Acai: πρόληψη οξειδωτικής βλάβης, βελτίωση οξειδωτικής κατάστασης και ρύθμιση του γαλακτικού σε ποδηλάτες
Το 2020 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "πολτός acai ως διατροφική στρατηγική για την πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης, τη βελτίωση της οξειδωτικής κατάστασης και τη ρύθμιση του γαλακτικού σε ποδηλάτες".
Σκοπός:
Ο πολτός acai είναι πηγή φυτοχημικών και έχει συσχετιστεί με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγενοτοξικές επιδράσεις.
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιδράσεων της κατανάλωσης πολτού acai στους οξειδωτικούς, φλεγμονώδεις και αερόβιους δείκτες σε αθλητές ποδηλάτες.
Μέθοδοι:
Μια διασταυρούμενη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, μονή-τυφλή μελέτη διενεργήθηκε με δέκα ποδηλάτες (ηλικία: 33,5 ± 4,7 ετών, δείκτης μάζας σώματος: 23,9 ± 1,38 kg / m2, και φορτίο προπόνησης 1875 ± 238 AU / εβδομάδα).
Οι αθλητές κατανάλωναν 400 γραμμάρια ανά ημέρα παστεριωμένου πολτού acai ή εικονικό φάρμακο για 15 ημέρες.
Αποτελέσματα:
Αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα στον ορό (p = 0,006) και μειωμένη υπεροξείδωση λιπιδίων (p = 0,01) παρατηρήθηκαν στα άτομα μετά από την λήψη πολτού acai.
Τα επίπεδα γαλακτικού στο αίμα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μειώθηκαν σημαντικά (κατά 29%, p = 0,025) και το κατώφλι αναερόβιας έντασης αυξήθηκε (p = 0,006) μετά την λήψη πολτού acai.
Δεν αποδόθηκε σημαντική επίδραση στη βλάβη του DNA από την κατανάλωση πολτού acai.
Συμπέρασμα:
Βρήκαμε αξιοσημείωτες επιδράσεις από την λήψη πολτού acai στην αντιοξειδωτική κατάσταση των αθλητών.
Τόσο η μείωση της συγκέντρωσης γαλακτικού στο αίμα όσο και η αύξηση στο κατώφλι αναερόβιας έντασης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας υποδηλώνουν μια συνολική βελτίωση στην αερόβια ικανότητα των ποδηλατών, επιβεβαιώνοντας ότι η κατανάλωση πολτού acai ίσως μπορεί να επηρεάσει μεταβλητές που σχετίζονται με την απόδοση στους αθλητές αντοχής.
Σκοπός:
Ο πολτός acai είναι πηγή φυτοχημικών και έχει συσχετιστεί με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιγενοτοξικές επιδράσεις.
Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση των επιδράσεων της κατανάλωσης πολτού acai στους οξειδωτικούς, φλεγμονώδεις και αερόβιους δείκτες σε αθλητές ποδηλάτες.
Μέθοδοι:
Μια διασταυρούμενη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, μονή-τυφλή μελέτη διενεργήθηκε με δέκα ποδηλάτες (ηλικία: 33,5 ± 4,7 ετών, δείκτης μάζας σώματος: 23,9 ± 1,38 kg / m2, και φορτίο προπόνησης 1875 ± 238 AU / εβδομάδα).
Οι αθλητές κατανάλωναν 400 γραμμάρια ανά ημέρα παστεριωμένου πολτού acai ή εικονικό φάρμακο για 15 ημέρες.
Αποτελέσματα:
Αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα στον ορό (p = 0,006) και μειωμένη υπεροξείδωση λιπιδίων (p = 0,01) παρατηρήθηκαν στα άτομα μετά από την λήψη πολτού acai.
Τα επίπεδα γαλακτικού στο αίμα κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μειώθηκαν σημαντικά (κατά 29%, p = 0,025) και το κατώφλι αναερόβιας έντασης αυξήθηκε (p = 0,006) μετά την λήψη πολτού acai.
Δεν αποδόθηκε σημαντική επίδραση στη βλάβη του DNA από την κατανάλωση πολτού acai.
Συμπέρασμα:
Βρήκαμε αξιοσημείωτες επιδράσεις από την λήψη πολτού acai στην αντιοξειδωτική κατάσταση των αθλητών.
Τόσο η μείωση της συγκέντρωσης γαλακτικού στο αίμα όσο και η αύξηση στο κατώφλι αναερόβιας έντασης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας υποδηλώνουν μια συνολική βελτίωση στην αερόβια ικανότητα των ποδηλατών, επιβεβαιώνοντας ότι η κατανάλωση πολτού acai ίσως μπορεί να επηρεάσει μεταβλητές που σχετίζονται με την απόδοση στους αθλητές αντοχής.