Χυμός νόνι και παχυσαρκία
Το 2015 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "Δίαιτα χαμηλών θερμίδων επηρεάζει τη βελτιστοποίηση της σύνθεσης του σώματος σε παχύσαρκους ασθενείς με δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια".
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σε μια ανοιχτή προοπτική μονοκεντρική μελέτη με 3 παράλληλες ομάδες, μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα της διόρθωσης της σύνθεσης του σώματος χρησιμοποιώντας ως θεραπεία δίαιτα χαμηλών θερμίδων με τη συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων - πηγές πολυφαινολών και ιριδοειδών που παρασκευάζονται με βάση το χυμό από τα φρούτα Morinda citrifolia L (νόνι).
Μελετήσαμε 90 ασθενείς, ηλικίας από 30 έως 50 ετών με παχυσαρκία τρίτου βαθμού και κλινικά εκδηλωμένη δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η διάρκεια της θεραπείας με την δίαιτα ήταν 42 ημέρες.
Αποδείχθηκε ότι η δίαιτα χαμηλών θερμίδων δεν έχει τη βέλτιστη επίδραση στη σύνθεση του σώματος σε νοσηρά παχύσαρκους ασθενείς με δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή οδηγεί στην απώλεια και μυϊκής μάζας (κατά 16,6 %, p = 0,00004);
Ταυτόχρονα, η μείωση του συνολικού σωματικού βάρους σημειώνεται μόνο κατά 2,3% (p = 0,053), μείωση της περιφέρειας της μέσης κατά 1,3% (p = 0,028) και μείωση της περιφέρειας των ισχίων κατά 1,3% (p = 0,09), συνοδευόμενη από τη μείωση του σωματικού λίπους κατά 8,5% (p = 0,000017) και των σωματικών υγρών κατά 7,3% (p = 0,0018).
Η εισαγωγή εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων στη διατροφή βελτιστοποιεί την επίδραση της θεραπείας της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στις ανθρωπομετρικές παραμέτρους και στη σύνθεση του σώματος.
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που είχαν ήταν η ικανότητα πρόληψης της υπερβολικής απώλειας μυϊκής μάζας σε ασθενείς, και αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από την δοσολογία.
Η απώλεια μυϊκής μάζας σε δύο ομάδες ασθενών ήταν 3,1-4,1% μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας με δίαιτα, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν 8,5% (p = 0,0051).
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων που παρασκευάζονται με βάση το χυμό Morinda citrifolia L. (νόνι) στη δίαιτα χαμηλών θερμίδων επιτρέπει να προκαλέσει κυρίως την απώλεια σωματικού λίπους με την ταυτόχρονη προστασία της ενεργού κυτταρικής μάζας, η οποία χωρίς αμφιβολία μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα σε σύγκριση με την τυπική δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σε μια ανοιχτή προοπτική μονοκεντρική μελέτη με 3 παράλληλες ομάδες, μελετήθηκε η αποτελεσματικότητα της διόρθωσης της σύνθεσης του σώματος χρησιμοποιώντας ως θεραπεία δίαιτα χαμηλών θερμίδων με τη συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων - πηγές πολυφαινολών και ιριδοειδών που παρασκευάζονται με βάση το χυμό από τα φρούτα Morinda citrifolia L (νόνι).
Μελετήσαμε 90 ασθενείς, ηλικίας από 30 έως 50 ετών με παχυσαρκία τρίτου βαθμού και κλινικά εκδηλωμένη δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια.
Η διάρκεια της θεραπείας με την δίαιτα ήταν 42 ημέρες.
Αποδείχθηκε ότι η δίαιτα χαμηλών θερμίδων δεν έχει τη βέλτιστη επίδραση στη σύνθεση του σώματος σε νοσηρά παχύσαρκους ασθενείς με δευτερογενή διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή οδηγεί στην απώλεια και μυϊκής μάζας (κατά 16,6 %, p = 0,00004);
Ταυτόχρονα, η μείωση του συνολικού σωματικού βάρους σημειώνεται μόνο κατά 2,3% (p = 0,053), μείωση της περιφέρειας της μέσης κατά 1,3% (p = 0,028) και μείωση της περιφέρειας των ισχίων κατά 1,3% (p = 0,09), συνοδευόμενη από τη μείωση του σωματικού λίπους κατά 8,5% (p = 0,000017) και των σωματικών υγρών κατά 7,3% (p = 0,0018).
Η εισαγωγή εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων στη διατροφή βελτιστοποιεί την επίδραση της θεραπείας της δίαιτας χαμηλών θερμίδων στις ανθρωπομετρικές παραμέτρους και στη σύνθεση του σώματος.
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που είχαν ήταν η ικανότητα πρόληψης της υπερβολικής απώλειας μυϊκής μάζας σε ασθενείς, και αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από την δοσολογία.
Η απώλεια μυϊκής μάζας σε δύο ομάδες ασθενών ήταν 3,1-4,1% μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας με δίαιτα, ενώ στην ομάδα ελέγχου ήταν 8,5% (p = 0,0051).
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χρήση εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων που παρασκευάζονται με βάση το χυμό Morinda citrifolia L. (νόνι) στη δίαιτα χαμηλών θερμίδων επιτρέπει να προκαλέσει κυρίως την απώλεια σωματικού λίπους με την ταυτόχρονη προστασία της ενεργού κυτταρικής μάζας, η οποία χωρίς αμφιβολία μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονέκτημα σε σύγκριση με την τυπική δίαιτα χαμηλών θερμίδων.