ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Πλούσια θρέψη, άφθονες βιοενεργές ενώσεις, φαρμακευτικές ιδιότητες. |
Διάσημα και δημοφιλή για την εξαιρετική νοστιμιά και το μοναδικό άρωμα |
Ευκολοχώνευτα. |
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
1. ΖΙΖΙΦΟΣ 2. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ 3. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ 4. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 5. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 6. ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ 7. ΑΓΟΡΑ Παραπομπές (10) |
Λόγω του ότι στην γηράσκουσα κοινωνία μας υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον όχι μόνο για "μακροζωία" αλλά για "ΥΓΙΗ μακροζωία", εντείνονται οι έρευνες για φυσικά βιοενεργά υλικά και λειτουργικές και υγιεινές τροφές (1).
Τα τζίτζιφα είναι μία από αυτές τις τροφές. Ας δούμε ορισμένες σχετικές πληροφορίες για το τι είναι τα τζίτζιφα
1. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Στο γένος Ζίζιφος [Ziziphus], το οποίο ανήκει στην οικογένεια Ραμνίδες [Rhamnaceae] (2), υπάρχουν 100 είδη δέντρων και θάμνων που μπορούν να βρεθούν σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα (3) αλλά και σε εύκρατες περιοχές (4).
Τα φύλλα και τα εκχυλίσματα φρούτων από το γένος Ζίζιφος αποτελούν μια πλούσια πηγή φυσικών βιοενεργών ενώσεων, όπως βιταμίνη C, αμινοξέα, τριτερπενικά οξέα, πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σαπωνίνες, αλκαλοειδή, παράγωγα ινδόλης και λιπαρά οξέα (3).
2. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Τα τζίτζιφα (επιστημονική ονομασία: Ziziphus jujuba Mill) (5) είναι αναγνωρισμένα γενικά ως το πιο σημαντικό είδος από το γένος Ζίζιφος για την παραγωγή φρούτων (4). Τα τζίτζιφα είναι ελλειπτικοί καρποί με λεπτή φλούδα, οι οποίοι είναι αρχικά πράσινοι αλλά σταδιακά αποκτούν ένα καστανοκόκκινο χρώμα (1).
Τα τζίτζιφα είναι γνωστά για το ότι καταναλώνονται συνήθως ως υγιεινά συμπληρώματα διατροφής και ως παραδοσιακό κινεζικό φάρμακο για περισσότερα από 2.000 έτη (6).
3. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τα τζίτζιφα είναι αναγνωρισμένα ως θρεπτικά τρόφιμα και έχουν σημαντικές χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική στις ανατολίτικες χώρες (1).
Τα τζίτζιφα είναι γνωστά ότι χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 2.000 χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κυρίως για όγκους και καρδιαγγειακές παθήσεις (8).
Για τα αποξηραμένα τζίτζιφα είναι συχνή η χρήση τους για να τονώσουν την σπλήνα, να θρέψουν το αίμα και να ηρεμήσουν τα νεύρα (9).
4. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα τζίτζιφα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αμινοξέα (4, 8).
Επίσης, τα τζίτζιφα είναι άφθονη πηγή ενεργών συστατικά όπως πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και σαπωνίνες, και ως εκ τούτου έχουν πολύπλευρες φαρμακευτικές αξίες για την υγεία (10). .
Τα τζίτζιφα είναι σημαντική πηγή φαινολικών ενώσεων όπως το χλωρογενικό, το γαλλικό και το καφεϊκό οξύ (8).
5. ΤΖΙΤΖΙΦΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα τζίτζιφα είναι φρούτα με φαρμακευτικές ιδιότητες (4).
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρπός της τζιτζιφιάς παρέχει οφέλη για την υγεία και έχει διάφορες ιδιότητες όπως αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, ηπατοπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές και κατά της αϋπνίας. Επίσης, προστατεύουν το πεπτικό και το νευρικό σύστημα και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (4, 8).
Η αντιοξειδωτική δράση έχει επίσης αναφερθεί (8).
Τα τζίτζιφα είναι πολύτιμα για τον διαβήτη δεδομένου ότι έχουν διενεργηθεί 3 κλινικές δοκιμές.
Σύγχρονες φαρμακολογικές και διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τζίτζιφα είναι σε θέση να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία, να αποτρέψει νευροεκφυλιστικές ασθένειες και να βελτιώσει την μνήμη (9).
Τώρα, μετά από αυτήν την σύντομη παράθεση πληροφοριών, ας δούμε πώς τρώγεται.
6. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ
Τα τζίτζιφα είναι ένα διάσημο γαστρονομικό και φαρμακευτικό φρούτο στην κινεζική καθημερινή διατροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια (9). Στις μέρες μας, έχουν γίνει περισσότερο δημοφιλή διότι συνδυάζουν :
- αφενός εξαιρετική γεύση και μοναδικό άρωμα, και
- αφετέρου υψηλή θρεπτική αξία και λειτουργικές ιδιότητες (4, 9).
Τα τζίτζιφα είναι ευκολοχώνευτα και στην αποξηραμένη μορφή τους έχουν μαστιχωτή υφή και γεύση, παρόμοια με τους χουρμάδες. Μπορούμε να τα προσθέσουμε στην διατροφή μας ως υγιεινό γλύκισμα και θρεπτικό σνακ.
Τρώγεται μόνο του (ολόκληρο) ή συνδυαστικά (κομμένο σε μικρότερα κομμάτια). Για παράδειγμα:
- σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες,
- σε σάλτσες, σως και ντιπ,
- σε κυρίως γεύματα και σούπες,
- σε συνταγές ζαχαροπλαστικής (κέικ, μαρμελάδες, τάρτες, γλυκά)
- στο ψωμί ή άλλα αρτοπαρασκευάσματα.
Επίσης, τρώγεται μαζί με το πρωινό (π.χ. νιφάδες βρώμης), το γιαούρτι, το επιδόρπιο και το σμούθι.
Τα τζίτζιφα είναι μία από αυτές τις τροφές. Ας δούμε ορισμένες σχετικές πληροφορίες για το τι είναι τα τζίτζιφα
1. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Στο γένος Ζίζιφος [Ziziphus], το οποίο ανήκει στην οικογένεια Ραμνίδες [Rhamnaceae] (2), υπάρχουν 100 είδη δέντρων και θάμνων που μπορούν να βρεθούν σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα (3) αλλά και σε εύκρατες περιοχές (4).
Τα φύλλα και τα εκχυλίσματα φρούτων από το γένος Ζίζιφος αποτελούν μια πλούσια πηγή φυσικών βιοενεργών ενώσεων, όπως βιταμίνη C, αμινοξέα, τριτερπενικά οξέα, πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σαπωνίνες, αλκαλοειδή, παράγωγα ινδόλης και λιπαρά οξέα (3).
2. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Τα τζίτζιφα (επιστημονική ονομασία: Ziziphus jujuba Mill) (5) είναι αναγνωρισμένα γενικά ως το πιο σημαντικό είδος από το γένος Ζίζιφος για την παραγωγή φρούτων (4). Τα τζίτζιφα είναι ελλειπτικοί καρποί με λεπτή φλούδα, οι οποίοι είναι αρχικά πράσινοι αλλά σταδιακά αποκτούν ένα καστανοκόκκινο χρώμα (1).
Τα τζίτζιφα είναι γνωστά για το ότι καταναλώνονται συνήθως ως υγιεινά συμπληρώματα διατροφής και ως παραδοσιακό κινεζικό φάρμακο για περισσότερα από 2.000 έτη (6).
3. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Τα τζίτζιφα είναι αναγνωρισμένα ως θρεπτικά τρόφιμα και έχουν σημαντικές χρήσεις στην παραδοσιακή ιατρική στις ανατολίτικες χώρες (1).
Τα τζίτζιφα είναι γνωστά ότι χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 2.000 χρόνια στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κυρίως για όγκους και καρδιαγγειακές παθήσεις (8).
Για τα αποξηραμένα τζίτζιφα είναι συχνή η χρήση τους για να τονώσουν την σπλήνα, να θρέψουν το αίμα και να ηρεμήσουν τα νεύρα (9).
4. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα τζίτζιφα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αμινοξέα (4, 8).
Επίσης, τα τζίτζιφα είναι άφθονη πηγή ενεργών συστατικά όπως πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και σαπωνίνες, και ως εκ τούτου έχουν πολύπλευρες φαρμακευτικές αξίες για την υγεία (10). .
Τα τζίτζιφα είναι σημαντική πηγή φαινολικών ενώσεων όπως το χλωρογενικό, το γαλλικό και το καφεϊκό οξύ (8).
5. ΤΖΙΤΖΙΦΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα τζίτζιφα είναι φρούτα με φαρμακευτικές ιδιότητες (4).
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρπός της τζιτζιφιάς παρέχει οφέλη για την υγεία και έχει διάφορες ιδιότητες όπως αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, ηπατοπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές και κατά της αϋπνίας. Επίσης, προστατεύουν το πεπτικό και το νευρικό σύστημα και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (4, 8).
Η αντιοξειδωτική δράση έχει επίσης αναφερθεί (8).
Τα τζίτζιφα είναι πολύτιμα για τον διαβήτη δεδομένου ότι έχουν διενεργηθεί 3 κλινικές δοκιμές.
Σύγχρονες φαρμακολογικές και διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τζίτζιφα είναι σε θέση να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία, να αποτρέψει νευροεκφυλιστικές ασθένειες και να βελτιώσει την μνήμη (9).
Τώρα, μετά από αυτήν την σύντομη παράθεση πληροφοριών, ας δούμε πώς τρώγεται.
6. ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΠΩΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ
Τα τζίτζιφα είναι ένα διάσημο γαστρονομικό και φαρμακευτικό φρούτο στην κινεζική καθημερινή διατροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια (9). Στις μέρες μας, έχουν γίνει περισσότερο δημοφιλή διότι συνδυάζουν :
- αφενός εξαιρετική γεύση και μοναδικό άρωμα, και
- αφετέρου υψηλή θρεπτική αξία και λειτουργικές ιδιότητες (4, 9).
Τα τζίτζιφα είναι ευκολοχώνευτα και στην αποξηραμένη μορφή τους έχουν μαστιχωτή υφή και γεύση, παρόμοια με τους χουρμάδες. Μπορούμε να τα προσθέσουμε στην διατροφή μας ως υγιεινό γλύκισμα και θρεπτικό σνακ.
Τρώγεται μόνο του (ολόκληρο) ή συνδυαστικά (κομμένο σε μικρότερα κομμάτια). Για παράδειγμα:
- σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες,
- σε σάλτσες, σως και ντιπ,
- σε κυρίως γεύματα και σούπες,
- σε συνταγές ζαχαροπλαστικής (κέικ, μαρμελάδες, τάρτες, γλυκά)
- στο ψωμί ή άλλα αρτοπαρασκευάσματα.
Επίσης, τρώγεται μαζί με το πρωινό (π.χ. νιφάδες βρώμης), το γιαούρτι, το επιδόρπιο και το σμούθι.