ΚΟΡΝΤΙΣΕΠΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (άγριο κόρντισεπς, τεχνητή καλλιέργεια, σύγκριση)
α. άγριο κόρντισεπς
Από το 2003 έως και το 2013, οι εμπορικές δραστηριότητες του κόρντισεπς έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της τεράστιας ζήτησης στην αγορά, ιδίως στην Κίνα, στο Θιβέτ, στο Νεπάλ και στην περιοχή των Ιμαλαΐων (41). Στο αγροτικό Θιβέτ, η συλλογή του κόρντισεπς σίνενσις έχει γίνει σημαντική πηγή εισοδήματος και συνέβαλε κατά 40% στα τοπικά νοικοκυριά (41). Η ετήσια παραγωγή στο οροπέδιο του Θιβέτ υπολογίστηκε το 2009 σε 80–175 τόνους και η αγορά για 1 κιλό κόρντισεπς ήταν από 3.000$ (η χαμηλότερη ποιότητα) έως περισσότερα από 18.000$ (η καλύτερη ποιότητα) το 2008 (41, 42). Σε μια δεκαετία (1998-2008), η τιμή του κόρντισεπς σίνενσις αυξήθηκε κατά 900% (42). Το 2017, η τιμή του είχε φτάσει τις 140.000$ (44) Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, στα χωριά της Βόρειας Ινδίας ένα μόνο τεμάχιο κόρντισεπς αξίζει 3$, το οποίο υπερβαίνει τον ημερήσιο μισθό ενός εργάτη (41). Η υπερβολική συγκομιδή του κόρντισεπς σίνενσις θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη απειλή για το περιβάλλον και προκαλεί σοβαρή οικολογική ανισορροπία (41), ένα πρόβλημα το οποίο επιτείνεται και από την κλιματική αλλαγή (44) Η αυξημένη πίεση της συγκομιδής ίσως οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση αυτού του είδους στο μέλλον, και εξετάζονται διάφορα μέτρα (41), ενώ το 2012 το άγριο κόρντισεπς κατατάχθηκε επίσημα στα είδη υπό εξαφάνιση (41, 42). Η σπανιότητα του άγριου κόρντισεπς σίνενσις οδήγησε σε καινοφανείς προσεγγίσεις όπως είναι η τεχνητή καλλιέργεια του μυκηλίου (42). β. τεχνητή καλλιέργεια Η μαζική τεχνητή καλλιέργεια του μυκηλίου ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ώστε να υπάρξει κάλυψη των αναγκών, αλλά και για να μειωθεί η πίεση που ασκείται στο άγριο κόρντισεπς (41). Η καλλιέργεια γίνεται με τη χρήση διαφόρων καλλιεργητικών μέσων (π.χ. κεχρί, σίκαλη κ.ά.), και με διάφορες μεθόδους καλλιέργειας (36, 41, 42), και τα καλλιεργημένα και ζυμωμένα μυκήλια από κόρντισεπς χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πράξη (41) Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή του είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, η πίεση του εδάφους, η σύνθεση του αέρα και η ένταση του φωτός (36). γ. σύγκριση Η παραγωγή της ίδιας ποιότητας κόρντισεπς σίνενσις με το άγριο κόρντισεπς σίνενσις δεν ήταν ποτέ δυνατή, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του (36). Το προσομοιωμένο περιβάλλον για την καλλιέργεια του κόρντισεπς σίνενσις είναι πολύ δύσκολο να προσφέρει την ίδια ποιότητα με εκείνη που έχει το άγριο κόρντισεπς σίνενσις, επειδή το άγριο κόρντισεπς υφίσταται υφίσταται φάσεις ανάπτυξης που δεν είναι εφικτό να επιτευχθούν τεχνητά (36). Βέβαια, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το καλλιεργημένο κόρντισεπς σίνενσις ίσως έχει τις ίδιες ευεργετικές επιδράσεις με το άγριο κόρντισεπς (42). Ιδίως από το 1990 και μετά, σχεδόν όλες οι κλινικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί για το κόρντισεπς έχουν γίνει με καλλιεργημένο κόρντισεπς, και όχι άγριο κόρντισεπς (που το κόστος του ήταν ανασταλτικό και περιόριζε τις έρευνες (36)), το οποίο δείχνει ότι παρόλο που το κόρντισεπς καλλιεργείται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, συνεχίζει να προσφέρει τις ευεργετικές επιδράσεις του. Επίσης, σίγουρα το άγριο κόρντισεπς είναι η άριστη επιλογή, αλλά το κόστος ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες του μέσου ανθρώπου. Επιπρόσθετα, το άγριο κόρντισεπς περιέχει αρσενικό (37, 38), το οποίο ναι μεν είναι εντός των αποδεκτών ορίων (40), και φαίνεται να μην εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία όταν καταναλώνεται με λογικό τρόπο (39), αλλά χρειάζεται να συνεκτιμάται από τους ανθρώπους που επιθυμούν να προμηθευτούν το άγριο κόρντισεπς διότι το κόρντισεπς που έχει παραχθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον δεν περιέχει αρσενικό. Κλείνοντας, πραγματική ανησυχία για όλους τους καταναλωτές του άγριου κόρντισεπς είναι η πιθανότητα επιμόλυνσης από μόλυβδο λόγω νοθείας διότι σύρμα μολύβδου συχνά εισάγεται στα μανιτάρια για να αυξήσει το βάρος του προϊόντος, μία πρακτική που είναι ευρέως διαδεδομένη (42). Κάποτε χρησιμοποιούσαν κλαδάκια, τα οποία αντικαταστάθηκαν από σύρμα μολύβδου λόγω της βαρύτερης μάζας του (42). Έχει αναφερθεί μία περίπτωση δηλητηρίασης από μόλυβδο λόγω κατανάλωσης άγριου κόρντισεπς, όπου ο ασθενής είχε επίπεδα μολύβδου στο αίμα 130 μg/dl. Σε μία άλλη περίπτωση, ένας ασθενής ήταν ασυμπτωματικός με επίπεδο μολύβδου στο αίμα 46 μg/dl (42) |