5/3/2021
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΚΜΗ και ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΑΚΜΗ
3. ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ (προστάτη, γυναικολογικοί, λοιποί)
5. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ
6. ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
7. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
8. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
9. ΜΗΝΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΙΑΤΡΩΝ
10. ΝΕΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΝΑΔΑ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΑΚΜΗ
3. ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ (προστάτη, γυναικολογικοί, λοιποί)
5. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ
6. ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
7. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
8. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
9. ΜΗΝΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΙΑΤΡΩΝ
10. ΝΕΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΝΑΔΑ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη.
Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζει συμπτώματα όπως μετεωρισμός, κοιλιακή δυσφορία, αίσθημα πρηξίματος, φούσκωμα, ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, υδαρή διάρροια με όξινα κόπρανα, αφυδάτωση, μεταβολική οξέωση, βορβόρυγμο και ίσως μπορεί να οδηγήσει, ανάλογα την ένταση της εκάστοτε κλινικής περίπτωσης.
Κανονικά, τα άτομα που είναι αλλεργικά στο γάλα ενός ζώου έχουν επίσης αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα είδη ζωικού γάλακτος
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32247441/
Η κατανάλωση πρωτεΐνης γάλακτος είναι ένας ουσιώδης αρνητικός περιβαλλοντικός παράγοντας που προάγει τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες στις δυτικές κοινωνίες.
Ιδιαίτερη ανησυχία αποτελεί η πιθανότητα ότι η πρόσληψη γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει δυσμενείς επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τους κινδύνους για την υγεία αργότερα στη ζωή.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19232475
2. ΑΚΜΗ
Η κλασική γνώμη των δερματολόγων σχετικά με το ότι η διατροφη δεν επιδρά στην ακμή, αμφισβητείται
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21095497
- Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και ακμής απέκτησε πρόσφατα αυξημένο ενδιαφέρον
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24085045
- η μη-λήψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30859308
- συσχέτιση ακμής και ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21916275
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν εμπλακεί ως επιβαρυντικοί παράγοντες της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21909065
- πειστικά δεδομένα υποστηρίζουν το ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην επίδραση ορμονικών και φλεγμονωδών παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20361171
- Σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος και της σοβαρότητας της ακμής και της επιδείνωσης της ακμής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23882310
- Η ακμή έχει συνδεθεί με την κατανάλωση γάλακτος, τόσο το πλήρες όσο και το αποβουτυρωμένο γάλα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22988649
- Ο αυξανόμενος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει ότι τα ινσουλινοτροπικά γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλέκονται στην παθογένεση και την εξέλιξη της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22642064
- Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν το ρόλο της διατροφής στην ακμή.
Η δυτική διατροφή περιλαμβάνει πολλές γαλακτοκομικές πηγές που περιέχουν ορμόνες. Η φυσική λειτουργία του γάλακτος είναι να διεγείρει την ανάπτυξη, περιέχει αναβολικά στεροειδή, καθώς και πραγματικές αυξητικές ορμόνες και άλλους αυξητικούς παράγοντες που προσθέτουν στην ισχύ του γάλακτος ως διεγερτικό της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21034984
- Ο υψηλός επιπολασμός της ακμής που φτάνει επίπεδα επιδημίας με άνω του 85% των εφήβων που εκτίθονται στον δυτικοποιημένο τρόπο ζωής υποδεικνύει το ρόλο των διατροφικών παραγόντων.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγούν σε παθολογική υπερβολή του ήδη φυσιολογικά αυξημένου παράγοντα σηματοδότησης της εφηβείας
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20107753
- Η ακμή, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη έχουν συνδεθεί επιδημιολογικά με την πρόσληψη γαλακτοκομικών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20046583
- θετική σχέση μεταξύ ακμής και πρόσληψης ολικού γάλακτος και αποβουτυρωμένου γάλακτος.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692464
- θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30079512
- οποιοδήποτε γαλακτοκομικό, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα ακμής σε άτομα ηλικίας 7-30 ετών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30096883
- θετική σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων, συνολικού γάλακτος, πλήρους γάλακτος, χαμηλού λίπους και αποβουτυρωμένου γάλακτος και εμφάνισης ακμής. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μεταξύ γιαουρτιού/τυριού και ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29778512
- 5 περιπτώσεις από υγιείς άνδρες ενήλικες που αναπτύσσουν ακμή μετά την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ένα αγαπημένο συμπλήρωμα όσων ασχολούνται με το bodybuilding. Αυτές οι παρατηρήσεις ευθυγραμμίζονται με τα βιοχημικά και επιδημιολογικά δεδομένα που υποστηρίζουν τις επιδράσεις του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην επιδείνωση της ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257731
- Η ακμή σχετίζεται στενά με τη δυτική διατροφή. Μία από τις τρεις κύριες κατηγορίες τροφίμων που προάγουν την ακμή είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203267
- πιθανή σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210645
- Η ακμή είναι μια εκδήλωση ορμονικής υπερδιέγερσης. Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να συμβάλλουν σε αυτήν την υπερδιέγερση
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23130204
- Η κατανάλωση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/αποβουτυρωμένου, αλλά όχι πλήρους γάλακτος, συσχετίστηκε θετικά με την ακμή.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27241803
- ο περιορισμός της κατανάλωσης γάλακτος θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πρόληψη των επιδημιών δυτικών ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η ακμή
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995
- θετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης αποβουτυρωμένου γάλακτος και της ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194824
- Μελέτες δείχνουν ότι το επίπεδο του παράγοντα IGF-I σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος ίσως αυξάνει τα επίπεδα IGF-I
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19746296
Περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη.
Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζει συμπτώματα όπως μετεωρισμός, κοιλιακή δυσφορία, αίσθημα πρηξίματος, φούσκωμα, ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, υδαρή διάρροια με όξινα κόπρανα, αφυδάτωση, μεταβολική οξέωση, βορβόρυγμο και ίσως μπορεί να οδηγήσει, ανάλογα την ένταση της εκάστοτε κλινικής περίπτωσης.
Κανονικά, τα άτομα που είναι αλλεργικά στο γάλα ενός ζώου έχουν επίσης αντιδράσεις σε όλα σχεδόν τα είδη ζωικού γάλακτος
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32247441/
Η κατανάλωση πρωτεΐνης γάλακτος είναι ένας ουσιώδης αρνητικός περιβαλλοντικός παράγοντας που προάγει τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες στις δυτικές κοινωνίες.
Ιδιαίτερη ανησυχία αποτελεί η πιθανότητα ότι η πρόσληψη γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει δυσμενείς επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τους κινδύνους για την υγεία αργότερα στη ζωή.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19232475
2. ΑΚΜΗ
Η κλασική γνώμη των δερματολόγων σχετικά με το ότι η διατροφη δεν επιδρά στην ακμή, αμφισβητείται
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21095497
- Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και ακμής απέκτησε πρόσφατα αυξημένο ενδιαφέρον
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24085045
- η μη-λήψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ευεργετική για την αντιμετώπιση της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30859308
- συσχέτιση ακμής και ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21916275
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν εμπλακεί ως επιβαρυντικοί παράγοντες της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21909065
- πειστικά δεδομένα υποστηρίζουν το ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων στην επίδραση ορμονικών και φλεγμονωδών παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τον επιπολασμό και τη σοβαρότητα της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20361171
- Σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος και της σοβαρότητας της ακμής και της επιδείνωσης της ακμής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23882310
- Η ακμή έχει συνδεθεί με την κατανάλωση γάλακτος, τόσο το πλήρες όσο και το αποβουτυρωμένο γάλα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22988649
- Ο αυξανόμενος αριθμός αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει ότι τα ινσουλινοτροπικά γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλέκονται στην παθογένεση και την εξέλιξη της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22642064
- Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν το ρόλο της διατροφής στην ακμή.
Η δυτική διατροφή περιλαμβάνει πολλές γαλακτοκομικές πηγές που περιέχουν ορμόνες. Η φυσική λειτουργία του γάλακτος είναι να διεγείρει την ανάπτυξη, περιέχει αναβολικά στεροειδή, καθώς και πραγματικές αυξητικές ορμόνες και άλλους αυξητικούς παράγοντες που προσθέτουν στην ισχύ του γάλακτος ως διεγερτικό της ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21034984
- Ο υψηλός επιπολασμός της ακμής που φτάνει επίπεδα επιδημίας με άνω του 85% των εφήβων που εκτίθονται στον δυτικοποιημένο τρόπο ζωής υποδεικνύει το ρόλο των διατροφικών παραγόντων.
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγούν σε παθολογική υπερβολή του ήδη φυσιολογικά αυξημένου παράγοντα σηματοδότησης της εφηβείας
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20107753
- Η ακμή, ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη έχουν συνδεθεί επιδημιολογικά με την πρόσληψη γαλακτοκομικών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20046583
- θετική σχέση μεταξύ ακμής και πρόσληψης ολικού γάλακτος και αποβουτυρωμένου γάλακτος.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15692464
- θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30079512
- οποιοδήποτε γαλακτοκομικό, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα ακμής σε άτομα ηλικίας 7-30 ετών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30096883
- θετική σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων, συνολικού γάλακτος, πλήρους γάλακτος, χαμηλού λίπους και αποβουτυρωμένου γάλακτος και εμφάνισης ακμής. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε σημαντική σχέση μεταξύ γιαουρτιού/τυριού και ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29778512
- 5 περιπτώσεις από υγιείς άνδρες ενήλικες που αναπτύσσουν ακμή μετά την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ένα αγαπημένο συμπλήρωμα όσων ασχολούνται με το bodybuilding. Αυτές οι παρατηρήσεις ευθυγραμμίζονται με τα βιοχημικά και επιδημιολογικά δεδομένα που υποστηρίζουν τις επιδράσεις του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην επιδείνωση της ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257731
- Η ακμή σχετίζεται στενά με τη δυτική διατροφή. Μία από τις τρεις κύριες κατηγορίες τροφίμων που προάγουν την ακμή είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26203267
- πιθανή σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών και ακμής
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210645
- Η ακμή είναι μια εκδήλωση ορμονικής υπερδιέγερσης. Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να συμβάλλουν σε αυτήν την υπερδιέγερση
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23130204
- Η κατανάλωση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/αποβουτυρωμένου, αλλά όχι πλήρους γάλακτος, συσχετίστηκε θετικά με την ακμή.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27241803
- ο περιορισμός της κατανάλωσης γάλακτος θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πρόληψη των επιδημιών δυτικών ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η ακμή
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21335995
- θετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης αποβουτυρωμένου γάλακτος και της ακμής.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18194824
- Μελέτες δείχνουν ότι το επίπεδο του παράγοντα IGF-I σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος ίσως αυξάνει τα επίπεδα IGF-I
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19746296
3. ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ
- Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου (λιγότερο από 1 ποτήρι γάλα ημερησίως) δεν συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, οστεοπορωτικού κατάγματος ή κατάγματος ισχίου.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15502959
- Η μεγαλύτερη πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και κατάγματος ισχίου
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30909722
4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ
προστάτη
- γαλακτοκομικά προϊόντα, αλκοόλ και κόκκινα κρέατα, θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31900903
- σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη. Επίσης πιθανή συσχέτιση με την έναρξη του καρκίνου του προστάτη
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31139629
- Υπάρχουν επίσης σημαντικά στοιχεία για μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του συνολικού κινδύνου καρκίνου του προστάτη
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31900902
- Η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, το γάλα, το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το τυρί και το συνολικό, διατροφικό και γαλακτοκομικό ασβέστιο, αλλά όχι το ασβέστιο από μη-γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25527754
- συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και καρκίνου του προστάτη
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15203374
γυναικολογικοί
- Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26477616
- προοπτικές μελέτες κοόρτης, αλλά όχι μελέτες ελέγχου περιπτώσεων, υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16052536
- 19 μελέτες που εξέτασαν την πρόσληψη τροφής, έδειξαν ότι το γάλα και το τυρί αποτελούν επιβαρυντικό παράγονα για τον καρκίνο του μαστού
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8353053
λοιποί
- σημαντικές συσχετίσεις με τον κίνδυνο καρκίνου παρατηρήθηκαν για σάκχαρα από επιδόρπια με βάση το γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα
https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/112/5/1267/5906559?redirectedFrom=fulltext
- η υψηλότερη συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31116416
- συσχέτιση του καρκίνου του παχέος εντέρου με τον παράγοντα IGF-I.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19810099
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συχνά προταθεί ότι αντιπροσωπεύουν παράγοντες κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, χρόνιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αυτοάνοσες και καρδιαγγειακές διαταραχές
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28349283
5. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ
- το γαλακτοκομικό λίπος (γάλα, τυρί) οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τα ακόρεστα λιπαρά οξέα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28635680
- γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555618
6. ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
- Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28596209
- τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως το γάλα, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο του Πάρκινσον
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31416163
7. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
- η αύξηση της κατανάλωσης τυριού συσχετίστηκε με έναν σχετικά υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31504094
- συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και διαβήτη τύπου 2
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25587719
8. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
- η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη και χαμηλά λιπαρά αυξάνει το βάρος
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24146877
- Η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου (λιγότερο από 1 ποτήρι γάλα ημερησίως) δεν συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, οστεοπορωτικού κατάγματος ή κατάγματος ισχίου.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15502959
- Η μεγαλύτερη πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και κατάγματος ισχίου
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30909722
4. ΚΑΡΚΙΝΟΣ
προστάτη
- γαλακτοκομικά προϊόντα, αλκοόλ και κόκκινα κρέατα, θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31900903
- σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη. Επίσης πιθανή συσχέτιση με την έναρξη του καρκίνου του προστάτη
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31139629
- Υπάρχουν επίσης σημαντικά στοιχεία για μια θετική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του συνολικού κινδύνου καρκίνου του προστάτη
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31900902
- Η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, το γάλα, το γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το τυρί και το συνολικό, διατροφικό και γαλακτοκομικό ασβέστιο, αλλά όχι το ασβέστιο από μη-γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25527754
- συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και καρκίνου του προστάτη
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15203374
γυναικολογικοί
- Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26477616
- προοπτικές μελέτες κοόρτης, αλλά όχι μελέτες ελέγχου περιπτώσεων, υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η υψηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών τροφίμων ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16052536
- 19 μελέτες που εξέτασαν την πρόσληψη τροφής, έδειξαν ότι το γάλα και το τυρί αποτελούν επιβαρυντικό παράγονα για τον καρκίνο του μαστού
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8353053
λοιποί
- σημαντικές συσχετίσεις με τον κίνδυνο καρκίνου παρατηρήθηκαν για σάκχαρα από επιδόρπια με βάση το γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα
https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/112/5/1267/5906559?redirectedFrom=fulltext
- η υψηλότερη συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31116416
- συσχέτιση του καρκίνου του παχέος εντέρου με τον παράγοντα IGF-I.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19810099
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν συχνά προταθεί ότι αντιπροσωπεύουν παράγοντες κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, χρόνιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αυτοάνοσες και καρδιαγγειακές διαταραχές
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28349283
5. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ
- το γαλακτοκομικό λίπος (γάλα, τυρί) οδηγεί σε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με τα ακόρεστα λιπαρά οξέα
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28635680
- γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555618
6. ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
- Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Πάρκινσον
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28596209
- τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως το γάλα, ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο του Πάρκινσον
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31416163
7. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
- η αύξηση της κατανάλωσης τυριού συσχετίστηκε με έναν σχετικά υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31504094
- συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης γάλακτος και διαβήτη τύπου 2
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25587719
8. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
- η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη και χαμηλά λιπαρά αυξάνει το βάρος
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24146877
9. ΜΗΝΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΙΑΤΡΩΝ
Mία ομάδα ιατρών έκανε μήνυση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή αγνόησαν δεδομένα που παρέθεσαν σχετικά με το να τεθούν προειδοποιήσεις για καρκίνο στις συσκευασίες των τυριών
Mία ομάδα ιατρών έκανε μήνυση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή αγνόησαν δεδομένα που παρέθεσαν σχετικά με το να τεθούν προειδοποιήσεις για καρκίνο στις συσκευασίες των τυριών
10. ΝΕΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΝΑΔΑ
- Ο νέος Διατροφικός Οδηγός του Καναδά (1) έχει αναθεωρήσει δραστικά τις διατροφικές προτάσεις με μερικές εκπληκτικές και συναρπαστικές συστάσεις, όπως η απόρριψη της ομάδας γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ τα προϊόντα κρέατος έχουν πλέον μικρότερο ρόλο στη διατροφή μας.
Ο οδηγός, που δημιουργήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιούσε τέσσερις ομάδες τροφίμων:
- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- κρέας και εναλλακτικές λύσεις
- προϊόντα σιτηρών, και
- φρούτα και λαχανικά.
Το τυρί αφήνεται εντελώς έξω από τον οδηγό και το προτεινόμενο ρόφημα είναι νερό.
Τώρα, έχει απορρίψει αυτές τις τέσσερις ομάδες και έχει αφαιρέσει τα γαλακτοκομικά και κρέας από τις οδηγίες, αντικαθιστώντας τις ομάδες με ένα πιάτο:
- το μισό καλύπτεται από φρούτα και λαχανικά,
- το ένα τέταρτο από ανεπεξέργαστα δημητριακά, και
- το ένα τέταρτο από «πρωτεΐνες» συμπεριλαμβανομένων των φυτικών πρωτεϊνικών τροφών (2).
Οι ίδιες οι οδηγίες λένε:
"Επιλέξτε πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτά πιο συχνά"
Εκτός από την εξάλειψη του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ως ομάδες τροφίμων, ο οδηγός δεν συμβουλεύει πλέον τους ανθρώπους να πίνουν χυμό ως πηγή φρούτων (3, 4).
Μερικές επισημάνσεις:
Η καινοτομία των νέων συστάσεων δεν ήταν η καράργηση της αναφοράς στο γάλα ως υγιεινό, αλλά η κατάργηση της ομάδα γαλακτοκομικων ως "υποχρεωτικό". Πιο συγκεκριμένα, στην σχολή μαθαίναμε ότι υπάρχουν 6 ομάδες τροφιμών, με την εξής σειρά:
1. γαλα
2. φρούτα
3. λαχανικά.
4. άμυλο
5. κρέας
6. λίπος
Ο Καναδάς αποφάσισε την κατάργηση της πρωτης ομάδας (και την σύμπτυξη της σε μία νέα ομάδα με τίτλο "πρωτεΐνες" που συμπεριλαμβάνει όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά), το οποίο έρχεται σε συνέχεια με όλα τα παραπάνω δεδομένα που παρατέθηκαν στην αρχή της παρούσας ανάρτησης.
Παραπομπές :
1. https://food-guide.canada.ca/en/
2. https://food-guide.canada.ca/en/healthy-eating-recommendations/make-it-a-habit-to-eat-vegetables-fruit-whole-grains-and-protein-foods/eat-protein-foods/
3. https://food-guide.canada.ca/en/healthy-eating-recommendations/make-it-a-habit-to-eat-vegetables-fruit-whole-grains-and-protein-foods/eat-vegetables-and-fruits/
4. https://food-guide.canada.ca/en/healthy-eating-recommendations/make-water-your-drink-of-choice/
Πηγές :
Α. Canada’s Surprising New Proposed Health Guide Favors Plant-Based Foods and Ignores Industry Input
Β. New Canada Food Guide Ditches Dairy And Says ‘Eat More Vegan Foods
- Ο νέος Διατροφικός Οδηγός του Καναδά (1) έχει αναθεωρήσει δραστικά τις διατροφικές προτάσεις με μερικές εκπληκτικές και συναρπαστικές συστάσεις, όπως η απόρριψη της ομάδας γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ τα προϊόντα κρέατος έχουν πλέον μικρότερο ρόλο στη διατροφή μας.
Ο οδηγός, που δημιουργήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιούσε τέσσερις ομάδες τροφίμων:
- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- κρέας και εναλλακτικές λύσεις
- προϊόντα σιτηρών, και
- φρούτα και λαχανικά.
Το τυρί αφήνεται εντελώς έξω από τον οδηγό και το προτεινόμενο ρόφημα είναι νερό.
Τώρα, έχει απορρίψει αυτές τις τέσσερις ομάδες και έχει αφαιρέσει τα γαλακτοκομικά και κρέας από τις οδηγίες, αντικαθιστώντας τις ομάδες με ένα πιάτο:
- το μισό καλύπτεται από φρούτα και λαχανικά,
- το ένα τέταρτο από ανεπεξέργαστα δημητριακά, και
- το ένα τέταρτο από «πρωτεΐνες» συμπεριλαμβανομένων των φυτικών πρωτεϊνικών τροφών (2).
Οι ίδιες οι οδηγίες λένε:
"Επιλέξτε πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτά πιο συχνά"
Εκτός από την εξάλειψη του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ως ομάδες τροφίμων, ο οδηγός δεν συμβουλεύει πλέον τους ανθρώπους να πίνουν χυμό ως πηγή φρούτων (3, 4).
Μερικές επισημάνσεις:
Η καινοτομία των νέων συστάσεων δεν ήταν η καράργηση της αναφοράς στο γάλα ως υγιεινό, αλλά η κατάργηση της ομάδα γαλακτοκομικων ως "υποχρεωτικό". Πιο συγκεκριμένα, στην σχολή μαθαίναμε ότι υπάρχουν 6 ομάδες τροφιμών, με την εξής σειρά:
1. γαλα
2. φρούτα
3. λαχανικά.
4. άμυλο
5. κρέας
6. λίπος
Ο Καναδάς αποφάσισε την κατάργηση της πρωτης ομάδας (και την σύμπτυξη της σε μία νέα ομάδα με τίτλο "πρωτεΐνες" που συμπεριλαμβάνει όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά), το οποίο έρχεται σε συνέχεια με όλα τα παραπάνω δεδομένα που παρατέθηκαν στην αρχή της παρούσας ανάρτησης.
Παραπομπές :
1. https://food-guide.canada.ca/en/
2. https://food-guide.canada.ca/en/healthy-eating-recommendations/make-it-a-habit-to-eat-vegetables-fruit-whole-grains-and-protein-foods/eat-protein-foods/
3. https://food-guide.canada.ca/en/healthy-eating-recommendations/make-it-a-habit-to-eat-vegetables-fruit-whole-grains-and-protein-foods/eat-vegetables-and-fruits/
4. https://food-guide.canada.ca/en/healthy-eating-recommendations/make-water-your-drink-of-choice/
Πηγές :
Α. Canada’s Surprising New Proposed Health Guide Favors Plant-Based Foods and Ignores Industry Input
Β. New Canada Food Guide Ditches Dairy And Says ‘Eat More Vegan Foods