ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΙΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
1. Τον Μάιο του 2019 διεξήχθη μία μετα-ανάλυση (1) για να διερευνηθεί η αντι-υπεργλυκαιμική επίδραση του μαύρου κύμινου (Nigella sativa).
Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 17 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.
Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας έδειξαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του μαύρου κύμινου και :
- της μείωσης της γλυκόζης νηστείας,
- της μείωσης της μεταγευματική γλυκόζη, και
- της μείωσης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια και ισχυρό σχεδιασμό απαιτούνται για τον προσδιορισμό του ακριβούς μηχανισμού δράσης, της βέλτιστης δοσολογίας και της διάρκειας λήψης του μαύρου κύμινου.
2. Τον Δεκέμβριο του 2019, διεξήχθη μία συστηματική ανασκόπηση (2), η οποία έδειξε σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορους δείκτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "το μαύρο κύμινο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο του διαβήτη".
3. Σε μελέτη του 2015 (3), 60 ασθενείς με μη-ελεγχόμενο διαβήτη (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεγαλύτερη του 7%) και χωρίς καρδιαγγειακές επιπλοκές, χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.
Η μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο και η άλλη ομάδα έλαβε 2 γρ. σκόνη μαύρου κύμινο, επί 1 χρόνο.
Όλοι οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν τους συνήθεις από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες.
Στην ομάδα που χορηγήθηκε το μαύρο κύμινο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μειώθηκε σημαντικά.
4. Σε μία μελέτη του 2012 (4), 94 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, και έλαβαν μαύρο κύμινο σε κάψουλες, επί 12 εβδομάδες.
Οι ασθενείς που έλαβαν 1 γρ. ημερησίως δεν εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές εκτός από μία σημαντική αύξηση της HDL χοληστερόλης μετά από 4 εβδομάδες χρήσης.
Οι ασθενείς που έλαβαν 2 γρ. εμφάνισαν σημαντική μείωση σε ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, LDL χοληστερόλη και σημαντική αύξηση στον λόγο HDL χοληστερόλη / LDL χοληστερόλη
Η αύξηση της δοσολογίας του μαύρου κύμινου στα 3 γρ. δεν έδειξε περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με την ημερήσια δοσολογία των 2 γρ.
Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το μαύρο κύμινο κάντε κλικ εδώ.
Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν 17 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.
Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας έδειξαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του μαύρου κύμινου και :
- της μείωσης της γλυκόζης νηστείας,
- της μείωσης της μεταγευματική γλυκόζη, και
- της μείωσης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
Περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερη διάρκεια και ισχυρό σχεδιασμό απαιτούνται για τον προσδιορισμό του ακριβούς μηχανισμού δράσης, της βέλτιστης δοσολογίας και της διάρκειας λήψης του μαύρου κύμινου.
2. Τον Δεκέμβριο του 2019, διεξήχθη μία συστηματική ανασκόπηση (2), η οποία έδειξε σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορους δείκτες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "το μαύρο κύμινο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο του διαβήτη".
3. Σε μελέτη του 2015 (3), 60 ασθενείς με μη-ελεγχόμενο διαβήτη (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεγαλύτερη του 7%) και χωρίς καρδιαγγειακές επιπλοκές, χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.
Η μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο και η άλλη ομάδα έλαβε 2 γρ. σκόνη μαύρου κύμινο, επί 1 χρόνο.
Όλοι οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν τους συνήθεις από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες.
Στην ομάδα που χορηγήθηκε το μαύρο κύμινο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μειώθηκε σημαντικά.
4. Σε μία μελέτη του 2012 (4), 94 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, και έλαβαν μαύρο κύμινο σε κάψουλες, επί 12 εβδομάδες.
Οι ασθενείς που έλαβαν 1 γρ. ημερησίως δεν εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές εκτός από μία σημαντική αύξηση της HDL χοληστερόλης μετά από 4 εβδομάδες χρήσης.
Οι ασθενείς που έλαβαν 2 γρ. εμφάνισαν σημαντική μείωση σε ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, LDL χοληστερόλη και σημαντική αύξηση στον λόγο HDL χοληστερόλη / LDL χοληστερόλη
Η αύξηση της δοσολογίας του μαύρου κύμινου στα 3 γρ. δεν έδειξε περαιτέρω βελτίωση σε σχέση με την ημερήσια δοσολογία των 2 γρ.
Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το μαύρο κύμινο κάντε κλικ εδώ.
Παραπομπές:
1. Phytother Res. 2019 May;33(5):1341-1352. doi: 10.1002/ptr.6337. Epub 2019 Mar 14. Effect of Nigella sativa (black seed) supplementation on glycemic control: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Askari G1, Rouhani MH1, Ghaedi E2, Ghavami A3, Nouri M1, Mohammadi H4.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30873688
2. Int J Environ Res Public Health, 16 (24) 2019 Dec 5 Effects of Nigella Sativa on Type-2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review Amiza Hamdan, Ruszymah Haji Idrus, Mohd Helmy Mokhtar
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31817324
3. J Family Community Med, 22 (2), 88-95 May-Aug 2015 Nigella Sativa: A Potential Natural Protective Agent Against Cardiac Dysfunction in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus Abdullah Bamosa 1 , Huda Kaatabi , Ahmed Badar, Akram Al-Khadra , Abdulmohsen Al Elq, Bodour Abou-Hozaifa, Fatma Lebda, Sameeh Al-Almaie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25983604
4. J Family Community Med , 19 (3), 155-61 Sep 2012 Favorable Impact of Nigella Sativa Seeds on Lipid Profile in Type 2 Diabetic Patients Huda Kaatabi, Abdullah O Bamosa, Fatma M Lebda, Abdulmohsen H Al Elq, Ali I Al-Sultan
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23230380
1. Phytother Res. 2019 May;33(5):1341-1352. doi: 10.1002/ptr.6337. Epub 2019 Mar 14. Effect of Nigella sativa (black seed) supplementation on glycemic control: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Askari G1, Rouhani MH1, Ghaedi E2, Ghavami A3, Nouri M1, Mohammadi H4.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30873688
2. Int J Environ Res Public Health, 16 (24) 2019 Dec 5 Effects of Nigella Sativa on Type-2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review Amiza Hamdan, Ruszymah Haji Idrus, Mohd Helmy Mokhtar
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31817324
3. J Family Community Med, 22 (2), 88-95 May-Aug 2015 Nigella Sativa: A Potential Natural Protective Agent Against Cardiac Dysfunction in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus Abdullah Bamosa 1 , Huda Kaatabi , Ahmed Badar, Akram Al-Khadra , Abdulmohsen Al Elq, Bodour Abou-Hozaifa, Fatma Lebda, Sameeh Al-Almaie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25983604
4. J Family Community Med , 19 (3), 155-61 Sep 2012 Favorable Impact of Nigella Sativa Seeds on Lipid Profile in Type 2 Diabetic Patients Huda Kaatabi, Abdullah O Bamosa, Fatma M Lebda, Abdulmohsen H Al Elq, Ali I Al-Sultan
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23230380