Acai : επιδράσεις στα λιπίδια
Το 2017 δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition μία μελέτη με τίτλο "η διατροφική πρόσληψη Acai (Euterpe oleracea Mart.) επιδρά σε λιπίδια πλάσματος, απολιποπρωτεΐνες, λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και μεταβολισμό οξειδοαναγωγής: Μια προοπτική μελέτη σε γυναίκες".
Τα μούρα acai (Euterpe oleracea Martius), τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Βραζιλίας του Αμαζονίου, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Σε αυτήν τη μελέτη, στοχεύσαμε να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης acai στα λιπίδια του πλάσματος, στις απολιποπρωτεΐνες, στη μεταφορά των λιπιδίων στην HDL (που είναι μια σχετική λειτουργία της HDL) και ορισμένους βιοδείκτες του μεταβολισμού της οξειδοαναγωγής.
Σαράντα εθελοντές, υγιείς γυναίκες, ηλικίας 24 ± 3 ετών κατανάλωσαν 200 γραμμάρια πολτού acai ανά ημέρα για 4 εβδομάδες.
Οι κλινικές μεταβλητές και το δείγμα αίματος λήφθηκαν πριν και μετά από αυτήν την περίοδο.
Η κατανάλωση πολτού Acai δεν άλλαξε τις ανθρωπομετρικές παραμέτρους, τη συστημική αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη, την ινσουλίνη και την ολική, LDL και HDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και απολιποπρωτεΐνη (apo) B, αλλά αύξησε τη συγκέντρωση του apo A-I.
Η κατανάλωση Acai μείωσε τα ROS, τον δείκτη ox-LDL και την Μαλονδιαλδεΰδη, ενώ αυξάνει τη δραστηριότητα της αντιοξειδωτικής παραοξονάσης
Συνολικά, η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) αυξήθηκε.
Όσον αφορά τη μεταφορά λιπιδίων πλάσματος στην HDL, η κατανάλωση acai αύξησε τη μεταφορά εστέρων χοληστερυλίου (p = 0,0043) στην HDL.
Η αύξηση της apo A-I και της μεταφοράς χοληστερυλεστέρα στην HDL μετά την περίοδο πρόσληψης acai υποδηλώνει ότι συνέβη βελτίωση στον μεταβολισμό αυτής της λιποπρωτεΐνης και είναι γνωστό ότι η HDL είναι προστατευτική έναντι της αθηροσκλήρωσης.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν η γενική βελτίωση των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών που προκλήθηκαν από την κατανάλωση acai.
Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το acai έχει ευνοϊκές δράσεις στον μεταβολισμό της HDL πλάσματος και στην αντιοξειδωτική άμυνα.
Ως εκ τούτου, το acai θα μπορούσε να έχει ευεργετικό συνολικό ρόλο κατά της αθηροσκλήρωσης, και είναι ένας σταθερά καλός υποψήφιος για να θεωρηθεί ως λειτουργικό τρόφιμο.
Τα μούρα acai (Euterpe oleracea Martius), τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Βραζιλίας του Αμαζονίου, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Σε αυτήν τη μελέτη, στοχεύσαμε να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης acai στα λιπίδια του πλάσματος, στις απολιποπρωτεΐνες, στη μεταφορά των λιπιδίων στην HDL (που είναι μια σχετική λειτουργία της HDL) και ορισμένους βιοδείκτες του μεταβολισμού της οξειδοαναγωγής.
Σαράντα εθελοντές, υγιείς γυναίκες, ηλικίας 24 ± 3 ετών κατανάλωσαν 200 γραμμάρια πολτού acai ανά ημέρα για 4 εβδομάδες.
Οι κλινικές μεταβλητές και το δείγμα αίματος λήφθηκαν πριν και μετά από αυτήν την περίοδο.
Η κατανάλωση πολτού Acai δεν άλλαξε τις ανθρωπομετρικές παραμέτρους, τη συστημική αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη, την ινσουλίνη και την ολική, LDL και HDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και απολιποπρωτεΐνη (apo) B, αλλά αύξησε τη συγκέντρωση του apo A-I.
Η κατανάλωση Acai μείωσε τα ROS, τον δείκτη ox-LDL και την Μαλονδιαλδεΰδη, ενώ αυξάνει τη δραστηριότητα της αντιοξειδωτικής παραοξονάσης
Συνολικά, η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) αυξήθηκε.
Όσον αφορά τη μεταφορά λιπιδίων πλάσματος στην HDL, η κατανάλωση acai αύξησε τη μεταφορά εστέρων χοληστερυλίου (p = 0,0043) στην HDL.
Η αύξηση της apo A-I και της μεταφοράς χοληστερυλεστέρα στην HDL μετά την περίοδο πρόσληψης acai υποδηλώνει ότι συνέβη βελτίωση στον μεταβολισμό αυτής της λιποπρωτεΐνης και είναι γνωστό ότι η HDL είναι προστατευτική έναντι της αθηροσκλήρωσης.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν η γενική βελτίωση των αντιοξειδωτικών αμυντικών μηχανισμών που προκλήθηκαν από την κατανάλωση acai.
Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι το acai έχει ευνοϊκές δράσεις στον μεταβολισμό της HDL πλάσματος και στην αντιοξειδωτική άμυνα.
Ως εκ τούτου, το acai θα μπορούσε να έχει ευεργετικό συνολικό ρόλο κατά της αθηροσκλήρωσης, και είναι ένας σταθερά καλός υποψήφιος για να θεωρηθεί ως λειτουργικό τρόφιμο.
Περισσότερες πληροφορίες
Το Acai είναι ο καρπός του Euterpe oleracea Martius, ενός φοινικόδεντρου που προέρχεται από την περιοχή της Βραζιλίας του Αμαζονίου. Συλλέγεται όλο το χρόνο, ειδικά από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. Ο πολτός ωριμάζει σε σκούρο μοβ και αντιπροσωπεύει το 5% - 15% του βάρους του φρούτου.
Στο παρελθόν, το acai καταναλωνόταν κυρίως γύρω από τις εκβολές του ποταμού Αμαζονίου, όπου υπήρξε από καιρό ένα σημαντικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, οι πωλήσεις acai και συναφών προϊόντων, όπως ποτά, smoothies, κρασί και δισκία, αυξήθηκαν στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, κυρίως στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.
Η ευρεία παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης acai τροφοδοτήθηκε από την ενημέρωση για ορισμένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του φρούτου, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ειδικά οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν τεκμηριωθεί μέσω φυτοχημικών αναλύσεων, και της πολύ υψηλής περιεκτικότητα σε :
1. μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: συνεπώς, θα μπορούσε να αναμένεται ότι η κατανάλωση αυτού του καρπού θα προκαλούσε αλλαγές στο προφίλ των λιπιδίων.
2. φυτικές ίνες: η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλό αίσθημα κορεσμού και κορεσμό και, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στην απώλεια ενέργειας. Οι φυτικές ίνες που περιέχει το acai είναι κυρίως αδιάλυτες (68,5%).
Επίσης, το acai είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και φυτοστερόλες, και περιέχει πολλές πολυφαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μεταξύ φρούτων με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα κρανμπερι, τα μπλούμπερι και τις φράουλες, τα acai παρουσίασαν τις υψηλότερες τιμές αντιοξειδωτικής ικανότητας.
4. Συζήτηση
Σημαντικές ποιοτικές αλλαγές σημειώθηκαν στις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα που προκλήθηκαν από την κατανάλωση acai.
Ο δείκτης οξειδωμένης LDL, ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μειώθηκε από την λήψη acai.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με την απόκριση στην υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στον πολτό acai, η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού θα ενισχυθεί με την κατανάλωση αυτού του φρούτου.
Ομοίως, τα επίπεδα TAC αυξήθηκαν μετά την πρόσληψη πολτού acai, υποδηλώνοντας ότι αυτός ο καρπός έχει την ικανότητα να προάγει μια γενική βελτίωση της οξειδωτικής κατάστασης.
Συνοπτικά, η πρόσληψη πολτού acai επί τέσσερις εβδομάδες από υγιείς γυναίκες φάνηκε να βελτιώνει σταθερά τις παραμέτρους που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της οξειδοαναγωγής και τη μεταφορά λιπιδίων σε HDL, το οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα στον μεταβολισμό αυτής της λιποπρωτεΐνης.
Επομένως, το acai θα μπορούσε να είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που ίσως προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από την αθηρογένεση και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τον δυσλειτουργικό μεταβολισμό των λιπιδίων.
Το Acai είναι ο καρπός του Euterpe oleracea Martius, ενός φοινικόδεντρου που προέρχεται από την περιοχή της Βραζιλίας του Αμαζονίου. Συλλέγεται όλο το χρόνο, ειδικά από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. Ο πολτός ωριμάζει σε σκούρο μοβ και αντιπροσωπεύει το 5% - 15% του βάρους του φρούτου.
Στο παρελθόν, το acai καταναλωνόταν κυρίως γύρω από τις εκβολές του ποταμού Αμαζονίου, όπου υπήρξε από καιρό ένα σημαντικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, οι πωλήσεις acai και συναφών προϊόντων, όπως ποτά, smoothies, κρασί και δισκία, αυξήθηκαν στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, κυρίως στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.
Η ευρεία παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης acai τροφοδοτήθηκε από την ενημέρωση για ορισμένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του φρούτου, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, ειδικά οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν τεκμηριωθεί μέσω φυτοχημικών αναλύσεων, και της πολύ υψηλής περιεκτικότητα σε :
1. μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: συνεπώς, θα μπορούσε να αναμένεται ότι η κατανάλωση αυτού του καρπού θα προκαλούσε αλλαγές στο προφίλ των λιπιδίων.
2. φυτικές ίνες: η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλό αίσθημα κορεσμού και κορεσμό και, μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε ακόμη και να συμβάλει στην απώλεια ενέργειας. Οι φυτικές ίνες που περιέχει το acai είναι κυρίως αδιάλυτες (68,5%).
Επίσης, το acai είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, και φυτοστερόλες, και περιέχει πολλές πολυφαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μεταξύ φρούτων με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα κρανμπερι, τα μπλούμπερι και τις φράουλες, τα acai παρουσίασαν τις υψηλότερες τιμές αντιοξειδωτικής ικανότητας.
4. Συζήτηση
Σημαντικές ποιοτικές αλλαγές σημειώθηκαν στις λιποπρωτεΐνες στο πλάσμα που προκλήθηκαν από την κατανάλωση acai.
Ο δείκτης οξειδωμένης LDL, ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μειώθηκε από την λήψη acai.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με την απόκριση στην υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στον πολτό acai, η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού θα ενισχυθεί με την κατανάλωση αυτού του φρούτου.
Ομοίως, τα επίπεδα TAC αυξήθηκαν μετά την πρόσληψη πολτού acai, υποδηλώνοντας ότι αυτός ο καρπός έχει την ικανότητα να προάγει μια γενική βελτίωση της οξειδωτικής κατάστασης.
Συνοπτικά, η πρόσληψη πολτού acai επί τέσσερις εβδομάδες από υγιείς γυναίκες φάνηκε να βελτιώνει σταθερά τις παραμέτρους που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της οξειδοαναγωγής και τη μεταφορά λιπιδίων σε HDL, το οποίο είναι ένα σημαντικό βήμα στον μεταβολισμό αυτής της λιποπρωτεΐνης.
Επομένως, το acai θα μπορούσε να είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που ίσως προστατεύει το ανθρώπινο σώμα από την αθηρογένεση και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τον δυσλειτουργικό μεταβολισμό των λιπιδίων.