Acai : βελτίωση κυτταρικών αντιοξειδωτικών ενζύμων και βιοδεικτών σε υγιείς γυναίκες
Το 2016 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "Η διατροφική πρόσληψη πολτού Acai βελτιώνει τα κυτταρικά αντιοξειδωτικά ένζυμα και τους βιοδείκτες ορού σε υγιείς γυναίκες".
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στόχοι:
Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση της πρόσληψης πολτού acai (Euterpe oleracea Martius) στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης μετρώντας τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων και των βιοδεικτών της οξείδωσης των πρωτεϊνών στις γυναίκες.
Μέθοδοι:
Διεξήχθη μια μελέτη διατροφικής παρέμβασης με τριάντα πέντε υγιείς γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να καταναλώσουν 200 γραμμάρια ανά ημέρα πολτού acai για 4 εβδομάδες.
Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και μετρήθηκαν η πίεση του αίματος και οι ανθρωπομετρικές παράμετροι πριν και μετά την πειραματική περίοδο.
Τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, υπεροξείδιο της δισμουτάσης, καταλάση, γλουταθειόνη, παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αξιολογήθηκαν. Προσδιορίστηκε επίσης η συγκέντρωση ορού πρωτεϊνικών καρβονυλίων και σουλφυδρυλίων.
Αποτελέσματα:
Η πρόσληψη acai αύξησε τη δραστηριότητα της καταλάσης, την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα και μείωσε την παραγωγή ειδών αντιδραστικών οξυγόνων.
Επιπλέον, μείωσε τη συγκέντρωση καρβονυλίου και αύξησε τη συγκέντρωση σουλφυδρυλίου.
Συμπεράσματα:
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν το αντιοξειδωτικό όφελος της διατροφικής πρόσληψης acai σε υγιείς γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη και ίσως αυξήσει την κατανόηση μας για τις ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία αυτού του καρπού.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Στόχοι:
Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση της πρόσληψης πολτού acai (Euterpe oleracea Martius) στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης μετρώντας τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων και των βιοδεικτών της οξείδωσης των πρωτεϊνών στις γυναίκες.
Μέθοδοι:
Διεξήχθη μια μελέτη διατροφικής παρέμβασης με τριάντα πέντε υγιείς γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να καταναλώσουν 200 γραμμάρια ανά ημέρα πολτού acai για 4 εβδομάδες.
Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και μετρήθηκαν η πίεση του αίματος και οι ανθρωπομετρικές παράμετροι πριν και μετά την πειραματική περίοδο.
Τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, υπεροξείδιο της δισμουτάσης, καταλάση, γλουταθειόνη, παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου, και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αξιολογήθηκαν. Προσδιορίστηκε επίσης η συγκέντρωση ορού πρωτεϊνικών καρβονυλίων και σουλφυδρυλίων.
Αποτελέσματα:
Η πρόσληψη acai αύξησε τη δραστηριότητα της καταλάσης, την συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα και μείωσε την παραγωγή ειδών αντιδραστικών οξυγόνων.
Επιπλέον, μείωσε τη συγκέντρωση καρβονυλίου και αύξησε τη συγκέντρωση σουλφυδρυλίου.
Συμπεράσματα:
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν το αντιοξειδωτικό όφελος της διατροφικής πρόσληψης acai σε υγιείς γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη και ίσως αυξήσει την κατανόηση μας για τις ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία αυτού του καρπού.