19/6/2020
ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η καλλιέργεια μανιταριών (εδώδιμων και φαρμακευτικών) αποτελεί μία ιδιαίτερα παλιά μέθοδο, η οποία χρονολογείται από το 600 π.Χ.
Κάποτε, τα μανιτάρια θεωρούνταν το κρέας των φτωχών. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση αλλάζει γρήγορα:
- αφενός διότι από το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός έχει κατατάξει το κόκκινο κρέας στην κατηγορία "πιθανότατα καρκινογόνο" (η American Cancer Society στις νέες οδηγίες αναφέρει ότι το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής), και
- αφετέρου διότι αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η πολύτιμη διατροφική αξία των μανιταριών, τόσο στην πρόληψη όσο και στην συμπληρωματική αντιμετώπιση παθήσεων
Κάποτε, τα μανιτάρια θεωρούνταν το κρέας των φτωχών. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση αλλάζει γρήγορα:
- αφενός διότι από το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός έχει κατατάξει το κόκκινο κρέας στην κατηγορία "πιθανότατα καρκινογόνο" (η American Cancer Society στις νέες οδηγίες αναφέρει ότι το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί μέρος μίας υγιεινής διατροφής), και
- αφετέρου διότι αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο η πολύτιμη διατροφική αξία των μανιταριών, τόσο στην πρόληψη όσο και στην συμπληρωματική αντιμετώπιση παθήσεων
Η καλλιέργεια ορισμένων μανιταριών (όπως είναι π.χ. τα μανιτάρια πλευρώτους) μπορεί να γίνει ακόμα και στο σπίτι, στην αποθήκη, στο υπόγειο, στο μπαλκόνι, και γενικά οπουδήποτε έχετε έναν διαθέσιμο χώρο, ενώ η αίσθηση του να καλλιεργείς την δική σου τροφή είναι πραγματικά πολύ όμορφη.
Είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα απλή, η οποία προσφέρει φρέσκα και θρεπτικά μανιτάρια με μικρές απαιτήσεις φροντίδας. Υπάρχουν εταιρείες που προμηθεύουν τον σχετικό κιτ καλλιέργειας μαζί με οδηγίες χρήσης.
Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι για λόγους διατροφής, ενώ κάποιοι άλλοι για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, δεδομένου ότι κάποια μανιτάρια έχουν ιδιαίτερα απλή "καλλιέργεια".
Συνεπώς, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας διότι η καλλιέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και από ερασιτέχνες που δεν έχουν ειδικές γνώσεις.
Επίσης, η καλλιέργεια μανιταριών στην Ελλάδα έχει αυξητικές τάσεις, ιδίως από την στιγμή που υπάρχουν και επιδοτήσεις, οι οποίες καθιστούν το κόστος επένδυσης περισσότερο ανεκτό, και κάνουν ευκολότερη την απόσβεση
Είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα απλή, η οποία προσφέρει φρέσκα και θρεπτικά μανιτάρια με μικρές απαιτήσεις φροντίδας. Υπάρχουν εταιρείες που προμηθεύουν τον σχετικό κιτ καλλιέργειας μαζί με οδηγίες χρήσης.
Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν την καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι για λόγους διατροφής, ενώ κάποιοι άλλοι για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους, δεδομένου ότι κάποια μανιτάρια έχουν ιδιαίτερα απλή "καλλιέργεια".
Συνεπώς, δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας διότι η καλλιέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και από ερασιτέχνες που δεν έχουν ειδικές γνώσεις.
Επίσης, η καλλιέργεια μανιταριών στην Ελλάδα έχει αυξητικές τάσεις, ιδίως από την στιγμή που υπάρχουν και επιδοτήσεις, οι οποίες καθιστούν το κόστος επένδυσης περισσότερο ανεκτό, και κάνουν ευκολότερη την απόσβεση
ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Για το γανόδερμα (ganoderma), να αναφέρουμε ότι το όνομα προκύπτει :
- από το ελληνικό "γανός", το οποίο σημαίνει φωτεινός, λαμπερός, γυαλισμένος, και
- από την ελληνική λέξη "δέρμα"
Συνεπώς, γανόδερμα σημαίνει "λαμπερό δέρμα".
Είναι γεγονός ότι το γανόδερμα φύεται στην ελληνική γη (π.χ. στα Γρεβενά, στο Πήλιο, στην Ευρυτανία), ενώ πλέον γίνονται μελέτες και από ελληνικά πανεπιστήμια, όπως είναι π.χ. το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Στην Ελλάδα, πλέον, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και από τα τέλη του 2014 και μετά αρκετοί επαγγελματίες υγείας το συστήνουν συμπληρωματικά.
Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να επικοινωνήσουν μαζί μου για το γανόδερμα, και πάνω στην συζήτηση να αναφέρουν ότι τους το σύστησε ο ιατρός τους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν από τα τέλη του 2014, όπου η ενημέρωση για το γανόδερμα διαδιδόταν κυρίως από στόμα σε στόμα και μέσω διαδικτύου.
Όσον αφορά την διαδικασία που χρειάζεται το μανιτάρι γανόδερμα για την καλλιέργεια του θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο απλή. Απεναντίας, θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητική.
Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε την τεχνογνωσία που χρησιμοποιεί η εταιρεία DXN για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.
Παρόλα αυτά, αρκετές φορές έχουν επικοινωνήσει μαζί μου άνθρωποι για να τους δώσω πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που υπάρχουν για την καλλιέργεια γανόδερμα στην Ελλάδα, και κατά ποσό μπορούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια, ποιες είναι οι απαιτήσεις της γης, οι συνθήκες που χρειάζεται για την καλλιέργεια του και άλλους παράγοντες που αφορούν τα μανιτάρια γανόδερμα.
Δυστυχώς, η κατάρτιση μου είναι στον χώρο της διατροφής και της μυκοθεραπείας, και δεν σχετίζομαι με τον χώρο της γεωπονικής, ενώ σίγουρα χρειάζεται να γίνει και σχετική οικονομική μελέτη.
- από το ελληνικό "γανός", το οποίο σημαίνει φωτεινός, λαμπερός, γυαλισμένος, και
- από την ελληνική λέξη "δέρμα"
Συνεπώς, γανόδερμα σημαίνει "λαμπερό δέρμα".
Είναι γεγονός ότι το γανόδερμα φύεται στην ελληνική γη (π.χ. στα Γρεβενά, στο Πήλιο, στην Ευρυτανία), ενώ πλέον γίνονται μελέτες και από ελληνικά πανεπιστήμια, όπως είναι π.χ. το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Στην Ελλάδα, πλέον, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και από τα τέλη του 2014 και μετά αρκετοί επαγγελματίες υγείας το συστήνουν συμπληρωματικά.
Μου έχει συμβεί αρκετές φορές να επικοινωνήσουν μαζί μου για το γανόδερμα, και πάνω στην συζήτηση να αναφέρουν ότι τους το σύστησε ο ιατρός τους, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν από τα τέλη του 2014, όπου η ενημέρωση για το γανόδερμα διαδιδόταν κυρίως από στόμα σε στόμα και μέσω διαδικτύου.
Όσον αφορά την διαδικασία που χρειάζεται το μανιτάρι γανόδερμα για την καλλιέργεια του θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο απλή. Απεναντίας, θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητική.
Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε την τεχνογνωσία που χρησιμοποιεί η εταιρεία DXN για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.
Παρόλα αυτά, αρκετές φορές έχουν επικοινωνήσει μαζί μου άνθρωποι για να τους δώσω πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που υπάρχουν για την καλλιέργεια γανόδερμα στην Ελλάδα, και κατά ποσό μπορούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια, ποιες είναι οι απαιτήσεις της γης, οι συνθήκες που χρειάζεται για την καλλιέργεια του και άλλους παράγοντες που αφορούν τα μανιτάρια γανόδερμα.
Δυστυχώς, η κατάρτιση μου είναι στον χώρο της διατροφής και της μυκοθεραπείας, και δεν σχετίζομαι με τον χώρο της γεωπονικής, ενώ σίγουρα χρειάζεται να γίνει και σχετική οικονομική μελέτη.