ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ
Βιολογικό χαρουπόμελο Κρήτης, 350 γραμμάρια ανά τεμάχιο
(Γίνεται χρήση γυάλινης συσκευασίας, όχι πλαστικής).
Έκπτωση 30%
(Γίνεται χρήση γυάλινης συσκευασίας, όχι πλαστικής).
Έκπτωση 30%
|
Το χαρούπι αποτελεί την σοκολάτα της Κρήτης, ενώ είναι γνωστό και ως "ο μαύρος θησαυρός".
Το χαρούπι είναι ένα τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία διότι - μεταξύ άλλων - είναι πλούσιο σε : - διάφορες βιταμίνες, π.χ. βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, κ.ά., - μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. ασβέστιο (χρήσιμο για ανθρώπους με οστεοπενία ή οστεοπόρωση), χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά. - φυτικές ίνες, και - αμινοξέα (περιέχει 7 απαραίτητα αμινοξέα, και συνολικά 17). Περιέχει ένα σημαντικό εύρος βιοενεργών συστατικών όπως πολυφαινόλες και D-πινιτόλη, ενώ εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το χαρουπόμελο βοήθησε σημαντικά στην γονιμότητα των ανδρών. |
Το χαρουπόμελo παράγεται από τους καρπούς της χαρουπιάς.
Η γεύση του είναι ήπια και ευχάριστα γλυκιά.
Αντικαθιστά με εξαιρετικό τρόπο την ζάχαρη, και αποτελεί πλούσια πηγή σε ασβέστιο (τριπλάσια περιεκτικότητα σε σύγκριση με το γάλα της αγελάδος).
Η γεύση που έχει το χαρουπόμελο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε ποικιλία που έχει χρησιμοποιηθεί.
Χρήσεις
Ορισμένες από τις χρήσεις του είναι ως γλυκαντικό :
- στην ζαχαροπλαστική, π.χ. κέικ, κουλούρια, μπισκότα, brownies, και στα γλυκά εν γένει
- στο πρωινό, στις νιφάδες δημητριακών, π.χ. νιφάδες βρώμης
- μαζί με το ταχίνι,
- στο ψωμί (είτε πάνω στο ψωμί είτε ως συστατικό κατά την παρασκευή του),
- σε μπάρες ενέργειας,
- σε ροφήματα και σε αφεψήματα (π.χ. τσάι, χαμομήλι, καφές, γάλα, σμούθι κ.ά.),
- στο γιαούρτι,
- στο παγωτό, και σε διάφορα επιδόρπια,
- στο ρύζι και στις πίτες,
- σάλτσες για σαλάτες, καθώς και σε μαρινάδες
- στον χαλβά.
Επίσης, μπορείτε απλά να το απολαύσετε διαλυμένο σε νερό, ως ένα δροσερό ή ζεστό ποτό.
Μην χρησιμοποιείτε τα κοινά γλυκαντικά του εμπορίου, τα οποία είναι αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης. Αντικαταστήστε τα με χαρουπόμελο.
Η γεύση του είναι ήπια και ευχάριστα γλυκιά.
Αντικαθιστά με εξαιρετικό τρόπο την ζάχαρη, και αποτελεί πλούσια πηγή σε ασβέστιο (τριπλάσια περιεκτικότητα σε σύγκριση με το γάλα της αγελάδος).
Η γεύση που έχει το χαρουπόμελο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε ποικιλία που έχει χρησιμοποιηθεί.
Χρήσεις
Ορισμένες από τις χρήσεις του είναι ως γλυκαντικό :
- στην ζαχαροπλαστική, π.χ. κέικ, κουλούρια, μπισκότα, brownies, και στα γλυκά εν γένει
- στο πρωινό, στις νιφάδες δημητριακών, π.χ. νιφάδες βρώμης
- μαζί με το ταχίνι,
- στο ψωμί (είτε πάνω στο ψωμί είτε ως συστατικό κατά την παρασκευή του),
- σε μπάρες ενέργειας,
- σε ροφήματα και σε αφεψήματα (π.χ. τσάι, χαμομήλι, καφές, γάλα, σμούθι κ.ά.),
- στο γιαούρτι,
- στο παγωτό, και σε διάφορα επιδόρπια,
- στο ρύζι και στις πίτες,
- σάλτσες για σαλάτες, καθώς και σε μαρινάδες
- στον χαλβά.
Επίσης, μπορείτε απλά να το απολαύσετε διαλυμένο σε νερό, ως ένα δροσερό ή ζεστό ποτό.
Μην χρησιμοποιείτε τα κοινά γλυκαντικά του εμπορίου, τα οποία είναι αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης. Αντικαταστήστε τα με χαρουπόμελο.
Βιολογικό χαρουπόμελο συστατικά:
χαρούπι (έχει χρησιμοποιηθεί μόνο χαρούπι Κρήτης), νερό
Διατήρηση:
η διατήρηση του χαρουπόμελου να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, και ο χώρος να είναι ξηρός και σκιερός.
Άλλα χαρακτηριστικά:
- Χωρίς γλουτένη, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά και για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στην γλουτένη
- Βίγκαν, δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό: χωρίς ίχνη από αυγά, χωρίς γαλακτοκομικά και λακτόζη
- Χωρίς λιπαρά
- Φυσικά γλυκό, χωρίς καμμία προσθήκη ζάχαρης
- Χωρίς αλάτι
Εντάξτε το βιολογικό χαρουπόμελο στην καθημερινή σας διατροφή, χρησιμοποιώντας ένα έως τρία κουταλάκια του γλυκού.
Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
χαρούπι (έχει χρησιμοποιηθεί μόνο χαρούπι Κρήτης), νερό
Διατήρηση:
η διατήρηση του χαρουπόμελου να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, και ο χώρος να είναι ξηρός και σκιερός.
Άλλα χαρακτηριστικά:
- Χωρίς γλουτένη, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά και για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στην γλουτένη
- Βίγκαν, δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό: χωρίς ίχνη από αυγά, χωρίς γαλακτοκομικά και λακτόζη
- Χωρίς λιπαρά
- Φυσικά γλυκό, χωρίς καμμία προσθήκη ζάχαρης
- Χωρίς αλάτι
Εντάξτε το βιολογικό χαρουπόμελο στην καθημερινή σας διατροφή, χρησιμοποιώντας ένα έως τρία κουταλάκια του γλυκού.
Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
Πιστοποιημένο βιολογικό Χαρουπόμελο Κρήτης. 100% αυθεντικό χαρούπι.
Παράγεται με βρασμό καρπών χαρουπιού βιολογικής χαρουπιάς, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.
Φορέας πιστοποίησης : ΔΗΩ, οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
Εάν επιθυμείτε πρώτα να το δοκιμάσετε για να δείτε ποια είναι η γεύση του, η υφή του, καθώς και το άρωμα του, τότε προμηθευτείτε ένα μπουκάλι.
Ωστόσο, εάν έχετε πειστεί για την αξία που μπορεί να προσφέρει το χαρουπόμελο στην διατροφή σας, και επιθυμείτε να γίνεται καθημερινή χρήση από εσάς και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τότε αξίζει να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. 6, 10 ή 15 φιάλες.
Η συσκευασία τους γίνεται με ασφαλή τρόπο, και η αποστολή για το χαρουπόμελο γίνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό.
Χαρουπόμελο βιολογικό από την Κρήτη, χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, και με ημερομηνία λήξεως μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια.
Εάν επιθυμείτε να εντάξετε στην διατροφή σας και άλλα προϊόντα από χαρούπι, τότε δείτε ορισμένες ακόμα επιλογές:
- ολόκληρο χαρούπι (εδώ),
- χαρουπάλευρο (εδώ) και χαρουπόσκονη (εδώ),
- παξιμάδια (εδώ και εδώ)
Παράγεται με βρασμό καρπών χαρουπιού βιολογικής χαρουπιάς, χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.
Φορέας πιστοποίησης : ΔΗΩ, οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
Εάν επιθυμείτε πρώτα να το δοκιμάσετε για να δείτε ποια είναι η γεύση του, η υφή του, καθώς και το άρωμα του, τότε προμηθευτείτε ένα μπουκάλι.
Ωστόσο, εάν έχετε πειστεί για την αξία που μπορεί να προσφέρει το χαρουπόμελο στην διατροφή σας, και επιθυμείτε να γίνεται καθημερινή χρήση από εσάς και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τότε αξίζει να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. 6, 10 ή 15 φιάλες.
Η συσκευασία τους γίνεται με ασφαλή τρόπο, και η αποστολή για το χαρουπόμελο γίνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό.
Χαρουπόμελο βιολογικό από την Κρήτη, χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, και με ημερομηνία λήξεως μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια.
Εάν επιθυμείτε να εντάξετε στην διατροφή σας και άλλα προϊόντα από χαρούπι, τότε δείτε ορισμένες ακόμα επιλογές:
- ολόκληρο χαρούπι (εδώ),
- χαρουπάλευρο (εδώ) και χαρουπόσκονη (εδώ),
- παξιμάδια (εδώ και εδώ)
Περισσότερες πληροφορίες
Χαρουπιά Κρήτης
Η συγκομιδή των καρπών χρειάζεται να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές.
Αρχικά, τα χαρούπια που έχουν συλλεχθεί, καθαρίζονται με αέρα ώστε να απομακρυνθούν όλα τα φύλλα αλλά και τα μικρά κλαδιά.
Στην συνέχεια, καθαρίζονται με διεξοδικό τρόπο επιλέγοντας υγρό και στεγνό καθαρισμό, το οποίο εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα που θα έχει το τελικό προϊόν.
Μετά ακολουθεί η διαδικασία της σύνθλιψης, όπου χαρούπι κόβεται σε μικρότερα κομμάτια με σκοπό να εξαχθούν οι σπόροι που έχει το χαρούπι.
Αφού εξαχθούν οι σπόροι, οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να δημιουργηθεί όλη η γκάμα για τα προϊόντα από χαρούπι.
Το χαρούπι (επιστημονική ονομασία Ceratonia siliqua L.) δεν είναι κάτι καινούριο.
Απεναντίας, έχει μία μακρά ιστορία χρήσης και κατανάλωσης.
H χαρουπιά ανήκει στην οικογένεια Leguminosae και είναι ιδιαίτερα άφθονη στην περιοχή της Μεσογείου, αν και ο εντοπισμός της εκτείνεται επίσης σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.
Οι σπόροι χαρουπιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του βάρους του καρπού, ενώ η σάρκα αποτελεί το υπόλοιπο 90%.
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο με αργή ανάπτυξη, μεγάλη μακροζωία και παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας. Είναι επίσης ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χαρούπι αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο πολύ πριν τεκμηριωθεί ακόμα και η έναρξη της γεωργίας. Το χαρούπι είναι καταγεγραμμένο από περίπου το 6000 έως το 4000 π.Χ.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη περιέχουν και τα δύο νέκταρ (όχι σε ίσες ποσότητες), και τα έντομα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση.
Το σκληρό κέλυφος των σπόρων είναι μια αποτελεσματική προστατευτική δομή που επιτρέπει στο χαρούπι να επιβιώσει ακόμα και από τη φωτιά, και να περάσει μέσα από τα έντερα μεγάλων ζώων που βοηθούν στη διασπορά του. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμης ύπαρξης σπόρων στο έδαφος.
Χαρουπιά Κρήτης
Η συγκομιδή των καρπών χρειάζεται να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές.
Αρχικά, τα χαρούπια που έχουν συλλεχθεί, καθαρίζονται με αέρα ώστε να απομακρυνθούν όλα τα φύλλα αλλά και τα μικρά κλαδιά.
Στην συνέχεια, καθαρίζονται με διεξοδικό τρόπο επιλέγοντας υγρό και στεγνό καθαρισμό, το οποίο εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα που θα έχει το τελικό προϊόν.
Μετά ακολουθεί η διαδικασία της σύνθλιψης, όπου χαρούπι κόβεται σε μικρότερα κομμάτια με σκοπό να εξαχθούν οι σπόροι που έχει το χαρούπι.
Αφού εξαχθούν οι σπόροι, οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να δημιουργηθεί όλη η γκάμα για τα προϊόντα από χαρούπι.
Το χαρούπι (επιστημονική ονομασία Ceratonia siliqua L.) δεν είναι κάτι καινούριο.
Απεναντίας, έχει μία μακρά ιστορία χρήσης και κατανάλωσης.
H χαρουπιά ανήκει στην οικογένεια Leguminosae και είναι ιδιαίτερα άφθονη στην περιοχή της Μεσογείου, αν και ο εντοπισμός της εκτείνεται επίσης σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.
Οι σπόροι χαρουπιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του βάρους του καρπού, ενώ η σάρκα αποτελεί το υπόλοιπο 90%.
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο με αργή ανάπτυξη, μεγάλη μακροζωία και παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας. Είναι επίσης ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χαρούπι αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο πολύ πριν τεκμηριωθεί ακόμα και η έναρξη της γεωργίας. Το χαρούπι είναι καταγεγραμμένο από περίπου το 6000 έως το 4000 π.Χ.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη περιέχουν και τα δύο νέκταρ (όχι σε ίσες ποσότητες), και τα έντομα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση.
Το σκληρό κέλυφος των σπόρων είναι μια αποτελεσματική προστατευτική δομή που επιτρέπει στο χαρούπι να επιβιώσει ακόμα και από τη φωτιά, και να περάσει μέσα από τα έντερα μεγάλων ζώων που βοηθούν στη διασπορά του. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμης ύπαρξης σπόρων στο έδαφος.