ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο άρθρο του, ο ιατρός Tomislav Meštrović, Ph.D., αναφέρει ότι τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ένας όρος με ευρεία έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από πηγές τροφίμων με επιπλέον οφέλη για την υγεία, επιπρόσθετα της βασικής θρεπτικής αξίας που βρίσκεται στα τρόφιμα.
Μπορούν να θεωρηθούν μη-συγκεκριμένες βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την προαγωγή της γενικής ευεξίας, τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη σε κακοήθειες.
Η φιλοσοφία που έχουν τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ότι επικεντρώνονται στην πρόληψη, σύμφωνα με το ρητό του Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη (γνωστού και ως πατέρας της ιατρικής), ο οποίος είπε «η τροφη να ειναι το φαρμακο σας».
Ο ρόλος τους στην ανθρώπινη διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς έρευνας, με ευρείες επιδράσεις για τους καταναλωτές, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις ρυθμιστικές αρχές, τους παραγωγούς και τους διανομείς τροφίμων.
Σε μία δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό The Pharmaceutical Journal, τον Ιούλιο του 2000, αναφέρονται τα εξής για τα λειτουργικά τρόφιμα:
- ο όρος "λειτουργικά τρόφιμα" επινοήθηκε το 1989 από τον Stephen De Felice, ιδρυτή και πρόεδρο του Ιδρύματος για την Καινοτομία στην Ιατρική, μια αμερικανική οργάνωση που ενθαρρύνει την ιατρική έρευνα για την υγεία, και εδρεύει στο Cranford, New Jersey
Ο ορισμός που έδωσε για τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ο εξής:
«τρόφιμο ή μέρη από ένα τρόφιμο, που παρέχουν φαρμακευτικά οφέλη ή οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της αντιμετώπισης ασθενειών»
- Στον Καναδά, τα "λειτουργικά τρόφιμα" είναι «ένα προϊόν που παράγεται από τρόφιμα αλλά πωλείται σε χάπια, σκόνες και άλλες φαρμακευτικές μορφές που δεν σχετίζονται γενικά με τα τρόφιμα»
- Το αμερικάνικο λεξικό Merriam-Webster για τον όρο "λειτουργικά τρόφιμα" αναφέρει ότι ο ορισμός είναι ο εξής :
ένα τρόφιμο (όπως ένα ενισχυμένο φαγητό ή ένα συμπλήρωμα διατροφής) που παρέχει οφέλη για την υγεία επιπρόσθετα από την βασική του θρεπτική αξία.
- Σύμφωνα με δημοσίευση του 2019, τα λειτουργικά τρόφιμα είναι μια ομάδα προϊόντων που είναι κάτι περισσότερο από τρόφιμα αλλά κάτι λιγότερο από φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει ακόμη διεθνώς αποδεκτός ορισμός αυτών των προϊόντων, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Η συχνότητα της χρήσης των λειτουργικών προϊόντων είναι από 50% έως 70% στον πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών και αυτός ο αριθμός αυξάνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα λειτουργικά τρόφιμα σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν έναν ορισμένο κίνδυνο εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χωρίς ιατρικό έλεγχο, καθώς οι αλληλεπιδράσεις με φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβείς, ειδικά σε ευάλωτους (ηλικιωμένους, πολύ νέους, χρόνια άρρωστους) πληθυσμούς
Μπορούν να θεωρηθούν μη-συγκεκριμένες βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την προαγωγή της γενικής ευεξίας, τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη σε κακοήθειες.
Η φιλοσοφία που έχουν τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ότι επικεντρώνονται στην πρόληψη, σύμφωνα με το ρητό του Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη (γνωστού και ως πατέρας της ιατρικής), ο οποίος είπε «η τροφη να ειναι το φαρμακο σας».
Ο ρόλος τους στην ανθρώπινη διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς έρευνας, με ευρείες επιδράσεις για τους καταναλωτές, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις ρυθμιστικές αρχές, τους παραγωγούς και τους διανομείς τροφίμων.
Σε μία δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό The Pharmaceutical Journal, τον Ιούλιο του 2000, αναφέρονται τα εξής για τα λειτουργικά τρόφιμα:
- ο όρος "λειτουργικά τρόφιμα" επινοήθηκε το 1989 από τον Stephen De Felice, ιδρυτή και πρόεδρο του Ιδρύματος για την Καινοτομία στην Ιατρική, μια αμερικανική οργάνωση που ενθαρρύνει την ιατρική έρευνα για την υγεία, και εδρεύει στο Cranford, New Jersey
Ο ορισμός που έδωσε για τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ο εξής:
«τρόφιμο ή μέρη από ένα τρόφιμο, που παρέχουν φαρμακευτικά οφέλη ή οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της αντιμετώπισης ασθενειών»
- Στον Καναδά, τα "λειτουργικά τρόφιμα" είναι «ένα προϊόν που παράγεται από τρόφιμα αλλά πωλείται σε χάπια, σκόνες και άλλες φαρμακευτικές μορφές που δεν σχετίζονται γενικά με τα τρόφιμα»
- Το αμερικάνικο λεξικό Merriam-Webster για τον όρο "λειτουργικά τρόφιμα" αναφέρει ότι ο ορισμός είναι ο εξής :
ένα τρόφιμο (όπως ένα ενισχυμένο φαγητό ή ένα συμπλήρωμα διατροφής) που παρέχει οφέλη για την υγεία επιπρόσθετα από την βασική του θρεπτική αξία.
- Σύμφωνα με δημοσίευση του 2019, τα λειτουργικά τρόφιμα είναι μια ομάδα προϊόντων που είναι κάτι περισσότερο από τρόφιμα αλλά κάτι λιγότερο από φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει ακόμη διεθνώς αποδεκτός ορισμός αυτών των προϊόντων, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Η συχνότητα της χρήσης των λειτουργικών προϊόντων είναι από 50% έως 70% στον πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών και αυτός ο αριθμός αυξάνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα λειτουργικά τρόφιμα σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν έναν ορισμένο κίνδυνο εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χωρίς ιατρικό έλεγχο, καθώς οι αλληλεπιδράσεις με φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβείς, ειδικά σε ευάλωτους (ηλικιωμένους, πολύ νέους, χρόνια άρρωστους) πληθυσμούς