ΠΟΡΙΑ ΚΟΚΟΣ ΡΟΦΗΜΑ
Περιγραφή:
Το Πόρια κόκος είναι ένα μανιτάρι που ανήκει στην οικογένεια Polyporaceae. Αυτά τα μανιτάρια συναντώνται κυρίως σε κορμούς και ρίζες, ενώ το μυκήλιο τους συχνά είναι κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια της γης, και μόνο τα καρποφόρα σώματα του μανιταριού είναι ορατά. Το Πόρια κόκος συναντάται κυρίως γύρω από διάφορα είδη πεύκων. |
Αυτό το μανιτάρι συναντάται ευρέως σε πολλές περιοχές του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, το άγριο Πόρια κόκος συναντάται στην ανατολική Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, ανατολική Ρωσία), βόρεια Αμερική (ιδίως οι γηγενείς Αμερικάνοι), Αφρική, και Αυστραλία.
Από όσο γνωρίζω, στην Ελλάδα δεν συναντάται το άγριο Πόρια κόκος. Ωστόσο, ένας μανιταροσυλλεκτης θα γνωρίζει καλύτερα.
Σχετικά με την εμφάνιση του:
Το Πόρια κόκος είναι ένα αρκετά ξεχωριστό μανιτάρι διότι μοιάζει με καρύδα. Δεν γνωρίζω άλλο μανιτάρι που να μοιάζει με καρύδα, και για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να μπερδευτεί με κάποιο άλλο μανιτάρι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η συγκομιδή του άγριου Πόρια κόκος χρειάζεται να γίνεται με προσοχή από ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα μανιτάρια.
Το Πόρια κόκος χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ). Πολλοί Κινέζοι βοτανολόγοι το χρησιμοποιούν σε διάφορες μορφές, και συμπεριλαμβάνεται επίσης σε αρκετά τονωτικά για την προαγωγή της γενικής υγείας.
Η γεύση του είναι κυρίως ουδέτερη και ίσως να έχει κάποιες νότες γλυκύτητα.
Το μανιτάρι χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση διούρησης, την απέκκριση της υγρασίας, την αναζωογόνηση της σπλήνας, και την ηρεμία του νου, ενώ μία μελέτη έδειξε ότι βοηθάει και στην απώλεια βάρους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πόρια κόκος.
Τρόπος χρήσης
Προσθέσετε 3,5 γραμμάρια Πόρια κόκος σε ένα μη-πλαστικό ποτήρι.
Στην συνέχεια συμπληρώστε 100 ml ζεστού νερού (όχι βραστό).
Ανακατέψτε καλά και πιείτε αμέσως.
Η λήψη να γίνεται μία φορά την ημέρα, πριν από το γεύμα.
Χρησιμοποιήστε τον δοσομετρητή που παρέχεται μαζί με την συσκευασία.
Προσοχή: να μην υπερβαίνετε την ημερήσια δόση.
Άλλοι τρόποι χρήσης
1. Πόρια κόκος τσάι
Σε μία κούπα προσθέστε πόρια κόκος, και στην συνέχεια συμπληρώστε με τσάι Ulong (εναλλακτική ονομασία για το τσάι Oolong), το οποίο μπορείτε να το έχετε ετοιμάσει και με φλούδα λεμονιού.
Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού ή/και ροδοπεταλα.
2. Πόρια κόκος σμούδι ή χυμός
Δεδομένου ότι το Πόρια έχει κυρίως ουδέτερη γεύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με πολλά συστατικά.
Προσωπικά, μού αρέσει να το συνδυάζω με χαρουπόσκονη, κανέλλα, και σκόνη τζίντζερ.
Η παρουσία της χαρουπόσκονης δίνει ένα σοκολατένιο χρώμα στο σμούδι, ενώ η παρουσία του τζίντζερ προσφέρει μία πιο έντονη γεύση.
3. Πόρια κόκος Κέικ
Το Πόρια κόκος χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές στην Κίνα. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι τα κέικ.
Για γλυκαντικό, προτείνω αντί για ζάχαρη να γίνει χρήση χαρουπόσκονης ή ζάχαρης χουρμά.
Η σκόνη Πόρια κόκος αναμειγνύεται μαζί με τα άλλα ξηρά συστατικά όπως θα κάνατε κατά την προετοιμασία ενός κέικ. Είναι σημαντικό να τα αναμειγνύετε καλά όλα τα συστατικά του για να διασφαλίσετε ότι δεν θα σχηματιστούν σβώλοι.
4. Πόρια κόκος πρωινό
Το βράδυ βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ νιφάδες βρώμης, και συμπληρώστε με νερό.
Τοποθετήστε στο ψυγείο.
Το πρωί προσθέσετε ταχίνι, χαρουπόσκονη, αποξηραμένα φρούτα, κανέλα και πόρια κόκος.
Ανακατέψτε καλά.
5. Πόρια κόκος σούπα
Μπορείτε να προσθέσετε το πόρια κόκος στην ζεστή σούπα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη γαστρονομική δημιουργία σας
Από όσο γνωρίζω, στην Ελλάδα δεν συναντάται το άγριο Πόρια κόκος. Ωστόσο, ένας μανιταροσυλλεκτης θα γνωρίζει καλύτερα.
Σχετικά με την εμφάνιση του:
Το Πόρια κόκος είναι ένα αρκετά ξεχωριστό μανιτάρι διότι μοιάζει με καρύδα. Δεν γνωρίζω άλλο μανιτάρι που να μοιάζει με καρύδα, και για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να μπερδευτεί με κάποιο άλλο μανιτάρι. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η συγκομιδή του άγριου Πόρια κόκος χρειάζεται να γίνεται με προσοχή από ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τα μανιτάρια.
Το Πόρια κόκος χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ). Πολλοί Κινέζοι βοτανολόγοι το χρησιμοποιούν σε διάφορες μορφές, και συμπεριλαμβάνεται επίσης σε αρκετά τονωτικά για την προαγωγή της γενικής υγείας.
Η γεύση του είναι κυρίως ουδέτερη και ίσως να έχει κάποιες νότες γλυκύτητα.
Το μανιτάρι χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση διούρησης, την απέκκριση της υγρασίας, την αναζωογόνηση της σπλήνας, και την ηρεμία του νου, ενώ μία μελέτη έδειξε ότι βοηθάει και στην απώλεια βάρους.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πόρια κόκος.
Τρόπος χρήσης
Προσθέσετε 3,5 γραμμάρια Πόρια κόκος σε ένα μη-πλαστικό ποτήρι.
Στην συνέχεια συμπληρώστε 100 ml ζεστού νερού (όχι βραστό).
Ανακατέψτε καλά και πιείτε αμέσως.
Η λήψη να γίνεται μία φορά την ημέρα, πριν από το γεύμα.
Χρησιμοποιήστε τον δοσομετρητή που παρέχεται μαζί με την συσκευασία.
Προσοχή: να μην υπερβαίνετε την ημερήσια δόση.
Άλλοι τρόποι χρήσης
1. Πόρια κόκος τσάι
Σε μία κούπα προσθέστε πόρια κόκος, και στην συνέχεια συμπληρώστε με τσάι Ulong (εναλλακτική ονομασία για το τσάι Oolong), το οποίο μπορείτε να το έχετε ετοιμάσει και με φλούδα λεμονιού.
Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού ή/και ροδοπεταλα.
2. Πόρια κόκος σμούδι ή χυμός
Δεδομένου ότι το Πόρια έχει κυρίως ουδέτερη γεύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με πολλά συστατικά.
Προσωπικά, μού αρέσει να το συνδυάζω με χαρουπόσκονη, κανέλλα, και σκόνη τζίντζερ.
Η παρουσία της χαρουπόσκονης δίνει ένα σοκολατένιο χρώμα στο σμούδι, ενώ η παρουσία του τζίντζερ προσφέρει μία πιο έντονη γεύση.
3. Πόρια κόκος Κέικ
Το Πόρια κόκος χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές στην Κίνα. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι τα κέικ.
Για γλυκαντικό, προτείνω αντί για ζάχαρη να γίνει χρήση χαρουπόσκονης ή ζάχαρης χουρμά.
Η σκόνη Πόρια κόκος αναμειγνύεται μαζί με τα άλλα ξηρά συστατικά όπως θα κάνατε κατά την προετοιμασία ενός κέικ. Είναι σημαντικό να τα αναμειγνύετε καλά όλα τα συστατικά του για να διασφαλίσετε ότι δεν θα σχηματιστούν σβώλοι.
4. Πόρια κόκος πρωινό
Το βράδυ βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ νιφάδες βρώμης, και συμπληρώστε με νερό.
Τοποθετήστε στο ψυγείο.
Το πρωί προσθέσετε ταχίνι, χαρουπόσκονη, αποξηραμένα φρούτα, κανέλα και πόρια κόκος.
Ανακατέψτε καλά.
5. Πόρια κόκος σούπα
Μπορείτε να προσθέσετε το πόρια κόκος στην ζεστή σούπα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη γαστρονομική δημιουργία σας