17/11/2020
ACAI ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ψάχνοντας πληροφορίες για τις ιδιότητες του acai, είδα ότι η πιο πρόσφατη δημοσίευση ήταν πριν από έναν μήνα, και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου του 2020.
Δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, οι ερευνητές ήταν από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. και ο τίτλος ήταν "Χημική σύνθεση και βιοενεργές ιδιότητες εμπορικών και μη εμπορικών στα μωβ και λευκά μούρα Acai".
Η περίληψη ανέφερε ότι η ανάλυση χημικής σύνθεσης των εκχυλισμάτων acai αποκάλυψε υψηλότερα επίπεδα συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στα μωβ δείγματα acai τόσο για τα εμπορικά όσο και για τα μη εμπορικά δείγματα σε σύγκριση με δείγματα λευκού acai και σε σύγκριση με τα δείγματα από λάδι acai.
Επιπλέον, τα μούρα acai παρουσίασε σημαντικά επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού, και βασικά ιχνοστοιχεία, σε σύγκριση με άλλα είδη μούρων.
Διαβάζοντας το πλήρες κείμενο είδα ότι είχε ιδιαίτερα αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για τα μούρα acai και τις ιδιότητες τους, και παραθέτω τα σημαντικότερα σημεία.
1. Εισαγωγή
Ο φοίνικας acai (γένος Euterpe) είναι ένα ιθαγενές δέντρο από την περιοχή του Αμαζονίου, στις βόρειες περιοχής της Νότιας Αμερικής.
Υπάρχουν 28 γνωστά είδη, αλλά μόνο δύο είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, τα οποία είναι τα εξής: το Euterpe oleracea και το Euterpe precatoria. Το πρώτο, που προέρχεται από τις εκβολές του Αμαζόνιου ποταμού, είναι το πιο εμπορικά πολύτιμο λόγω των υποτιθέμενων υψηλότερης ποιότητας φρούτων σε σύγκριση με το δεύτερο από τη λεκάνη απορροής του Αμαζονίου.
Το φοινικόδεντρο αυτό μπορεί να μεγαλώσει έως 25 μέτρα ύψος. Ο καρπός του είναι ένα μικρό μαύρο-μωβ μούρο, από το οποίο ο σπόρος αντιπροσωπεύει το 80 έως 95% του καρπού και ο βρώσιμος μωβ πολτός έχει πάχος μόνο 1 έως 2 χιλιοστά.
Υπάρχει επίσης μια σπάνια διαφορετική ποικιλία φρούτων acai που διατηρούν το πρασινωπό χρώμα μετά την ωρίμανση, και ονομάζεται "λευκό acai". Το λευκό acai διατίθεται στο εμπόριο, αλλά εξακολουθεί να συλλέγεται και να καταναλώνεται κυρίως από τους ιθαγενείς ανθρώπους του Αμαζονίου. Αν και το λευκό acai έχει πιθανή αντιοξειδωτική ικανότητα, υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με τη σύνθεση ή τις πιθανές επιδράσεις στην υγεία αυτών των μούρων, σε αντίθεση με την μωβ ποικιλία.
Το acai καταναλώνεται κυρίως ως παχύρρευστος χυμός, που λαμβάνεται με μηχανική εκχύλιση του πολτού.
Για πολλά χρόνια, υπήρξε μια σημαντική διατροφική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον λαό του Αμαζονίου, συμβάλλοντας έως και στο 43% της διατροφής τους σε ξηρό βάρος.
Πρόσφατα, το acai έχει αποκτήσει δημοτικότητα στη Νότια Αμερική, καθώς και παγκοσμίως, λόγω της ταξινόμησης του ως «σούπερ φρούτο» (super fruit). Η ζήτηση για acai αυξάνεται στη νότια Βραζιλία και συνήθως καταναλώνεται από τον νεότερο πληθυσμό λόγω της ελκυστικότητας του ως ενεργειακού, υγιεινού και διατροφικού προϊόντος.
Δυστυχώς, η αυξανόμενη ζήτηση για acai και η σχετικά χαμηλή απόδοση της επεξεργασίας του οδήγησαν στη συχνή αύξηση της νοθείας προϊόντων στην αγορά. Η παρούσα ζήτηση για acai αφορά κυρίως τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά αναμένεται ότι και άλλες δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων, καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, θα αυξηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.
Προηγούμενες μελέτες για τη χημική σύνθεση και το βιοενεργό δυναμικό του acai ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με το πότε γίνεται η συγκομιδή, την γεωγραφική προέλευση, την περίπτωση νοθείας και τις επιδράσεις από την επεξεργασία του acai.
Τα σχετικά με την υγεία χαρακτηριστικά που αναφέρονται για το acai συμπεριλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες.
Αυτές οι βιολογικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες των μούρων acai. Έχει αναφερθεί ότι το μούρο acai είναι μια καλή διατροφική πηγή καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου και σιδήρου.
Μόνο λίγες μελέτες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τη δυνατότητα του acai να δρα ευεργετικά στην επούλωση πληγών.
Ο στόχος αυτής της εργασίας ήταν να προσδιοριστεί ο χημικός χαρακτηρισμός και οι βιολογικές δραστικότητες (αντιοξειδωτικές και επούλωση πληγών) διαφορετικών δειγμάτων acai.
Επίσης, στόχος ήταν η περαιτέρω η αξιολόγηση της σύνθεσης και της βιοδραστικότητας των μη εμπορικών δειγμάτων τόσο των λευκών όσο και των μωβ μούρων acai σε σύγκριση με το εμπορικά διαθέσιμο acai.
2. Δείγματα
Τα εμπορικά δείγματα αγοράστηκαν ως καθαρή acai σκόνη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βραζιλία.
Επιπλέον, μη εμπορικά μωβ και λευκά ολόκληρα μούρα acai αποκτήθηκαν απευθείας από την περιοχή του Αμαζονίου
Το λάδι εκχυλίστηκε παράγοντας τα χωρίς λιπαρα δείγματα.
3. Αποτελέσματα και συζήτηση
3.1. Χημική ανάλυση και αντιοξειδωτική δράση
Τα δείγματα στα οποία είχε αφαιρεθεί το λίπος δείχνουν σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλη στα μη εμπορικά δείγματα.
Επιπλέον, το λάδι δεν έχει σημαντικό επίπεδο συνολικών πολυφαινολών, όπως φαίνεται και επιβεβαιώνεται από προηγούμενες μελέτες.
Τα μωβ μη-εμπορικά δείγματα έχουν σημαντικά υψηλότερη ποσότητα συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες σε σύγκριση με τα λευκά δείγματα.
Επιπλέον, τα εμπορικά μωβ μούρα έχουν υψηλότερο επίπεδο μεταβλητότητας όσον αφορά την συνολική τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Τα μωβ δείγματα acai ήταν τα μόνα εκχυλίσματα που έδειξαν ένα προφίλ ανθοκυανίνης, όπως ίσως θα αναμενόταν λόγω του μωβ χρώματος του καρπού, το οποίο οφείλεται στην παρουσία μορίων ανθοκυανίνης. Αντίθετα, τα λευκά μούρα acai δεν παρουσίασαν σημαντικά επίπεδα ανθοκυανινών.
Δεύτερον, η καθαρή acai σκόνη, που διατίθεται στο εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν παρουσίασε σημαντικές κορυφές ανθοκυανίνης και ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης.
Τα δεδομένα δείχνουν ένα σημαντικά υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών για τα περισσότερα δείγματα, με εξαίρεση τα δείγματα εκχύλισης λαδιού. Τα λευκά και εμπορικά δείγματα acai που αγοράστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστικότητας σε σύγκριση με τα μη-εμπορικά μωβ μούρα acai.
Επιπλέον, το εμπορικό acai που αγοράστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντικά χαμηλότερη δραστικότητα σε σύγκριση με τα άλλα εμπορικά μωβ δείγματα.
Τα μωβ δείγματα acai έχουν σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με τα λευκά acai.
3.2. Στοιχειακή ανάλυση
Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός βρίσκονται σε σημαντικά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Συνολικά, τόσο για τον λευκό όσο και για τον μωβ πολτό acai, όλες οι τιμές για τα ανωτέρω θρεπτικά στα χωρίς λίπος δείγματα είναι ελαφρώς υψηλότερες από ολόκληρο το υλικό λόγω της αφαίρεσης του ελαίου.
Σε σύγκριση με τα άλλα 47 τυπικά φρούτα, το acai είναι 1ο σε περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, 3ο σε ασβέστιο, 4ο σε χαλκό, 6ο σε μαγνήσιο, 11ο σε ψευδάργυρο και 13ο σε σίδηρο.
Το μωβ και το λευκό acai έχουν παρόμοια επίπεδα στα προαναφερόμενα θρεπτικά συστατικά.
Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης επιβεβαιώνουν το δυναμικό των εκχυλισμάτων acai ως παράγοντα επούλωσης πληγών. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, σε αυτήν τη μελέτη, τα δείγματα όπου υπήρχε το λάδι παρουσίασαν θετική επίδραση στην επούλωση ενός τραύματος. Αυτό δείχνει ότι το λάδι acai παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης πληγών.
Προηγούμενες μελέτες που ανέλυσαν τη σύνθεση των λιπαρών οξέων του μωβ και του λευκού λαδιού acai, ανέφεραν επίπεδα 60% ελαϊκού οξέος, 22% παλμιτικού οξέος, 12% λινελαϊκού οξέος, 6% παλμιτολεϊκού οξέος και ίχνη άλλων λιπαρών οξέων. Τα μωβ και τα λευκά μούρα acai περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και άλλες φαινολικές ενώσεις, όπως το βανυλικό οξύ, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα φυτικά έλαια μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στις λιπιδικές δομές του δέρματος και να επηρεάσουν τις πρωτεΐνες των κυτταρικών μεμβρανών.
Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι θετικοί παράγοντες που βοηθούν επίσης στην βελτίωση ή στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των πληγών [21].
4. Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας, τα μωβ μη-εμπορικά δείγματα acai έδειξαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ολικών πολυφαινολών, φλαβονοειδών, ανθοκυανίνης και προανθοκυανιδίνης σε σύγκριση με τα λευκά και τα εμπορικά δείγματα acai.
Επιπλέον, τα μωβ εμπορικά δείγματα acai είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με τα μη-εμπορικά μωβ μούρα.
Το μη-εμπορικό μωβ acai είχε τα υψηλότερα επίπεδα για όλες τις αντιοξειδωτικές αναλύσεις σε σύγκριση με τα άλλα δείγματα.
Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός βρέθηκαν σε σημαντικά επίπεδα σε δείγματα acai σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το acai είναι μια σημαντική πηγή βιοενεργών ενώσεων και έχει ένα δυναμικό ως παράγοντας επούλωσης πληγών και αντιοξειδωτικών
- - - -
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη σχετικά με τις ιδιότητες του acai, και τα δεδομένα που παρέθεσε, θεωρώ ότι μία λογική προσέγγιση είναι η αγορά βιολογικού acai διότι με αυτόν τον τρόπο εξαφαλίζεται καλύτερο διατροφικό προφίλ.
Tουλάχιστον, αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα που σκοπεύω να εφαρμόζω στις δικές μου αγορές.
Δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, οι ερευνητές ήταν από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α. και ο τίτλος ήταν "Χημική σύνθεση και βιοενεργές ιδιότητες εμπορικών και μη εμπορικών στα μωβ και λευκά μούρα Acai".
Η περίληψη ανέφερε ότι η ανάλυση χημικής σύνθεσης των εκχυλισμάτων acai αποκάλυψε υψηλότερα επίπεδα συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στα μωβ δείγματα acai τόσο για τα εμπορικά όσο και για τα μη εμπορικά δείγματα σε σύγκριση με δείγματα λευκού acai και σε σύγκριση με τα δείγματα από λάδι acai.
Επιπλέον, τα μούρα acai παρουσίασε σημαντικά επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και χαλκού, και βασικά ιχνοστοιχεία, σε σύγκριση με άλλα είδη μούρων.
Διαβάζοντας το πλήρες κείμενο είδα ότι είχε ιδιαίτερα αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για τα μούρα acai και τις ιδιότητες τους, και παραθέτω τα σημαντικότερα σημεία.
1. Εισαγωγή
Ο φοίνικας acai (γένος Euterpe) είναι ένα ιθαγενές δέντρο από την περιοχή του Αμαζονίου, στις βόρειες περιοχής της Νότιας Αμερικής.
Υπάρχουν 28 γνωστά είδη, αλλά μόνο δύο είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, τα οποία είναι τα εξής: το Euterpe oleracea και το Euterpe precatoria. Το πρώτο, που προέρχεται από τις εκβολές του Αμαζόνιου ποταμού, είναι το πιο εμπορικά πολύτιμο λόγω των υποτιθέμενων υψηλότερης ποιότητας φρούτων σε σύγκριση με το δεύτερο από τη λεκάνη απορροής του Αμαζονίου.
Το φοινικόδεντρο αυτό μπορεί να μεγαλώσει έως 25 μέτρα ύψος. Ο καρπός του είναι ένα μικρό μαύρο-μωβ μούρο, από το οποίο ο σπόρος αντιπροσωπεύει το 80 έως 95% του καρπού και ο βρώσιμος μωβ πολτός έχει πάχος μόνο 1 έως 2 χιλιοστά.
Υπάρχει επίσης μια σπάνια διαφορετική ποικιλία φρούτων acai που διατηρούν το πρασινωπό χρώμα μετά την ωρίμανση, και ονομάζεται "λευκό acai". Το λευκό acai διατίθεται στο εμπόριο, αλλά εξακολουθεί να συλλέγεται και να καταναλώνεται κυρίως από τους ιθαγενείς ανθρώπους του Αμαζονίου. Αν και το λευκό acai έχει πιθανή αντιοξειδωτική ικανότητα, υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με τη σύνθεση ή τις πιθανές επιδράσεις στην υγεία αυτών των μούρων, σε αντίθεση με την μωβ ποικιλία.
Το acai καταναλώνεται κυρίως ως παχύρρευστος χυμός, που λαμβάνεται με μηχανική εκχύλιση του πολτού.
Για πολλά χρόνια, υπήρξε μια σημαντική διατροφική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον λαό του Αμαζονίου, συμβάλλοντας έως και στο 43% της διατροφής τους σε ξηρό βάρος.
Πρόσφατα, το acai έχει αποκτήσει δημοτικότητα στη Νότια Αμερική, καθώς και παγκοσμίως, λόγω της ταξινόμησης του ως «σούπερ φρούτο» (super fruit). Η ζήτηση για acai αυξάνεται στη νότια Βραζιλία και συνήθως καταναλώνεται από τον νεότερο πληθυσμό λόγω της ελκυστικότητας του ως ενεργειακού, υγιεινού και διατροφικού προϊόντος.
Δυστυχώς, η αυξανόμενη ζήτηση για acai και η σχετικά χαμηλή απόδοση της επεξεργασίας του οδήγησαν στη συχνή αύξηση της νοθείας προϊόντων στην αγορά. Η παρούσα ζήτηση για acai αφορά κυρίως τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά αναμένεται ότι και άλλες δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων, καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, θα αυξηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.
Προηγούμενες μελέτες για τη χημική σύνθεση και το βιοενεργό δυναμικό του acai ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με το πότε γίνεται η συγκομιδή, την γεωγραφική προέλευση, την περίπτωση νοθείας και τις επιδράσεις από την επεξεργασία του acai.
Τα σχετικά με την υγεία χαρακτηριστικά που αναφέρονται για το acai συμπεριλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες.
Αυτές οι βιολογικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες των μούρων acai. Έχει αναφερθεί ότι το μούρο acai είναι μια καλή διατροφική πηγή καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου και σιδήρου.
Μόνο λίγες μελέτες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τη δυνατότητα του acai να δρα ευεργετικά στην επούλωση πληγών.
Ο στόχος αυτής της εργασίας ήταν να προσδιοριστεί ο χημικός χαρακτηρισμός και οι βιολογικές δραστικότητες (αντιοξειδωτικές και επούλωση πληγών) διαφορετικών δειγμάτων acai.
Επίσης, στόχος ήταν η περαιτέρω η αξιολόγηση της σύνθεσης και της βιοδραστικότητας των μη εμπορικών δειγμάτων τόσο των λευκών όσο και των μωβ μούρων acai σε σύγκριση με το εμπορικά διαθέσιμο acai.
2. Δείγματα
Τα εμπορικά δείγματα αγοράστηκαν ως καθαρή acai σκόνη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Βραζιλία.
Επιπλέον, μη εμπορικά μωβ και λευκά ολόκληρα μούρα acai αποκτήθηκαν απευθείας από την περιοχή του Αμαζονίου
Το λάδι εκχυλίστηκε παράγοντας τα χωρίς λιπαρα δείγματα.
3. Αποτελέσματα και συζήτηση
3.1. Χημική ανάλυση και αντιοξειδωτική δράση
Τα δείγματα στα οποία είχε αφαιρεθεί το λίπος δείχνουν σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλη στα μη εμπορικά δείγματα.
Επιπλέον, το λάδι δεν έχει σημαντικό επίπεδο συνολικών πολυφαινολών, όπως φαίνεται και επιβεβαιώνεται από προηγούμενες μελέτες.
Τα μωβ μη-εμπορικά δείγματα έχουν σημαντικά υψηλότερη ποσότητα συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες σε σύγκριση με τα λευκά δείγματα.
Επιπλέον, τα εμπορικά μωβ μούρα έχουν υψηλότερο επίπεδο μεταβλητότητας όσον αφορά την συνολική τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Τα μωβ δείγματα acai ήταν τα μόνα εκχυλίσματα που έδειξαν ένα προφίλ ανθοκυανίνης, όπως ίσως θα αναμενόταν λόγω του μωβ χρώματος του καρπού, το οποίο οφείλεται στην παρουσία μορίων ανθοκυανίνης. Αντίθετα, τα λευκά μούρα acai δεν παρουσίασαν σημαντικά επίπεδα ανθοκυανινών.
Δεύτερον, η καθαρή acai σκόνη, που διατίθεται στο εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν παρουσίασε σημαντικές κορυφές ανθοκυανίνης και ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης.
Τα δεδομένα δείχνουν ένα σημαντικά υψηλότερο επίπεδο αντιοξειδωτικών για τα περισσότερα δείγματα, με εξαίρεση τα δείγματα εκχύλισης λαδιού. Τα λευκά και εμπορικά δείγματα acai που αγοράστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστικότητας σε σύγκριση με τα μη-εμπορικά μωβ μούρα acai.
Επιπλέον, το εμπορικό acai που αγοράστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαντικά χαμηλότερη δραστικότητα σε σύγκριση με τα άλλα εμπορικά μωβ δείγματα.
Τα μωβ δείγματα acai έχουν σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με τα λευκά acai.
3.2. Στοιχειακή ανάλυση
Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός βρίσκονται σε σημαντικά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Συνολικά, τόσο για τον λευκό όσο και για τον μωβ πολτό acai, όλες οι τιμές για τα ανωτέρω θρεπτικά στα χωρίς λίπος δείγματα είναι ελαφρώς υψηλότερες από ολόκληρο το υλικό λόγω της αφαίρεσης του ελαίου.
Σε σύγκριση με τα άλλα 47 τυπικά φρούτα, το acai είναι 1ο σε περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, 3ο σε ασβέστιο, 4ο σε χαλκό, 6ο σε μαγνήσιο, 11ο σε ψευδάργυρο και 13ο σε σίδηρο.
Το μωβ και το λευκό acai έχουν παρόμοια επίπεδα στα προαναφερόμενα θρεπτικά συστατικά.
Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης επιβεβαιώνουν το δυναμικό των εκχυλισμάτων acai ως παράγοντα επούλωσης πληγών. Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, σε αυτήν τη μελέτη, τα δείγματα όπου υπήρχε το λάδι παρουσίασαν θετική επίδραση στην επούλωση ενός τραύματος. Αυτό δείχνει ότι το λάδι acai παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης πληγών.
Προηγούμενες μελέτες που ανέλυσαν τη σύνθεση των λιπαρών οξέων του μωβ και του λευκού λαδιού acai, ανέφεραν επίπεδα 60% ελαϊκού οξέος, 22% παλμιτικού οξέος, 12% λινελαϊκού οξέος, 6% παλμιτολεϊκού οξέος και ίχνη άλλων λιπαρών οξέων. Τα μωβ και τα λευκά μούρα acai περιέχουν επίσης φλαβονοειδή και άλλες φαινολικές ενώσεις, όπως το βανυλικό οξύ, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα φυτικά έλαια μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στις λιπιδικές δομές του δέρματος και να επηρεάσουν τις πρωτεΐνες των κυτταρικών μεμβρανών.
Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι θετικοί παράγοντες που βοηθούν επίσης στην βελτίωση ή στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των πληγών [21].
4. Συμπεράσματα
Συνοψίζοντας, τα μωβ μη-εμπορικά δείγματα acai έδειξαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ολικών πολυφαινολών, φλαβονοειδών, ανθοκυανίνης και προανθοκυανιδίνης σε σύγκριση με τα λευκά και τα εμπορικά δείγματα acai.
Επιπλέον, τα μωβ εμπορικά δείγματα acai είχαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με τα μη-εμπορικά μωβ μούρα.
Το μη-εμπορικό μωβ acai είχε τα υψηλότερα επίπεδα για όλες τις αντιοξειδωτικές αναλύσεις σε σύγκριση με τα άλλα δείγματα.
Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός βρέθηκαν σε σημαντικά επίπεδα σε δείγματα acai σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το acai είναι μια σημαντική πηγή βιοενεργών ενώσεων και έχει ένα δυναμικό ως παράγοντας επούλωσης πληγών και αντιοξειδωτικών
- - - -
Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη σχετικά με τις ιδιότητες του acai, και τα δεδομένα που παρέθεσε, θεωρώ ότι μία λογική προσέγγιση είναι η αγορά βιολογικού acai διότι με αυτόν τον τρόπο εξαφαλίζεται καλύτερο διατροφικό προφίλ.
Tουλάχιστον, αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα που σκοπεύω να εφαρμόζω στις δικές μου αγορές.