Χαρουπόμελο και καρπός (σάρκα + σπόροι): περιεχόμενο σε D-πινιτόλη
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η D-πινιτόλη είναι μια πολύ γνωστή βιοδραστική ένωση με αντιδιαβητικές και αντιοξειδωτικές βιολογικές λειτουργίες, ενώ μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το χαρουπόμελο δρα ευεργετικά στην αντρική υπογονιμότητα.
Αναπτύχθηκε μια μέθοδος φασματομετρίας για τον ποσοτικό προσδιορισμό της σε δείγματα από το χαρούπι (χαρουπόμελο, σάρκα, και σπόρος) με προέλευση από την Κύπρο.
Η D-πινιτόλη προσδιορίστηκε σε 13 δείγματα από χαρουπόμελο, σε συγκεντρώσεις κυμαινόμενες: 65,71 ± 4,60 έως 77,72 ± 5,44 mg / γραμμάριο (μέσος όρος: 68,58 ± 4,80 mg / γραμμάριo).
Σε δύο εμπορικά δείγματα, προσδιορίστηκε σε σχετικά μέτριες προς χαμηλές συγκεντρώσεις (21,96 ± 1,54 και 44,71 ± 3,13 mg / γραμμάριο), το οποίο σημαίνει πιθανή νοθεία. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Ομοίως, προσδιορίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις σε τρία δείγματα σάρκας χαρουπιού, σε συγκεντρώσεις κυμαινόμενες: 53,20 ± 3,72 έως 54,58 ± 3,82 mg / γραμμάριο (μέσος όρος: 53,81 ± 3,76 mg / γραμμάριο).
Από την άλλη πλευρά, τα δείγματα σπόρων αποδείχθηκαν πολύ φτωχά σε D-πινιτόλη.
Σε σύγκριση με άλλα φυτά ή όσπρια, το χαρούπι φαίνεται να είναι η πλουσιότερη πηγή D-πινιτόλη, το οποίο επισημαίνει τον ρόλο των χαρουπιών ως λειτουργική βιολογική τροφή.
Η ιστορική και πολιτιστική σχέση της Κύπρου με τα χαρούπια συνδέεται με παραδοσιακά φαγητά και συνήθειες.
Πηγή.
Η D-πινιτόλη είναι μια πολύ γνωστή βιοδραστική ένωση με αντιδιαβητικές και αντιοξειδωτικές βιολογικές λειτουργίες, ενώ μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το χαρουπόμελο δρα ευεργετικά στην αντρική υπογονιμότητα.
Αναπτύχθηκε μια μέθοδος φασματομετρίας για τον ποσοτικό προσδιορισμό της σε δείγματα από το χαρούπι (χαρουπόμελο, σάρκα, και σπόρος) με προέλευση από την Κύπρο.
Η D-πινιτόλη προσδιορίστηκε σε 13 δείγματα από χαρουπόμελο, σε συγκεντρώσεις κυμαινόμενες: 65,71 ± 4,60 έως 77,72 ± 5,44 mg / γραμμάριο (μέσος όρος: 68,58 ± 4,80 mg / γραμμάριo).
Σε δύο εμπορικά δείγματα, προσδιορίστηκε σε σχετικά μέτριες προς χαμηλές συγκεντρώσεις (21,96 ± 1,54 και 44,71 ± 3,13 mg / γραμμάριο), το οποίο σημαίνει πιθανή νοθεία. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Ομοίως, προσδιορίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις σε τρία δείγματα σάρκας χαρουπιού, σε συγκεντρώσεις κυμαινόμενες: 53,20 ± 3,72 έως 54,58 ± 3,82 mg / γραμμάριο (μέσος όρος: 53,81 ± 3,76 mg / γραμμάριο).
Από την άλλη πλευρά, τα δείγματα σπόρων αποδείχθηκαν πολύ φτωχά σε D-πινιτόλη.
Σε σύγκριση με άλλα φυτά ή όσπρια, το χαρούπι φαίνεται να είναι η πλουσιότερη πηγή D-πινιτόλη, το οποίο επισημαίνει τον ρόλο των χαρουπιών ως λειτουργική βιολογική τροφή.
Η ιστορική και πολιτιστική σχέση της Κύπρου με τα χαρούπια συνδέεται με παραδοσιακά φαγητά και συνήθειες.
Πηγή.