Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2023
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (Nutraceuticals)
H δημοτικότητα των λειτουργικών τροφίμων έχει αυξηθεί και στο άρθρο του, ο ιατρός Tomislav Meštrović, Ph.D., αναφέρει ότι τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ένας όρος με ευρεία έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από πηγές τροφίμων με επιπλέον οφέλη για την υγεία, επιπρόσθετα της βασικής θρεπτικής αξίας που βρίσκεται στα τρόφιμα.
Μπορούν να θεωρηθούν μη-συγκεκριμένες βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την προαγωγή της γενικής ευεξίας, τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη σε κακοήθειες.
Η φιλοσοφία που έχουν τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ότι επικεντρώνονται στην πρόληψη, σύμφωνα με το ρητό του Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη (γνωστού και ως πατέρας της ιατρικής), ο οποίος είπε «η τροφη να ειναι το φαρμακο σας».
Ο ρόλος τους στην ανθρώπινη διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς έρευνας, με ευρείες επιδράσεις για τους καταναλωτές, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις ρυθμιστικές αρχές, τους παραγωγούς και τους διανομείς τροφίμων.
Σε μία δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό The Pharmaceutical Journal, τον Ιούλιο του 2000, αναφέρονται τα εξής για τα λειτουργικά τρόφιμα:
- ο όρος "λειτουργικά τρόφιμα" επινοήθηκε το 1989 από τον Stephen De Felice, ιδρυτή και πρόεδρο του Ιδρύματος για την Καινοτομία στην Ιατρική, μια αμερικανική οργάνωση που ενθαρρύνει την ιατρική έρευνα για την υγεία, και εδρεύει στο Cranford, New Jersey
Ο ορισμός που έδωσε για τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ο εξής:
«τρόφιμο ή μέρη από ένα τρόφιμο, που παρέχουν φαρμακευτικά οφέλη ή οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της αντιμετώπισης ασθενειών»
- Στον Καναδά, τα "λειτουργικά τρόφιμα" είναι «ένα προϊόν που παράγεται από τρόφιμα αλλά πωλείται σε χάπια, σκόνες και άλλες φαρμακευτικές μορφές που δεν σχετίζονται γενικά με τα τρόφιμα»
- Το αμερικάνικο λεξικό Merriam-Webster για τον όρο "λειτουργικά τρόφιμα" αναφέρει ότι ο ορισμός είναι ο εξής :
ένα τρόφιμο (όπως ένα ενισχυμένο φαγητό ή ένα συμπλήρωμα διατροφής) που παρέχει οφέλη για την υγεία επιπρόσθετα από την βασική του θρεπτική αξία.
- Σύμφωνα με δημοσίευση του 2019, τα λειτουργικά τρόφιμα είναι μια ομάδα προϊόντων που είναι κάτι περισσότερο από τρόφιμα αλλά κάτι λιγότερο από φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει ακόμη διεθνώς αποδεκτός ορισμός αυτών των προϊόντων, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Η συχνότητα της χρήσης των λειτουργικών προϊόντων είναι από 50% έως 70% στον πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών και αυτός ο αριθμός αυξάνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα λειτουργικά τρόφιμα σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν έναν ορισμένο κίνδυνο εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χωρίς ιατρικό έλεγχο, καθώς οι αλληλεπιδράσεις με φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβείς, ειδικά σε ευάλωτους (ηλικιωμένους, πολύ νέους, χρόνια άρρωστους) πληθυσμούς
H δημοτικότητα των λειτουργικών τροφίμων έχει αυξηθεί και στο άρθρο του, ο ιατρός Tomislav Meštrović, Ph.D., αναφέρει ότι τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ένας όρος με ευρεία έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από πηγές τροφίμων με επιπλέον οφέλη για την υγεία, επιπρόσθετα της βασικής θρεπτικής αξίας που βρίσκεται στα τρόφιμα.
Μπορούν να θεωρηθούν μη-συγκεκριμένες βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την προαγωγή της γενικής ευεξίας, τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη σε κακοήθειες.
Η φιλοσοφία που έχουν τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ότι επικεντρώνονται στην πρόληψη, σύμφωνα με το ρητό του Έλληνα ιατρού Ιπποκράτη (γνωστού και ως πατέρας της ιατρικής), ο οποίος είπε «η τροφη να ειναι το φαρμακο σας».
Ο ρόλος τους στην ανθρώπινη διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς έρευνας, με ευρείες επιδράσεις για τους καταναλωτές, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις ρυθμιστικές αρχές, τους παραγωγούς και τους διανομείς τροφίμων.
Σε μία δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό The Pharmaceutical Journal, τον Ιούλιο του 2000, αναφέρονται τα εξής για τα λειτουργικά τρόφιμα:
- ο όρος "λειτουργικά τρόφιμα" επινοήθηκε το 1989 από τον Stephen De Felice, ιδρυτή και πρόεδρο του Ιδρύματος για την Καινοτομία στην Ιατρική, μια αμερικανική οργάνωση που ενθαρρύνει την ιατρική έρευνα για την υγεία, και εδρεύει στο Cranford, New Jersey
Ο ορισμός που έδωσε για τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ο εξής:
«τρόφιμο ή μέρη από ένα τρόφιμο, που παρέχουν φαρμακευτικά οφέλη ή οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης και της αντιμετώπισης ασθενειών»
- Στον Καναδά, τα "λειτουργικά τρόφιμα" είναι «ένα προϊόν που παράγεται από τρόφιμα αλλά πωλείται σε χάπια, σκόνες και άλλες φαρμακευτικές μορφές που δεν σχετίζονται γενικά με τα τρόφιμα»
- Το αμερικάνικο λεξικό Merriam-Webster για τον όρο "λειτουργικά τρόφιμα" αναφέρει ότι ο ορισμός είναι ο εξής :
ένα τρόφιμο (όπως ένα ενισχυμένο φαγητό ή ένα συμπλήρωμα διατροφής) που παρέχει οφέλη για την υγεία επιπρόσθετα από την βασική του θρεπτική αξία.
- Σύμφωνα με δημοσίευση του 2019, τα λειτουργικά τρόφιμα είναι μια ομάδα προϊόντων που είναι κάτι περισσότερο από τρόφιμα αλλά κάτι λιγότερο από φαρμακευτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει ακόμη διεθνώς αποδεκτός ορισμός αυτών των προϊόντων, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Η συχνότητα της χρήσης των λειτουργικών προϊόντων είναι από 50% έως 70% στον πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών και αυτός ο αριθμός αυξάνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερα λειτουργικά τρόφιμα σε σύγκριση με τους άνδρες.
Τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν έναν ορισμένο κίνδυνο εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χωρίς ιατρικό έλεγχο, καθώς οι αλληλεπιδράσεις με φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβείς, ειδικά σε ευάλωτους (ηλικιωμένους, πολύ νέους, χρόνια άρρωστους) πληθυσμούς
2. ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Το φαρμακευτικό μανιτάρι Γανόδερμα λούσιντουμ [Ganoderma lucidum] ήταν γνωστό ως το «βότανο του Θεού» στην αρχαία Κίνα, καθώς πίστευαν ότι παρατείνει την ζωή, ενισχύει το νεανικό πνεύμα και διατηρεί την ζωτικότητα (1). Επίσης, το γανόδερμα έχει τιμηθεί ως «το μανιτάρι της αθανασίας» και έχει συνδεθεί με την σοφία, την σεξουαλική ικανότητα και την αιώνια ζωή. Σύμφωνα με την Κινέζικη και Αμερικάνικη φαρμακοποιίες, θεωρείται ελιξίριο για μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων (2).
Το Γανόδερμα λούσιντουμ είναι ένα από τα μανιτάρια που έχει αναλυθεί κατάλληλα ως προς την φαρμακευτική του αξία (3) και σήμερα καταναλώνεται ως λειτουργικό τρόφιμο για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία (4).
Διάφορα σκευάσματα έχουν αναπτυχθεί, κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και χρησιμοποιούνται ως λειτουργικά τρόφιμα από εκχυλίσματα και δραστικές ενώσεις του (1), ενώ στην Βραζιλία έχει ταξινομηθεί ως λειτουργικό τρόφιμο από τον Εθνικό Οργανισμό Επιτήρηση Υγείας.
Το Γανόδερμα λούσιντουμ είναι ευρέως γνωστό στις σύγχρονες εφαρμογές όπως είναι τα λειτουργικά τρόφιμα (5) και έχει αξιοποιηθεί για τα ισχυρά συστατικά του από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην φαρμακολογία, στα λειτουργικά τρόφιμα και στα καλλυντικά (6).
Κλείνοντας, το γανόδερμα όχι μόνο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή λειτουργικά τρόφιμα παγκοσμίως, αλλά έχει εφαρμοστεί και σε κλινικές δοκιμές για προχωρημένες ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (7). Περισσότερες πληροφορίες για το γανόδερμα και τον καρκίνο θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Επιπλέον, εκτός από λειτουργικό τρόφιμο, η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον ως προς την εφαρμογή του ως σύγχρονο φάρμακο λόγω του έχει ευρύ φάσμα εφαρμογής σε διάφορες ασθένειες (8).
Παραπομπές
1. Oke MA, Afolabi FJ, Oyeleke OO, Kilani TA, Adeosun AR, Olanbiwoninu AA and Adebayo EA (2022) Ganoderma lucidum: Unutilized natural medicine and promising future solution to emerging diseases in Africa. Front. Pharmacol. 13:952027. doi: 10.3389/fphar.2022.952027
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.952027/full_2
2. Loyd AL, Richter BS, Jusino MA, et al. Identifying the "Mushroom of Immortality": Assessing the <i>Ganoderma</i> Species Composition in Commercial Reishi Products. Frontiers in Microbiology. 2018 ;9:1557. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01557. PMID: 30061872; PMCID: PMC6055023.
https://europepmc.org/article/MED/30061872
3. Lakhanpal, T., & Rana, M. (2005). Medicinal and nutraceutical genetic resources of mushrooms. Plant Genetic Resources, 3(2), 288-303. doi:10.1079/PGR200581
https://www.cambridge.org/core/journals/plant-genetic-resources/article/abs/medicinal-and-nutraceutical-genetic-resources-of-mushrooms/B911AFC38BD40174E2AC5043161DE767
4. Bishop KS, Kao CH, Xu Y, Glucina MP, Paterson RR, Ferguson LR. From 2000years of Ganoderma lucidum to recent developments in nutraceuticals. Phytochemistry. 2015 Jun;114:56-65. doi: 10.1016/j.phytochem.2015.02.015. Epub 2015 Mar 17. PMID: 25794896.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25794896/
5. Grienke U, Kaserer T, Pfluger F, et al. Accessing biological actions of Ganoderma secondary metabolites by in silico profiling. Phytochemistry. 2015 Jun;114:114-124. DOI: 10.1016/j.phytochem.2014.10.010. PMID: 25457486; PMCID: PMC4948669.
https://europepmc.org/article/MED/25457486
6. El Sheikha AF. Nutritional Profile and Health Benefits of Ganoderma lucidum "Lingzhi, Reishi, or Mannentake" as Functional Foods: Current Scenario and Future Perspectives. Foods. 2022 Apr 1;11(7):1030. doi: 10.3390/foods11071030. PMID: 35407117; PMCID: PMC8998036.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998036/
7. Hsu, KD., Cheng, KC. From nutraceutical to clinical trial: frontiers in Ganoderma development. Appl Microbiol Biotechnol 102, 9037–9051 (2018). https://doi.org/10.1007/s00253-018-9326-5
https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-018-9326-5
8. Ahmad MF, Ahmad FA, Khan MI, Alsayegh AA, Wahab S, Alam MI, Ahmed F. Ganoderma lucidum: A potential source to surmount viral infections through β-glucans immunomodulatory and triterpenoids antiviral properties. Int J Biol Macromol. 2021 Sep 30;187:769-779. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2021.06.122. Epub 2021 Jun 29. PMID: 34197853.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34197853/
Το φαρμακευτικό μανιτάρι Γανόδερμα λούσιντουμ [Ganoderma lucidum] ήταν γνωστό ως το «βότανο του Θεού» στην αρχαία Κίνα, καθώς πίστευαν ότι παρατείνει την ζωή, ενισχύει το νεανικό πνεύμα και διατηρεί την ζωτικότητα (1). Επίσης, το γανόδερμα έχει τιμηθεί ως «το μανιτάρι της αθανασίας» και έχει συνδεθεί με την σοφία, την σεξουαλική ικανότητα και την αιώνια ζωή. Σύμφωνα με την Κινέζικη και Αμερικάνικη φαρμακοποιίες, θεωρείται ελιξίριο για μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων (2).
Το Γανόδερμα λούσιντουμ είναι ένα από τα μανιτάρια που έχει αναλυθεί κατάλληλα ως προς την φαρμακευτική του αξία (3) και σήμερα καταναλώνεται ως λειτουργικό τρόφιμο για τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία (4).
Διάφορα σκευάσματα έχουν αναπτυχθεί, κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και χρησιμοποιούνται ως λειτουργικά τρόφιμα από εκχυλίσματα και δραστικές ενώσεις του (1), ενώ στην Βραζιλία έχει ταξινομηθεί ως λειτουργικό τρόφιμο από τον Εθνικό Οργανισμό Επιτήρηση Υγείας.
Το Γανόδερμα λούσιντουμ είναι ευρέως γνωστό στις σύγχρονες εφαρμογές όπως είναι τα λειτουργικά τρόφιμα (5) και έχει αξιοποιηθεί για τα ισχυρά συστατικά του από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην φαρμακολογία, στα λειτουργικά τρόφιμα και στα καλλυντικά (6).
Κλείνοντας, το γανόδερμα όχι μόνο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή λειτουργικά τρόφιμα παγκοσμίως, αλλά έχει εφαρμοστεί και σε κλινικές δοκιμές για προχωρημένες ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και ο μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (7). Περισσότερες πληροφορίες για το γανόδερμα και τον καρκίνο θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Επιπλέον, εκτός από λειτουργικό τρόφιμο, η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον ως προς την εφαρμογή του ως σύγχρονο φάρμακο λόγω του έχει ευρύ φάσμα εφαρμογής σε διάφορες ασθένειες (8).
Παραπομπές
1. Oke MA, Afolabi FJ, Oyeleke OO, Kilani TA, Adeosun AR, Olanbiwoninu AA and Adebayo EA (2022) Ganoderma lucidum: Unutilized natural medicine and promising future solution to emerging diseases in Africa. Front. Pharmacol. 13:952027. doi: 10.3389/fphar.2022.952027
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.952027/full_2
2. Loyd AL, Richter BS, Jusino MA, et al. Identifying the "Mushroom of Immortality": Assessing the <i>Ganoderma</i> Species Composition in Commercial Reishi Products. Frontiers in Microbiology. 2018 ;9:1557. DOI: 10.3389/fmicb.2018.01557. PMID: 30061872; PMCID: PMC6055023.
https://europepmc.org/article/MED/30061872
3. Lakhanpal, T., & Rana, M. (2005). Medicinal and nutraceutical genetic resources of mushrooms. Plant Genetic Resources, 3(2), 288-303. doi:10.1079/PGR200581
https://www.cambridge.org/core/journals/plant-genetic-resources/article/abs/medicinal-and-nutraceutical-genetic-resources-of-mushrooms/B911AFC38BD40174E2AC5043161DE767
4. Bishop KS, Kao CH, Xu Y, Glucina MP, Paterson RR, Ferguson LR. From 2000years of Ganoderma lucidum to recent developments in nutraceuticals. Phytochemistry. 2015 Jun;114:56-65. doi: 10.1016/j.phytochem.2015.02.015. Epub 2015 Mar 17. PMID: 25794896.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25794896/
5. Grienke U, Kaserer T, Pfluger F, et al. Accessing biological actions of Ganoderma secondary metabolites by in silico profiling. Phytochemistry. 2015 Jun;114:114-124. DOI: 10.1016/j.phytochem.2014.10.010. PMID: 25457486; PMCID: PMC4948669.
https://europepmc.org/article/MED/25457486
6. El Sheikha AF. Nutritional Profile and Health Benefits of Ganoderma lucidum "Lingzhi, Reishi, or Mannentake" as Functional Foods: Current Scenario and Future Perspectives. Foods. 2022 Apr 1;11(7):1030. doi: 10.3390/foods11071030. PMID: 35407117; PMCID: PMC8998036.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8998036/
7. Hsu, KD., Cheng, KC. From nutraceutical to clinical trial: frontiers in Ganoderma development. Appl Microbiol Biotechnol 102, 9037–9051 (2018). https://doi.org/10.1007/s00253-018-9326-5
https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-018-9326-5
8. Ahmad MF, Ahmad FA, Khan MI, Alsayegh AA, Wahab S, Alam MI, Ahmed F. Ganoderma lucidum: A potential source to surmount viral infections through β-glucans immunomodulatory and triterpenoids antiviral properties. Int J Biol Macromol. 2021 Sep 30;187:769-779. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2021.06.122. Epub 2021 Jun 29. PMID: 34197853.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34197853/