ΠΟΣΟ ΤΑΧΙΝΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
15 γρ. ταχίνι την ημέρα είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών |
Ωστόσο, το ταχίνι έχει κάποιες παρενέργειες |
1. ΠΟΣΟ ΤΑΧΙΝΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
Πριν δούμε πόσο ταχίνι να τρώμε την ημέρα, ας ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στο διατροφικό προφίλ που έχει το ταχίνι.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν δεδομένα για 100 γραμμάρια ταχίνι.
Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο :
- "Καλή Πηγή" σημαίνει ότι περιέχει 10% έως 19,99% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ),
- "Πλούσια Πηγή" σημαίνει ότι περιέχει 20% ή περισσότερο της ΣΗΠ.
βιταμίνες:
Το ταχίνι περιέχει αρκετές βιταμίνες και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που ορισμένες διατροφικές πηγές συστήνουν να τρώμε ταχίνι κάθε ημέρα. Ας τις δούμε μία προς μία:
πλούσια πηγή =>
1. βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 1,2 mg - 87% της ΣΗΠ
2. βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 0,5 mg - 34% της ΣΗΠ
3. βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 5,5 mg - 30% της ΣΗΠ
καλή πηγή =>
1. βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 0,7 mg - 12% της ΣΗΠ
2. φυλλικό οξύ : 98 μg - 16% της ΣΗΠ
Βέβαια, τα ανωτέρω αφορούν για 100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα. Εάν προσαρμόσουμε για μία πιο ρεαλιστική δοσολογία, για παράδειγμα 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι να τρώμε την ημέρα (15 γραμμάρια), τότε έχουμε τα εξής:
1. βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 0,2 mg - 13% της ΣΗΠ => καλή πηγή
μέταλλα + ιχνοστοιχεία:
100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα, προσφέρουν τα εξής:
πλούσια πηγή =>
1. ασβέστιο: 426 mg - 46% της ΣΗΠ
2. χαλκός: 1,6 mg - 161% της ΣΗΠ
3. σίδηρος: 9 mg - 33% της ΣΗΠ
4. μαγνήσιο: 95 mg - 26% της ΣΗΠ
5. μαγγάνιο: 1,5 mg - 73% της ΣΗΠ
6. φώσφορος: 732 mg - 105% της ΣΗΠ
7. σελήνιο: 34,4 mg - 57% της ΣΗΠ => πλούσια πηγή
8. ψευδάργυρος: 4,6 mg - 42% της ΣΗΠ => πλούσια πηγή
καλή πηγή =>
1. κάλιο: 414 mg - 14% της ΣΗΠ
Όπως και πριν, προσαρμόζοντας για μία ρεαλιστική δοσολογία, για παράδειγμα 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι να τρώμε την ημέρα (15 γραμμάρια), τότε έχουμε τα εξής:
1. χαλκός: 0,2 mg - 24% της ΣΗΠ => πλούσια πηγή
2. μαγγάνιο: 0,2 mg - 11% της ΣΗΠ => καλή πηγή
3. φώσφορος: 109,8 mg - 16% της ΣΗΠ => καλή πηγή.
πρωτεΐνη + αμινοξέα:
100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα, προσφέρουν τα εξής:
πλούσια πηγή =>
1. πρωτεΐνη: 17 g - 30% της ΣΗΠ
2. κυστίνη: 0,3 g - 38% της ΣΗΠ
3. ιστιδίνη: 0,5 g - 38% της ΣΗΠ
4. ισολευκίνη: 0,7 g - 40% της ΣΗΠ
5. λευκίνη: 1,3 g - 32% της ΣΗΠ
6. μεθειονίνη: 0,6 g - 62% της ΣΗΠ
7. φαινυλαλανίνη: 0,9 g - 57% της ΣΗΠ
8. θρεονίνη: 0,7 g - 38% της ΣΗΠ
9. τρυπτοφάνη: 0,4 g - 74% της ΣΗΠ
10. τυροσίνη: 0,7 g - 45% της ΣΗΠ
11. βαλίνη: 1 g - 42% της ΣΗΠ
καλή πηγή =>
12. λυσίνη: 0,5 g - 15% της ΣΗΠ
Προσαρμόζοντας για 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι να τρώμε την ημέρα (15 γραμμάρια), τότε έχουμε τα εξής:
1. τρυπτοφάνη: 0,1 g - 11% της ΣΗΠ => καλή πηγή
2. ΣΥΝΟΨΗ
100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα, αποτελούν :
α. πλούσια πηγή για 3 βιταμίνες, 8 μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη και 10 αμινοξέα, καθώς και
β. καλή πηγή για 2 βιταμίνες, 1 ιχνοστοιχείο και 1 αμινοξύ.
Βέβαια, 100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν μία ρεαλιστική δοσολογία για τον μέσο άνθρωπο. Συνεπώς, στο ερώτημα "πόσο ταχίνι να τρώμε την ημέρα", μία ρεαλιστική δοσολογία είναι τα 15 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας), τα οποία αποτελούν :
α. πλούσια πηγή για χαλκό, και
β. καλή πηγή για βιταμίνη Β1, μαγγάνιο, φώσφορο και τρυπτοφάνη.
Πριν δούμε πόσο ταχίνι να τρώμε την ημέρα, ας ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στο διατροφικό προφίλ που έχει το ταχίνι.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν δεδομένα για 100 γραμμάρια ταχίνι.
Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο :
- "Καλή Πηγή" σημαίνει ότι περιέχει 10% έως 19,99% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ),
- "Πλούσια Πηγή" σημαίνει ότι περιέχει 20% ή περισσότερο της ΣΗΠ.
βιταμίνες:
Το ταχίνι περιέχει αρκετές βιταμίνες και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που ορισμένες διατροφικές πηγές συστήνουν να τρώμε ταχίνι κάθε ημέρα. Ας τις δούμε μία προς μία:
πλούσια πηγή =>
1. βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 1,2 mg - 87% της ΣΗΠ
2. βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 0,5 mg - 34% της ΣΗΠ
3. βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 5,5 mg - 30% της ΣΗΠ
καλή πηγή =>
1. βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 0,7 mg - 12% της ΣΗΠ
2. φυλλικό οξύ : 98 μg - 16% της ΣΗΠ
Βέβαια, τα ανωτέρω αφορούν για 100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα. Εάν προσαρμόσουμε για μία πιο ρεαλιστική δοσολογία, για παράδειγμα 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι να τρώμε την ημέρα (15 γραμμάρια), τότε έχουμε τα εξής:
1. βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 0,2 mg - 13% της ΣΗΠ => καλή πηγή
μέταλλα + ιχνοστοιχεία:
100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα, προσφέρουν τα εξής:
πλούσια πηγή =>
1. ασβέστιο: 426 mg - 46% της ΣΗΠ
2. χαλκός: 1,6 mg - 161% της ΣΗΠ
3. σίδηρος: 9 mg - 33% της ΣΗΠ
4. μαγνήσιο: 95 mg - 26% της ΣΗΠ
5. μαγγάνιο: 1,5 mg - 73% της ΣΗΠ
6. φώσφορος: 732 mg - 105% της ΣΗΠ
7. σελήνιο: 34,4 mg - 57% της ΣΗΠ => πλούσια πηγή
8. ψευδάργυρος: 4,6 mg - 42% της ΣΗΠ => πλούσια πηγή
καλή πηγή =>
1. κάλιο: 414 mg - 14% της ΣΗΠ
Όπως και πριν, προσαρμόζοντας για μία ρεαλιστική δοσολογία, για παράδειγμα 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι να τρώμε την ημέρα (15 γραμμάρια), τότε έχουμε τα εξής:
1. χαλκός: 0,2 mg - 24% της ΣΗΠ => πλούσια πηγή
2. μαγγάνιο: 0,2 mg - 11% της ΣΗΠ => καλή πηγή
3. φώσφορος: 109,8 mg - 16% της ΣΗΠ => καλή πηγή.
πρωτεΐνη + αμινοξέα:
100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα, προσφέρουν τα εξής:
πλούσια πηγή =>
1. πρωτεΐνη: 17 g - 30% της ΣΗΠ
2. κυστίνη: 0,3 g - 38% της ΣΗΠ
3. ιστιδίνη: 0,5 g - 38% της ΣΗΠ
4. ισολευκίνη: 0,7 g - 40% της ΣΗΠ
5. λευκίνη: 1,3 g - 32% της ΣΗΠ
6. μεθειονίνη: 0,6 g - 62% της ΣΗΠ
7. φαινυλαλανίνη: 0,9 g - 57% της ΣΗΠ
8. θρεονίνη: 0,7 g - 38% της ΣΗΠ
9. τρυπτοφάνη: 0,4 g - 74% της ΣΗΠ
10. τυροσίνη: 0,7 g - 45% της ΣΗΠ
11. βαλίνη: 1 g - 42% της ΣΗΠ
καλή πηγή =>
12. λυσίνη: 0,5 g - 15% της ΣΗΠ
Προσαρμόζοντας για 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι να τρώμε την ημέρα (15 γραμμάρια), τότε έχουμε τα εξής:
1. τρυπτοφάνη: 0,1 g - 11% της ΣΗΠ => καλή πηγή
2. ΣΥΝΟΨΗ
100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα, αποτελούν :
α. πλούσια πηγή για 3 βιταμίνες, 8 μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνη και 10 αμινοξέα, καθώς και
β. καλή πηγή για 2 βιταμίνες, 1 ιχνοστοιχείο και 1 αμινοξύ.
Βέβαια, 100 γραμμάρια ταχίνι την ημέρα σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν μία ρεαλιστική δοσολογία για τον μέσο άνθρωπο. Συνεπώς, στο ερώτημα "πόσο ταχίνι να τρώμε την ημέρα", μία ρεαλιστική δοσολογία είναι τα 15 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας), τα οποία αποτελούν :
α. πλούσια πηγή για χαλκό, και
β. καλή πηγή για βιταμίνη Β1, μαγγάνιο, φώσφορο και τρυπτοφάνη.
Συνεπώς, μπορώ να τρώω κάθε μέρα ταχίνι, σωστά ;
Όχι, απαραίτητα. Πριν προσθέσουμε ένα τρόφιμο στην διατροφή μας, χρειάζεται να αξιολογούμε και τις 2 πλευρές του νομίσματος. Είδαμε, εν συντομία, ορισμένα δεδομένα για την θετική πλευρά που έχει το ταχίνι. Τώρα, ας δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή την αρνητική πλευρά που έχει το ταχίνι. Δείτε την ανάρτηση "Ταχίνι παρενέργειες". |