14/12/2020
Νόνι : σύνοψη μελετών σε ανθρώπους
ΚΑΙΝΟΦΑΝΕΣ ΤΡΟΦΙΜΟ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την έγκριση της για την πώληση χυμού νόνι το 2003 βάσει του κανονισμού για τα "καινοφανή τρόφιμα".
Αυτό σημαίνει ότι ο χυμός νόνι είναι ένα εγκεκριμένο "καινοφανές τρόφιμο", για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωσή του δεν σχετίζεται με κίνδυνο για την υγεία.
Ωστόσο, όταν το προμηθεύεστε να διαβάζετε προσεκτικά την λίστα με τα συστατικά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την έγκριση της για την πώληση χυμού νόνι το 2003 βάσει του κανονισμού για τα "καινοφανή τρόφιμα".
Αυτό σημαίνει ότι ο χυμός νόνι είναι ένα εγκεκριμένο "καινοφανές τρόφιμο", για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωσή του δεν σχετίζεται με κίνδυνο για την υγεία.
Ωστόσο, όταν το προμηθεύεστε να διαβάζετε προσεκτικά την λίστα με τα συστατικά.
2019
Επιδράσεις της κατανάλωσης χυμών Noni και Chokeberry σε σύγκριση με ενεργειακά ποτά στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και στη γλυκόζη αίματος σε νεαρούς ενήλικες
Περίληψη
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιορίσει την επίδραση της κατανάλωσης χυμών νόνι και chokeberry έναντι ενεργειακών ποτών στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και στην γλυκόζη στο αίμα.
Τα άτομα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, οι οποίες κατανάλωσαν τρεις μερίδες χυμών νόνι (30 ml) ή chokeberry (200 ml) και ενεργειακό ποτό ή νερό (200 ml) σε διαστήματα μιας ώρας.
Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση, καθώς και ο καρδιακός ρυθμός και η γλυκόζη του αίματος.
Η κατανάλωση χυμού νόνι προκάλεσε σημαντική μείωση στην συστολική πίεση (5,0%) και στην διαστολική πίεση (7,5%), ενώ η κατανάλωση χυμού chokeberry μειώθηκε ελαφρώς μόνο η διαστολική πίεση κατά 3,6%.
Αντίθετα, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών προκάλεσε σημαντική αύξηση της διαστολικής πίεσης κατά 14,7%.
Η γλυκόζη αίματος των ατόμων που κατανάλωσαν χυμό νόνι μειώθηκε κατά 7,3%, ενώ η κατανάλωση ενεργειακών ποτών την αύξησε κατά 15,8%.
Η κατανάλωση χυμού νόνι συνέβαλε σε σημαντικά μειωμένη συστολική πίεση, διαστολική πίεση, καρδιακών παλμών καθώς και ήπια μείωση της γλυκόζης αίματος.
Η κατανάλωση χυμού chokeberry προκάλεσε μόνο μια μικρή μείωση της διαστολικής πίεσης.
Σε αντίθεση με τους χυμούς, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών οδήγησε σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης (ειδικά της διαστολικής πίεσης) και της γλυκόζης στο αίμα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο χυμός νόνι ίσως είναι αποτελεσματικός στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά υπάρχει ανάγκη συνέχισης της έρευνας για τη μακροπρόθεσμη επίδραση αυτού του χυμού.
2018
Η επίδραση του χυμού φρούτων Morinda citrifolia L. στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα και σε άλλες παραμέτρους ορού σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ιστορικό:
Η επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης χυμού φρούτων Morinda citrifolia (νόνι) στην κατάσταση των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 δοκιμάστηκε για μια περίοδο δύο μηνών.
Μεθοδολογία:
Ο χυμός φρούτων Morinda citrifolia (νόνι, 2 ml ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, καταναλώθηκε από είκοσι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αφού υποβλήθηκαν σε μια τυπική αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας μειωμένων υδατανθράκων και της λήψης ενός αντιδιαβητικού φαρμάκου και/ή ινσουλίνης.
Η κατανάλωση χυμού νόνι ξεκίνησε μόνο αφού δεν επιτεύχθηκε περαιτέρω βελτίωση. Η πρόσληψη χυμού νόνι τερματίστηκε μετά από οκτώ εβδομάδες.
Τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα παρακολουθούνταν κάθε πρωί καθ'όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Λήφθηκαν δείγματα αίματος πριν την έναρξη λήψης χυμού νόνι, και την τέταρτη και όγδοη εβδομάδα μετά την έναρξη της πρόσληψης.
Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος περιελάμβανε τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, C-πεπτίδιο, hs-CRP, τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη, "κακή" LDL και "καλή" HDL χοληστερόλη.
Αποτελέσματα:
Η κατανάλωση χυμού νόνι από 20 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική μέση μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που παρακολουθήθηκε σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Ενώ ο χυμός νόνι μείωσε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σε αρκετούς αλλά όχι σε όλους τους υπεργλυκαιμικούς ασθενείς, δεν προκάλεσε υπογλυκαιμία σε ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης.
Ο χυμός νόνι μείωσε επίσης σημαντικά τη μέση τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (p = 0,033).
Σημαντικές μειώσεις (p = 0,01) επιτεύχθηκαν επίσης στις τιμές του δείκτη Υψηλής Ευαισθησίας CRP ξεκινώντας με υψηλά επίπεδα (> 2 mg/L), ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή σε ασθενείς με φυσιολογικές τιμές (<2 mg / L).
Το επίπεδο του C-πεπτιδίου έδειξε σημαντική μέση αύξηση μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης χυμού νόνι σε όσους ασθενείς ξεκίνησαν με χαμηλά επίπεδα (<3 μg / l, p = 0,004, N = 11) αλλά όχι σε ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα (> 3 μg / L).
Συμπέρασμα:
Η καθημερινή κατανάλωση χυμού νόνι έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κάποιες άλλες παθολογικές παραμέτρους σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Επομένως, ο χυμός νόνι χρησιμεύει ως κατάλληλο πρόσθετο στη διατροφή των διαβητικών ασθενών.
2015
Δίαιτα χαμηλών θερμίδων επηρεάζει τη βελτιστοποίηση της σύνθεσης του σώματος σε παχύσαρκους ασθενείς με δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σε μια ανοιχτή προοπτική μονοκεντρική μελέτη με 3 παράλληλες ομάδες, μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα της διόρθωσης της σύνθεσης του σώματος χρησιμοποιώντας ως θεραπεία δίαιτα χαμηλών θερμίδων με τη συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων - πηγές πολυφαινολών και ιριδοειδών που παρασκευάζονται με βάση το χυμό από τα φρούτα Morinda citrifolia L (νόνι).
Μελετήσαμε 90 ασθενείς, ηλικίας από 30 έως 50 ετών με παχυσαρκία τρίτου βαθμού και κλινικά εκδηλωμένη δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η διάρκεια της θεραπείας με την δίαιτα ήταν 42 ημέρες.
Αποδείχθηκε ότι η δίαιτα χαμηλών θερμίδων δεν έχει τη βέλτιστη επίδραση στη σύνθεση του σώματος σε νοσηρά παχύσαρκους ασθενείς με δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή οδηγεί στην απώλεια και μυϊκής μάζας (κατά 16,6 %, p = 0,00004);
Ταυτόχρονα, η μείωση του συνολικού σωματικού βάρους σημειώνεται μόνο κατά 2,3% (p = 0,053), μείωση της περιφέρειας της μέσης κατά 1,3% (p = 0,028) και μείωση της περιφέρειας των ισχίων κατά 1,3% (p = 0,09), συνοδευόμενη από τη μείωση του σωματικού λίπους κατά 8,5% (p = 0,000017) και των σωματικών υγρών κατά 7,3% (p = 0,0018).
Η εισαγωγή εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων στη διατροφή βελτιστοποιεί την επίδραση της θεραπείας της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στις ανθρωπομετρικές παραμέτρους και στη σύνθεση του σώματος.
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που είχαν ήταν η ικανότητα πρόληψης της υπερβολικής απώλειας μυϊκής μάζας σε ασθενείς, και αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από την δοσολογία.
Η απώλεια μυϊκής μάζας σε δύο ομάδες ασθενών ήταν 3,1-4,1% μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας με δίαιτα, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν 8,5% (p = 0,0051).
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων που παρασκευάζονται με βάση το χυμό Morinda citrifolia L. (νόνι) στη δίαιτα χαμηλών θερμίδων επιτρέπει να προκαλέσει κυρίως την απώλεια σωματικού λίπους με την ταυτόχρονη προστασία της ενεργού κυτταρικής μάζας, η οποία χωρίς αμφιβολία μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα σε σύγκριση με την τυπική δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
2013
Επίδραση του χυμού φρούτων Morinda citrifolia L. στην ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα.
Αυτή η φλεγμονώδης διαδικασία προκαλείται από διάφορα είδη βακτηρίων μέσα στην οδοντική πλάκα.
Οι 11 ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα χωρίστηκαν σε :
- ομάδα νόνι (6 ασθενείς), και
- ομάδα ελέγχου (5 ασθενείς).
Και στις δύο ομάδες, οι ασθενείς εφάρμοσαν μία τυποποιημένη, καλή στοματική υγιεινή.
Οι ασθενείς στην ομάδα νόνι χρησιμοποίησαν επιπρόσθετα και χυμό νόνι (30 ml χυμός νόνι μαζί με 30 ml νερό), ως στοματικό διάλυμα, διάρκειας 2 λεπτών, δύο φορές την ημέρα, και στην συνέχεια κατάπιναν τον χυμό νόνι.
Αν και η κλινική βελτίωση μπορούσε να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων μετά την εφαρμογή μόνο του τυπικού πρωτοκόλλου υγιεινής, τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στην ομάδα που έλαβε συμπληρωματικά και τον χυμό νόνι.
Στην ομάδα νόνι η βελτίωση ήταν «εξαιρετικά σημαντική», μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης του χυμού νόνι.
Ελλείψει ισχυρής αντιβακτηριακής δράσης, η ευεργετική επίδραση του χυμού νόνι στην ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της γνωστής αντιφλεγμονώδους δραστικότητας του, η οποία έχει αναφερθεί σε πολλές δημοσιεύσεις.
Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός καλής στοματικής υγιεινής και η χορήγηση χυμού νόνι ήταν μια υποσχόμενη αντιμετώπιση για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
Η πρόσθετη αγωγή με χυμό νόνι μείωσε σημαντικά τη φλεγμονή των ούλων.
Επιδράσεις της κατανάλωσης χυμών Noni και Chokeberry σε σύγκριση με ενεργειακά ποτά στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και στη γλυκόζη αίματος σε νεαρούς ενήλικες
Περίληψη
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιορίσει την επίδραση της κατανάλωσης χυμών νόνι και chokeberry έναντι ενεργειακών ποτών στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και στην γλυκόζη στο αίμα.
Τα άτομα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, οι οποίες κατανάλωσαν τρεις μερίδες χυμών νόνι (30 ml) ή chokeberry (200 ml) και ενεργειακό ποτό ή νερό (200 ml) σε διαστήματα μιας ώρας.
Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση, καθώς και ο καρδιακός ρυθμός και η γλυκόζη του αίματος.
Η κατανάλωση χυμού νόνι προκάλεσε σημαντική μείωση στην συστολική πίεση (5,0%) και στην διαστολική πίεση (7,5%), ενώ η κατανάλωση χυμού chokeberry μειώθηκε ελαφρώς μόνο η διαστολική πίεση κατά 3,6%.
Αντίθετα, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών προκάλεσε σημαντική αύξηση της διαστολικής πίεσης κατά 14,7%.
Η γλυκόζη αίματος των ατόμων που κατανάλωσαν χυμό νόνι μειώθηκε κατά 7,3%, ενώ η κατανάλωση ενεργειακών ποτών την αύξησε κατά 15,8%.
Η κατανάλωση χυμού νόνι συνέβαλε σε σημαντικά μειωμένη συστολική πίεση, διαστολική πίεση, καρδιακών παλμών καθώς και ήπια μείωση της γλυκόζης αίματος.
Η κατανάλωση χυμού chokeberry προκάλεσε μόνο μια μικρή μείωση της διαστολικής πίεσης.
Σε αντίθεση με τους χυμούς, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών οδήγησε σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης (ειδικά της διαστολικής πίεσης) και της γλυκόζης στο αίμα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο χυμός νόνι ίσως είναι αποτελεσματικός στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά υπάρχει ανάγκη συνέχισης της έρευνας για τη μακροπρόθεσμη επίδραση αυτού του χυμού.
2018
Η επίδραση του χυμού φρούτων Morinda citrifolia L. στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα και σε άλλες παραμέτρους ορού σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ιστορικό:
Η επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης χυμού φρούτων Morinda citrifolia (νόνι) στην κατάσταση των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 δοκιμάστηκε για μια περίοδο δύο μηνών.
Μεθοδολογία:
Ο χυμός φρούτων Morinda citrifolia (νόνι, 2 ml ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, καταναλώθηκε από είκοσι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, αφού υποβλήθηκαν σε μια τυπική αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας μειωμένων υδατανθράκων και της λήψης ενός αντιδιαβητικού φαρμάκου και/ή ινσουλίνης.
Η κατανάλωση χυμού νόνι ξεκίνησε μόνο αφού δεν επιτεύχθηκε περαιτέρω βελτίωση. Η πρόσληψη χυμού νόνι τερματίστηκε μετά από οκτώ εβδομάδες.
Τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα παρακολουθούνταν κάθε πρωί καθ'όλη τη διάρκεια της περιόδου.
Λήφθηκαν δείγματα αίματος πριν την έναρξη λήψης χυμού νόνι, και την τέταρτη και όγδοη εβδομάδα μετά την έναρξη της πρόσληψης.
Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος περιελάμβανε τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, C-πεπτίδιο, hs-CRP, τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη, "κακή" LDL και "καλή" HDL χοληστερόλη.
Αποτελέσματα:
Η κατανάλωση χυμού νόνι από 20 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική μέση μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που παρακολουθήθηκε σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Ενώ ο χυμός νόνι μείωσε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σε αρκετούς αλλά όχι σε όλους τους υπεργλυκαιμικούς ασθενείς, δεν προκάλεσε υπογλυκαιμία σε ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης.
Ο χυμός νόνι μείωσε επίσης σημαντικά τη μέση τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (p = 0,033).
Σημαντικές μειώσεις (p = 0,01) επιτεύχθηκαν επίσης στις τιμές του δείκτη Υψηλής Ευαισθησίας CRP ξεκινώντας με υψηλά επίπεδα (> 2 mg/L), ενώ δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή σε ασθενείς με φυσιολογικές τιμές (<2 mg / L).
Το επίπεδο του C-πεπτιδίου έδειξε σημαντική μέση αύξηση μετά από τέσσερις εβδομάδες κατανάλωσης χυμού νόνι σε όσους ασθενείς ξεκίνησαν με χαμηλά επίπεδα (<3 μg / l, p = 0,004, N = 11) αλλά όχι σε ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα (> 3 μg / L).
Συμπέρασμα:
Η καθημερινή κατανάλωση χυμού νόνι έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κάποιες άλλες παθολογικές παραμέτρους σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Επομένως, ο χυμός νόνι χρησιμεύει ως κατάλληλο πρόσθετο στη διατροφή των διαβητικών ασθενών.
2015
Δίαιτα χαμηλών θερμίδων επηρεάζει τη βελτιστοποίηση της σύνθεσης του σώματος σε παχύσαρκους ασθενείς με δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σε μια ανοιχτή προοπτική μονοκεντρική μελέτη με 3 παράλληλες ομάδες, μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα της διόρθωσης της σύνθεσης του σώματος χρησιμοποιώντας ως θεραπεία δίαιτα χαμηλών θερμίδων με τη συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων - πηγές πολυφαινολών και ιριδοειδών που παρασκευάζονται με βάση το χυμό από τα φρούτα Morinda citrifolia L (νόνι).
Μελετήσαμε 90 ασθενείς, ηλικίας από 30 έως 50 ετών με παχυσαρκία τρίτου βαθμού και κλινικά εκδηλωμένη δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η διάρκεια της θεραπείας με την δίαιτα ήταν 42 ημέρες.
Αποδείχθηκε ότι η δίαιτα χαμηλών θερμίδων δεν έχει τη βέλτιστη επίδραση στη σύνθεση του σώματος σε νοσηρά παχύσαρκους ασθενείς με δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή οδηγεί στην απώλεια και μυϊκής μάζας (κατά 16,6 %, p = 0,00004);
Ταυτόχρονα, η μείωση του συνολικού σωματικού βάρους σημειώνεται μόνο κατά 2,3% (p = 0,053), μείωση της περιφέρειας της μέσης κατά 1,3% (p = 0,028) και μείωση της περιφέρειας των ισχίων κατά 1,3% (p = 0,09), συνοδευόμενη από τη μείωση του σωματικού λίπους κατά 8,5% (p = 0,000017) και των σωματικών υγρών κατά 7,3% (p = 0,0018).
Η εισαγωγή εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων στη διατροφή βελτιστοποιεί την επίδραση της θεραπείας της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στις ανθρωπομετρικές παραμέτρους και στη σύνθεση του σώματος.
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που είχαν ήταν η ικανότητα πρόληψης της υπερβολικής απώλειας μυϊκής μάζας σε ασθενείς, και αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από την δοσολογία.
Η απώλεια μυϊκής μάζας σε δύο ομάδες ασθενών ήταν 3,1-4,1% μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας με δίαιτα, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν 8,5% (p = 0,0051).
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων που παρασκευάζονται με βάση το χυμό Morinda citrifolia L. (νόνι) στη δίαιτα χαμηλών θερμίδων επιτρέπει να προκαλέσει κυρίως την απώλεια σωματικού λίπους με την ταυτόχρονη προστασία της ενεργού κυτταρικής μάζας, η οποία χωρίς αμφιβολία μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα σε σύγκριση με την τυπική δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
2013
Επίδραση του χυμού φρούτων Morinda citrifolia L. στην ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα.
Αυτή η φλεγμονώδης διαδικασία προκαλείται από διάφορα είδη βακτηρίων μέσα στην οδοντική πλάκα.
Οι 11 ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα χωρίστηκαν σε :
- ομάδα νόνι (6 ασθενείς), και
- ομάδα ελέγχου (5 ασθενείς).
Και στις δύο ομάδες, οι ασθενείς εφάρμοσαν μία τυποποιημένη, καλή στοματική υγιεινή.
Οι ασθενείς στην ομάδα νόνι χρησιμοποίησαν επιπρόσθετα και χυμό νόνι (30 ml χυμός νόνι μαζί με 30 ml νερό), ως στοματικό διάλυμα, διάρκειας 2 λεπτών, δύο φορές την ημέρα, και στην συνέχεια κατάπιναν τον χυμό νόνι.
Αν και η κλινική βελτίωση μπορούσε να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων μετά την εφαρμογή μόνο του τυπικού πρωτοκόλλου υγιεινής, τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στην ομάδα που έλαβε συμπληρωματικά και τον χυμό νόνι.
Στην ομάδα νόνι η βελτίωση ήταν «εξαιρετικά σημαντική», μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης του χυμού νόνι.
Ελλείψει ισχυρής αντιβακτηριακής δράσης, η ευεργετική επίδραση του χυμού νόνι στην ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της γνωστής αντιφλεγμονώδους δραστικότητας του, η οποία έχει αναφερθεί σε πολλές δημοσιεύσεις.
Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός καλής στοματικής υγιεινής και η χορήγηση χυμού νόνι ήταν μια υποσχόμενη αντιμετώπιση για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
Η πρόσθετη αγωγή με χυμό νόνι μείωσε σημαντικά τη φλεγμονή των ούλων.