ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΙΜΗ
100% Βιολογικό χαρούπι ολόκληρο από την Κρήτη, 500 γραμμάρια.
Χωρίς καφεΐνη - Χωρίς γλουτένη - Χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα - Ελαφρά φουρνισμένο
Είναι φυσικά γλυκό, ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο (3 φορές περισσότερο από το γάλα αγελάδος)
Χωρίς καφεΐνη - Χωρίς γλουτένη - Χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα - Ελαφρά φουρνισμένο
Είναι φυσικά γλυκό, ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο (3 φορές περισσότερο από το γάλα αγελάδος)
|
Tο χαρούπι έχει σημαντική θρεπτική αξία διότι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Καταναλώνεται όπως είναι, ως φρούτο. Η σάρκα του χαρουπιού είναι ιδιαίτερα αρωματική, νόστιμη με μία ήπια γλυκύτητα. Χρειάζεται προσοχή στους σπόρους που περιέχει διότι είναι ιδιαίτερα σκληροί. Μασήστε ελαφρά και αργά. Ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ που μπορείτε να απολαμβάνετε κατά την διάρκεια όλου του χρόνου ή να το βράζετε και να το πίνετε ως αφέψημα. Το χαρούπι, εκτός από την ολόκληρη μορφή του, διατίθεται και σε άλλες μορφές, όπως: - χαρουπάλευρο και χαρουπόσκονη για παρασκευή γλυκών, ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων - χαρουπόμελο: αντί για ζάχαρη ή άλλα αμφίβολης ποιότητας γλυκαντικά - παξιμάδια: αντί για ψωμί στα γεύματα |
Το χαρούπι αποτελεί την σοκολάτα της Κρήτης, ενώ είναι επίσης, γνωστό και ως "ο μαύρος θησαυρός". Άλλη ονομασία του είναι το "ψωμί του Αγίου Ιωάννη".
Στην Ελλάδα, ορισμένοι ηλικιωμένοι είναι αρνητικοί απέναντι στο χαρούπι διότι το έχουν συνδέσει με την κατοχή, την φτώχεια, και την πείνα. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει θεαματικά, ιδίως από τους νεότερους ανθρώπους που αναζητούν πραγματικά υγιεινά και θρεπτικά γλυκαντικά.
Το χαρούπι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία διότι είναι πλούσιο σε :
- διάφορες βιταμίνες, π.χ. βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, κ.ά.,
- μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. ασβέστιο (χρήσιμο για ανθρώπους με οστεοπενία ή οστεοπόρωση), χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά.
- φυτικές ίνες, και
- αμινοξέα (περιέχει 7 απαραίτητα αμινοξέα, και συνολικά 17).
Επίσης, περιέχει ένα σημαντικό εύρος βιοενεργών συστατικών όπως πολυφαινόλες και D-πινιτόλη, ενώ εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Στην Ελλάδα, ορισμένοι ηλικιωμένοι είναι αρνητικοί απέναντι στο χαρούπι διότι το έχουν συνδέσει με την κατοχή, την φτώχεια, και την πείνα. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει θεαματικά, ιδίως από τους νεότερους ανθρώπους που αναζητούν πραγματικά υγιεινά και θρεπτικά γλυκαντικά.
Το χαρούπι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία διότι είναι πλούσιο σε :
- διάφορες βιταμίνες, π.χ. βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, κ.ά.,
- μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. ασβέστιο (χρήσιμο για ανθρώπους με οστεοπενία ή οστεοπόρωση), χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά.
- φυτικές ίνες, και
- αμινοξέα (περιέχει 7 απαραίτητα αμινοξέα, και συνολικά 17).
Επίσης, περιέχει ένα σημαντικό εύρος βιοενεργών συστατικών όπως πολυφαινόλες και D-πινιτόλη, ενώ εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Χαρούπι ολόκληρο βιολογικό, συστατικά:
ολόκληρο χαρούπι
Διατήρηση:
η διατήρηση του να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, και ο χώρος να είναι ξηρός και σκιερός.
Άλλα χαρακτηριστικά:
- Χωρίς γλουτένη, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά και για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στην γλουτένη
- Βίγκαν, δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό: χωρίς ίχνη από αυγά, χωρίς γαλακτοκομικά και λακτόζη
- Χωρίς λιπαρά
- Φυσικά γλυκό, χωρίς καμμία προσθήκη ζάχαρης
- Χωρίς αλάτι
Εντάξτε το βιολογικό χαρούπι στην καθημερινή σας διατροφή, χρησιμοποιώντας ένα έως τρία χαρούπια.
Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
ολόκληρο χαρούπι
Διατήρηση:
η διατήρηση του να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, και ο χώρος να είναι ξηρός και σκιερός.
Άλλα χαρακτηριστικά:
- Χωρίς γλουτένη, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη, αλλά και για ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στην γλουτένη
- Βίγκαν, δεν περιέχει κανένα ζωικό συστατικό: χωρίς ίχνη από αυγά, χωρίς γαλακτοκομικά και λακτόζη
- Χωρίς λιπαρά
- Φυσικά γλυκό, χωρίς καμμία προσθήκη ζάχαρης
- Χωρίς αλάτι
Εντάξτε το βιολογικό χαρούπι στην καθημερινή σας διατροφή, χρησιμοποιώντας ένα έως τρία χαρούπια.
Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
Για να προμηθευτείτε χαρούπι βιολογικό, κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
Πιστοποιημένο βιολογικό χαρούπι Κρήτης. 100% αυθεντικό χαρούπι.
Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.
Φορέας πιστοποίησης : ΔΗΩ, οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
Εάν επιθυμείτε πρώτα να το δοκιμάσετε για να δείτε ποια είναι η γεύση του, η υφή του, καθώς και το άρωμα του, τότε προμηθευτείτε μία συσκευασία.
Ωστόσο, εάν έχετε πειστεί για την αξία που μπορεί να προσφέρει το χαρούπι στην διατροφή σας, και επιθυμείτε να γίνεται καθημερινή χρήση από εσάς και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τότε αξίζει να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. 6, 10 ή 15 συσκευασίες.
Η αποστολή του χαρουπιού γίνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό.
Χαρούπι βιολογικό Κρήτης, χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, και με ημερομηνία λήξεως μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια.
Εάν επιθυμείτε να εντάξετε στην διατροφή σας και άλλα προϊόντα από χαρούπι, τότε δείτε ορισμένες ακόμα επιλογές:
- ολόκληρο χαρούπι (εδώ): τρώγεται ευχάριστα ως ένα φυσικό και νόστιμο, αρωματικό σνακ. Ωστόσο, λόγω του ότι περιέχει αρκετούς σκληρούς σπόρους, χρειάζεται μία προσοχή ώστε να μην προκληθεί ζημιά στα δόντια. Το τρώμε αργά και ήρεμα, όχι βιαστικά.
- χαρουπόμελο (εδώ) και ωμό χαρουπόμελο (εδώ),
- παξιμάδια (εδώ και εδώ)
Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.
Φορέας πιστοποίησης : ΔΗΩ, οργανισμός Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
Εάν επιθυμείτε πρώτα να το δοκιμάσετε για να δείτε ποια είναι η γεύση του, η υφή του, καθώς και το άρωμα του, τότε προμηθευτείτε μία συσκευασία.
Ωστόσο, εάν έχετε πειστεί για την αξία που μπορεί να προσφέρει το χαρούπι στην διατροφή σας, και επιθυμείτε να γίνεται καθημερινή χρήση από εσάς και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τότε αξίζει να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. 6, 10 ή 15 συσκευασίες.
Η αποστολή του χαρουπιού γίνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό.
Χαρούπι βιολογικό Κρήτης, χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, και με ημερομηνία λήξεως μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια.
Εάν επιθυμείτε να εντάξετε στην διατροφή σας και άλλα προϊόντα από χαρούπι, τότε δείτε ορισμένες ακόμα επιλογές:
- ολόκληρο χαρούπι (εδώ): τρώγεται ευχάριστα ως ένα φυσικό και νόστιμο, αρωματικό σνακ. Ωστόσο, λόγω του ότι περιέχει αρκετούς σκληρούς σπόρους, χρειάζεται μία προσοχή ώστε να μην προκληθεί ζημιά στα δόντια. Το τρώμε αργά και ήρεμα, όχι βιαστικά.
- χαρουπόμελο (εδώ) και ωμό χαρουπόμελο (εδώ),
- παξιμάδια (εδώ και εδώ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η χαρουπιά της Κρήτης
Η συγκομιδή των καρπών χρειάζεται να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές.
Αρχικά, τα χαρούπια που έχουν συλλεχθεί, καθαρίζονται με αέρα ώστε να απομακρυνθούν όλα τα φύλλα αλλά και τα μικρά κλαδιά.
Στην συνέχεια, καθαρίζονται με διεξοδικό τρόπο επιλέγοντας υγρό και στεγνό καθαρισμό, το οποίο εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα που θα έχει το τελικό προϊόν.
Μετά ακολουθεί η διαδικασία της σύνθλιψης, όπου χαρούπι κόβεται σε μικρότερα κομμάτια με σκοπό να εξαχθούν οι σπόροι που έχει το χαρούπι.
Αφού εξαχθούν οι σπόροι, οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να δημιουργηθεί όλη η γκάμα για τα προϊόντα από χαρούπι.
Το χαρούπι (επιστημονική ονομασία Ceratonia siliqua L.) δεν είναι κάτι καινούριο.
Απεναντίας, έχει μία μακρά ιστορία χρήσης και κατανάλωσης.
H χαρουπιά ανήκει στην οικογένεια Leguminosae και είναι ιδιαίτερα άφθονη στην περιοχή της Μεσογείου, αν και ο εντοπισμός της εκτείνεται επίσης σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.
Οι σπόροι χαρουπιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του βάρους του καρπού, ενώ η σάρκα αποτελεί το υπόλοιπο 90%.
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο με αργή ανάπτυξη, μεγάλη μακροζωία και παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας. Είναι επίσης ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χαρούπι αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο πολύ πριν τεκμηριωθεί ακόμα και η έναρξη της γεωργίας. Το χαρούπι είναι καταγεγραμμένο από περίπου το 6000 έως το 4000 π.Χ.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη περιέχουν και τα δύο νέκταρ (όχι σε ίσες ποσότητες), και τα έντομα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση.
Το σκληρό κέλυφος των σπόρων είναι μια αποτελεσματική προστατευτική δομή που επιτρέπει στο χαρούπι να επιβιώσει ακόμα και από τη φωτιά, και να περάσει μέσα από τα έντερα μεγάλων ζώων που βοηθούν στη διασπορά του. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμης ύπαρξης σπόρων στο έδαφος.
Η χαρουπιά της Κρήτης
Η συγκομιδή των καρπών χρειάζεται να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές.
Αρχικά, τα χαρούπια που έχουν συλλεχθεί, καθαρίζονται με αέρα ώστε να απομακρυνθούν όλα τα φύλλα αλλά και τα μικρά κλαδιά.
Στην συνέχεια, καθαρίζονται με διεξοδικό τρόπο επιλέγοντας υγρό και στεγνό καθαρισμό, το οποίο εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα που θα έχει το τελικό προϊόν.
Μετά ακολουθεί η διαδικασία της σύνθλιψης, όπου χαρούπι κόβεται σε μικρότερα κομμάτια με σκοπό να εξαχθούν οι σπόροι που έχει το χαρούπι.
Αφού εξαχθούν οι σπόροι, οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να δημιουργηθεί όλη η γκάμα για τα προϊόντα από χαρούπι.
Το χαρούπι (επιστημονική ονομασία Ceratonia siliqua L.) δεν είναι κάτι καινούριο.
Απεναντίας, έχει μία μακρά ιστορία χρήσης και κατανάλωσης.
H χαρουπιά ανήκει στην οικογένεια Leguminosae και είναι ιδιαίτερα άφθονη στην περιοχή της Μεσογείου, αν και ο εντοπισμός της εκτείνεται επίσης σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.
Οι σπόροι χαρουπιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του βάρους του καρπού, ενώ η σάρκα αποτελεί το υπόλοιπο 90%.
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο με αργή ανάπτυξη, μεγάλη μακροζωία και παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας. Είναι επίσης ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χαρούπι αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο πολύ πριν τεκμηριωθεί ακόμα και η έναρξη της γεωργίας. Το χαρούπι είναι καταγεγραμμένο από περίπου το 6000 έως το 4000 π.Χ.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη περιέχουν και τα δύο νέκταρ (όχι σε ίσες ποσότητες), και τα έντομα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση.
Το σκληρό κέλυφος των σπόρων είναι μια αποτελεσματική προστατευτική δομή που επιτρέπει στο χαρούπι να επιβιώσει ακόμα και από τη φωτιά, και να περάσει μέσα από τα έντερα μεγάλων ζώων που βοηθούν στη διασπορά του. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμης ύπαρξης σπόρων στο έδαφος.