
Τα μανιτάρια αναγνωρίζονται πλέον ως πηγή φαρμακοτροφίμων για την εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών σε μία διατροφή, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση της φυσικής αντίστασης του σώματος και τη μείωση της ευαισθησίας στις ασθένειες.
Περιέχουν υψηλή ποσότητα βασικών αμινοξέων (λυσίνη, βαλίνη και λευκίνη), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, ίνες και μέταλλα.
Τα μανιτάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο.
Τα μανιτάρια επίσης δεν περιέχουν χοληστερόλη.
4. Μανιτάρια θεραπευτικοί μεταβολίτες
Οι μύκητες είναι οι πιο καταξιωμένοι χημικοί της φύσης.
Οι ενώσεις που συνθέτουν κυμαίνονται από απλά μόρια που συχνά αναφέρονται ως πρωτογενείς μεταβολίτες, έως πολύπλοκα ασυνήθιστα μόρια, τα οποία ονομάζονται δευτερεύοντες μεταβολίτες.
Εκατοντάδες φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν αναγνωριστεί και οι βιοενεργοί μεταβολίτες τους έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Αυτά τα μανιτάρια είναι γνωστά για τις βιομηχανικές και φαρμακευτικές εφαρμογές τους και έχουν διενεργηθεί πολλές σχετικές εργασίες.
Αξιοσημείωτα φαρμακευτικά μανιτάρια με καλά τεκμηριωμένο ιστορικό χρήσης περιλαμβάνουν τα Agaricus subrufescens, το Γανόδερμα λούσιντουμ και το Κόρντισεπς σίνενσις.
Η έρευνα έχει εντοπίσει ενώσεις από αυτούς τους μύκητες, οι οποίες έχουν ανασταλτικές βιολογικές επιδράσεις έναντι ιών και καρκινικών κυττάρων.
Ειδικοί μεταβολίτες, όπως πολυσακχαρίτης-Κ, εργοταμίνη και αντιβιοτικά β-λακτάμης, χρησιμοποιούνται συχνά στην κλινική ιατρική.
Μεταβολίτες όπως νουκλεοτίδια, νουκλεοσίδια, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, πολυσακχαρίτες και τριτερπενοειδή έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζουν διάφορες δραστικότητες όπως αντικαρκινικές, αντιαλλεργικές, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές, ηπατοπροστατευτικές, υπογλυκαιμικές και καρδιαγγειακές.
Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας.
Είναι χρήσιμα για την ενίσχυση της ζωτικής ενέργειας, την αύξηση της ικανότητας σκέψης και την πρόληψη της άνοιας.
Για να διαβάσετε όλη την ανασκόπηση κάντε κλικ εδώ.
Έχει αναφερθεί ότι είναι τα πιο πολύτιμα για τον άνθρωπο.
Διεξάγονται έρευνες σχετικά με τα θεραπευτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά από τα των μανιτάρια σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές προσφέρουν ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένα για τις βιοενεργές ενώσεις που βρίσκονται σε αυτούς τους συναρπαστικούς μύκητες.
Οι άνθρωποι αποδέχονται πλέον τα μανιτάρια περισσότερο είτε ως τρόφιμα είτε ως συμπληρώματα διατροφής.
Διάφορα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα σχετικά με τους βιοενεργούς μεταβολίτες των μανιταριών.
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. Εισαγωγή
2. Ποικιλομορφία για τα μανιτάρια με διατροφικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά
3. Διατροφικοί μεταβολίτες μανιταριών
4. Μανιτάρια θεραπευτικοί μεταβολίτες
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1. Εισαγωγή
Ο άνθρωπος συλλέγει τα μανιτάρια από την αρχαιότητα.
Ο Θεόφραστος (300 π.Χ.) είναι ο πρώτος συγγραφέας που ανέφερε τις τρούφες. Από τα αρχαία χρόνια, τα μανιτάρια έχουν αντιμετωπιστεί ως ένα ιδιαίτερο είδος τροφής.
Οι Έλληνες πίστευαν ότι τα μανιτάρια παρέχουν δύναμη στους πολεμιστές κατά την διάρκεια της μάχης. Οι Φαραώ έβλεπαν το μανιτάρι ως λιχουδιά, και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τα μανιτάρια ως «Τρόφιμα των Θεών», και είχαν ακόμη και μανιτάρια που σερβίρονταν μόνο σε εορταστικές περιπτώσεις. Οι Κινέζοι θεωρούσαν ότι τα μανιτάρια είναι πολύτιμα ως μέρος μίας υγιεινής διατροφής.
Τα μανιτάρια πιθανότατα καταναλώνονται από τότε που οι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Γη. Αυτές οι καταγραφές αφορούν τα άγρια μανιτάρια, αλλά υπάρχουν ιστορίες για μανιτάρια που καλλιεργούνται στην Ασία ήδη από πολύ νωρίς.
Τα βρώσιμα μανιτάρια είτε συλλέγονται από τη φύση είτε συνήθως καλλιεργούνται και συγκομίζονται υπό καθορισμένες συνθήκες με αυστηρό ποιοτικό έλεγχο για το μέγεθος, το σχήμα, την τρυφερότητα και την γεύση.
Λόγω της υψηλής απόδοσης του προϊόντος και του χαμηλού κόστους παραγωγής, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους μεταβολίτες που προέρχονται από μύκητες.
Τόσο τα κυτταρικά συστατικά όσο και οι δευτερογενείς μεταβολίτες πολλών μανιταριών έχουν αποδειχθεί ότι επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ποικιλιών ασθενειών.
Το ενδιαφέρον για τους δευτερογενείς μεταβολίτες είναι σημαντικό, καθώς πολλά φυσικά προϊόντα είναι ιατρικής, βιομηχανικής ή / και γεωργικής σημασίας.
Η παραγωγή λιπιδίων, βιταμινών και πολυσακχαριτών καθώς και αμινοξέων και νουκλεοτιδίων είναι επίσης μεγάλης οικονομικής σημασίας στη σημερινή βιομηχανία.
2. Ποικιλομορφία για τα μανιτάρια με διατροφικά και θεραπευτικά χαρακτηριστικά
Έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανές τα τελευταία χρόνια ότι οι οργανισμοί που παραδοσιακά αναφέρονται ως μύκητες δεν είναι όλοι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Αυτό ώθησε ορισμένους συγγραφείς να χρησιμοποιούν τον όρο «μύκητες» με μια πολύ γενική έννοια και τον όρο «Μύκητες» με ένα κεφάλαιο «Μ» ειδικά για τους λεγόμενους αληθινούς μύκητες που φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους.
Η σύγχρονη συστηματοποίηση, βασισμένη σε μορφολογικούς χαρακτήρες και ανάλυση των αλληλουχιών rDNA, διαιρεί το βασίλειο των Μυκήτων σε τέσσερις κύριες ομάδες:
1. Χυτριδιομύκητες
2. Ζυγομύκητες,
3. Ασκομύκητες, και
4. Βασιδιομύκητες.
3. Διατροφικοί μεταβολίτες μανιταριών
Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς νέες ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τις βιολογικές λειτουργίες μας και να γίνουμε πιο υγιείς.
Πρόσφατα, η κοινωνία στράφηκε προς τα φυτά, τα βότανα και τα τρόφιμα ως πηγές αυτών των ενισχυτών. Αυτά τα προϊόντα έχουν λάβει διάφορες ονομασίες όπως βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, λειτουργικά τρόφιμα και ούτω καθεξής.
Τα μανιτάρια, από την άποψη αυτή, τώρα αρχίζουν να προσελκύουν μεγάλη προσοχή για τις πραγματικές τους δυνατότητες και τις ιδιότητες που μπορούν να προσφέρουν στην υγεία. Η επιστημονική αναγνώριση των διατροφικών και φαρμακευτικών τους χαρακτηριστικών είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Τα μανιτάρια είναι ίσως οι μόνοι μύκητες που καταναλώνονται σκόπιμα και εν γνώσει τους από τους ανθρώπους και συμπληρώνουν την ανθρώπινη διατροφή με συστατικά που δεν συναντώνται σε κανένα τρόφιμο φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Εκτός αυτού, η μοναδική χημική σύνθεση τους τα καθιστά κατάλληλα για ορισμένες ομάδες που πάσχουν από συγκεκριμένες διαταραχές ή ασθένειες. Αυτό καθιστά τα μανιτάρια ένα απόλυτο τρόφιμο για την υγεία.
Ο όρος "φαρμακοτρόφιμο" (nutraceutical) επινοήθηκε το 1979 από τον Stephen Deflice.
Η λέξη "nutra" που προέρχεται από τη διατροφή και "ceutical" που προέρχεται από τα φαρμακευτικά προϊόντα αναφέρεται σε ουσίες που μπορεί να θεωρηθούν τρόφιμα ή μέρος μιας τροφής και μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία.
Ορίστηκε ως τροφή ή μέρος τροφής που παρέχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της θεραπείας ασθενειών.
Τα μανιτάρια αναγνωρίζονται πλέον ως πηγή φαρμακοτροφίμων για την εξισορρόπηση των θρεπτικών συστατικών σε μία διατροφή, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση της φυσικής αντίστασης του σώματος και τη μείωση της ευαισθησίας στις ασθένειες.
Περιέχουν υψηλή ποσότητα βασικών αμινοξέων (λυσίνη, βαλίνη και λευκίνη), πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, ίνες και μέταλλα.
Τα μανιτάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο.
Τα μανιτάρια επίσης δεν περιέχουν χοληστερόλη.
4. Μανιτάρια θεραπευτικοί μεταβολίτες
Οι μύκητες είναι οι πιο καταξιωμένοι χημικοί της φύσης.
Οι ενώσεις που συνθέτουν κυμαίνονται από απλά μόρια που συχνά αναφέρονται ως πρωτογενείς μεταβολίτες, έως πολύπλοκα ασυνήθιστα μόρια, τα οποία ονομάζονται δευτερεύοντες μεταβολίτες.
Εκατοντάδες φαρμακευτικά μανιτάρια έχουν αναγνωριστεί και οι βιοενεργοί μεταβολίτες τους έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.
Αυτά τα μανιτάρια είναι γνωστά για τις βιομηχανικές και φαρμακευτικές εφαρμογές τους και έχουν διενεργηθεί πολλές σχετικές εργασίες.
Αξιοσημείωτα φαρμακευτικά μανιτάρια με καλά τεκμηριωμένο ιστορικό χρήσης περιλαμβάνουν τα Agaricus subrufescens, το Γανόδερμα λούσιντουμ και το Κόρντισεπς σίνενσις.
Η έρευνα έχει εντοπίσει ενώσεις από αυτούς τους μύκητες, οι οποίες έχουν ανασταλτικές βιολογικές επιδράσεις έναντι ιών και καρκινικών κυττάρων.
Ειδικοί μεταβολίτες, όπως πολυσακχαρίτης-Κ, εργοταμίνη και αντιβιοτικά β-λακτάμης, χρησιμοποιούνται συχνά στην κλινική ιατρική.
Μεταβολίτες όπως νουκλεοτίδια, νουκλεοσίδια, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, πολυσακχαρίτες και τριτερπενοειδή έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζουν διάφορες δραστικότητες όπως αντικαρκινικές, αντιαλλεργικές, αντιιικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές, ηπατοπροστατευτικές, υπογλυκαιμικές και καρδιαγγειακές.
Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας.
Είναι χρήσιμα για την ενίσχυση της ζωτικής ενέργειας, την αύξηση της ικανότητας σκέψης και την πρόληψη της άνοιας.
Για να διαβάσετε όλη την ανασκόπηση κάντε κλικ εδώ.
ΤΙΜΗ - ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
- ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ: κάψουλες / σκόνη / μίξη
- ΚΟΡΝΤΙΣΕΠΣ: κάψουλες / σκόνη
- ΕΡΙΚΙΟ: ταμπλέτες
- ΠΟΡΙΑ: σκόνη
- ΚΟΡΝΤΙΣΕΠΣ: κάψουλες / σκόνη
- ΕΡΙΚΙΟ: ταμπλέτες
- ΠΟΡΙΑ: σκόνη