Acai: επιδράσεις σε νεαρούς αθλητές δρόμου μετ'εμποδίων
Το 2015 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "Επιδράσεις από χυμό με βάση τα μούρα acai στην αντιοξειδωτική αμυντική ικανότητα του αίματος και στο προφίλ των λιπιδίων σε νεαρούς αθλητές δρόμου μετ'εμποδίων. Μια πιλοτική μελέτη".
Ο σκοπός αυτής της πιλοτικής μελέτης ήταν να εξετάσει εάν η τακτική κατανάλωση ενός μείγματος χυμού με βάση το acai berry θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση του σπριντ και να βελτιώσει την αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα και το προφίλ των λιπιδίων σε νεαρούς αθλητές.
Ανάμεσα στις πιο ελπιδοφόρες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών είναι οι καρποί του Αμαζονίου φοίνικα που ονομάζεται acai (Euterpe oleracea Mart.,).
Ο καρπός acai είναι διάσημος όχι μόνο για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αλλά και για την υποχοληστερολαιμική του δράση, που αποδεικνύεται από θετικές αλλαγές στο προφίλ χοληστερόλης στο κυκλοφορικό σύστημα.
Επτά νεαροί ελίτ αθλητές δρόμου μετ'εμποδίων (ηλικία: 17,5 ± 1,2 ετών, ύψος: 187.5±6.92 cm, βάρος: 76.4±6.1 κιλά, VO2max: 59.9±4.4 mLO2·kg−1·min−1), όλοι πρόσφατοι νικητές ή φιναλίστ του Εθνικού Πρωταθλήματος Νέων, συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτήν την πιλοτική μελέτη, και έλαβαν μία φορά την ημέρα, για έξι εβδομάδες, 100 ml από τον χυμό.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ακολουθούσε κάποια ειδική δίαιτα ή έπαιρνε βιταμίνες ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αντιοξειδωτική κατάσταση του αίματος πριν ή κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Στην αρχή και στο τέλος, οι αθλητές πραγματοποίησαν υπαίθριο σπριντ 300 μέτρων.
Λήφθηκαν δείγματα αίματος πριν και αμέσως μετά το τεστ, και μετά από 1 ώρα ανάρρωσης.
Η αντιοξειδωτική κατάσταση του αίματος αξιολογήθηκε με βάση τις δραστικότητες συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ενζύμων, ενώ αξιολογήθηκαν και δείκτες μυϊκής βλάβης.
Προκειμένου να αξιολογηθούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία από το acai berry, αναλύθηκαν οι αλλαγές μετά την αγωγή στο προφίλ των λιπιδίων (τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και τα κλάσματα της).
Η κατανάλωση μείγμα χυμού με βάση το acai berry (ημερήσια δοσολογία 100ml), επί 6 εβδομάδες, δεν είχε καμία επίδραση στην απόδοση του σπριντ, αλλά οδήγησε σε σημαντική αύξηση της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος, σε εξασθένηση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση και σημαντική βελτίωση του προφίλ λιπιδίων στον ορό (μείωση της ολικής χοληστερόλης, μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλης, μείωση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της "καλής" HDL χοληστερόλης).
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν έντονα την άποψη για τα οφέλη στην υγεία από την λήψη μείγμα χυμού με βάση το acai berry, που αποδίδεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και στις σχετικά υψηλές in vivo αντιοξειδωτικές και υποχοληστερολαιμικές δραστικότητες του.
Ο σκοπός αυτής της πιλοτικής μελέτης ήταν να εξετάσει εάν η τακτική κατανάλωση ενός μείγματος χυμού με βάση το acai berry θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση του σπριντ και να βελτιώσει την αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα και το προφίλ των λιπιδίων σε νεαρούς αθλητές.
Ανάμεσα στις πιο ελπιδοφόρες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών είναι οι καρποί του Αμαζονίου φοίνικα που ονομάζεται acai (Euterpe oleracea Mart.,).
Ο καρπός acai είναι διάσημος όχι μόνο για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αλλά και για την υποχοληστερολαιμική του δράση, που αποδεικνύεται από θετικές αλλαγές στο προφίλ χοληστερόλης στο κυκλοφορικό σύστημα.
Επτά νεαροί ελίτ αθλητές δρόμου μετ'εμποδίων (ηλικία: 17,5 ± 1,2 ετών, ύψος: 187.5±6.92 cm, βάρος: 76.4±6.1 κιλά, VO2max: 59.9±4.4 mLO2·kg−1·min−1), όλοι πρόσφατοι νικητές ή φιναλίστ του Εθνικού Πρωταθλήματος Νέων, συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτήν την πιλοτική μελέτη, και έλαβαν μία φορά την ημέρα, για έξι εβδομάδες, 100 ml από τον χυμό.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ακολουθούσε κάποια ειδική δίαιτα ή έπαιρνε βιταμίνες ή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αντιοξειδωτική κατάσταση του αίματος πριν ή κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Στην αρχή και στο τέλος, οι αθλητές πραγματοποίησαν υπαίθριο σπριντ 300 μέτρων.
Λήφθηκαν δείγματα αίματος πριν και αμέσως μετά το τεστ, και μετά από 1 ώρα ανάρρωσης.
Η αντιοξειδωτική κατάσταση του αίματος αξιολογήθηκε με βάση τις δραστικότητες συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ενζύμων, ενώ αξιολογήθηκαν και δείκτες μυϊκής βλάβης.
Προκειμένου να αξιολογηθούν τα πιθανά οφέλη για την υγεία από το acai berry, αναλύθηκαν οι αλλαγές μετά την αγωγή στο προφίλ των λιπιδίων (τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και τα κλάσματα της).
Η κατανάλωση μείγμα χυμού με βάση το acai berry (ημερήσια δοσολογία 100ml), επί 6 εβδομάδες, δεν είχε καμία επίδραση στην απόδοση του σπριντ, αλλά οδήγησε σε σημαντική αύξηση της συνολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος, σε εξασθένηση της μυϊκής βλάβης που προκαλείται από την άσκηση και σημαντική βελτίωση του προφίλ λιπιδίων στον ορό (μείωση της ολικής χοληστερόλης, μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλης, μείωση των τριγλυκεριδίων και αύξηση της "καλής" HDL χοληστερόλης).
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν έντονα την άποψη για τα οφέλη στην υγεία από την λήψη μείγμα χυμού με βάση το acai berry, που αποδίδεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και στις σχετικά υψηλές in vivo αντιοξειδωτικές και υποχοληστερολαιμικές δραστικότητες του.