Χυμός acai και juçara βελτίωσαν την HDL χοληστερόλη και την αντιοξειδωτική άμυνα υγιών ενηλίκων
Το 2020 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "χυμός acai και χυμός juçara βελτίωσαν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και την αντιοξειδωτική άμυνα υγιών ενηλίκων σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη 4 εβδομάδων".
Σκοπός:
Η αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων επιδράσεων της πρόσληψης χυμού acai και juçara στη γλυκόζη νηστείας, στο προφίλ των λιπιδίων και στους βιοδείκτες οξειδωτικού στρες σε υγιή άτομα
Μέθοδοι:
Πραγματοποιήθηκε μια τυχαιοποιημένη cross-μελέτη διασταυρούμενης μετάβασης (cross over) με 30 υγιείς ενήλικες.
Τα άτομα έλαβαν 200 mL ανά ημέρα χυμό acai ή juçara για τέσσερις εβδομάδες.
Πριν και μετά από κάθε διατροφική παρέμβαση, ελήφθησαν δείγματα αίματος για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων
Αποτελέσματα:
Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι χυμοί acai και juçara αύξησαν τις συγκεντρώσεις της "καλής" HDL χοληστερόλης κατά 7,7% και 11,4%, αντίστοιχα (P <0,05).
Επιπλέον, η πρόσληψη χυμού acai προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στην συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (66,7%), στην καταλάση (275,1%), στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (15,3%) και μείωση του δείκτη οξειδωτικού στρες (55,7%) σε σύγκριση με την αρχική τιμή στην έναρξη της μελέτης (P <0,05 για όλους τους δείκτες).
Συμπέρασμα:
Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική επίδραση από την τακτική κατανάλωση χυμών acai και juçara στα επίπεδα της "καλής" HDL χοληστερόλης, καθώς και στις αντιοξειδωτικές ενζυμικές δραστικότητες, οι οποίες ίσως μπορούν να συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία
Σκοπός:
Η αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων επιδράσεων της πρόσληψης χυμού acai και juçara στη γλυκόζη νηστείας, στο προφίλ των λιπιδίων και στους βιοδείκτες οξειδωτικού στρες σε υγιή άτομα
Μέθοδοι:
Πραγματοποιήθηκε μια τυχαιοποιημένη cross-μελέτη διασταυρούμενης μετάβασης (cross over) με 30 υγιείς ενήλικες.
Τα άτομα έλαβαν 200 mL ανά ημέρα χυμό acai ή juçara για τέσσερις εβδομάδες.
Πριν και μετά από κάθε διατροφική παρέμβαση, ελήφθησαν δείγματα αίματος για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων
Αποτελέσματα:
Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι χυμοί acai και juçara αύξησαν τις συγκεντρώσεις της "καλής" HDL χοληστερόλης κατά 7,7% και 11,4%, αντίστοιχα (P <0,05).
Επιπλέον, η πρόσληψη χυμού acai προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στην συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (66,7%), στην καταλάση (275,1%), στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (15,3%) και μείωση του δείκτη οξειδωτικού στρες (55,7%) σε σύγκριση με την αρχική τιμή στην έναρξη της μελέτης (P <0,05 για όλους τους δείκτες).
Συμπέρασμα:
Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική επίδραση από την τακτική κατανάλωση χυμών acai και juçara στα επίπεδα της "καλής" HDL χοληστερόλης, καθώς και στις αντιοξειδωτικές ενζυμικές δραστικότητες, οι οποίες ίσως μπορούν να συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία