Μερικές ιδιότητες σύνθεσης και περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία από το χαρούπι (καρπός, αλεύρι και σιρόπι)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Μελετήθηκε η κατά προσέγγιση σύνθεση και τα ανόργανα συστατικά (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) από το χαρούπι (Κερατόνια - Ceratonia siliqua) και τα παραδοσιακά τρόφιμα που παράγονται από αυτό το φρούτο, το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και τέφρα καθώς και οι ενεργειακές τιμές για το χαρουπόμελο ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με τις τιμές του καρπού και του χαρουπάλευρου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα πιο σημαντικά συστατικά των προϊόντων χαρουπιού, ήταν :
- 48,35% για τον καρπό
- 41,55% για το χαρουπάλευρο και
- 63,88% για το χαρουπόμελο.
Αυτά τα προϊόντα περιείχαν υψηλές ποσότητες:
- ασβεστίου,
- καλίου,
- μαγνησίου,
- νατρίου, και
- φωσφόρου,
τα οποία ήταν τα πιο άφθονα στοιχεία στα χαρουπιές (P <0,05). Επίσης, περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. πολυφαινόλες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε σημαντικό βαθμό.
Μεταξύ των δειγμάτων:
- το κάλιο,
- ο φώσφορος και
- το ασβέστιο
είχαν τις υψηλότερες τιμές στο χαρουπόμελο, αντίστοιχα.
Το χαρουπάλευρο περιείχε επίσης αυτά τα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες, εκτός από το νάτριο.
Επεκτείναμε την ιδέα ότι ο καρπός από το χαρούπι, χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο ήταν πλούσιες πηγές :
- υδατανθράκων,
- πρωτεϊνών και
- μετάλλων.
Πηγή.
Μελετήθηκε η κατά προσέγγιση σύνθεση και τα ανόργανα συστατικά (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) από το χαρούπι (Κερατόνια - Ceratonia siliqua) και τα παραδοσιακά τρόφιμα που παράγονται από αυτό το φρούτο, το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και τέφρα καθώς και οι ενεργειακές τιμές για το χαρουπόμελο ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με τις τιμές του καρπού και του χαρουπάλευρου
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα πιο σημαντικά συστατικά των προϊόντων χαρουπιού, ήταν :
- 48,35% για τον καρπό
- 41,55% για το χαρουπάλευρο και
- 63,88% για το χαρουπόμελο.
Αυτά τα προϊόντα περιείχαν υψηλές ποσότητες:
- ασβεστίου,
- καλίου,
- μαγνησίου,
- νατρίου, και
- φωσφόρου,
τα οποία ήταν τα πιο άφθονα στοιχεία στα χαρουπιές (P <0,05). Επίσης, περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. πολυφαινόλες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε σημαντικό βαθμό.
Μεταξύ των δειγμάτων:
- το κάλιο,
- ο φώσφορος και
- το ασβέστιο
είχαν τις υψηλότερες τιμές στο χαρουπόμελο, αντίστοιχα.
Το χαρουπάλευρο περιείχε επίσης αυτά τα στοιχεία σε μεγάλες ποσότητες, εκτός από το νάτριο.
Επεκτείναμε την ιδέα ότι ο καρπός από το χαρούπι, χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο ήταν πλούσιες πηγές :
- υδατανθράκων,
- πρωτεϊνών και
- μετάλλων.
Πηγή.