Acai : αγγειακή λειτουργία και ολική οξειδωτική κατάσταση
Το 2016 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "Η κατανάλωση ενός πλούσιου σε φλαβονοειδή γεύματος acai σχετίζεται με άμεσες βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία και μείωση της ολικής οξειδωτικής κατάστασης σε υγιείς υπέρβαρους άνδρες"
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ιστορικό:
Το acai (Euterpe oleracea) είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες που διατίθεται στην αγορά ως ευεργετικό για την υγεία.
Τα πειραματικά δεδομένα που δείχνουν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας που προκύπτουν από την κατανάλωση acai σε ανθρώπους είναι περιορισμένα.
Σκοπός:
Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης acai στις άμεσες αλλαγές στην αγγειακή λειτουργία και σε άλλους δείκτες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της μεταγευματικής ινσουλίνης πλάσματος, της γλυκόζης και του οξειδωτικού στρες.
Σχέδιο:
Είκοσι τρεις υγιείς άνδρες εθελοντές, ηλικίας 30-65 ετών και με δείκτη μάζας σώματος (σε kg/m2) 25-30, ολοκλήρωσαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διπλή-τυφλή, crossover, διατροφική δοκιμαστική παρέμβαση .
Οι εθελοντές κατανάλωναν :
- είτε ένα σμούθι με βάση το acai (150 γρ. κατεψυγμένου πολτού acai και 50 γρ. μπανάνα)
- είτε ένα σμούθι με ίδιο προφίλ μακροθρεπτικών (50 γρ. μπανάνα και εδώδιμο χρώμα ώστε τα δύο σμούθι να έχουν το ίδιο χρώμα)
μαζί με πρωινό, το οποίο είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Το κύριο τελικό σημείο ήταν η εκτίμηση της ενδοθηλιακής λειτουργίας στη βραχιόνια αρτηρία με αγγειοδιαστολή μέσω ροής (Flow – Mediated – Dilatation, FMD).
Αποτελέσματα:
Η κατανάλωση acai που περιείχε 694 mg ολικών φαινολών βελτίωσε την αγγειακή λειτουργία, στις 2 ώρες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (P <0,001), και η βελτίωση αυξήθηκε στις 6 ώρες (P <0,001).
Υπήρχε επίσης σημαντικά χαμηλότερη περιοχή κάτω από την καμπύλη (iAUC) για την ολική οξειδωτική κατάσταση του υπεροξειδίου μετά την κατανάλωση acai σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ή την απόκριση γλυκόζης.
Ωστόσο, η πρώτη κορυφή ινσουλίνης μετά το πρωινό και η iAUC για την ινσουλίνη αυξήθηκαν στην ομάδα acai σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Συμπεράσματα:
Σε αυτήν την μελέτη σε υπέρβαρους άνδρες, η κατανάλωση acai συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία, η οποία ίσως μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες παρέμβασης, ίσως με χρόνιο σχεδιασμό, σε ευρύτερους πληθυσμούς και με άλλους βιοδείκτες κινδύνου για ασθένειες για να διευκρινιστούν πλήρως τα οφέλη του acai στην υγεία.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ιστορικό:
Το acai (Euterpe oleracea) είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες που διατίθεται στην αγορά ως ευεργετικό για την υγεία.
Τα πειραματικά δεδομένα που δείχνουν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας που προκύπτουν από την κατανάλωση acai σε ανθρώπους είναι περιορισμένα.
Σκοπός:
Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης acai στις άμεσες αλλαγές στην αγγειακή λειτουργία και σε άλλους δείκτες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της μεταγευματικής ινσουλίνης πλάσματος, της γλυκόζης και του οξειδωτικού στρες.
Σχέδιο:
Είκοσι τρεις υγιείς άνδρες εθελοντές, ηλικίας 30-65 ετών και με δείκτη μάζας σώματος (σε kg/m2) 25-30, ολοκλήρωσαν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, διπλή-τυφλή, crossover, διατροφική δοκιμαστική παρέμβαση .
Οι εθελοντές κατανάλωναν :
- είτε ένα σμούθι με βάση το acai (150 γρ. κατεψυγμένου πολτού acai και 50 γρ. μπανάνα)
- είτε ένα σμούθι με ίδιο προφίλ μακροθρεπτικών (50 γρ. μπανάνα και εδώδιμο χρώμα ώστε τα δύο σμούθι να έχουν το ίδιο χρώμα)
μαζί με πρωινό, το οποίο είχε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Το κύριο τελικό σημείο ήταν η εκτίμηση της ενδοθηλιακής λειτουργίας στη βραχιόνια αρτηρία με αγγειοδιαστολή μέσω ροής (Flow – Mediated – Dilatation, FMD).
Αποτελέσματα:
Η κατανάλωση acai που περιείχε 694 mg ολικών φαινολών βελτίωσε την αγγειακή λειτουργία, στις 2 ώρες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (P <0,001), και η βελτίωση αυξήθηκε στις 6 ώρες (P <0,001).
Υπήρχε επίσης σημαντικά χαμηλότερη περιοχή κάτω από την καμπύλη (iAUC) για την ολική οξειδωτική κατάσταση του υπεροξειδίου μετά την κατανάλωση acai σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό ή την απόκριση γλυκόζης.
Ωστόσο, η πρώτη κορυφή ινσουλίνης μετά το πρωινό και η iAUC για την ινσουλίνη αυξήθηκαν στην ομάδα acai σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Συμπεράσματα:
Σε αυτήν την μελέτη σε υπέρβαρους άνδρες, η κατανάλωση acai συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία, η οποία ίσως μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου.
Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες παρέμβασης, ίσως με χρόνιο σχεδιασμό, σε ευρύτερους πληθυσμούς και με άλλους βιοδείκτες κινδύνου για ασθένειες για να διευκρινιστούν πλήρως τα οφέλη του acai στην υγεία.