ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Παγκοσμίως δημοφιλή διότι προσφέρουν σημαντικότατη διατροφική αξία |
Η πολύτιμη διατροφική αξία τους υποστηρίζεται και από μελέτες σε ανθρώπους |
Σε προσφορά |
Τα τζίτζιφα είναι παγκοσμίως δημοφιλή διότι προσφέρουν σημαντικότατη διατροφική αξία στην υγεία.
Στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται σε αρκετά ζητήματα Υγείας, ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι βιοενεργές ενώσεις από τα τζίτζιφα έχουν ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία. Μάλιστα, η πολύτιμη διατροφική αξία για τα τα τζίτζιφα υποστηρίζεται και από μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες έχουν δείξει ότι ασκούν ευεργετικές επιδράσεις στον διαβήτη 2, στην απώλεια βάρους, στον ομαλό λειχήνα στόματος, στην δυσκοιλιότητα, την δυσλιπιδαιμία σε παχύσαρκα παιδιά. Όλα τα οφέλη φαίνονται εδώ. Τα τζίτζιφα στην αποξηραμένη μορφή τους αποτελούν υγιεινό γλύκισμα και θρεπτικό σνακ. Γλυκό άρωμα με μαστιχωτή υφή και γεύση, παρόμοια με τους χουρμάδες. |
ΤΖΙΤΖΙΦΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Η διατροφική αξία των τζίτζιφα προκύπτει από διάφορους παράγοντες:
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η γαστρεντερική μικροχλωρίδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.
Επίσης, είναι άριστη πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει ουσιαστικό ρόλο σε μια σειρά από κυτταρικές διεργασίες, όπως η σύνθεση κολλαγόνου.
Η βιταμίνη C είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις τοξικές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαφόρων χρόνιων ασθενειών.
Επιπρόσθετα, περιέχουν λίγες θερμίδες.
Συνοπτικά, 100 γραμμάρια ωμά τζίτζιφα παρέχουν:
Λόγω του ότι τα τζίτζιφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και παράλληλα χαμηλό αριθμό θερμίδων, αποτελούν ένα εξαιρετικά υγιεινό γλύκισμα, το οποίο τρώγεται ευχάριστα ως σνακ με ανεκτίμητη διατροφική αξία
Επιπλέον, περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ενώσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν φλαβονοειδή, τριτερπενικά οξέα, φαινολικά οξέα και αμινοξέα, με αποτέλεσμα να ενισχύουν ακόμα περισσότερο την διατροφική αξία από τα τζίτζιφα.
Η διατροφική αξία των τζίτζιφα προκύπτει από διάφορους παράγοντες:
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η γαστρεντερική μικροχλωρίδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανθρώπινη υγεία.
Επίσης, είναι άριστη πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει ουσιαστικό ρόλο σε μια σειρά από κυτταρικές διεργασίες, όπως η σύνθεση κολλαγόνου.
Η βιταμίνη C είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις τοξικές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες εμπλέκονται στην ανάπτυξη διαφόρων χρόνιων ασθενειών.
Επιπρόσθετα, περιέχουν λίγες θερμίδες.
Συνοπτικά, 100 γραμμάρια ωμά τζίτζιφα παρέχουν:
- θερμίδες: 79
- λιπαρά: 0,2 γραμμάρια
- χοληστερόλη : 0 mg
- υδατάνθρακες: 20,2 γραμμάρια
- φυτικές ίνες: 10 γραμμάρια
- πρωτεΐνη: 1,2 γραμμάριο
- βιταμίνη C: 69 mg, δηλαδή το 77% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για ενήλικες
Λόγω του ότι τα τζίτζιφα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και παράλληλα χαμηλό αριθμό θερμίδων, αποτελούν ένα εξαιρετικά υγιεινό γλύκισμα, το οποίο τρώγεται ευχάριστα ως σνακ με ανεκτίμητη διατροφική αξία
Επιπλέον, περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ενώσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν φλαβονοειδή, τριτερπενικά οξέα, φαινολικά οξέα και αμινοξέα, με αποτέλεσμα να ενισχύουν ακόμα περισσότερο την διατροφική αξία από τα τζίτζιφα.