Αυτές οι υπερτροφές μπορούν να ενισχύουν το ανοσοποιητικό, να διαχειρίζονται το άγχος και πολλά άλλα. Οι πωλήσεις μανιταριών ανεβαίνουν στα ύψη σε παγκόσμιο επίπεδο και κάποιος μπορεί να τα βρει από σοκολάτες και cheesecake μέχρι καφέ, κοκτέιλς, smoothies, τσάι, τονωτικά, ακόμα και μπύρες.
Εκτιμάται ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις μανιταριών ανέρχονται σε 29 δισεκατομμύρια δολλάρια και θα αυξηθούν σε 50 δισεκατομμύρια δολλάρια μέχρι το 2019. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό αφενός σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεά τους και αφετέρου στην αυξανόμενη ζήτηση για γεύσεις ουμάμι (umami). Τα φαρμακευτικά οφέλη των μανιταριών είναι γνωστά εδώ και αιώνες. Και ειδικά οι ισχυρές αντικαρκινικές τους ιδιότητες έχουν αποτέλεσει αντικείμενο κυριολεκτικά χιλιάδων ιατρικών δημοσιεύεσεων, καθιστώντας τα μία από τις πιο μελετημένες τροφές στον κόσμο. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Σίδνεϊ, στην αρχή του 21ου αιώνα, οι μύκητες χρησιμοποιόντουσαν σε 10 από τα 20 πιο κερδοφόρα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για την χοληστερόλη, το αντιβιοτικό πενικιλίνη και το ανοσοκατασταλτικό κυκλοσπορίνη. Πιο πρόσφατα, τα μανιτάρια Κόρντισεπς έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της σκλήρυνση κατά πλάκας, μία αυτοάνοση ασθένεια. Επίσης, έχουν κάνει πρωτοσέλιδα και για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, ένας Ολλανδός σχεδιαστής μόδας δημιούργησε ένα βιοδιασπώμενο φόρεμα από ρίζα μανιταριού σε μία μόλις εβδομάδα. Αλλά ας επιστρέψουμε στα οφέλη για την υγεία: οι κοινές ποικιλίες - το κουμπί, το Πόρτομπελο, το ελβετικό καφέ μανιτάρι είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, ένζυμα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (η οποία βοηθάει το σώμα στη χρήση του ασβεστίου του). Η βιταμίνη D είναι ακόμη πιο σημαντική το χειμώνα, όταν οι περισσότεροι από εμάς δεν εκτειθόμαστε αρκετή ώρα στον ήλιο. Και εάν θέλετε να αυξήσετε την τιμή της βιταμίνης D, απλά αφήστε τα μανιτάρια σας έξω στον ήλιο για μια ώρα. Τα μανιτάρια είναι επίσης ανταπτογόνα, το οποίο σημαίνει ότι βοηθούν στην υποστήριξη των επινεφριδίων σας και προστατεύουν το σώμα σας από το άγχος και την κούραση. Εάν σας αρέσει η ιδέα να καλλιεργήσετε τα δικά σας μανιτάρι, τότε μπορείτε να εγγραφείτε σε μαθήματα καλλιέργειας γκουρμέ μανιταριών. Αλλά είναι τα φαρμακευτικά μανιτάρια, όπως το Κόρντισεπς (Cordyceps), το Ρέισι (Reishi), to Σιτάκε (shiitake) και το Τσάγκα (chaga) που διαθέτουν τα πιο σημαντικά οφέλη. Οι ισχυρισμοί για τα πολλά οφέλη τους περιλαμβάνουν : - ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος - αντιφλεγμονώδη δράση, - αντιιική δράση, - αντιβακτηριακή δράση, - αντιοξειδωτική δράση, και - περιορίζουν την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων των όγκων. - Επιπρόσθετα, λέγεται ότι υποστηρίζουν το ήπαρ. Φυσικά, τα μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι επιχειρηματίες που έχουν δει τα οφέλη του κλάδου της ευεξίας, έχουν προσθέσει μανιτάρια σε σκόνη σε διάφορα προϊόντα, ξεκινώντας την τάση για καφέ μανιταριών και άλλα απρόσμενα ενδιαφέροντα προϊόντα. Οι σκόνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τα θρεπτικά συστατικά του πρωινού σας smoothie, στο τσάι σας, σε ένα dressing σαλάτας ή να προστεθούν σε ωμοφαγικές συνταγές σοκολάτας. Εδώ είναι ένας γρήγορος οδηγός για τα υπερ-μανιτάρια που αξίζει να δοκιμάσετε... Κόρντισεπς (Cordyceps): - Δημοφιλές στους αθλητές διότι έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αερόβια ικανότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης. - Χρησιμοποιούνται επίσης στην ΠΚΙ για να μειωθεί η κούραση και να αυξηθεί η ζωτικότητα. - Ίσως διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα με ιδιότητες ενάντια των όγκων. - Επίσης, ίσως βελτιώνουν το ποσοστό αποκατάστασης από μολύνσεις. Ρέισι (Reishi): - Μειώνει την LDL, την "κακή" χοληστερόλη, - μειώνει την αρτηριακή πίεση, - μειώνει το στρες, βοηθώντας να διασπάσει την κορτιζόλη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. - Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κόπωσης και την αύξηση της ζωτικότητας. Τσάγκα (Chaga): - υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που πιστεύεται ότι βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής, και - μία μελέτη υποδηλώνει ότι ίσως αναστέλλει την ανάπτυξη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας. Σιτάκε (Shiitake): Συνήθως, είναι εύκολο να το βρείτε φρέσκο ή αποξηραμένο στο σούπερ μάρκετ και είναι συνηθισμένο στην Ιαπωνική κουζίνα. Αυτά τα μανιτάρια : - τονώνουν το ανοσοποιητικό - μειώνουν την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση - βοηθάνε στην προστασία από παράσιτα, και - ενδεχομένως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μανιτάρια Πλευρώτους (Oyster): Συχνά χρησιμοποιείται στην Ασιατική κουζίνα. Είναι μια καλή πηγή για αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η Χαίτη του Λιονταριού (Lion’s Mane): Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μανιτάρι ίσως τονώνει τον αυξητικό παράγοντα νεύρων (NGF) και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Γκριφίσκι (Maitake): έχει δείξει ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγή : vogue.com.au/beauty/wellbeing
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|