ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΟΥΠΙ
Αντί για ψωμί ή τα συνηθισμένα παξιμάδια, δοκιμάστε αυτά τα υγιεινά παξιμάδια από χαρούπι.
Απολαύστε το σκέτο, μαζί με γιαούρτι και χαρουπόμελο ή προσθέστε το στις σαλάτες και στις σούπες
Απολαύστε το σκέτο, μαζί με γιαούρτι και χαρουπόμελο ή προσθέστε το στις σαλάτες και στις σούπες
|
Τα παξιµάδια από χαρούπι Κρήτης είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν.
Τα παξιµάδια από χαρούπι περιέχουν μόνο φυσικά συστατικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι υψηλής ποιότητας και χαρουπόσκονη, χωρίς κανένα συντηρητικό ή πρόσθετο. Τα παξιµάδια από χαρούπι έχουν σημαντική θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και μπορούν να έχουν θέση σε µία ισορροπημένη διατροφή. Τα παξιµάδια από χαρούπι έχουν μικρό μέγεθος, έχουν ελαφρώς γλυκιά γεύση, η οποία οφείλεται στο χαρούπι, και είναι πασπαλισμένα με σουσάμι. Μπορούν να σερβιριστούν μαζί με άλλα κουλουράκια ή μπισκότα όταν πίνετε καφέ, τσάι ή άλλα ροφήματα και αφεψήματα. Μπορεί να καταναλωθεί : - σκέτο ως σνακ (επίσης, μπορείτε να τα μαλακώσετε με λίγο νερό ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) - μαζί µε ντοµάτα και ελιές - ταχίνι και σταφίδες - στο γλυκό του ψυγείο (αφού θρυμματιστεί σε μικρότερα κομμάτια) Τα παξιµάδια από χαρούπι αποτελούν ένα εξαιρετικό συµπλήρωµα για όλα τα γεύματα της ημέρας: πρωινό, µεσηµεριανό και βραδινό. Δεν έχει προστεθεί ζάχαρη. Είναι τραγανά και νόστιμα, ενώ η γεύση τους είναι μοναδική διότι περιέχουν χαρουπόσκονη. |
Το χαρούπι αποτελεί την σοκολάτα της Κρήτης, ενώ είναι επίσης, γνωστό και ως "ο μαύρος θησαυρός". Άλλη ονομασία του είναι το "ψωμί του Αγίου Ιωάννη".
Στην Ελλάδα, ορισμένοι ηλικιωμένοι είναι αρνητικοί απέναντι στο χαρούπι διότι το έχουν συνδέσει με την κατοχή, την φτώχεια, και την πείνα. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει θεαματικά, ιδίως από τους νεότερους ανθρώπους που αναζητούν πραγματικά υγιεινά και θρεπτικά γλυκαντικά.
Το χαρούπι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία διότι είναι πλούσιο σε :
- διάφορες βιταμίνες, π.χ. βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, κ.ά.,
- μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. ασβέστιο (χρήσιμο για ανθρώπους με οστεοπενία ή οστεοπόρωση), χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά.
- φυτικές ίνες, και
- αμινοξέα (περιέχει 7 απαραίτητα αμινοξέα, και συνολικά 17).
Επίσης, περιέχει ένα σημαντικό εύρος βιοενεργών συστατικών όπως πολυφαινόλες και D-πινιτόλη, ενώ εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Στην Ελλάδα, ορισμένοι ηλικιωμένοι είναι αρνητικοί απέναντι στο χαρούπι διότι το έχουν συνδέσει με την κατοχή, την φτώχεια, και την πείνα. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει θεαματικά, ιδίως από τους νεότερους ανθρώπους που αναζητούν πραγματικά υγιεινά και θρεπτικά γλυκαντικά.
Το χαρούπι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία διότι είναι πλούσιο σε :
- διάφορες βιταμίνες, π.χ. βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, κ.ά.,
- μέταλλα και ιχνοστοιχεία π.χ. ασβέστιο (χρήσιμο για ανθρώπους με οστεοπενία ή οστεοπόρωση), χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο κ.ά.
- φυτικές ίνες, και
- αμινοξέα (περιέχει 7 απαραίτητα αμινοξέα, και συνολικά 17).
Επίσης, περιέχει ένα σημαντικό εύρος βιοενεργών συστατικών όπως πολυφαινόλες και D-πινιτόλη, ενώ εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Παξιμάδια από χαρούπι, συστατικά:
Αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά, ελαιόλαδο, καβουρντισμένη χαρουπόσκονη, ωμή χαρουπόσκονη.
Διατήρηση:
η διατήρηση του να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, και ο χώρος να είναι ξηρός και σκιερός.
Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
Αλεύρι σίτου, αλάτι, μαγιά, ελαιόλαδο, καβουρντισμένη χαρουπόσκονη, ωμή χαρουπόσκονη.
Διατήρηση:
η διατήρηση του να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, και ο χώρος να είναι ξηρός και σκιερός.
Το προϊόν παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
Για να προμηθευτείτε παξιμάδα από χαρούπι, κάντε κλικ εδώ ή στο παρακάτω κουμπί.
Εάν επιθυμείτε πρώτα να το δοκιμάσετε για να δείτε ποια είναι η γεύση του, η υφή του, καθώς και το άρωμα του, τότε προμηθευτείτε μία συσκευασία.
Ωστόσο, εάν έχετε πειστεί, και επιθυμείτε να γίνεται καθημερινή χρήση από εσάς και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τότε αξίζει να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. 6, 10 ή 15 συσκευασίες.
Η αποστολή γίνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό.
Εάν επιθυμείτε να εντάξετε στην διατροφή σας και άλλα προϊόντα από χαρούπι, τότε δείτε ορισμένες ακόμα επιλογές:
- ολόκληρο χαρούπι (εδώ)
- χαρουπόμελο (εδώ) και ωμό χαρουπόμελο (εδώ),
- παξιμάδια από χαρούπι γλυκά (εδώ)
Ωστόσο, εάν έχετε πειστεί, και επιθυμείτε να γίνεται καθημερινή χρήση από εσάς και τους αγαπημένους σας ανθρώπους, τότε αξίζει να παραγγείλετε μεγαλύτερη ποσότητα π.χ. 6, 10 ή 15 συσκευασίες.
Η αποστολή γίνεται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό.
Εάν επιθυμείτε να εντάξετε στην διατροφή σας και άλλα προϊόντα από χαρούπι, τότε δείτε ορισμένες ακόμα επιλογές:
- ολόκληρο χαρούπι (εδώ)
- χαρουπόμελο (εδώ) και ωμό χαρουπόμελο (εδώ),
- παξιμάδια από χαρούπι γλυκά (εδώ)
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η χαρουπιά της Κρήτης
Η συγκομιδή των καρπών χρειάζεται να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές.
Αρχικά, τα χαρούπια που έχουν συλλεχθεί, καθαρίζονται με αέρα ώστε να απομακρυνθούν όλα τα φύλλα αλλά και τα μικρά κλαδιά.
Στην συνέχεια, καθαρίζονται με διεξοδικό τρόπο επιλέγοντας υγρό και στεγνό καθαρισμό, το οποίο εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα που θα έχει το τελικό προϊόν.
Μετά ακολουθεί η διαδικασία της σύνθλιψης, όπου χαρούπι κόβεται σε μικρότερα κομμάτια με σκοπό να εξαχθούν οι σπόροι που έχει το χαρούπι.
Αφού εξαχθούν οι σπόροι, οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να δημιουργηθεί όλη η γκάμα για τα προϊόντα από χαρούπι.
Το χαρούπι (επιστημονική ονομασία Ceratonia siliqua L.) δεν είναι κάτι καινούριο.
Απεναντίας, έχει μία μακρά ιστορία χρήσης και κατανάλωσης.
H χαρουπιά ανήκει στην οικογένεια Leguminosae και είναι ιδιαίτερα άφθονη στην περιοχή της Μεσογείου, αν και ο εντοπισμός της εκτείνεται επίσης σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.
Οι σπόροι χαρουπιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του βάρους του καρπού, ενώ η σάρκα αποτελεί το υπόλοιπο 90%.
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο με αργή ανάπτυξη, μεγάλη μακροζωία και παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας. Είναι επίσης ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χαρούπι αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο πολύ πριν τεκμηριωθεί ακόμα και η έναρξη της γεωργίας. Το χαρούπι είναι καταγεγραμμένο από περίπου το 6000 έως το 4000 π.Χ.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη περιέχουν και τα δύο νέκταρ (όχι σε ίσες ποσότητες), και τα έντομα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση.
Το σκληρό κέλυφος των σπόρων είναι μια αποτελεσματική προστατευτική δομή που επιτρέπει στο χαρούπι να επιβιώσει ακόμα και από τη φωτιά, και να περάσει μέσα από τα έντερα μεγάλων ζώων που βοηθούν στη διασπορά του. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμης ύπαρξης σπόρων στο έδαφος.
Η χαρουπιά της Κρήτης
Η συγκομιδή των καρπών χρειάζεται να γίνεται πριν από τις χειμερινές βροχές.
Αρχικά, τα χαρούπια που έχουν συλλεχθεί, καθαρίζονται με αέρα ώστε να απομακρυνθούν όλα τα φύλλα αλλά και τα μικρά κλαδιά.
Στην συνέχεια, καθαρίζονται με διεξοδικό τρόπο επιλέγοντας υγρό και στεγνό καθαρισμό, το οποίο εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα που θα έχει το τελικό προϊόν.
Μετά ακολουθεί η διαδικασία της σύνθλιψης, όπου χαρούπι κόβεται σε μικρότερα κομμάτια με σκοπό να εξαχθούν οι σπόροι που έχει το χαρούπι.
Αφού εξαχθούν οι σπόροι, οι λοβοί υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να δημιουργηθεί όλη η γκάμα για τα προϊόντα από χαρούπι.
Το χαρούπι (επιστημονική ονομασία Ceratonia siliqua L.) δεν είναι κάτι καινούριο.
Απεναντίας, έχει μία μακρά ιστορία χρήσης και κατανάλωσης.
H χαρουπιά ανήκει στην οικογένεια Leguminosae και είναι ιδιαίτερα άφθονη στην περιοχή της Μεσογείου, αν και ο εντοπισμός της εκτείνεται επίσης σε διάφορες περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας.
Οι σπόροι χαρουπιού αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του βάρους του καρπού, ενώ η σάρκα αποτελεί το υπόλοιπο 90%.
Η χαρουπιά είναι ένα μεγάλο, αειθαλές δέντρο με αργή ανάπτυξη, μεγάλη μακροζωία και παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας. Είναι επίσης ανθεκτικό στην ξηρασία. Το χαρούπι αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο πολύ πριν τεκμηριωθεί ακόμα και η έναρξη της γεωργίας. Το χαρούπι είναι καταγεγραμμένο από περίπου το 6000 έως το 4000 π.Χ.
Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη περιέχουν και τα δύο νέκταρ (όχι σε ίσες ποσότητες), και τα έντομα παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση.
Το σκληρό κέλυφος των σπόρων είναι μια αποτελεσματική προστατευτική δομή που επιτρέπει στο χαρούπι να επιβιώσει ακόμα και από τη φωτιά, και να περάσει μέσα από τα έντερα μεγάλων ζώων που βοηθούν στη διασπορά του. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μόνιμης ύπαρξης σπόρων στο έδαφος.