Acai : αύξηση αντιοξειδωτικής ικανότητας
Το 2008 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "Φαρμακοκινητική των ανθοκυανινών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων μετά την κατανάλωση πλούσιου σε ανθοκυανίνες χυμού και πολτού Acai σε υγιείς εθελοντές"
Τα μούρα acai είναι ένας καρπός που παραδοσιακά καταναλώνεται στη Βραζιλία, αλλά έχει αποκτήσει δημοτικότητα στο εξωτερικό ως τροφή και λειτουργικό συστατικό, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία.
Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε ως μια οξεία κλινική δοκιμή τεσσάρων κατευθύνσεων με πολτό acai και χυμό açai σε σύγκριση με σάλτσα μήλου και ένα μη αντιοξειδωτικό ρόφημα ως ομάδα ελέγχου.
Δώδεκα υγιείς εθελοντές έλαβαν 7 ml ανά κιλό σωματικού βάρους, και έγινε επανειλημμένη δειγματοληψία για το πλάσμα κάθε 12 ώρες και για τα ούρα κάθε 24 ώρες μετά την κατανάλωση.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα στο πλάσμα αυξήθηκε σημαντικά από τον πολτό acai και τη σάλτσα μήλου.
Παρατηρήθηκαν μεμονωμένες αυξήσεις της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος έως 2,3 και 3 φορές για τον χυμό acai και τον πολτό acai, αντίστοιχα.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα στα ούρα, η παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και οι συγκεντρώσεις ουρικού οξέος στο πλάσμα δεν άλλαξαν σημαντικά από τις θεραπείες.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης καταδεικνύουν την απορρόφηση και την αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανινών από το acai στο πλάσμα.
Τα μούρα acai είναι ένας καρπός που παραδοσιακά καταναλώνεται στη Βραζιλία, αλλά έχει αποκτήσει δημοτικότητα στο εξωτερικό ως τροφή και λειτουργικό συστατικό, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την επίδρασή του στην ανθρώπινη υγεία.
Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε ως μια οξεία κλινική δοκιμή τεσσάρων κατευθύνσεων με πολτό acai και χυμό açai σε σύγκριση με σάλτσα μήλου και ένα μη αντιοξειδωτικό ρόφημα ως ομάδα ελέγχου.
Δώδεκα υγιείς εθελοντές έλαβαν 7 ml ανά κιλό σωματικού βάρους, και έγινε επανειλημμένη δειγματοληψία για το πλάσμα κάθε 12 ώρες και για τα ούρα κάθε 24 ώρες μετά την κατανάλωση.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα στο πλάσμα αυξήθηκε σημαντικά από τον πολτό acai και τη σάλτσα μήλου.
Παρατηρήθηκαν μεμονωμένες αυξήσεις της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος έως 2,3 και 3 φορές για τον χυμό acai και τον πολτό acai, αντίστοιχα.
Η αντιοξειδωτική ικανότητα στα ούρα, η παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και οι συγκεντρώσεις ουρικού οξέος στο πλάσμα δεν άλλαξαν σημαντικά από τις θεραπείες.
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης καταδεικνύουν την απορρόφηση και την αντιοξειδωτική δράση των ανθοκυανινών από το acai στο πλάσμα.