Acai : επιδράσεις σε μεταβολικές παραμέτρους σε υγιή υπέρβαρο πληθυσμό
Το 2011 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "Επιδράσεις παρασκευάσματος μούρων Açai στις μεταβολικές παραμέτρους σε έναν υγιή υπέρβαρο πληθυσμό: μια πιλοτική μελέτη".
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ιστορικό:
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση του πολτού φρούτων acai στους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές διαταραχές σε υπέρβαρα άτομα.
To δέντρο acaí (Euterpe oleracea Mart), η οποία είναι εγγενής στη Νότια Αμερική, παράγει ένα μικρό, μαύρο-μωβ φρούτο που είναι βρώσιμο. Ο καρπός έγινε πρόσφατα δημοφιλής ως λειτουργικό τρόφιμο λόγω της αντιοξειδωτικής του δυνατότητας.
Λίγα είναι γνωστά για τα πιθανά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων εκτός από την αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας στο πλάσμα.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που καθορίζεται από μια ομάδα παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις ή/και διαβήτη τύπου-2. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η μείωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των μεταβολικών οδών που εμπλέκονται σε αυτό το σύνδρομο.
Μέθοδοι:
Πρόκειται για μια ανοιχτή πιλοτική μελέτη που διεξήχθη με 10 υπέρβαρους ενήλικες (ΔΜΣ: ≥ 25 kg/m² έως ≤ 30 kg/m²) που έλαβαν δοσολογία 100 γραμμάρια πολτού acai, δύο φορές την ημέρα, για 1 μήνα.
Τα τελικά σημεία της μελέτης συμπεριελάμβαναν τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα νηστείας, ινσουλίνη, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, εκπνεόμενους (αναπνευστικούς) μεταβολίτες οξειδίου του αζώτου (eNO) και επίπεδα πλάσματος υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (hs-CRP).
Η απόκριση της γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των εκπνεόμενων μεταβολιτών οξειδίου του αζώτου σε ένα τυποποιημένο γεύμα προσδιορίστηκε κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από την αγωγή των 30 ημερών.
Αποτελέσματα:
Σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, υπήρξαν μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης μετά από την αγωγή των 30 ημερών (και για τους δύο δείκτες: p<0,02).
Υπήρξε επίσης μείωση της ολικής χοληστερόλης (p=0,03), καθώς και οριακές σημαντικές μειώσεις της LDL-χοληστερόλης και ο λόγος της ολικής χοληστερόλης προς την HDL-χοληστερόλη (και οι δύο p=0,051). (Η μείωση της συνολικής και της LDL-χοληστερόλης σε συνδυασμό με την αύξηση της HDL-χοληστερόλης θεωρείται ένα βήμα προς την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων).
Σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, η αγωγή με acai βελτίωσε την μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο πλάσμα μετά το τυποποιημένο γεύμα (p = 0,047).
Δεν υπήρχε επίδραση στην αρτηριακή πίεση, και στους δείκτες hs-CRP ή eNO.
Ο πολτός Acai καταναλώθηκε με ασφάλεια, χωρίς παρενέργειες, σε αυτή τη μελέτη σε δοσολογία 100 γραμμάρια, δύο φορές, την ημέρα, για ένα μήνα.
Συμπέρασμα:
Σε αυτήν την χωρίς ομάδα ελέγχου πιλοτική μελέτη, η κατανάλωση πολτού φρούτων acai μείωσε τα επίπεδα επιλεγμένων δεικτών κινδύνου μεταβολικής νόσου σε υπέρβαρους ενήλικες.
Οι περιορισμοί αυτής της μελέτης είναι η έλλειψη εικονικού φαρμάκου και ο μικρός πληθυσμός. Αυτή ήταν μια διερευνητική μελέτη και καθώς τα αποτελέσματα είναι θετικά, δικαιολογούνται περαιτέρω μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, σε μεγαλύτερο πληθυσμό.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ο βρώσιμος καρπός είναι στρογγυλός, σε μαύρο-μωβ χρώμα, διαμέτρου περίπου 1 ίντσας (2,5 εκατοστά) και περιέχει έναν μεγάλο σπόρο.
Η ανάλυση της σύνθεσης των λιπαρών οξέων που περιέχει το acai αποκαλύπτει ότι το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ είναι το πρωταρχικό λίπος (56,2%), ακολουθούμενο από παλμιτικό (κορεσμένο λιπαρό οξύ, 24,1%) και λινελαϊκό οξύ (πολυακόρεστο, 12,5%).
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ιστορικό:
Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει την επίδραση του πολτού φρούτων acai στους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές διαταραχές σε υπέρβαρα άτομα.
To δέντρο acaí (Euterpe oleracea Mart), η οποία είναι εγγενής στη Νότια Αμερική, παράγει ένα μικρό, μαύρο-μωβ φρούτο που είναι βρώσιμο. Ο καρπός έγινε πρόσφατα δημοφιλής ως λειτουργικό τρόφιμο λόγω της αντιοξειδωτικής του δυνατότητας.
Λίγα είναι γνωστά για τα πιθανά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων εκτός από την αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας στο πλάσμα.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που καθορίζεται από μια ομάδα παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις ή/και διαβήτη τύπου-2. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι η μείωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των μεταβολικών οδών που εμπλέκονται σε αυτό το σύνδρομο.
Μέθοδοι:
Πρόκειται για μια ανοιχτή πιλοτική μελέτη που διεξήχθη με 10 υπέρβαρους ενήλικες (ΔΜΣ: ≥ 25 kg/m² έως ≤ 30 kg/m²) που έλαβαν δοσολογία 100 γραμμάρια πολτού acai, δύο φορές την ημέρα, για 1 μήνα.
Τα τελικά σημεία της μελέτης συμπεριελάμβαναν τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα νηστείας, ινσουλίνη, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, εκπνεόμενους (αναπνευστικούς) μεταβολίτες οξειδίου του αζώτου (eNO) και επίπεδα πλάσματος υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (hs-CRP).
Η απόκριση της γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των εκπνεόμενων μεταβολιτών οξειδίου του αζώτου σε ένα τυποποιημένο γεύμα προσδιορίστηκε κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από την αγωγή των 30 ημερών.
Αποτελέσματα:
Σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, υπήρξαν μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης μετά από την αγωγή των 30 ημερών (και για τους δύο δείκτες: p<0,02).
Υπήρξε επίσης μείωση της ολικής χοληστερόλης (p=0,03), καθώς και οριακές σημαντικές μειώσεις της LDL-χοληστερόλης και ο λόγος της ολικής χοληστερόλης προς την HDL-χοληστερόλη (και οι δύο p=0,051). (Η μείωση της συνολικής και της LDL-χοληστερόλης σε συνδυασμό με την αύξηση της HDL-χοληστερόλης θεωρείται ένα βήμα προς την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων).
Σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές κατά την έναρξη της μελέτης, η αγωγή με acai βελτίωσε την μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο πλάσμα μετά το τυποποιημένο γεύμα (p = 0,047).
Δεν υπήρχε επίδραση στην αρτηριακή πίεση, και στους δείκτες hs-CRP ή eNO.
Ο πολτός Acai καταναλώθηκε με ασφάλεια, χωρίς παρενέργειες, σε αυτή τη μελέτη σε δοσολογία 100 γραμμάρια, δύο φορές, την ημέρα, για ένα μήνα.
Συμπέρασμα:
Σε αυτήν την χωρίς ομάδα ελέγχου πιλοτική μελέτη, η κατανάλωση πολτού φρούτων acai μείωσε τα επίπεδα επιλεγμένων δεικτών κινδύνου μεταβολικής νόσου σε υπέρβαρους ενήλικες.
Οι περιορισμοί αυτής της μελέτης είναι η έλλειψη εικονικού φαρμάκου και ο μικρός πληθυσμός. Αυτή ήταν μια διερευνητική μελέτη και καθώς τα αποτελέσματα είναι θετικά, δικαιολογούνται περαιτέρω μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, σε μεγαλύτερο πληθυσμό.
Περισσότερες πληροφορίες:
Ο βρώσιμος καρπός είναι στρογγυλός, σε μαύρο-μωβ χρώμα, διαμέτρου περίπου 1 ίντσας (2,5 εκατοστά) και περιέχει έναν μεγάλο σπόρο.
Η ανάλυση της σύνθεσης των λιπαρών οξέων που περιέχει το acai αποκαλύπτει ότι το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ είναι το πρωταρχικό λίπος (56,2%), ακολουθούμενο από παλμιτικό (κορεσμένο λιπαρό οξύ, 24,1%) και λινελαϊκό οξύ (πολυακόρεστο, 12,5%).