5/6/2023
ΕΡΙΚΙΟ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ ;
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 2. ΑΙΤΙΑ 3. ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ ; 4. ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΙΚΙΟΥ 5. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ 6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ 7. ΤΙΜΗ Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Παραπομπές (16) |
Α. ΠΕΡΙΛΗΨΗ
1. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ:
Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι καταστροφική για τον άνθρωπο που νοσεί διότι :
- αφενός το στίγμα, οι διακρίσεις και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του είναι συνηθισμένα, και
- αφετέρου εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο, ζει 28 χρόνια λιγότερο.
2. ΑΙΤΙΑ:
Η έρευνα δεν έχει εντοπίσει μία μόνο αιτία σχιζοφρένειας. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι παράγοντες κινδύνου:
- διεγερτικά όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες μπορούν να προκαλέσουν μια εικόνα κλινικά πανομοιότυπη με την παρανοϊκή σχιζοφρένεια
- η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο κατά 300%
- είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που γεννήθηκαν σε πόλεις
- οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει μαιευτικές επιπλοκές, ιδίως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και περιγεννητική υποξία
- οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια που έχουν υποστηρικτικούς γονείς έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν επικριτικούς ή εχθρικούς γονείς.
Συνολικά, υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων κινδύνου.
3. ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ ;
Για την σχιζοφρένεια, οι τρόποι αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φαρμακευτική θεραπεία, γνωσιακή θεραπεία και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.
Είναι εφικτή η αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας με το Ερίκιο το αγκαθωτό ; Υπάρχουν δεδομένα από ανθρώπους με σχιζοφρένεια που έλαβαν το ερίκιο και βίωσαν σημαντικά οφέλη ;
Εν ολίγοις, η απάντηση είναι καταφατική.
Τα ευρήματα από 11 ανθρώπους με σχιζοφρένεια έδειξαν ότι το ερίκιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Βέβαια, δεν ήταν μία θεραπεια χωρίς φάρμακα: το Ερίκιο προσλαμβανόταν ταυτόχρονα με την φαρμακευτική αγωγή.
Ας δούμε συνοπτικά ορισμένες πληροφορίες από ανθρώπους που έλαβαν σκεύασμα που περιέχει ενώσεις από το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό.
1η περίπτωση:
Άνδρας 54 ετών, ο οποίος λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, ξεκίνησε να λαμβάνει επιπρόσθετα το Ερίκιο και είχε σημαντική βελτίωση μέσα σε 2 εβδομάδες.
Πιο συγκεκριμένα:
- 5 ημέρες μετά, οι εκφράσεις του προσώπου του βελτιώθηκαν, ενώ το προσωπικό της μονάδας σημείωσε ότι έγινε πιο δραστήριος
- 2 εβδομάδες μετά, οι συνήθειες του ύπνου του έγιναν πιο τακτικές.
Η επικοινωνία του με άλλους ανθρώπους ήταν αυξημένη και απολάμβανε την ζωή του. Είχε αυξημένο κίνητρο και καθόλου κούραση.
Η μητέρα του εντυπωσιάστηκε με την αξιοσημείωτη βελτίωση του γιου της. Δεν τον είχε ξαναδεί σε τόσο καλή κατάσταση τα τελευταία 35 χρόνια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:
10 άνθρωποι με σχιζοφρένεια, που ήταν ανθεκτικοί στους αντιψυχωσικούς παράγοντες που λάμβαναν, ξεκίνησαν την χρήση ερίκιου, και βελτιώθηκαν όλοι, χωρίς εξαίρεση. Επίσης, δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Συνολικά, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε όλες τις μετρούμενες κλίμακες, στα συμπτώματα (θετικά και αρνητικά) καθώς και στην γενική ψυχοπαθολογία.
Η μέση βαθμολογία στην Κλίμακα Θετικού και Αρνητικού Συνδρόμου (Positive and Negative Syndrome Scale - PANSS) βελτιώθηκε σημαντικά σε 30 διαφορετικούς δείκτες (P <0,001 έως 0,05).
Ενδεικτικά, δίδονται περισσότερες πληροφορίες για 6 εξ'αυτών.
1η περίπτωση: Άνδρας 50 ετών.
Σε ηλικία 28 ετών άρχισε να βιώνει οπτικές παραισθήσεις. Νοσηλεύτηκε για 3 μήνες σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Σε ηλικία 30 ετών, παρουσίασε ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για 4 μήνες. Όταν βρισκόταν σε δημόσιους χώρους, ανέφερε ότι άκουγε ανθρώπους να τον κατηγορούν ως εγκληματία. Για τον λόγο αυτό, έμενε κλεισμένος στο σπίτι και απέφευγε να τον βλέπουν σε δημόσιους χώρους.
Σε ηλικία 47 ετών, άρχισε φαρμακευτική αγωγή, αλλά συνέχισε να υποφέρει από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις, κατάθλιψη και αϋπνία.
επιδράσεις από το ερίκιο:
- Στις 9 Αυγούστου, σε ηλικία 50 ετών, πρόσθεσε το ερίκιο στο καθημερινό του σχήμα.
- Στις 23 Αυγούστου, τον επισκέφτηκαν καλεσμένοι για τις καλοκαιρινές γιορτές, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητα του. Ωστόσο, δεν ένιωσε έντονη κόπωση όπως θα είχε συμβεί στο παρελθόν, και μπορούσε να κοιμηθεί ήσυχα. Η ταχύτητα ανάγνωσης του είχε ανακάμψει και οι εκφράσεις του προσώπου του έγιναν πιο ήπιες, με αυξημένο χαμόγελο.
- Στις 6 Σεπτεμβρίου, η ποιότητα του ύπνου είχε βελτιωθεί σημαντικά και μπορούσε να κοιμηθεί επί 7 ώρες. Το μυαλό του το ένιωθε πιο κοφτερό και πλέον το να διαβάζει τον δυσκόλευε λιγότερο. Οι υπολογιστικές του ικανότητες βελτιώθηκαν και ανυπομονούσε να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία κάθε μέρα.
- Στις 20 Σεπτεμβρίου, η υγεία της μητέρας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να αναλάβει τα οικιακά καθήκοντα. Εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι μπορεί να εκτελεί καθήκοντα που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να εκτελέσει στο παρελθόν. Είναι προς το παρόν έκπληκτος από τις βελτιώσεις που ένιωσε από τότε που ξεκίνησε το ερίκιο.
2η περίπτωση: Άνδρας 49 ετών.
Σε ηλικία 26 ετών ένιωσε συμπτώματα όπως το αίσθημα ότι ήταν θύμα λεκτικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης από την θεία του και τους συναδέλφους του. Ακόμη και η παραμικρή παρατήρηση, τον εξόργιζε. Αντιδρούσε ουρλιάζοντας και κλωτσώντας αντικείμενα. Υπέφερε από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις και αισθανόταν ότι τον χειραγωγούσαν.
Σε ηλικία 28 ετών εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Του συνταγογραφήθηκαν αρκετά ψυχοφάρμακα αλλά δεν παρουσίασε βελτίωση.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Στις 24 Ιουλίου, μαζί με την φαρμακευτική αγωγή, άρχισε να λαμβάνει και το το ερίκιο:
- Μετά από 2 εβδομάδες, ένιωσε ότι κοιμόταν καλύτερα.
- 19 Αυγούστου, το άγχος του μειώθηκε και ήταν πιο χαρούμενος. Οι αυταπάτες του είχαν σταματήσει.
- Στις 2 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ότι χαμογελούσε και έλεγε στους ανθρώπους ότι ήταν εξαιρετικά χαρούμενος που είχε προσκληθεί να πάει στο Σίδνεϊ με τον πατέρα του. Ένιωθε πολύ καλύτερα και διαπίστωσε ότι οι ακουστικές του ψευδαισθήσεις είχαν υποχωρήσει.
- Πλέον χειρίζεται περίπλοκες εργασίες στην εργασία του και η σχέση του με τους συναδέλφους έχει βελτιωθεί. Δεν νιώθει πλέον εχθρότητα απέναντι τους.
- Βελτιώθηκε η διάθεση του, η ποιότητα του ύπνου και μειώθηκε η παραληρητική συμπεριφορά. Επιπλέον, βελτιώθηκε η δυστονία.
3η περίπτωση: Άνδρας 43 ετών.
Άρχισε να βιώνει ακουστικές παραισθήσεις και αυταπάτες σε ηλικία 19 ετών. Λάμβανε φάρμακα επί 23 χρόνια. Σε ηλικία 34 ετών, έλαβε αρκετές ηλεκτροσπασμοθεραπείες. Οι παραισθήσεις τον έκαναν να γελάει ακατάλληλα και να μιλάει στον εαυτό του. Το κίνητρο του μειώθηκε και επέδειξε απομονωτική και παιδική συμπεριφορά. Η διανοητική του ικανότητα είχε επίσης μειωθεί, καθώς και η διατήρηση της μνήμης του.
Του χορηγήθηκε τριπλή φαρμακευτική αγωγή, αλλά τα συμπτώματα γέλιου σε ακατάλληλες στιγμές και ομιλίας με τον εαυτό του συνεχίστηκαν επί 1 χρόνο. Παρέμεινε κλεισμένος στο δωμάτιο του και η γνωστική του λειτουργία μειώθηκε και η καταθλιπτική του κατάσταση και τα αρνητικά συμπτώματα δεν βελτιώθηκαν.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Στις 18 Μαρτίου 2013, άρχισε να λαμβάνει μία μικρή δοσολογία Ερίκιο για 3 μήνες.
Τα συμπτώματα άρχισαν να βελτιώνονται από την 3η εβδομάδα. Το γέλιο σε ακατάλληλες στιγμές και η συζήτηση με τον εαυτό του υποχώρησαν. Μπορούσε να απαντά στους ανθρώπους με χαμόγελο και μπορούσε να συνεχίσει μια συζήτηση. Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές βαθμολογίες βελτιώθηκαν.
4η περίπτωση: Άνδρας 24 ετών.
Σε ηλικία 22 ετών, άρχισε να έχει για τον εαυτό του συναισθήματα μίσους και απογοήτευσης. Εισήχθη σε κλινική στις 15 Ιουνίου.
Ήταν πεπεισμένος ότι άλλοι άνθρωποι τον αντιλαμβανόταν ως άχρηστο άνθρωπο και μιλούσαν για αυτόν πίσω από την πλάτη του. Σταμάτησε να βγαίνει έξω από το φόβο μήπως διαδοθούν αρνητικές φήμες για αυτόν.
Ένιωσε κατάθλιψη με αυτοκτονικές σκέψεις, ακουστικές ψευδαισθήσεις, αυταπάτες. Χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπτώματα επανήλθαν 3 εβδομάδες αργότερα. Στην συνέχεια δοκίμασε άλλα φάρμακα χωρίς εμφανείς βελτιώσεις.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Από τις 20 Ιουλίου, άρχισε να λαμβάνει ερίκιο συνδυαστικά με την φαρμακευτική αγωγή. Η εξέλιξη του ήταν ως εξής:
- Μέχρι τις 26 Ιουλίου, η έκφραση του προσώπου του είχε ελαφρύνει, η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί και παραπονιόταν λιγότερο για συμπτώματα που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.
- Στις 9 Αυγούστου, άρχισε να αισθάνεται διαφορετικά, και παρόλο που ανέφερε ότι ένιωθε κουρασμένος κατά την διάρκεια της ημέρας, ένιωθε πολύ καλύτερα και με λιγότερο άγχος και ανησυχία.
- Στις 16 Αυγούστου, μιλούσε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και δεν ένιωθε άρρωστος ή μελαγχολικός όταν έβγαινε δημόσια. Η έκφραση του προσώπου του βελτιώθηκε. Σταμάτησε τα φάρμακα για τον ύπνο. Προηγουμένως, υπέφερε από πονοκεφάλους μετά την έξοδο σε εξωτερικό χώρο, οι οποίοι διαρκούσαν 2-3 ημέρες, αλλά οι πονοκέφαλοι σταμάτησαν και ένιωθε αναζωογονημένος από την έξοδο εκτός σπιτιού.
- Στις 6 Σεπτεμβρίου, το επίπεδο άγχους του υποχώρησε και ανέφερε ότι ένιωθε καλά. Κοιμόταν καλά τη νύχτα. Είχε επίσης λιγότερα προβλήματα κοινωνικοποίησης.
- Στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι ένιωθε πολύ καλύτερα και απολαμβάνει το να βρίσκεται εκτός σπιτιού. Η ικανότητα του να χειρίζεται καταστάσεις ρουτίνας βελτιώθηκε πολύ. Η καταθλιπτική του διάθεση έδειξε επίσης βελτίωση.
5η περίπτωση: Γυναίκα 24 ετών.
Σε ηλικία 14 ετών, είχε την αίσθηση ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Σταμάτησε το σχολείο και ξεκίνησε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους ανθρώπους. Της συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική αγωγή και το επίπεδο άγχους υποχώρησε αλλά συνέχισε να αισθάνεται ότι την παρακολουθούν και συνέχιζε να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Τον Απρίλιο, σε ηλικία 22 ετών, ξεκίνησε το ερίκιο μαζί με τα φάρμακα.
Μέχρι τον Μάιο, στα 24 της, ήταν σε θέση να φεύγει από το σπίτι της για να πηγαίνει για ψώνια. Αν και τα συμπτώματα της κυμαίνονταν, οι ακουστικές ψευδαισθήσεις υποχώρησαν.
6η περίπτωση: Γυναίκα 17 ετών.
Τα συμπτώματα ξεκίνησαν στα 13 της, με την αίσθηση ότι την παρακολουθούσαν συνεχώς. Είχε σκέψεις αυτοκτονίας και ενεργούσε βίαια.
7 μήνες μετά, άρχισε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους ανθρώπους. Της συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία δεν έπαιρνε τακτικά.
Σε ηλικία 17 ετών, σταμάτησε να κάνει μπάνιο και έγινε εισαγωγή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Τον Αύγουστο, ξεκίνησε το ερίκιο.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μπορούσε να βγαίνει έξω κάθε μέρα και πήγαινε τακτικά στο νοσοκομείο. Η βαθμολογία PANSS τον Αύγουστο ήταν 113 αλλά τον Οκτώβριο είχε μειωθεί στο 49.
σύνοψη ερίκιο και σχιζοφρένεια:
Με βάση τις προαναφερόμενες περιπτώσεις ανθρώπων μπορεί να προταθεί ότι το ερίκιο ίσως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην θεραπεία της σχιζοφρένειας.
4. ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΙΚΙΟΥ:
Τα γνωστικά ελλείμματα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Οι υπάρχουσες φαρμακολογικές και βιολογικές θεραπείες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες βελτίωσης των γνωστικών συμπτωμάτων.
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό δρα ευεργετικά και σε αυτόν τον τομέα.
5. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ:
Ο Δρ. Ward Bond, Ph.D. συγγραφέας του βιβλίου "Μανιτάρι Ερίκιο: Αναγεννήστε τον Εγκέφαλο σας με την Δύναμη του" χαρακτηρίζει το ερίκιο ως "το μανιτάρι του εγκεφάλου" και τονίζει ότι το μυστικό αυτού του μανιταριού είναι η ικανότητα του να βελτιώνει τον Παράγοντας Ανάπτυξης Νευρών (Nerve Growth Factor - NGF), ο οποίος συμβάλλει στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων. Ενώσεις από το μανιτάρι πιστεύεται ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες για την αποκατάσταση νευρολογικών βλαβών.
6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ:
Το ερίκιο είναι καλά τεκμηριωμένο με αρκετές ανθρώπινες μελέτες (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες) αλλά χρησιμοποιείται σ υ μ π λ η ρ ω μ α τ ι κ ά με την φαρμακευτική αγωγή. Ποτέ δεν γίνεται διακοπή της αγωγής και χρήση του μανιταριού μόνο. Π ρ ι ν προμηθευτείτε το Ερίκιο, σ υ μ β ο υ λ ε υ τ ε ί τ ε τον ιατρό σας. Τα ευρήματα από το ερίκιο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται και η συγκατάθεση του ιατρού σας.
σημείωση:
μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης του μανιταριού είναι πιθανό να χρειαστεί να μειώσετε την δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής. Βέβαια, αυτό θα γίνει μ ό ν ο εάν το εγκρίνει ο ιατρός σας.
7. ΤΙΜΗ:
Εάν ο ιατρός σας τελικά εγκρίνει την συμπληρωματική χρήση του ερίκιου, για να το προμηθευτείτε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
Σχετικά με τις οδηγίες χρήσης (τρόπος χρήσης, δοσολογία, και ημερήσια κατανομή της), θα επικοινωνήσω μαζί σας για αναλυτική ενημέρωση, η οποία δίδεται και εγγράφως.
1. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ:
Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι καταστροφική για τον άνθρωπο που νοσεί διότι :
- αφενός το στίγμα, οι διακρίσεις και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του είναι συνηθισμένα, και
- αφετέρου εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο, ζει 28 χρόνια λιγότερο.
2. ΑΙΤΙΑ:
Η έρευνα δεν έχει εντοπίσει μία μόνο αιτία σχιζοφρένειας. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι παράγοντες κινδύνου:
- διεγερτικά όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες μπορούν να προκαλέσουν μια εικόνα κλινικά πανομοιότυπη με την παρανοϊκή σχιζοφρένεια
- η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο κατά 300%
- είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που γεννήθηκαν σε πόλεις
- οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει μαιευτικές επιπλοκές, ιδίως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και περιγεννητική υποξία
- οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια που έχουν υποστηρικτικούς γονείς έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν επικριτικούς ή εχθρικούς γονείς.
Συνολικά, υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων κινδύνου.
3. ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ ;
Για την σχιζοφρένεια, οι τρόποι αντιμετώπισης συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φαρμακευτική θεραπεία, γνωσιακή θεραπεία και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.
Είναι εφικτή η αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας με το Ερίκιο το αγκαθωτό ; Υπάρχουν δεδομένα από ανθρώπους με σχιζοφρένεια που έλαβαν το ερίκιο και βίωσαν σημαντικά οφέλη ;
Εν ολίγοις, η απάντηση είναι καταφατική.
Τα ευρήματα από 11 ανθρώπους με σχιζοφρένεια έδειξαν ότι το ερίκιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Βέβαια, δεν ήταν μία θεραπεια χωρίς φάρμακα: το Ερίκιο προσλαμβανόταν ταυτόχρονα με την φαρμακευτική αγωγή.
Ας δούμε συνοπτικά ορισμένες πληροφορίες από ανθρώπους που έλαβαν σκεύασμα που περιέχει ενώσεις από το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό.
1η περίπτωση:
Άνδρας 54 ετών, ο οποίος λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, ξεκίνησε να λαμβάνει επιπρόσθετα το Ερίκιο και είχε σημαντική βελτίωση μέσα σε 2 εβδομάδες.
Πιο συγκεκριμένα:
- 5 ημέρες μετά, οι εκφράσεις του προσώπου του βελτιώθηκαν, ενώ το προσωπικό της μονάδας σημείωσε ότι έγινε πιο δραστήριος
- 2 εβδομάδες μετά, οι συνήθειες του ύπνου του έγιναν πιο τακτικές.
Η επικοινωνία του με άλλους ανθρώπους ήταν αυξημένη και απολάμβανε την ζωή του. Είχε αυξημένο κίνητρο και καθόλου κούραση.
Η μητέρα του εντυπωσιάστηκε με την αξιοσημείωτη βελτίωση του γιου της. Δεν τον είχε ξαναδεί σε τόσο καλή κατάσταση τα τελευταία 35 χρόνια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:
10 άνθρωποι με σχιζοφρένεια, που ήταν ανθεκτικοί στους αντιψυχωσικούς παράγοντες που λάμβαναν, ξεκίνησαν την χρήση ερίκιου, και βελτιώθηκαν όλοι, χωρίς εξαίρεση. Επίσης, δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Συνολικά, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε όλες τις μετρούμενες κλίμακες, στα συμπτώματα (θετικά και αρνητικά) καθώς και στην γενική ψυχοπαθολογία.
Η μέση βαθμολογία στην Κλίμακα Θετικού και Αρνητικού Συνδρόμου (Positive and Negative Syndrome Scale - PANSS) βελτιώθηκε σημαντικά σε 30 διαφορετικούς δείκτες (P <0,001 έως 0,05).
Ενδεικτικά, δίδονται περισσότερες πληροφορίες για 6 εξ'αυτών.
1η περίπτωση: Άνδρας 50 ετών.
Σε ηλικία 28 ετών άρχισε να βιώνει οπτικές παραισθήσεις. Νοσηλεύτηκε για 3 μήνες σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Σε ηλικία 30 ετών, παρουσίασε ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για 4 μήνες. Όταν βρισκόταν σε δημόσιους χώρους, ανέφερε ότι άκουγε ανθρώπους να τον κατηγορούν ως εγκληματία. Για τον λόγο αυτό, έμενε κλεισμένος στο σπίτι και απέφευγε να τον βλέπουν σε δημόσιους χώρους.
Σε ηλικία 47 ετών, άρχισε φαρμακευτική αγωγή, αλλά συνέχισε να υποφέρει από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις, κατάθλιψη και αϋπνία.
επιδράσεις από το ερίκιο:
- Στις 9 Αυγούστου, σε ηλικία 50 ετών, πρόσθεσε το ερίκιο στο καθημερινό του σχήμα.
- Στις 23 Αυγούστου, τον επισκέφτηκαν καλεσμένοι για τις καλοκαιρινές γιορτές, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητα του. Ωστόσο, δεν ένιωσε έντονη κόπωση όπως θα είχε συμβεί στο παρελθόν, και μπορούσε να κοιμηθεί ήσυχα. Η ταχύτητα ανάγνωσης του είχε ανακάμψει και οι εκφράσεις του προσώπου του έγιναν πιο ήπιες, με αυξημένο χαμόγελο.
- Στις 6 Σεπτεμβρίου, η ποιότητα του ύπνου είχε βελτιωθεί σημαντικά και μπορούσε να κοιμηθεί επί 7 ώρες. Το μυαλό του το ένιωθε πιο κοφτερό και πλέον το να διαβάζει τον δυσκόλευε λιγότερο. Οι υπολογιστικές του ικανότητες βελτιώθηκαν και ανυπομονούσε να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία κάθε μέρα.
- Στις 20 Σεπτεμβρίου, η υγεία της μητέρας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να αναλάβει τα οικιακά καθήκοντα. Εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι μπορεί να εκτελεί καθήκοντα που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να εκτελέσει στο παρελθόν. Είναι προς το παρόν έκπληκτος από τις βελτιώσεις που ένιωσε από τότε που ξεκίνησε το ερίκιο.
2η περίπτωση: Άνδρας 49 ετών.
Σε ηλικία 26 ετών ένιωσε συμπτώματα όπως το αίσθημα ότι ήταν θύμα λεκτικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης από την θεία του και τους συναδέλφους του. Ακόμη και η παραμικρή παρατήρηση, τον εξόργιζε. Αντιδρούσε ουρλιάζοντας και κλωτσώντας αντικείμενα. Υπέφερε από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις και αισθανόταν ότι τον χειραγωγούσαν.
Σε ηλικία 28 ετών εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Του συνταγογραφήθηκαν αρκετά ψυχοφάρμακα αλλά δεν παρουσίασε βελτίωση.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Στις 24 Ιουλίου, μαζί με την φαρμακευτική αγωγή, άρχισε να λαμβάνει και το το ερίκιο:
- Μετά από 2 εβδομάδες, ένιωσε ότι κοιμόταν καλύτερα.
- 19 Αυγούστου, το άγχος του μειώθηκε και ήταν πιο χαρούμενος. Οι αυταπάτες του είχαν σταματήσει.
- Στις 2 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ότι χαμογελούσε και έλεγε στους ανθρώπους ότι ήταν εξαιρετικά χαρούμενος που είχε προσκληθεί να πάει στο Σίδνεϊ με τον πατέρα του. Ένιωθε πολύ καλύτερα και διαπίστωσε ότι οι ακουστικές του ψευδαισθήσεις είχαν υποχωρήσει.
- Πλέον χειρίζεται περίπλοκες εργασίες στην εργασία του και η σχέση του με τους συναδέλφους έχει βελτιωθεί. Δεν νιώθει πλέον εχθρότητα απέναντι τους.
- Βελτιώθηκε η διάθεση του, η ποιότητα του ύπνου και μειώθηκε η παραληρητική συμπεριφορά. Επιπλέον, βελτιώθηκε η δυστονία.
3η περίπτωση: Άνδρας 43 ετών.
Άρχισε να βιώνει ακουστικές παραισθήσεις και αυταπάτες σε ηλικία 19 ετών. Λάμβανε φάρμακα επί 23 χρόνια. Σε ηλικία 34 ετών, έλαβε αρκετές ηλεκτροσπασμοθεραπείες. Οι παραισθήσεις τον έκαναν να γελάει ακατάλληλα και να μιλάει στον εαυτό του. Το κίνητρο του μειώθηκε και επέδειξε απομονωτική και παιδική συμπεριφορά. Η διανοητική του ικανότητα είχε επίσης μειωθεί, καθώς και η διατήρηση της μνήμης του.
Του χορηγήθηκε τριπλή φαρμακευτική αγωγή, αλλά τα συμπτώματα γέλιου σε ακατάλληλες στιγμές και ομιλίας με τον εαυτό του συνεχίστηκαν επί 1 χρόνο. Παρέμεινε κλεισμένος στο δωμάτιο του και η γνωστική του λειτουργία μειώθηκε και η καταθλιπτική του κατάσταση και τα αρνητικά συμπτώματα δεν βελτιώθηκαν.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Στις 18 Μαρτίου 2013, άρχισε να λαμβάνει μία μικρή δοσολογία Ερίκιο για 3 μήνες.
Τα συμπτώματα άρχισαν να βελτιώνονται από την 3η εβδομάδα. Το γέλιο σε ακατάλληλες στιγμές και η συζήτηση με τον εαυτό του υποχώρησαν. Μπορούσε να απαντά στους ανθρώπους με χαμόγελο και μπορούσε να συνεχίσει μια συζήτηση. Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές βαθμολογίες βελτιώθηκαν.
4η περίπτωση: Άνδρας 24 ετών.
Σε ηλικία 22 ετών, άρχισε να έχει για τον εαυτό του συναισθήματα μίσους και απογοήτευσης. Εισήχθη σε κλινική στις 15 Ιουνίου.
Ήταν πεπεισμένος ότι άλλοι άνθρωποι τον αντιλαμβανόταν ως άχρηστο άνθρωπο και μιλούσαν για αυτόν πίσω από την πλάτη του. Σταμάτησε να βγαίνει έξω από το φόβο μήπως διαδοθούν αρνητικές φήμες για αυτόν.
Ένιωσε κατάθλιψη με αυτοκτονικές σκέψεις, ακουστικές ψευδαισθήσεις, αυταπάτες. Χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπτώματα επανήλθαν 3 εβδομάδες αργότερα. Στην συνέχεια δοκίμασε άλλα φάρμακα χωρίς εμφανείς βελτιώσεις.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Από τις 20 Ιουλίου, άρχισε να λαμβάνει ερίκιο συνδυαστικά με την φαρμακευτική αγωγή. Η εξέλιξη του ήταν ως εξής:
- Μέχρι τις 26 Ιουλίου, η έκφραση του προσώπου του είχε ελαφρύνει, η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί και παραπονιόταν λιγότερο για συμπτώματα που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.
- Στις 9 Αυγούστου, άρχισε να αισθάνεται διαφορετικά, και παρόλο που ανέφερε ότι ένιωθε κουρασμένος κατά την διάρκεια της ημέρας, ένιωθε πολύ καλύτερα και με λιγότερο άγχος και ανησυχία.
- Στις 16 Αυγούστου, μιλούσε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και δεν ένιωθε άρρωστος ή μελαγχολικός όταν έβγαινε δημόσια. Η έκφραση του προσώπου του βελτιώθηκε. Σταμάτησε τα φάρμακα για τον ύπνο. Προηγουμένως, υπέφερε από πονοκεφάλους μετά την έξοδο σε εξωτερικό χώρο, οι οποίοι διαρκούσαν 2-3 ημέρες, αλλά οι πονοκέφαλοι σταμάτησαν και ένιωθε αναζωογονημένος από την έξοδο εκτός σπιτιού.
- Στις 6 Σεπτεμβρίου, το επίπεδο άγχους του υποχώρησε και ανέφερε ότι ένιωθε καλά. Κοιμόταν καλά τη νύχτα. Είχε επίσης λιγότερα προβλήματα κοινωνικοποίησης.
- Στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι ένιωθε πολύ καλύτερα και απολαμβάνει το να βρίσκεται εκτός σπιτιού. Η ικανότητα του να χειρίζεται καταστάσεις ρουτίνας βελτιώθηκε πολύ. Η καταθλιπτική του διάθεση έδειξε επίσης βελτίωση.
5η περίπτωση: Γυναίκα 24 ετών.
Σε ηλικία 14 ετών, είχε την αίσθηση ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Σταμάτησε το σχολείο και ξεκίνησε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους ανθρώπους. Της συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική αγωγή και το επίπεδο άγχους υποχώρησε αλλά συνέχισε να αισθάνεται ότι την παρακολουθούν και συνέχιζε να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Τον Απρίλιο, σε ηλικία 22 ετών, ξεκίνησε το ερίκιο μαζί με τα φάρμακα.
Μέχρι τον Μάιο, στα 24 της, ήταν σε θέση να φεύγει από το σπίτι της για να πηγαίνει για ψώνια. Αν και τα συμπτώματα της κυμαίνονταν, οι ακουστικές ψευδαισθήσεις υποχώρησαν.
6η περίπτωση: Γυναίκα 17 ετών.
Τα συμπτώματα ξεκίνησαν στα 13 της, με την αίσθηση ότι την παρακολουθούσαν συνεχώς. Είχε σκέψεις αυτοκτονίας και ενεργούσε βίαια.
7 μήνες μετά, άρχισε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους ανθρώπους. Της συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική αγωγή, την οποία δεν έπαιρνε τακτικά.
Σε ηλικία 17 ετών, σταμάτησε να κάνει μπάνιο και έγινε εισαγωγή σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
επιδράσεις από το ερίκιο:
Τον Αύγουστο, ξεκίνησε το ερίκιο.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μπορούσε να βγαίνει έξω κάθε μέρα και πήγαινε τακτικά στο νοσοκομείο. Η βαθμολογία PANSS τον Αύγουστο ήταν 113 αλλά τον Οκτώβριο είχε μειωθεί στο 49.
σύνοψη ερίκιο και σχιζοφρένεια:
Με βάση τις προαναφερόμενες περιπτώσεις ανθρώπων μπορεί να προταθεί ότι το ερίκιο ίσως μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην θεραπεία της σχιζοφρένειας.
4. ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΙΚΙΟΥ:
Τα γνωστικά ελλείμματα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Οι υπάρχουσες φαρμακολογικές και βιολογικές θεραπείες δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες βελτίωσης των γνωστικών συμπτωμάτων.
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το Ερίκιο το αγκαθωτό δρα ευεργετικά και σε αυτόν τον τομέα.
5. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ:
Ο Δρ. Ward Bond, Ph.D. συγγραφέας του βιβλίου "Μανιτάρι Ερίκιο: Αναγεννήστε τον Εγκέφαλο σας με την Δύναμη του" χαρακτηρίζει το ερίκιο ως "το μανιτάρι του εγκεφάλου" και τονίζει ότι το μυστικό αυτού του μανιταριού είναι η ικανότητα του να βελτιώνει τον Παράγοντας Ανάπτυξης Νευρών (Nerve Growth Factor - NGF), ο οποίος συμβάλλει στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων. Ενώσεις από το μανιτάρι πιστεύεται ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες για την αποκατάσταση νευρολογικών βλαβών.
6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ:
Το ερίκιο είναι καλά τεκμηριωμένο με αρκετές ανθρώπινες μελέτες (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες) αλλά χρησιμοποιείται σ υ μ π λ η ρ ω μ α τ ι κ ά με την φαρμακευτική αγωγή. Ποτέ δεν γίνεται διακοπή της αγωγής και χρήση του μανιταριού μόνο. Π ρ ι ν προμηθευτείτε το Ερίκιο, σ υ μ β ο υ λ ε υ τ ε ί τ ε τον ιατρό σας. Τα ευρήματα από το ερίκιο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται και η συγκατάθεση του ιατρού σας.
σημείωση:
μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης του μανιταριού είναι πιθανό να χρειαστεί να μειώσετε την δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής. Βέβαια, αυτό θα γίνει μ ό ν ο εάν το εγκρίνει ο ιατρός σας.
7. ΤΙΜΗ:
Εάν ο ιατρός σας τελικά εγκρίνει την συμπληρωματική χρήση του ερίκιου, για να το προμηθευτείτε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
Σχετικά με τις οδηγίες χρήσης (τρόπος χρήσης, δοσολογία, και ημερήσια κατανομή της), θα επικοινωνήσω μαζί σας για αναλυτική ενημέρωση, η οποία δίδεται και εγγράφως.
Β. ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Ψάχνοντας νέες κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες) για τα οφέλη που έχει το Ερίκιο [Hericium], υπέπεσε στην αντίληψη μου μία μελέτη με τίτλο "Ανάρρωση από την σχιζοφρένεια με βιοενεργές ουσίες από το Ερίκιο το αγκαθωτό" (8). Τράβηξε αμέσως την προσοχή μου διότι το Ερίκιο το αγκαθωτό [Hericium erinaceum], γνωστό και ως "χαίτη του λιονταριού" [Lion’s Mane] είναι ένα μοναδικό μανιτάρι τόσο για την διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου όσο και για την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, ενώ αρκετές ενώσεις που απομονώνονται από το Ερίκιο το αγκαθωτό παρουσιάζουν νευροπροστατευτική δραστικότητα στον εγκέφαλο (8).
Ωστόσο, τα οφέλη του στην σχιζοφρένεια ήταν μία νέα πληροφορία για εμένα.
2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
επιπτώσεις:
Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι καταστροφική για τον άνθρωπο που νοσεί.
Tο στίγμα, οι διακρίσεις και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με σχιζοφρένεια είναι συνηθισμένα.
Επίσης, η σχιζοφρένεια συνδέεται συχνά με σημαντική δυσλειτουργία σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής, όπως προσωπικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί, επιμορφωτικοί, επαγγελματικοί και άλλοι.
Τουλάχιστον το 33% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια βιώνει πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια εμφανίζουν περιοδική επιδείνωση και ύφεση των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της ζωής τους, ενώ άλλοι άνθρωποι με σχιζοφρένεια εμφανίζουν μια σταδιακή επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου.
Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα (1). Η εκτιμώμενη μέση πιθανή απώλεια ζωής είναι τα 28 χρόνια (3). Η σχιζοφρένεια επηρεάζει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού (7).
ηλικία εμφάνισης:
Η σχιζοφρένεια συνήθως διαγιγνώσκεται στα τέλη της εφηβείας έως τις αρχές της δεκαετίας των 30 και τείνει να εμφανίζεται νωρίτερα στους άνδρες (3).
αίτια:
Η έρευνα δεν έχει εντοπίσει μία μόνο αιτία σχιζοφρένειας.
Θεωρείται ότι μια αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και μιας σειράς περιβαλλοντικών παραγόντων ίσως μπορεί να προκαλέσει την σχιζοφρένεια.
Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες ίσως μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της σχιζοφρένειας (1).
Διεγερτικά όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες μπορούν να προκαλέσουν μια εικόνα κλινικά πανομοιότυπη με την παρανοϊκή σχιζοφρένεια και πρόσφατες αναφορές εμπλέκουν επίσης την κάνναβη. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι οι άνθρωποι με εγκατεστημένη σχιζοφρένεια καπνίζουν περισσότερη κάνναβη από τον γενικό πληθυσμό. Η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο της σχιζοφρένειας κατά 300% (2).
Η σχιζοφρένεια είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που γεννήθηκαν σε πόλεις. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που ζει ο άνθρωπος στην πόλη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος (2).
Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει μαιευτικές επιπλοκές, ιδίως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και περιγεννητική υποξία (2).
Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μελλοντική ευαλωτότητα, αλλά οι οικογένειες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ασθένειας. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια που έχουν υποστηρικτικούς γονείς έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με επικριτικούς ή εχθρικούς γονείς (2).
Συλλογικά, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου υποδεικνύουν μια αλληλεπίδραση μεταξύ βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων κινδύνου (2).
υπηρεσίες:
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν είναι αποτελεσματικά στην παροχή της φροντίδας που χρειάζονται οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις και, τακτικά, παραβιάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων με σχιζοφρένεια.
Οι προσπάθειες για την μεταφορά της φροντίδας από τα ιδρύματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα χρειάζεται να επεκταθούν και να επιταχυνθούν (1).
πρόγνωση:
Η κοινή αντίληψη ότι η σχιζοφρένεια έχει κακή πρόγνωση δεν είναι αλήθεια.
Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων με το πρώτο τους επεισόδιο ψύχωσης θα αναρρώσει, αν και λιγότερο από το 20% δεν θα έχει ποτέ άλλο επεισόδιο.
Ενώ πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν δια βίου ευπάθεια σε υποτροπιάζοντα επεισόδια της ασθένειας, ένα μεγάλο ποσοστό θα έχει λίγες υποτροπές και θα έχει καλή λειτουργική ανάρρωση (2).
Όταν οι άνθρωποι εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα, ίσως να μην αναζητήσουν θεραπεία για διάφορους λόγους. Ίσως να μην γνωρίζουν ότι νοσούν ή ίσως να φοβούνται ότι ο κοινωνικός περίγυρος θα τους χαρακτηρίσει με μια σοβαρή ψυχική ασθένεια (4). Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την σχιζοφρένεια, η έρευνα οδηγεί σε καινοτόμες και ασφαλέστερες αγωγές (5), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φαρμακευτική θεραπεία, γνωσιακή θεραπεία και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση (6).
Σχετικά με το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό :
συμπληρωματικά με τις θεραπείες που θα συστήσει ο ιατρός, μπορεί το Ερίκιο να προσφέρει σημαντικά οφέλη ;
Ας δούμε τι έδειξαν τα ευρήματα από ανθρώπους με σχιζοφρένεια που έλαβαν το ερίκιο.
3. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΕΡΙΚΙΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 11 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (8)
αναφορά ανθρώπου που ανάρρωσε από την σχιζοφρένεια με το Ερίκιο:
Αναφέρεται μια περίπτωση ανθρώπου με σχιζοφρένεια που ανάρρωσε από την σχιζοφρένεια κάνοντας χρήση σκευάσματος που περιέχει ενώσεις από αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι.
Αφορά την περίπτωση ενός άνδρα 54 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια σε ηλικία 18 ετών. Στα 20 του, βίωσε ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, εξωτερικά και εσωτερικά. Του συνταγογραφήθηκαν αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η χλωροπρομαζίνη και η αλοπεριδόλη. Ήταν εξαιρετικά ευαίσθητος στα αντιψυχωσικά και επιρρεπής στην ανάπτυξη παρενεργειών - πάντα αντιμετώπιζε υπερσιελόρροια, εφίδρωση, πονοκεφάλους και ακαθησία ως παρενέργειες.
Σε ηλικία 33 ετών, παρουσίασε επίσης και άλλα συμπτώματα, ενώ είχε δηλητηρίαση από το νερό. Σε ηλικία 49 ετών, βίωσε ακουστικές παραισθήσεις και αυταπάτες ενοχής. Εισήχθη στο νοσοκομείο. Μετά το εξιτήριο, είχε κακοήθες σύνδρομο λόγω της απότομης διακοπής των φαρμάκων που του είχαν συνταγογραφηθεί.
Στην ηλικία των 52 ετών, αρχής γενομένης από τις 8 Σεπτεμβρίου, του έγινε ένεση μία φορά κάθε δύο εβδομάδες με ρισπεριδόνη (Risperidon Consta) στα 37,5 mg. Του συνταγογραφήθηκε κουετιαπίνη (200 mg) και φλουνιτραζεπάμη πριν τον βραδινό ύπνο. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 19 Νοεμβρίου.
Μετά το εξιτήριο, συνήθως ξυπνούσε περίπου στις 11:00 π.μ., αλλά ένιωθε υπνηλία και αδράνεια κατά την διάρκεια της ημέρας.
αποτελέσματα:
Στις 2 Δεκεμβρίου, άρχισε να λαμβάνει καθημερινά το Ερίκιο μαζί με τα προαναφερθέντα φάρμακα (8).
- 5 ημέρες μετά την χρήση, οι εκφράσεις του προσώπου του βελτιώθηκαν και έγινε σταθερός. Οι αξιολογήσεις του προσωπικού της μονάδας ημερήσιας φροντίδας σημείωσαν ότι έγινε πιο δραστήριος από πριν (11).
- 2 εβδομάδες μετά την χρήση, ήταν περισσότερος δραστήριος.
Οι συνήθειες του ύπνου του έγιναν πιο τακτικές, πηγαίνοντας για ύπνο στις 10 μ.μ. και εγερτήριο στις 7 π.μ. Μια φορά ξύπνησε κατά τις 3, αλλά μπόρεσε να ξανακοιμηθεί χωρίς διακοπές.
Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι επικοινωνίες του με άλλους ανθρώπους ήταν αυξημένες και απολάμβανε την ζωή του. Είχε αυξημένο κίνητρο και καθόλου κούραση.
Το βάρος του αυξήθηκε στα 59 κιλά, σε αντίθεση με τα 45 κιλά στην προηγούμενη κατάσταση του (11).
Η μητέρα του εντυπωσιάστηκε με την αξιοσημείωτη βελτίωση του γιου της. Δεν τον είχε ξαναδεί σε τόσο καλή κατάσταση τα τελευταία 35 χρόνια (8).
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σχιζοφρένειας ήταν η κακή ανταπόκριση των γνωστικών συμπτωμάτων στις διαθέσιμες θεραπείες. Έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα σε κλινικές δοκιμές ότι τα συμπτώματα ίσως μειωθούν σε 4-12 εβδομάδες, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να δούμε βελτιώσεις στα γνωστικά συμπτώματα.
Με βάση τις προναφερόμενες παρατηρήσεις (βελτίωση σε 2 εβδομάδες), μπορεί να προταθεί ότι το ερίκιο ίσως μπορεί να είναι ευεργετικό για την αντιμετώπιση των πρωτογενών γνωστικών ελλειμμάτων και αρνητικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας (8).
αναφορά 10 ανθρώπων με σχιζοφρένεια:
Έχουμε ήδη αναφέρει την περίπτωση 10 ανθρώπων με σχιζοφρένεια, που επιλέχθηκαν τυχαία από ψυχίατρο σε 6 διαφορετικά ψυχιατρικά νοσοκομεία. Όλοι οι ασθενείς ήταν ανθεκτικοί στους αντιψυχωσικούς παράγοντες που λάμβαναν.
Μετά την έναρξη χρήσης του ερίκιου, βελτιώθηκε το σύνολο των ασθενών χωρίς εξαίρεση, καθώς και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Υπήρξε σημαντική βελτίωση σε όλες τις μετρούμενες κλίμακες, στα συμπτώματα (θετικά και αρνητικά) καθώς και στην γενική ψυχοπαθολογία (8, 12).
Δίδονται περισσότερες πληροφορίες για τους 6 ανθρώπους εξ'αυτών.
1η περίπτωση: Άνδρας 50 ετών.
Αποφοίτησε από το κολέγιο με πτυχίο στην λογοτεχνία και βρήκε δουλειά σε ραδιοφωνικό σταθμό ως συντάκτης σε ηλικία 23 ετών. Εργαζόταν πολλές ώρες και συχνά ήταν καταπονημένος και είχε στέρηση ύπνου.
Σε ηλικία 28 ετών άρχισε να βιώνει οπτικές παραισθήσεις. Νοσηλεύτηκε για 3 μήνες σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Επέστρεψε στην εργασία του τον Μάιο του επόμενου έτους σε ηλικία 29 ετών. Είχε αποφασίσει να αναστείλει την αγωγή επειδή το νοσοκομείο βρισκόταν πολύ μακριά από την κατοικία του.
Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, σε ηλικία 30 ετών, παρουσίασε ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για 4 μήνες. Εμφανίζοντας ελαφρά ανάκαμψη, έλαβε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στο τοπικό νοσοκομείο. Βρήκε μερική απασχόληση σε ένα κατάστημα ανταλλακτικών ποδηλάτων, αλλά τελικά οι αυταπάτες και το άγχος του επέστρεψαν και συνέχισε να βιώνει ακουστικές παραισθήσεις. Επισκέφτηκε κλινική και έλαβε αγωγή εξωτερικών ασθενών. Τα συμπτώματά του περιελάμβαναν την παρακολούθηση στην τηλεόραση ταινιών με εγκλήματα και τον φόβο ότι θα τον θεωρούσαν ύποπτο. Όταν βρισκόταν σε δημόσιους χώρους, ανέφερε ότι άκουγε ανθρώπους να τον κατηγορούν ως εγκληματία. Για τον λόγο αυτό, έμεινε κλεισμένος στο σπίτι και απέφευγε να τον βλέπουν σε δημόσιους χώρους.
Στην ηλικία των 47 ετών, άρχισε να λαμβάνει ενέσεις ρισπεριδόνης. ωστόσο τον έκαναν να νιώθει άβολα. Συνέχισε να υποφέρει από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις, κατάθλιψη και αϋπνία και ήθελε να σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή.
Στις 9 Αυγούστου, σε ηλικία 50 ετών, πρόσθεσε ένα σκεύασμα με ερίκιο στο καθημερινό του σχήμα.
Στις 23 Αυγούστου, τον επισκέφτηκαν καλεσμένοι για τις καλοκαιρινές γιορτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητά του. Ωστόσο, δεν ένιωσε έντονη κόπωση όπως θα είχε νιώσει προηγουμένως, και μπορούσε να κοιμηθεί ήσυχα μέχρι τις 6 π.μ. Η ταχύτητα ανάγνωσης του είχε ανακάμψει και οι εκφράσεις του προσώπου του έγιναν πιο ήπιες, με αυξημένο χαμόγελο.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί σημαντικά και μπορούσε να κοιμηθεί την νύχτα επί 7 ώρες. Το μυαλό του το ένιωθε πιο κοφτερό και πλέον το να διαβάζει τον δυσκόλευε λιγότερο. Οι υπολογιστικές του ικανότητες βελτιώθηκαν και ανυπομονούσε να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία κάθε μέρα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση της υγείας της μητέρας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να αναλάβει τα καθημερινά οικιακά καθήκοντα. Εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι μπορεί να εκτελεί καθήκοντα που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως. Θυμόταν πόσο είχε υποφέρει όταν έπαιρνε διάφορα ψυχοφάρμακα, ο ασθενής ένιωθε ανήσυχος να λάβει περαιτέρω φάρμακα. Ωστόσο, είναι προς το παρόν έκπληκτος από τις βελτιώσεις που ένιωσε από τότε που ξεκίνησε τις ταμπλέτες με το ερίκιο.
Πριν το Ερίκιο (8 Αυγ) / μετά το Ερίκιο (20 Σεπ)
GHQ: 17(2:5:6:4) / 0(0:0:0:0)
CES-D: 34 / 8
PANSS: 78 / 65
2η περίπτωση: Άνδρας 49 ετών.
Μετά την αποφοίτηση του από την φιλολογία, ο ασθενής προσλήφθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για σύντομο χρονικό διάστημα απασχόλησης.
Σε ηλικία 26 ετών άρχισε να εργάζεται σε χυτήριο του πατέρα του. Ένιωσε συμπτώματα όπως το αίσθημα ότι ήταν θύμα λεκτικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης από την θεία του καθώς και από τους συναδέλφους του, και ακόμη και η παραμικρή παρατήρηση, τον εξόργιζε. Αντιδρούσε ουρλιάζοντας και κλωτσώντας αντικείμενα. Συνέχισε να υποφέρει από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις και να αισθάνεται ότι τον χειραγωγούσαν.
Σε ηλικία 28 ετών εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Του συνταγογραφήθηκαν αρκετά ψυχοφάρμακα αλλά δεν παρουσίασε καμία βελτίωση στα συμπτώματα.
Σε ηλικία 33 ετών, παραπέμφθηκε για πρώτη φορά σε κλινική. Στη συνέχεια, του συνταγογραφήθηκε ολανζαπίνη.
Στις 24 Ιουλίου, άρχισε να λαμβάνει ημερησίως 20 mg ολανζαπίνης + το σκεύασμα με το ερίκιο. Προχώρησε ως εξής:
Μετά από 2 εβδομάδες, ένιωσε ότι κοιμόταν καλύτερα.
19 Αυγούστου, το επίπεδο του άγχους του μειώθηκε και ήταν πιο χαρούμενος. Οι αυταπάτες του είχαν σταματήσει.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ότι χαμογελούσε και έλεγε στους ανθρώπους ότι ήταν εξαιρετικά χαρούμενος που είχε προσκληθεί να πάει στο Σίδνεϊ με τον πατέρα του. Ένιωσε πολύ καλύτερα και διαπίστωσε ότι οι ακουστικές του ψευδαισθήσεις είχαν υποχωρήσει.
Στις 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να παραλείψει το μάθημά του κιθάρας λόγω έλλειψης κινήτρου. Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί σημαντικά και δεν υπέφερε πλέον από ακουστικές παραισθήσεις.
Είναι πλέον σε θέση να χειρίζεται περίπλοκες εργασίες στην εργασία του και η σχέση του με τους συναδέλφους του έχει βελτιωθεί. Δεν νιώθει πλέον εχθρότητα απέναντί τους. Αντίθετα, εκτιμά και δείχνει αισθήματα ενσυναίσθησης προς τους τεχνίτες της εταιρείας του σε διάφορες περιπτώσεις όπως όταν φαίνονται καταπονημένοι λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.
Οι ταμπλέτες με το ερίκιο βελτίωσαν την διάθεση του, την ποιότητα του ύπνου του και βοήθησαν στη μείωση τόσο της παραληρητικής συμπεριφοράς όσο και του μακροχρόνιου άγχους του. Επιπλέον, υπήρξε βελτίωση στην δυστονική στάση.
Πριν το Ερίκιο / Μετά το Ερίκιο
GHQ: 25(5:7:6:7) / 11(1:3:5:2)
CES-D: 41 / 17
PANSS: 106 / 78
3η περίπτωση: Άνδρας 43 ετών.
Αυτός ο άνθρωπος είχε ιστορικό σχιζοφρένειας και άρχισε να βιώνει ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες σε ηλικία 19 ετών.
Έπαιρνε φάρμακα για 23 χρόνια με συνταγή του δημοτικού νοσοκομείου, τα οποία αποτελούνταν κυρίως από αλοπεριδόλη. Ωστόσο, υπέφερε από ακουστικές παραισθήσεις και παραληρηματικά επεισόδια λόγω ακανόνιστης χρήσης φαρμάκων και νοσηλεύτηκε σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις.
Στην ηλικία των 34 ετών, έλαβε αρκετές ηλεκτροσπασμοθεραπείες (electroconvulsive therapy - ECT).
Μέχρι την ηλικία των 37 ετών, τα συμπτώματα ψυχοκινητικής διέγερσης του είχαν βελτιωθεί, αλλά συνέχισε να έχει ακουστικές παραισθήσεις. Οι παραισθήσεις τον έκαναν να γελάει ακατάλληλα και να μιλάει στον εαυτό του. Το κίνητρο του μειώθηκε και επέδειξε απομονωτική και παιδική συμπεριφορά. Η διανοητική του ικανότητα είχε επίσης μειωθεί, καθώς και η διατήρηση της μνήμης του, και αναζήτησε θεραπεία για την κατάθλιψη.
Σε ηλικία 41 ετών συνέχιζε να λαμβάνει θεραπεία ως εξωτερικός ασθενής. Ενώ βρισκόταν σε διακοπές, οι ακουστικές του ψευδαισθήσεις επιδεινώθηκαν και έγινε ασυνάρτητος. Νοσηλεύτηκε μετά από συμπτώματα ψυχοκινητικής διέγερσης. Όταν αυτά τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο ανοιχτής μονάδας, αλλά η θεραπεία που έλαβε δεν ήταν αποτελεσματική. Του χορηγήθηκε βλανσερίνη (24 mg), ολανζαπίνη (10 mg) και νιτραζεπάμη (5 mg) πριν τον ύπνο, αλλά τα συμπτώματα γέλιου σε ακατάλληλες στιγμές και ομιλίας με τον εαυτό του συνεχίστηκαν για 1 χρόνο. Παρέμεινε κλεισμένος στο δωμάτιο του και η γνωστική του λειτουργία μειώθηκε και η καταθλιπτική του κατάσταση και τα αρνητικά συμπτώματα δεν βελτιώθηκαν.
Στις 18 Μαρτίου 2013, άρχισε να λαμβάνει μία μικρή δοσολογία Ερίκιο για 3 μήνες.
Τα συμπτώματά του άρχισαν να βελτιώνονται από την τρίτη εβδομάδα. Το γέλιο σε ακατάλληλες στιγμές και η συζήτηση με τον εαυτό του υποχώρησαν και μπορούσε να απαντά στους ανθρώπους με ένα χαμόγελο και μπορούσε να συνεχίσει μια συζήτηση. Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές βαθμολογίες βελτιώθηκαν.
Πριν το Ερίκιο / Μετά το Ερίκιο
- Hasegawa
βαθμολογία άνοιας: 16 / 20
- SDS: 57 / 38
- GAF: 37 / 51
- PANSS: / 43
4η περίπτωση: Άνδρας 24 ετών.
Μετά την αποφοίτησή του από το τεχνικό λύκειο, βρήκε εργασία σε μια τυπογραφική εταιρεία.
Στην ηλικία των 22 ετών, άρχισε να έχει συναισθήματα μίσους για τον εαυτό του και απογοήτευσης. Παραπονέθηκε ότι δεν ένιωθε καλά, ειδικά τα πρωινά, αλλά ένιωθε καλύτερα όταν επέστρεφε σπίτι αργότερα μέσα στην ημέρα. Τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, είχε αισθήματα αυτο-αμφιβολίας και έλλειψη κινήτρων. Εισήχθη σε κλινική στις 15 Ιουνίου.
Υπέφερε από χαμηλή αυτοεκτίμηση από το γυμνάσιο και ήταν πεπεισμένος ότι τον αντιλαμβανόταν ως άχρηστο άνθρωπο και ότι άλλοι άνθρωποι μιλούσαν για αυτόν πίσω από την πλάτη του. Σταμάτησε να βγαίνει έξω από το φόβο μήπως διαδοθούν αρνητικές φήμες για αυτόν και έμεινε κλεισμένος στο σπίτι με κλειστές τις κουρτίνες του.
Ένιωσε κατάθλιψη με αυτοκτονικές σκέψεις, ακουστικές ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και ένιωσε ότι το περιβάλλον του είχε μεταμορφωθεί. Τα αποτελέσματα από το Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μινεσότα (Minnesota Multiphasic Personality Inventory - MMPI) έδειξαν ότι ο ασθενής είχε σχιζοφρένεια. Χορηγήθηκαν 2 δόσεις 8 mg Lonasen κάθε μέρα.
Ο ασθενής επέστρεψε στην εργασία του στις 3 Οκτωβρίου, αφού τα συμπτώματά του υποχώρησαν. Ωστόσο, τα συμπτώματα επανήλθαν 3 εβδομάδες αργότερα. Στην συνέχεια δοκίμασε δύο με τρία φάρμακα χωρίς εμφανείς βελτιώσεις. Τον Απρίλιο, σε ηλικία 23 ετών, ο ασθενής άλλαξε σε 12 mg αριπιπραζόλης, η οποία βοήθησε στη σταθεροποίηση του ύπνου του. Επέστρεψε στη δουλειά τον Μάιο.
Δυστυχώς, από τον Σεπτέμβριο, ο φόρτος εργασίας του αυξανόταν σταθερά και άρχισε να κάνει περισσότερα λάθη. Άρχισε να νιώθει ότι κατηγορείται από τους συναδέλφους του, κάτι που του αναζωπύρωσε τα συναισθήματα αυταπάτης. Τον Οκτώβριο ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, η μητέρα του νοσηλεύτηκε για χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης, η οποία οδήγησε σε επιδείνωση της καταθλιπτικής και χωρίς κίνητρα κατάστασης του. Παραιτήθηκε από την εργασία του τον Απρίλιο, σε ηλικία 24 ετών. Δεν είχε κίνητρα και έπεσε στο κρεβάτι.
Από τις 20 Ιουλίου, άρχισε να λαμβάνει ταμπλέτες που περιείχαν το ερίκιο συνδυαστικά με 12 mg αριπιπραζόλης. Η εξέλιξη του ήταν ως εξής:
Μέχρι τις 26 Ιουλίου, η έκφραση του προσώπου του είχε ελαφρύνει, η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί και παραπονιόταν λιγότερο για συμπτώματα που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.
Στις 9 Αυγούστου, άρχισε να αισθάνεται διαφορετικά, και παρόλο που ανέφερε ότι ένιωθε κουρασμένος κατά την διάρκεια της ημέρας, ένιωθε πολύ καλύτερα και με λιγότερο άγχος και ανησυχία
Στις 16 Αυγούστου, μιλούσε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και δεν ένιωθε άρρωστος ή μελαγχολικός όταν έβγαινε δημόσια. Η έκφραση του προσώπου του βελτιώθηκε. Σταμάτησε να παίρνει φάρμακα για τον ύπνο (2 mg φλουνιτραζεπάμης), τα οποία είχαν αρχικά συνταγογραφηθεί για την πρόληψη της ούρησης του κρεβατιού του ενώ κοιμόταν που οφειλόταν στον υπερβολικό ύπνο, και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Προηγουμένως, υπέφερε από πονοκεφάλους μετά την έξοδο σε εξωτερικό χώρο, οι οποίοι διαρκούσαν 2 και 3 ημέρες, αλλά οι πονοκέφαλοι σταμάτησαν και ένιωθε αναζωογονημένος από την έξοδο του εκτός σπιτιού. Του άρεσε επίσης να πηγαίνει καθημερινά σε στοές με κέντρα παιχνιδιών.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, συνολικά, το επίπεδο άγχους του υποχώρησε και ανέφερε ότι ένιωθε καλά. Κοιμόταν καλά τη νύχτα και δεν υπέφερε πλέον από πονοκεφάλους όταν ήταν εκτός σπιτιού. Είχε επίσης λιγότερα προβλήματα κοινωνικοποίησης.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε τις ταμπλέτες με το ερίκιο, ένιωθε πολύ καλύτερα και απολαμβάνει το να βρίσκεται εκτός σπιτιού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψυχολογικών τεστ, τα επίπεδα άγχους του υποχώρησαν σημαντικά και η ικανότητα του να χειρίζεται καταστάσεις ρουτίνας βελτιώθηκε πολύ. Η καταθλιπτική του διάθεση έδειξε επίσης βελτίωση.
Πριν το Ερίκιο / μετά το Ερίκιο
GHQ: 2(1:1:0:0) / 0(0:0:0:0)
CES-D: 15 / 1
PANSS: 104 / 56
5η περίπτωση: Γυναίκα 24 ετών.
Στην ηλικία των 14 ετών, η έναρξη των συμπτωμάτων εκδηλώθηκε ως η αίσθηση της ότι ήταν πάντα υπό παρακολούθηση. Σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο και ξεκίνησε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους. Κατά καιρούς ενθουσιαζόταν υπερβολικά και ως εκ τούτου, εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Εκεί, της συνταγογραφήθηκε ρισπεριδόνη και καρβαμαζεπίνη, μεταξύ άλλων φαρμάκων, και το επίπεδο άγχους της υποχώρησε. Ωστόσο, συνέχισε να αισθάνεται ότι την παρακολουθούσαν και συνέχιζε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους.
Τον Απρίλιο, σε ηλικία 22 ετών, πρόσθεσε μία μικρή δοσολογία από το σκεύασμα με το ερίκιο στο ημερήσιο σχήμα της μαζί με 6 mg ρισπεριδόνης και 400 mg καρβαμαζεπίνης.
Μέχρι τον Μάιο, στα 24 της, ήταν σε θέση να φεύγει από το σπίτι της για να πηγαίνει για ψώνια. Αν και τα συμπτώματά της κυμαίνονταν, οι ακουστικές ψευδαισθήσεις υποχώρησαν.
Η βαθμολογία PANSS τον Απρίλιο ήταν 111 και είχε βελτιωθεί στο 89 τον Αύγουστο του ίδιου έτους
6η περίπτωση: Γυναίκα 17 ετών.
Τα συμπτώματα της ξεκίνησαν στα 13 της, με την αίσθηση ότι την παρακολουθούσαν συνεχώς. 3 μήνες μετά, είχε σκέψεις αυτοκτονίας και ενεργούσε βίαια.
Επτά μήνες μετά την έναρξη της νόσου, άρχισε να υποφέρει από σωματική δυσμορφική διαταραχή και ως αποτέλεσμα άρχισε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους.
Της συνταγογραφήθηκε ετιζολάμη [etizolam], την οποία δεν έπαιρνε τακτικά. Μέχρι τον Ιούνιο, στα 17 της, είχε σταματήσει να κάνει μπάνιο και είχε εισαχθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Έπαιρνε 24 mg αριπιπραζόλης καθημερινά αλλά δυσκολευόταν να φύγει από το σπίτι της.
Τον Αύγουστο, πρόσθεσε καθημερινά μία μικρή δοσολογία από το σκεύασμα με το ερίκιο.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μπορούσε να βγαίνει έξω κάθε μέρα και πήγαινε τακτικά στο νοσοκομείο. Η βαθμολογία PANSS τον Αύγουστο ήταν 113, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο, η βαθμολογία της είχε βελτιωθεί στο 49.
Σύνοψη για την κλίμακα PANSS:
Και στους 10 ανθρώπους με σχιζοφρένεια, η μέση βαθμολογία PANSS βελτιώθηκε σημαντικά σε 30 διαφορετικούς δείκτες (P <0,001 έως 0,05).
4. ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
Τα γνωστικά ελλείμματα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας.
Οι υπάρχουσες φαρμακολογικές και βιολογικές μέθοδοι αγωγής δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες βελτίωσης των γνωστικών συμπτωμάτων (15).
Ως εκ τούτου, υπάρχει υψηλή ανάγκη για άλλες στρατηγικές γνωστικής αποκατάστασης.
Κλινικές δοκιμές σχετικά με την επίδραση ενός συμπληρώματος διατροφής σε σκόνη από τα καρποφόρα σώματα του Ερίκιου του αγκαθωτού στην άνοια του τύπου Αλτσχάιμερ έχουν πραγματοποιηθεί από αρκετές ερευνητικές ομάδες. Ενδεικτικά, παρουσιάζονται δύο εξ'αυτών.
πρώτη κλινική δοκιμή:
Μία κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε το 2009 ανέφερε θετικές επιδράσεις στη από του στόματος χορήγηση Ερίκιου σε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση (16).
Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:
- στην μία ομάδα χορηγήθηκε Ερίκιο το αγκαθωτό, και
- στην άλλη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε το Ερίκιο το αγκαθωτό έδειξε σημαντικά αυξημένες βαθμολογίες σε μια κλίμακα αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας, σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Επίσης, οι βαθμολογίες αυξήθηκαν σε ολόκληρη την χρονική διάρκεια της μελέτης.
Ωστόσο, 4 εβδομάδες μετά την διακοπή της πρόσληψης του συμπληρώματος, οι βαθμολογίες τους μειώθηκαν σημαντικά.
Οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έδειξαν ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρόσληψη αυτού του μανιταριού (16).
δεύτερη κλινική δοκιμή:
Διεξήχθη μια δίμηνη κλινική δοκιμή, για την αξιολόγηση της ενίσχυσης της γνωστικής ικανότητας από σκεύασμα που περιέχει ενώσεις από το ερίκιο (12). Σε αυτήν την μελέτη συμμετείχαν 8 άνθρωποι ηλικίας 58-72 ετών. Χορηγήθηκε μία μικρή δοσολογία.
Δύο συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν «πιο αισιόδοξοι» και «ενεργητικοί».
Δύο παρατήρησαν μια αξιοσημείωτη διαφορά όταν η δόση αυξήθηκε σε μέτρια δοσολογία.
Μία γυναίκα παρατήρησε ότι ένιωθε πιο συγκεντρωμένη και οργανωμένη, ολοκληρώνοντας μια εργασία πριν ξεκινήσει μια άλλη. Ανέφερε επίσης ότι ήταν πολύ πιο συγκροτημένη και πειθαρχημένη.
Οι άνθρωποι που βίωσαν την μεγαλύτερη βελτίωση στην γνωστική λειτουργία, την διάθεση και την αίσθηση ευεξίας ήταν συμμετέχοντες που δεν λάμβαναν συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως στατίνες, υπερτασικά φάρμακα ή αντιπηκτικά.
Το σκεύασμα σε γενικές γραμμές ήταν καλά ανεκτό (12).
Περισσότερες κλινικές δοκιμές για τα οφέλη που έχει το Ερίκιο το αγκαθωτό στην γνωστική λειτουργία υπάρχουν σε αυτόν τον σύνδεσμο, συγκεκριμένα στην ενότητα "5. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: α. εγκεφαλική λειτουργία".
Συνοψίζοντας, τα γνωστικά ελλείμματα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και το Ερίκιο το αγκαθωτό έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινες μελέτες με σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις.
5. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ:
Ο Δρ. Ward Bond, Ph.D. συγγραφεάς του βιβλίου "Μανιτάρι Ερίκιο: Αναγεννήστε τον Εγκέφαλο σας με την Δύναμη του" (9) αναφέρει ότι το μανιτάρι Ερίκιο έχει ονομαστεί ως το «Δώρο του Θεού», το οποίο οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Αυτό είναι το μανιτάρι του εγκεφάλου. Το μυστικό αυτού του καταπληκτικού φαρμακευτικού μανιταριού είναι η ικανότητα του να βελτιώνει τον αυξητικό παράγοντα των νεύρων στον εγκέφαλο.
Ο Παράγοντας Ανάπτυξης Νευρών (Nerve Growth Factor - NGF) ανήκει σε μια οικογένεια πρωτεϊνών που διαδραματίζουν ρόλο στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων κατά την ενήλικη ζωή.
Ο Παράγοντας Ανάπτυξης Νευρών θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως άνοια, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, αυτισμός, σύνδρομο Rett, ανορεξία και βουλιμία. Ενώσεις από το μανιτάρι Ερίκιο πιστεύεται ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες για την αποκατάσταση νευρολογικών βλαβών, την βελτίωση της νοημοσύνης και των αντανακλαστικών και, ακόμη πιο σημαντικό, την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ (10).
Κλείνοντας, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες αναφέρει ότι "το Ερίκιοι το αγκαθωτό δοκιμάζεται στις μέρες μας για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας" (13).
Oι μελέτες για αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία 10 χρόνια. Μέχρι και το 2013 δημοσιεύονταν έως 18 μελέτες ετησίως, αλλά από το 2014 και μετά διπλασιάστηκαν, ενώ από το 2019 και μετά έχουν τριπλασιαστεί (14).
6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ:
Αρχικά, να τονίσω ότι το ερίκιο χρησιμοποιείται σ υ μ π λ η ρ ω μ α τ ι κ ά με την φαρμακευτική αγωγή. Ποτέ δεν γίνεται διακοπή της αγωγής και χρήση του μανιταριού μόνο. Επίσης, το ερίκιο είναι καλά τεκμηριωμένο με αρκετές ανθρώπινες μελέτες (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες) και πιθανώς ο ιατρός σας να μην έχει αντίρρηση να το χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά. Ωστόσο, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, π ρ ι ν προμηθευτείτε το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο, σ υ μ β ο υ λ ε υ τ ε ί τ ε τον ιατρό σας. Τα ευρήματα από το ερίκιο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται και η συγκατάθεση του ιατρού σας.
Σημείωση:
μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης είναι πιθανό να χρειαστεί να μειώσετε την δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής. Βέβαια, μ η ν βιαστείτε να μειώσετε την φαρμακευτική αγωγή. Σταδιακά και βήμα-βήμα, και μόνο εφ'όσον το εγκρίνει ο ιατρός σας.
7. ΤΙΜΗ:
Εάν ο ιατρός σας τελικά εγκρίνει την συμπληρωματική χρήση του ερίκιου, για να το προμηθευτείτε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Σχετικά με την δοσολογία, τον τρόπο χρήσης και την ημερήσια κατανομή, θα επικοινωνήσω μαζί σας για τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης.
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Ψάχνοντας νέες κλινικές δοκιμές (ανθρώπινες μελέτες) για τα οφέλη που έχει το Ερίκιο [Hericium], υπέπεσε στην αντίληψη μου μία μελέτη με τίτλο "Ανάρρωση από την σχιζοφρένεια με βιοενεργές ουσίες από το Ερίκιο το αγκαθωτό" (8). Τράβηξε αμέσως την προσοχή μου διότι το Ερίκιο το αγκαθωτό [Hericium erinaceum], γνωστό και ως "χαίτη του λιονταριού" [Lion’s Mane] είναι ένα μοναδικό μανιτάρι τόσο για την διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου όσο και για την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, ενώ αρκετές ενώσεις που απομονώνονται από το Ερίκιο το αγκαθωτό παρουσιάζουν νευροπροστατευτική δραστικότητα στον εγκέφαλο (8).
Ωστόσο, τα οφέλη του στην σχιζοφρένεια ήταν μία νέα πληροφορία για εμένα.
2. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
επιπτώσεις:
Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι καταστροφική για τον άνθρωπο που νοσεί.
Tο στίγμα, οι διακρίσεις και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με σχιζοφρένεια είναι συνηθισμένα.
Επίσης, η σχιζοφρένεια συνδέεται συχνά με σημαντική δυσλειτουργία σε διάφορους σημαντικούς τομείς της ζωής, όπως προσωπικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί, επιμορφωτικοί, επαγγελματικοί και άλλοι.
Τουλάχιστον το 33% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια βιώνει πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων. Μερικοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια εμφανίζουν περιοδική επιδείνωση και ύφεση των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της ζωής τους, ενώ άλλοι άνθρωποι με σχιζοφρένεια εμφανίζουν μια σταδιακή επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου.
Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν 2 έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα (1). Η εκτιμώμενη μέση πιθανή απώλεια ζωής είναι τα 28 χρόνια (3). Η σχιζοφρένεια επηρεάζει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού (7).
ηλικία εμφάνισης:
Η σχιζοφρένεια συνήθως διαγιγνώσκεται στα τέλη της εφηβείας έως τις αρχές της δεκαετίας των 30 και τείνει να εμφανίζεται νωρίτερα στους άνδρες (3).
αίτια:
Η έρευνα δεν έχει εντοπίσει μία μόνο αιτία σχιζοφρένειας.
Θεωρείται ότι μια αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και μιας σειράς περιβαλλοντικών παραγόντων ίσως μπορεί να προκαλέσει την σχιζοφρένεια.
Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες ίσως μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της σχιζοφρένειας (1).
Διεγερτικά όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες μπορούν να προκαλέσουν μια εικόνα κλινικά πανομοιότυπη με την παρανοϊκή σχιζοφρένεια και πρόσφατες αναφορές εμπλέκουν επίσης την κάνναβη. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι οι άνθρωποι με εγκατεστημένη σχιζοφρένεια καπνίζουν περισσότερη κάνναβη από τον γενικό πληθυσμό. Η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο της σχιζοφρένειας κατά 300% (2).
Η σχιζοφρένεια είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που γεννήθηκαν σε πόλεις. Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η πόλη και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που ζει ο άνθρωπος στην πόλη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος (2).
Μια μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει μαιευτικές επιπλοκές, ιδίως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και περιγεννητική υποξία (2).
Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μελλοντική ευαλωτότητα, αλλά οι οικογένειες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ασθένειας. Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια που έχουν υποστηρικτικούς γονείς έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με επικριτικούς ή εχθρικούς γονείς (2).
Συλλογικά, αυτοί οι παράγοντες κινδύνου υποδεικνύουν μια αλληλεπίδραση μεταξύ βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων κινδύνου (2).
υπηρεσίες:
Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ψυχιατρικά νοσοκομεία δεν είναι αποτελεσματικά στην παροχή της φροντίδας που χρειάζονται οι άνθρωποι με ψυχικές παθήσεις και, τακτικά, παραβιάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων με σχιζοφρένεια.
Οι προσπάθειες για την μεταφορά της φροντίδας από τα ιδρύματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα χρειάζεται να επεκταθούν και να επιταχυνθούν (1).
πρόγνωση:
Η κοινή αντίληψη ότι η σχιζοφρένεια έχει κακή πρόγνωση δεν είναι αλήθεια.
Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων με το πρώτο τους επεισόδιο ψύχωσης θα αναρρώσει, αν και λιγότερο από το 20% δεν θα έχει ποτέ άλλο επεισόδιο.
Ενώ πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν δια βίου ευπάθεια σε υποτροπιάζοντα επεισόδια της ασθένειας, ένα μεγάλο ποσοστό θα έχει λίγες υποτροπές και θα έχει καλή λειτουργική ανάρρωση (2).
Όταν οι άνθρωποι εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα, ίσως να μην αναζητήσουν θεραπεία για διάφορους λόγους. Ίσως να μην γνωρίζουν ότι νοσούν ή ίσως να φοβούνται ότι ο κοινωνικός περίγυρος θα τους χαρακτηρίσει με μια σοβαρή ψυχική ασθένεια (4). Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την σχιζοφρένεια, η έρευνα οδηγεί σε καινοτόμες και ασφαλέστερες αγωγές (5), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φαρμακευτική θεραπεία, γνωσιακή θεραπεία και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση (6).
Σχετικά με το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο το αγκαθωτό :
συμπληρωματικά με τις θεραπείες που θα συστήσει ο ιατρός, μπορεί το Ερίκιο να προσφέρει σημαντικά οφέλη ;
Ας δούμε τι έδειξαν τα ευρήματα από ανθρώπους με σχιζοφρένεια που έλαβαν το ερίκιο.
3. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΕΡΙΚΙΟ ΤΟ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 11 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (8)
αναφορά ανθρώπου που ανάρρωσε από την σχιζοφρένεια με το Ερίκιο:
Αναφέρεται μια περίπτωση ανθρώπου με σχιζοφρένεια που ανάρρωσε από την σχιζοφρένεια κάνοντας χρήση σκευάσματος που περιέχει ενώσεις από αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι.
Αφορά την περίπτωση ενός άνδρα 54 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια σε ηλικία 18 ετών. Στα 20 του, βίωσε ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, εξωτερικά και εσωτερικά. Του συνταγογραφήθηκαν αντιψυχωσικά φάρμακα όπως η χλωροπρομαζίνη και η αλοπεριδόλη. Ήταν εξαιρετικά ευαίσθητος στα αντιψυχωσικά και επιρρεπής στην ανάπτυξη παρενεργειών - πάντα αντιμετώπιζε υπερσιελόρροια, εφίδρωση, πονοκεφάλους και ακαθησία ως παρενέργειες.
Σε ηλικία 33 ετών, παρουσίασε επίσης και άλλα συμπτώματα, ενώ είχε δηλητηρίαση από το νερό. Σε ηλικία 49 ετών, βίωσε ακουστικές παραισθήσεις και αυταπάτες ενοχής. Εισήχθη στο νοσοκομείο. Μετά το εξιτήριο, είχε κακοήθες σύνδρομο λόγω της απότομης διακοπής των φαρμάκων που του είχαν συνταγογραφηθεί.
Στην ηλικία των 52 ετών, αρχής γενομένης από τις 8 Σεπτεμβρίου, του έγινε ένεση μία φορά κάθε δύο εβδομάδες με ρισπεριδόνη (Risperidon Consta) στα 37,5 mg. Του συνταγογραφήθηκε κουετιαπίνη (200 mg) και φλουνιτραζεπάμη πριν τον βραδινό ύπνο. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 19 Νοεμβρίου.
Μετά το εξιτήριο, συνήθως ξυπνούσε περίπου στις 11:00 π.μ., αλλά ένιωθε υπνηλία και αδράνεια κατά την διάρκεια της ημέρας.
αποτελέσματα:
Στις 2 Δεκεμβρίου, άρχισε να λαμβάνει καθημερινά το Ερίκιο μαζί με τα προαναφερθέντα φάρμακα (8).
- 5 ημέρες μετά την χρήση, οι εκφράσεις του προσώπου του βελτιώθηκαν και έγινε σταθερός. Οι αξιολογήσεις του προσωπικού της μονάδας ημερήσιας φροντίδας σημείωσαν ότι έγινε πιο δραστήριος από πριν (11).
- 2 εβδομάδες μετά την χρήση, ήταν περισσότερος δραστήριος.
Οι συνήθειες του ύπνου του έγιναν πιο τακτικές, πηγαίνοντας για ύπνο στις 10 μ.μ. και εγερτήριο στις 7 π.μ. Μια φορά ξύπνησε κατά τις 3, αλλά μπόρεσε να ξανακοιμηθεί χωρίς διακοπές.
Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι επικοινωνίες του με άλλους ανθρώπους ήταν αυξημένες και απολάμβανε την ζωή του. Είχε αυξημένο κίνητρο και καθόλου κούραση.
Το βάρος του αυξήθηκε στα 59 κιλά, σε αντίθεση με τα 45 κιλά στην προηγούμενη κατάσταση του (11).
Η μητέρα του εντυπωσιάστηκε με την αξιοσημείωτη βελτίωση του γιου της. Δεν τον είχε ξαναδεί σε τόσο καλή κατάσταση τα τελευταία 35 χρόνια (8).
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σχιζοφρένειας ήταν η κακή ανταπόκριση των γνωστικών συμπτωμάτων στις διαθέσιμες θεραπείες. Έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα σε κλινικές δοκιμές ότι τα συμπτώματα ίσως μειωθούν σε 4-12 εβδομάδες, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να δούμε βελτιώσεις στα γνωστικά συμπτώματα.
Με βάση τις προναφερόμενες παρατηρήσεις (βελτίωση σε 2 εβδομάδες), μπορεί να προταθεί ότι το ερίκιο ίσως μπορεί να είναι ευεργετικό για την αντιμετώπιση των πρωτογενών γνωστικών ελλειμμάτων και αρνητικών συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας (8).
αναφορά 10 ανθρώπων με σχιζοφρένεια:
Έχουμε ήδη αναφέρει την περίπτωση 10 ανθρώπων με σχιζοφρένεια, που επιλέχθηκαν τυχαία από ψυχίατρο σε 6 διαφορετικά ψυχιατρικά νοσοκομεία. Όλοι οι ασθενείς ήταν ανθεκτικοί στους αντιψυχωσικούς παράγοντες που λάμβαναν.
Μετά την έναρξη χρήσης του ερίκιου, βελτιώθηκε το σύνολο των ασθενών χωρίς εξαίρεση, καθώς και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Υπήρξε σημαντική βελτίωση σε όλες τις μετρούμενες κλίμακες, στα συμπτώματα (θετικά και αρνητικά) καθώς και στην γενική ψυχοπαθολογία (8, 12).
Δίδονται περισσότερες πληροφορίες για τους 6 ανθρώπους εξ'αυτών.
1η περίπτωση: Άνδρας 50 ετών.
Αποφοίτησε από το κολέγιο με πτυχίο στην λογοτεχνία και βρήκε δουλειά σε ραδιοφωνικό σταθμό ως συντάκτης σε ηλικία 23 ετών. Εργαζόταν πολλές ώρες και συχνά ήταν καταπονημένος και είχε στέρηση ύπνου.
Σε ηλικία 28 ετών άρχισε να βιώνει οπτικές παραισθήσεις. Νοσηλεύτηκε για 3 μήνες σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Επέστρεψε στην εργασία του τον Μάιο του επόμενου έτους σε ηλικία 29 ετών. Είχε αποφασίσει να αναστείλει την αγωγή επειδή το νοσοκομείο βρισκόταν πολύ μακριά από την κατοικία του.
Τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, σε ηλικία 30 ετών, παρουσίασε ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για 4 μήνες. Εμφανίζοντας ελαφρά ανάκαμψη, έλαβε εξωνοσοκομειακή περίθαλψη στο τοπικό νοσοκομείο. Βρήκε μερική απασχόληση σε ένα κατάστημα ανταλλακτικών ποδηλάτων, αλλά τελικά οι αυταπάτες και το άγχος του επέστρεψαν και συνέχισε να βιώνει ακουστικές παραισθήσεις. Επισκέφτηκε κλινική και έλαβε αγωγή εξωτερικών ασθενών. Τα συμπτώματά του περιελάμβαναν την παρακολούθηση στην τηλεόραση ταινιών με εγκλήματα και τον φόβο ότι θα τον θεωρούσαν ύποπτο. Όταν βρισκόταν σε δημόσιους χώρους, ανέφερε ότι άκουγε ανθρώπους να τον κατηγορούν ως εγκληματία. Για τον λόγο αυτό, έμεινε κλεισμένος στο σπίτι και απέφευγε να τον βλέπουν σε δημόσιους χώρους.
Στην ηλικία των 47 ετών, άρχισε να λαμβάνει ενέσεις ρισπεριδόνης. ωστόσο τον έκαναν να νιώθει άβολα. Συνέχισε να υποφέρει από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις, κατάθλιψη και αϋπνία και ήθελε να σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή.
Στις 9 Αυγούστου, σε ηλικία 50 ετών, πρόσθεσε ένα σκεύασμα με ερίκιο στο καθημερινό του σχήμα.
Στις 23 Αυγούστου, τον επισκέφτηκαν καλεσμένοι για τις καλοκαιρινές γιορτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητά του. Ωστόσο, δεν ένιωσε έντονη κόπωση όπως θα είχε νιώσει προηγουμένως, και μπορούσε να κοιμηθεί ήσυχα μέχρι τις 6 π.μ. Η ταχύτητα ανάγνωσης του είχε ανακάμψει και οι εκφράσεις του προσώπου του έγιναν πιο ήπιες, με αυξημένο χαμόγελο.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί σημαντικά και μπορούσε να κοιμηθεί την νύχτα επί 7 ώρες. Το μυαλό του το ένιωθε πιο κοφτερό και πλέον το να διαβάζει τον δυσκόλευε λιγότερο. Οι υπολογιστικές του ικανότητες βελτιώθηκαν και ανυπομονούσε να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία κάθε μέρα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση της υγείας της μητέρας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να αναλάβει τα καθημερινά οικιακά καθήκοντα. Εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι μπορεί να εκτελεί καθήκοντα που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως. Θυμόταν πόσο είχε υποφέρει όταν έπαιρνε διάφορα ψυχοφάρμακα, ο ασθενής ένιωθε ανήσυχος να λάβει περαιτέρω φάρμακα. Ωστόσο, είναι προς το παρόν έκπληκτος από τις βελτιώσεις που ένιωσε από τότε που ξεκίνησε τις ταμπλέτες με το ερίκιο.
Πριν το Ερίκιο (8 Αυγ) / μετά το Ερίκιο (20 Σεπ)
GHQ: 17(2:5:6:4) / 0(0:0:0:0)
CES-D: 34 / 8
PANSS: 78 / 65
2η περίπτωση: Άνδρας 49 ετών.
Μετά την αποφοίτηση του από την φιλολογία, ο ασθενής προσλήφθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για σύντομο χρονικό διάστημα απασχόλησης.
Σε ηλικία 26 ετών άρχισε να εργάζεται σε χυτήριο του πατέρα του. Ένιωσε συμπτώματα όπως το αίσθημα ότι ήταν θύμα λεκτικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης από την θεία του καθώς και από τους συναδέλφους του, και ακόμη και η παραμικρή παρατήρηση, τον εξόργιζε. Αντιδρούσε ουρλιάζοντας και κλωτσώντας αντικείμενα. Συνέχισε να υποφέρει από αυταπάτες, ακουστικές παραισθήσεις και να αισθάνεται ότι τον χειραγωγούσαν.
Σε ηλικία 28 ετών εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Του συνταγογραφήθηκαν αρκετά ψυχοφάρμακα αλλά δεν παρουσίασε καμία βελτίωση στα συμπτώματα.
Σε ηλικία 33 ετών, παραπέμφθηκε για πρώτη φορά σε κλινική. Στη συνέχεια, του συνταγογραφήθηκε ολανζαπίνη.
Στις 24 Ιουλίου, άρχισε να λαμβάνει ημερησίως 20 mg ολανζαπίνης + το σκεύασμα με το ερίκιο. Προχώρησε ως εξής:
Μετά από 2 εβδομάδες, ένιωσε ότι κοιμόταν καλύτερα.
19 Αυγούστου, το επίπεδο του άγχους του μειώθηκε και ήταν πιο χαρούμενος. Οι αυταπάτες του είχαν σταματήσει.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ότι χαμογελούσε και έλεγε στους ανθρώπους ότι ήταν εξαιρετικά χαρούμενος που είχε προσκληθεί να πάει στο Σίδνεϊ με τον πατέρα του. Ένιωσε πολύ καλύτερα και διαπίστωσε ότι οι ακουστικές του ψευδαισθήσεις είχαν υποχωρήσει.
Στις 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να παραλείψει το μάθημά του κιθάρας λόγω έλλειψης κινήτρου. Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί σημαντικά και δεν υπέφερε πλέον από ακουστικές παραισθήσεις.
Είναι πλέον σε θέση να χειρίζεται περίπλοκες εργασίες στην εργασία του και η σχέση του με τους συναδέλφους του έχει βελτιωθεί. Δεν νιώθει πλέον εχθρότητα απέναντί τους. Αντίθετα, εκτιμά και δείχνει αισθήματα ενσυναίσθησης προς τους τεχνίτες της εταιρείας του σε διάφορες περιπτώσεις όπως όταν φαίνονται καταπονημένοι λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.
Οι ταμπλέτες με το ερίκιο βελτίωσαν την διάθεση του, την ποιότητα του ύπνου του και βοήθησαν στη μείωση τόσο της παραληρητικής συμπεριφοράς όσο και του μακροχρόνιου άγχους του. Επιπλέον, υπήρξε βελτίωση στην δυστονική στάση.
Πριν το Ερίκιο / Μετά το Ερίκιο
GHQ: 25(5:7:6:7) / 11(1:3:5:2)
CES-D: 41 / 17
PANSS: 106 / 78
3η περίπτωση: Άνδρας 43 ετών.
Αυτός ο άνθρωπος είχε ιστορικό σχιζοφρένειας και άρχισε να βιώνει ακουστικές ψευδαισθήσεις και αυταπάτες σε ηλικία 19 ετών.
Έπαιρνε φάρμακα για 23 χρόνια με συνταγή του δημοτικού νοσοκομείου, τα οποία αποτελούνταν κυρίως από αλοπεριδόλη. Ωστόσο, υπέφερε από ακουστικές παραισθήσεις και παραληρηματικά επεισόδια λόγω ακανόνιστης χρήσης φαρμάκων και νοσηλεύτηκε σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις.
Στην ηλικία των 34 ετών, έλαβε αρκετές ηλεκτροσπασμοθεραπείες (electroconvulsive therapy - ECT).
Μέχρι την ηλικία των 37 ετών, τα συμπτώματα ψυχοκινητικής διέγερσης του είχαν βελτιωθεί, αλλά συνέχισε να έχει ακουστικές παραισθήσεις. Οι παραισθήσεις τον έκαναν να γελάει ακατάλληλα και να μιλάει στον εαυτό του. Το κίνητρο του μειώθηκε και επέδειξε απομονωτική και παιδική συμπεριφορά. Η διανοητική του ικανότητα είχε επίσης μειωθεί, καθώς και η διατήρηση της μνήμης του, και αναζήτησε θεραπεία για την κατάθλιψη.
Σε ηλικία 41 ετών συνέχιζε να λαμβάνει θεραπεία ως εξωτερικός ασθενής. Ενώ βρισκόταν σε διακοπές, οι ακουστικές του ψευδαισθήσεις επιδεινώθηκαν και έγινε ασυνάρτητος. Νοσηλεύτηκε μετά από συμπτώματα ψυχοκινητικής διέγερσης. Όταν αυτά τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο ανοιχτής μονάδας, αλλά η θεραπεία που έλαβε δεν ήταν αποτελεσματική. Του χορηγήθηκε βλανσερίνη (24 mg), ολανζαπίνη (10 mg) και νιτραζεπάμη (5 mg) πριν τον ύπνο, αλλά τα συμπτώματα γέλιου σε ακατάλληλες στιγμές και ομιλίας με τον εαυτό του συνεχίστηκαν για 1 χρόνο. Παρέμεινε κλεισμένος στο δωμάτιο του και η γνωστική του λειτουργία μειώθηκε και η καταθλιπτική του κατάσταση και τα αρνητικά συμπτώματα δεν βελτιώθηκαν.
Στις 18 Μαρτίου 2013, άρχισε να λαμβάνει μία μικρή δοσολογία Ερίκιο για 3 μήνες.
Τα συμπτώματά του άρχισαν να βελτιώνονται από την τρίτη εβδομάδα. Το γέλιο σε ακατάλληλες στιγμές και η συζήτηση με τον εαυτό του υποχώρησαν και μπορούσε να απαντά στους ανθρώπους με ένα χαμόγελο και μπορούσε να συνεχίσει μια συζήτηση. Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές βαθμολογίες βελτιώθηκαν.
Πριν το Ερίκιο / Μετά το Ερίκιο
- Hasegawa
βαθμολογία άνοιας: 16 / 20
- SDS: 57 / 38
- GAF: 37 / 51
- PANSS: / 43
4η περίπτωση: Άνδρας 24 ετών.
Μετά την αποφοίτησή του από το τεχνικό λύκειο, βρήκε εργασία σε μια τυπογραφική εταιρεία.
Στην ηλικία των 22 ετών, άρχισε να έχει συναισθήματα μίσους για τον εαυτό του και απογοήτευσης. Παραπονέθηκε ότι δεν ένιωθε καλά, ειδικά τα πρωινά, αλλά ένιωθε καλύτερα όταν επέστρεφε σπίτι αργότερα μέσα στην ημέρα. Τουλάχιστον 2 φορές το μήνα, είχε αισθήματα αυτο-αμφιβολίας και έλλειψη κινήτρων. Εισήχθη σε κλινική στις 15 Ιουνίου.
Υπέφερε από χαμηλή αυτοεκτίμηση από το γυμνάσιο και ήταν πεπεισμένος ότι τον αντιλαμβανόταν ως άχρηστο άνθρωπο και ότι άλλοι άνθρωποι μιλούσαν για αυτόν πίσω από την πλάτη του. Σταμάτησε να βγαίνει έξω από το φόβο μήπως διαδοθούν αρνητικές φήμες για αυτόν και έμεινε κλεισμένος στο σπίτι με κλειστές τις κουρτίνες του.
Ένιωσε κατάθλιψη με αυτοκτονικές σκέψεις, ακουστικές ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και ένιωσε ότι το περιβάλλον του είχε μεταμορφωθεί. Τα αποτελέσματα από το Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μινεσότα (Minnesota Multiphasic Personality Inventory - MMPI) έδειξαν ότι ο ασθενής είχε σχιζοφρένεια. Χορηγήθηκαν 2 δόσεις 8 mg Lonasen κάθε μέρα.
Ο ασθενής επέστρεψε στην εργασία του στις 3 Οκτωβρίου, αφού τα συμπτώματά του υποχώρησαν. Ωστόσο, τα συμπτώματα επανήλθαν 3 εβδομάδες αργότερα. Στην συνέχεια δοκίμασε δύο με τρία φάρμακα χωρίς εμφανείς βελτιώσεις. Τον Απρίλιο, σε ηλικία 23 ετών, ο ασθενής άλλαξε σε 12 mg αριπιπραζόλης, η οποία βοήθησε στη σταθεροποίηση του ύπνου του. Επέστρεψε στη δουλειά τον Μάιο.
Δυστυχώς, από τον Σεπτέμβριο, ο φόρτος εργασίας του αυξανόταν σταθερά και άρχισε να κάνει περισσότερα λάθη. Άρχισε να νιώθει ότι κατηγορείται από τους συναδέλφους του, κάτι που του αναζωπύρωσε τα συναισθήματα αυταπάτης. Τον Οκτώβριο ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα. Επιπλέον, η μητέρα του νοσηλεύτηκε για χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης, η οποία οδήγησε σε επιδείνωση της καταθλιπτικής και χωρίς κίνητρα κατάστασης του. Παραιτήθηκε από την εργασία του τον Απρίλιο, σε ηλικία 24 ετών. Δεν είχε κίνητρα και έπεσε στο κρεβάτι.
Από τις 20 Ιουλίου, άρχισε να λαμβάνει ταμπλέτες που περιείχαν το ερίκιο συνδυαστικά με 12 mg αριπιπραζόλης. Η εξέλιξη του ήταν ως εξής:
Μέχρι τις 26 Ιουλίου, η έκφραση του προσώπου του είχε ελαφρύνει, η ποιότητα του ύπνου του είχε βελτιωθεί και παραπονιόταν λιγότερο για συμπτώματα που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.
Στις 9 Αυγούστου, άρχισε να αισθάνεται διαφορετικά, και παρόλο που ανέφερε ότι ένιωθε κουρασμένος κατά την διάρκεια της ημέρας, ένιωθε πολύ καλύτερα και με λιγότερο άγχος και ανησυχία
Στις 16 Αυγούστου, μιλούσε με περισσότερη αυτοπεποίθηση και δεν ένιωθε άρρωστος ή μελαγχολικός όταν έβγαινε δημόσια. Η έκφραση του προσώπου του βελτιώθηκε. Σταμάτησε να παίρνει φάρμακα για τον ύπνο (2 mg φλουνιτραζεπάμης), τα οποία είχαν αρχικά συνταγογραφηθεί για την πρόληψη της ούρησης του κρεβατιού του ενώ κοιμόταν που οφειλόταν στον υπερβολικό ύπνο, και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Προηγουμένως, υπέφερε από πονοκεφάλους μετά την έξοδο σε εξωτερικό χώρο, οι οποίοι διαρκούσαν 2 και 3 ημέρες, αλλά οι πονοκέφαλοι σταμάτησαν και ένιωθε αναζωογονημένος από την έξοδο του εκτός σπιτιού. Του άρεσε επίσης να πηγαίνει καθημερινά σε στοές με κέντρα παιχνιδιών.
Στις 6 Σεπτεμβρίου, συνολικά, το επίπεδο άγχους του υποχώρησε και ανέφερε ότι ένιωθε καλά. Κοιμόταν καλά τη νύχτα και δεν υπέφερε πλέον από πονοκεφάλους όταν ήταν εκτός σπιτιού. Είχε επίσης λιγότερα προβλήματα κοινωνικοποίησης.
Στις 13 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε τις ταμπλέτες με το ερίκιο, ένιωθε πολύ καλύτερα και απολαμβάνει το να βρίσκεται εκτός σπιτιού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψυχολογικών τεστ, τα επίπεδα άγχους του υποχώρησαν σημαντικά και η ικανότητα του να χειρίζεται καταστάσεις ρουτίνας βελτιώθηκε πολύ. Η καταθλιπτική του διάθεση έδειξε επίσης βελτίωση.
Πριν το Ερίκιο / μετά το Ερίκιο
GHQ: 2(1:1:0:0) / 0(0:0:0:0)
CES-D: 15 / 1
PANSS: 104 / 56
5η περίπτωση: Γυναίκα 24 ετών.
Στην ηλικία των 14 ετών, η έναρξη των συμπτωμάτων εκδηλώθηκε ως η αίσθηση της ότι ήταν πάντα υπό παρακολούθηση. Σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο και ξεκίνησε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους. Κατά καιρούς ενθουσιαζόταν υπερβολικά και ως εκ τούτου, εισήχθη σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Εκεί, της συνταγογραφήθηκε ρισπεριδόνη και καρβαμαζεπίνη, μεταξύ άλλων φαρμάκων, και το επίπεδο άγχους της υποχώρησε. Ωστόσο, συνέχισε να αισθάνεται ότι την παρακολουθούσαν και συνέχιζε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους.
Τον Απρίλιο, σε ηλικία 22 ετών, πρόσθεσε μία μικρή δοσολογία από το σκεύασμα με το ερίκιο στο ημερήσιο σχήμα της μαζί με 6 mg ρισπεριδόνης και 400 mg καρβαμαζεπίνης.
Μέχρι τον Μάιο, στα 24 της, ήταν σε θέση να φεύγει από το σπίτι της για να πηγαίνει για ψώνια. Αν και τα συμπτώματά της κυμαίνονταν, οι ακουστικές ψευδαισθήσεις υποχώρησαν.
Η βαθμολογία PANSS τον Απρίλιο ήταν 111 και είχε βελτιωθεί στο 89 τον Αύγουστο του ίδιου έτους
6η περίπτωση: Γυναίκα 17 ετών.
Τα συμπτώματα της ξεκίνησαν στα 13 της, με την αίσθηση ότι την παρακολουθούσαν συνεχώς. 3 μήνες μετά, είχε σκέψεις αυτοκτονίας και ενεργούσε βίαια.
Επτά μήνες μετά την έναρξη της νόσου, άρχισε να υποφέρει από σωματική δυσμορφική διαταραχή και ως αποτέλεσμα άρχισε να ζει μοναχικά και να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους.
Της συνταγογραφήθηκε ετιζολάμη [etizolam], την οποία δεν έπαιρνε τακτικά. Μέχρι τον Ιούνιο, στα 17 της, είχε σταματήσει να κάνει μπάνιο και είχε εισαχθεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Έπαιρνε 24 mg αριπιπραζόλης καθημερινά αλλά δυσκολευόταν να φύγει από το σπίτι της.
Τον Αύγουστο, πρόσθεσε καθημερινά μία μικρή δοσολογία από το σκεύασμα με το ερίκιο.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μπορούσε να βγαίνει έξω κάθε μέρα και πήγαινε τακτικά στο νοσοκομείο. Η βαθμολογία PANSS τον Αύγουστο ήταν 113, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο, η βαθμολογία της είχε βελτιωθεί στο 49.
Σύνοψη για την κλίμακα PANSS:
Και στους 10 ανθρώπους με σχιζοφρένεια, η μέση βαθμολογία PANSS βελτιώθηκε σημαντικά σε 30 διαφορετικούς δείκτες (P <0,001 έως 0,05).
4. ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ:
Τα γνωστικά ελλείμματα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας.
Οι υπάρχουσες φαρμακολογικές και βιολογικές μέθοδοι αγωγής δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες βελτίωσης των γνωστικών συμπτωμάτων (15).
Ως εκ τούτου, υπάρχει υψηλή ανάγκη για άλλες στρατηγικές γνωστικής αποκατάστασης.
Κλινικές δοκιμές σχετικά με την επίδραση ενός συμπληρώματος διατροφής σε σκόνη από τα καρποφόρα σώματα του Ερίκιου του αγκαθωτού στην άνοια του τύπου Αλτσχάιμερ έχουν πραγματοποιηθεί από αρκετές ερευνητικές ομάδες. Ενδεικτικά, παρουσιάζονται δύο εξ'αυτών.
πρώτη κλινική δοκιμή:
Μία κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε το 2009 ανέφερε θετικές επιδράσεις στη από του στόματος χορήγηση Ερίκιου σε ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση (16).
Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:
- στην μία ομάδα χορηγήθηκε Ερίκιο το αγκαθωτό, και
- στην άλλη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η ομάδα που έλαβε το Ερίκιο το αγκαθωτό έδειξε σημαντικά αυξημένες βαθμολογίες σε μια κλίμακα αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας, σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Επίσης, οι βαθμολογίες αυξήθηκαν σε ολόκληρη την χρονική διάρκεια της μελέτης.
Ωστόσο, 4 εβδομάδες μετά την διακοπή της πρόσληψης του συμπληρώματος, οι βαθμολογίες τους μειώθηκαν σημαντικά.
Οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έδειξαν ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρόσληψη αυτού του μανιταριού (16).
δεύτερη κλινική δοκιμή:
Διεξήχθη μια δίμηνη κλινική δοκιμή, για την αξιολόγηση της ενίσχυσης της γνωστικής ικανότητας από σκεύασμα που περιέχει ενώσεις από το ερίκιο (12). Σε αυτήν την μελέτη συμμετείχαν 8 άνθρωποι ηλικίας 58-72 ετών. Χορηγήθηκε μία μικρή δοσολογία.
Δύο συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν «πιο αισιόδοξοι» και «ενεργητικοί».
Δύο παρατήρησαν μια αξιοσημείωτη διαφορά όταν η δόση αυξήθηκε σε μέτρια δοσολογία.
Μία γυναίκα παρατήρησε ότι ένιωθε πιο συγκεντρωμένη και οργανωμένη, ολοκληρώνοντας μια εργασία πριν ξεκινήσει μια άλλη. Ανέφερε επίσης ότι ήταν πολύ πιο συγκροτημένη και πειθαρχημένη.
Οι άνθρωποι που βίωσαν την μεγαλύτερη βελτίωση στην γνωστική λειτουργία, την διάθεση και την αίσθηση ευεξίας ήταν συμμετέχοντες που δεν λάμβαναν συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως στατίνες, υπερτασικά φάρμακα ή αντιπηκτικά.
Το σκεύασμα σε γενικές γραμμές ήταν καλά ανεκτό (12).
Περισσότερες κλινικές δοκιμές για τα οφέλη που έχει το Ερίκιο το αγκαθωτό στην γνωστική λειτουργία υπάρχουν σε αυτόν τον σύνδεσμο, συγκεκριμένα στην ενότητα "5. ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: α. εγκεφαλική λειτουργία".
Συνοψίζοντας, τα γνωστικά ελλείμματα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας και το Ερίκιο το αγκαθωτό έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπινες μελέτες με σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις.
5. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΙΚΙΟ:
Ο Δρ. Ward Bond, Ph.D. συγγραφεάς του βιβλίου "Μανιτάρι Ερίκιο: Αναγεννήστε τον Εγκέφαλο σας με την Δύναμη του" (9) αναφέρει ότι το μανιτάρι Ερίκιο έχει ονομαστεί ως το «Δώρο του Θεού», το οποίο οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Αυτό είναι το μανιτάρι του εγκεφάλου. Το μυστικό αυτού του καταπληκτικού φαρμακευτικού μανιταριού είναι η ικανότητα του να βελτιώνει τον αυξητικό παράγοντα των νεύρων στον εγκέφαλο.
Ο Παράγοντας Ανάπτυξης Νευρών (Nerve Growth Factor - NGF) ανήκει σε μια οικογένεια πρωτεϊνών που διαδραματίζουν ρόλο στην συντήρηση, στην επιβίωση και στην αναγέννηση των νευρώνων κατά την ενήλικη ζωή.
Ο Παράγοντας Ανάπτυξης Νευρών θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως άνοια, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, αυτισμός, σύνδρομο Rett, ανορεξία και βουλιμία. Ενώσεις από το μανιτάρι Ερίκιο πιστεύεται ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες για την αποκατάσταση νευρολογικών βλαβών, την βελτίωση της νοημοσύνης και των αντανακλαστικών και, ακόμη πιο σημαντικό, την πρόληψη και την θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ (10).
Κλείνοντας, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες αναφέρει ότι "το Ερίκιοι το αγκαθωτό δοκιμάζεται στις μέρες μας για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας" (13).
Oι μελέτες για αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία 10 χρόνια. Μέχρι και το 2013 δημοσιεύονταν έως 18 μελέτες ετησίως, αλλά από το 2014 και μετά διπλασιάστηκαν, ενώ από το 2019 και μετά έχουν τριπλασιαστεί (14).
6. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ:
Αρχικά, να τονίσω ότι το ερίκιο χρησιμοποιείται σ υ μ π λ η ρ ω μ α τ ι κ ά με την φαρμακευτική αγωγή. Ποτέ δεν γίνεται διακοπή της αγωγής και χρήση του μανιταριού μόνο. Επίσης, το ερίκιο είναι καλά τεκμηριωμένο με αρκετές ανθρώπινες μελέτες (δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες) και πιθανώς ο ιατρός σας να μην έχει αντίρρηση να το χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά. Ωστόσο, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, π ρ ι ν προμηθευτείτε το φαρμακευτικό μανιτάρι Ερίκιο, σ υ μ β ο υ λ ε υ τ ε ί τ ε τον ιατρό σας. Τα ευρήματα από το ερίκιο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται και η συγκατάθεση του ιατρού σας.
Σημείωση:
μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης είναι πιθανό να χρειαστεί να μειώσετε την δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής. Βέβαια, μ η ν βιαστείτε να μειώσετε την φαρμακευτική αγωγή. Σταδιακά και βήμα-βήμα, και μόνο εφ'όσον το εγκρίνει ο ιατρός σας.
7. ΤΙΜΗ:
Εάν ο ιατρός σας τελικά εγκρίνει την συμπληρωματική χρήση του ερίκιου, για να το προμηθευτείτε κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί =>
Σχετικά με την δοσολογία, τον τρόπο χρήσης και την ημερήσια κατανομή, θα επικοινωνήσω μαζί σας για τις αναλυτικές οδηγίες χρήσης.