Acai : επιδράσεις στον πόνο και στο εύρος κίνησης
Στο επιστημονικό περιοδικό "Medicinal Food", το 2011 δημοσιεύθηκε μία μελέτη με τίτλο "Μείωση του πόνου και βελτίωση στο εύρος κίνησης μετά από καθημερινή κατανάλωση μείγματος πολτού acai (ενισχυμένου με πολυφαινόλες) και χυμού μούρων.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνουν αντιοξειδωτικά έχουν ενδιαφέρον για την μείωση της φλεγμονής, την βελτίωση της κίνησης των αρθρώσεων και την αλλαγή της αντίληψης του πόνου.
Αξιολογήσαμε την επίδραση της από του στόματος κατανάλωσης μείγματος φρούτων και μούρων στον πόνο και στο εύρος κίνησης.
Σε αυτήν την ανοιχτή κλινική πιλοτική μελέτη έλαβαν μέρος 14 συμμετέχοντες με περιορισμούς στο εύρος κίνησης που συσχετίστηκαν με πόνο, ο οποίος επιδρούσε στην καθημερινή ζωή.
Το φρούτο του Αμαζονίου acai (Euterpe oleracea Mart.) έχει μελετηθεί εκτενώς για την θρεπτική και φυτοχημική του σύνθεση και έχει βρεθεί ότι περιέχει ενώσεις με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι συμμετέχοντες συμπεριελάμβαναν αλλά δεν περιορίζονταν σε εκείνους με οστεοαρθρίτιδα που σχετίζεται με την ηλικία.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 120 ml χυμού φρούτων MonaVie Active®, που περιέχει κυρίως πολτό acai και άλλα συμπυκνώματα φρούτων, καθημερινά για 12 εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη και κατά την διάρκεια της μελέτης (2η, 4η, 8η και 12η εβδομάδα) με δομημένες συνεντεύξεις σε νοσοκόμες, ερωτηματολόγια για αξιολόγηση του πόνου και των δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή, δείγματα αίματος και αξιολόγηση του εύρους κίνησης.
Ο πόνος βαθμολογήθηκε χρησιμοποιώντας οπτική αναλογική κλίμακα. Το εύρος κίνησης εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας διπλή ψηφιακή κλίση όπως συνιστάται από τις οδηγίες της Αμερικάνικου Ιατρικού Συλλόγου.
Η κατανάλωση του χυμού είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του πόνου, βελτιωμένα αποτελέσματα στο εύρος κίνησης και βελτίωση στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον ορό βελτιώθηκαν εντός 2 εβδομάδων και συνέχισαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων συμμετοχής στη μελέτη (P <.01).
Ο φλεγμονώδης δείκτης C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) μειώθηκε στις 12 εβδομάδες, αλλά αυτή η αλλαγή δεν απέκτησε στατιστική σημασία.
Η υπεροξείδωση των λιπιδίων μειώθηκε ελαφρώς στις 12 εβδομάδες.
Η αντιοξειδωτική κατάσταση έδειξε την καλύτερη συσχέτιση με βελτιώσεις στη φυσική ευεξία (πόνος, εύρος κίνησης, και δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή).
Η σημαντική σχέση μεταξύ της αυξημένης αντιοξειδωτικής κατάστασης, του βελτιωμένου εύρους κίνησης, και της μείωσης του πόνου απαιτεί περαιτέρω μελέτη.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνουν αντιοξειδωτικά έχουν ενδιαφέρον για την μείωση της φλεγμονής, την βελτίωση της κίνησης των αρθρώσεων και την αλλαγή της αντίληψης του πόνου.
Αξιολογήσαμε την επίδραση της από του στόματος κατανάλωσης μείγματος φρούτων και μούρων στον πόνο και στο εύρος κίνησης.
Σε αυτήν την ανοιχτή κλινική πιλοτική μελέτη έλαβαν μέρος 14 συμμετέχοντες με περιορισμούς στο εύρος κίνησης που συσχετίστηκαν με πόνο, ο οποίος επιδρούσε στην καθημερινή ζωή.
Το φρούτο του Αμαζονίου acai (Euterpe oleracea Mart.) έχει μελετηθεί εκτενώς για την θρεπτική και φυτοχημική του σύνθεση και έχει βρεθεί ότι περιέχει ενώσεις με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι συμμετέχοντες συμπεριελάμβαναν αλλά δεν περιορίζονταν σε εκείνους με οστεοαρθρίτιδα που σχετίζεται με την ηλικία.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν 120 ml χυμού φρούτων MonaVie Active®, που περιέχει κυρίως πολτό acai και άλλα συμπυκνώματα φρούτων, καθημερινά για 12 εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη και κατά την διάρκεια της μελέτης (2η, 4η, 8η και 12η εβδομάδα) με δομημένες συνεντεύξεις σε νοσοκόμες, ερωτηματολόγια για αξιολόγηση του πόνου και των δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή, δείγματα αίματος και αξιολόγηση του εύρους κίνησης.
Ο πόνος βαθμολογήθηκε χρησιμοποιώντας οπτική αναλογική κλίμακα. Το εύρος κίνησης εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας διπλή ψηφιακή κλίση όπως συνιστάται από τις οδηγίες της Αμερικάνικου Ιατρικού Συλλόγου.
Η κατανάλωση του χυμού είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση του πόνου, βελτιωμένα αποτελέσματα στο εύρος κίνησης και βελτίωση στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον ορό βελτιώθηκαν εντός 2 εβδομάδων και συνέχισαν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων συμμετοχής στη μελέτη (P <.01).
Ο φλεγμονώδης δείκτης C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) μειώθηκε στις 12 εβδομάδες, αλλά αυτή η αλλαγή δεν απέκτησε στατιστική σημασία.
Η υπεροξείδωση των λιπιδίων μειώθηκε ελαφρώς στις 12 εβδομάδες.
Η αντιοξειδωτική κατάσταση έδειξε την καλύτερη συσχέτιση με βελτιώσεις στη φυσική ευεξία (πόνος, εύρος κίνησης, και δραστηριότητες στην καθημερινή ζωή).
Η σημαντική σχέση μεταξύ της αυξημένης αντιοξειδωτικής κατάστασης, του βελτιωμένου εύρους κίνησης, και της μείωσης του πόνου απαιτεί περαιτέρω μελέτη.