18/11/2020,
Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2020
Τελευταία ενημέρωση: 1/12/2020
ACAI BERRY ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΘΡΕΠΤΙΚΑ, ΘΕΡΜΙΔΕΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
2. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ACAI BERRY
3. ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
4. ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
5. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
6. ACAI BERRY ΘΕΡΜΙΔΕΣ
2. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ACAI BERRY
3. ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
4. ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
5. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
6. ACAI BERRY ΘΕΡΜΙΔΕΣ
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να βρούμε ποιες ακριβώς είναι οι βιταμίνες που περιέχει το οποιοδήποτε τρόφιμο είναι η ιστοσελίδα cronometer.com διότι χρησιμοποιεί την βάση δεδομένων από το Πανεπιστήμιο Μινεσότα, η οποία σε σύγκριση με την βάση δεδομένων του USDA έχει περισσότερα δεδομένα.
2. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Για το acai berry οι βιταμίνες που δίνει το cronometer για 100 γραμμάρια είναι η εξής:
Πλούσια πηγή (δηλαδή μεγαλύτερη ή ίση του 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης - ΣΗΠ) για δύο βιταμίνες:
- την βιταμίνη Ε (98% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Κ (27% της ΣΗΠ).
Επίσης, αποτελεί πηγή για τις εξής βιταμίνες:
- την βιταμίνη Β6 (6% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Α (4% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Β2 (3% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Β5 (1% της ΣΗΠ)
Επιπρόσθετα, περιέχει 908 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή υγεία των ματιών. Συγκριτικά, τα goji berry που είναι από τις κορυφαίες πηγές για την λουτεΐνη και ζεαξανθίνη περιέχουν 2370μg.
3. ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
To acai berry, εκτός από βιταμίνες, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αποτελεί πλούσια πηγή για :
- το μαγγάνιο (291%), και
- τον χαλκό (22%).
Επίσης, αποτελεί πηγή για :
- τον σίδηρο (8%)
- το μαγνήσιο (4%)
- το κάλιο (3%)
- το ασβέστιο (2%)
- τον φώσφορο (2%)
- τον ψευδάργυρο (2%)
- το σελήνιο (1%)
4. ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Επίσης, το acai berry αποτελεί πηγή για πολλά αμινοξέα σε μικρές ποσότητες.
Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μικρές ποσότητες ω-3 & ω-6, καθώς και φυτικές ίνες (13% της ΣΗΠ).
5. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά διότι εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών σε όλο το σώμα.
Εάν οι ελεύθερες ρίζες δεν εξουδετερώνονται από αντιοξειδωτικά, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες, όπως αθηροσκλήρωση, καρκίνο, φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων, άσθμα, διαβήτη, γεροντική άνοια και εκφυλιστική ασθένεια των ματιών.
Εκτός από τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), και τα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη), το acai berry περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε α-τοκοφερόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις, ειδικά σε ανθοκυανίνες (περίπου 10% των συνολικών αντιοξειδωτικών) και φλαβονοειδή, ενώ περιέχει και λιγνάνες.
Μάλιστα, παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές αντιοξειδωτικής ικανότητας μεταξύ άλλων φρούτων με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως είναι τα κράνμπερι, τα μπλούμπερι και οι φράουλες.
Για παράδειγμα, το acai berry έχει 11 φορές και 17 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τα κρανμπερι και τα μαύρα μούρα (blackberries), αντίστοιχα.
Οκτώ τροπικά φρούτα από τη Βραζιλία αξιολογήθηκαν και το acai και η acerola παρουσίασαν τις υψηλότερες τιμές για τις μετρήσεις που σχετίζονται με τα αντιοξειδωτικά.
Tα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τα σημάδια της γήρανσης, επιδρούν σημαντικά στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής, και φαίνεται ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλή αντιοξειδωτική κατάσταση.
Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των τροφίμων μετράται συνήθως με την κλίμακα "Ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου" (Oxygen Radical Absorbance Capacity) περισσότερο γνωστή με το ακρωνύμιο (ORAC).
Συγκεκριμένα, το acai έχει ORAC 102.700, ενώ τα μπλούμπερι - που είναι ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα που υπάρχουν - έχουν ORAC 4.669.
Επίσης, σημασία έχει και η μορφή που επιλέγουμε το acai. Για παράδειγμα, ο χυμός acai έχει ORAC 1.767.
6. ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Οι θερμίδες για 100 γραμμάρια acai berry είναι 61 kcal.
Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να βρούμε ποιες ακριβώς είναι οι βιταμίνες που περιέχει το οποιοδήποτε τρόφιμο είναι η ιστοσελίδα cronometer.com διότι χρησιμοποιεί την βάση δεδομένων από το Πανεπιστήμιο Μινεσότα, η οποία σε σύγκριση με την βάση δεδομένων του USDA έχει περισσότερα δεδομένα.
2. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Για το acai berry οι βιταμίνες που δίνει το cronometer για 100 γραμμάρια είναι η εξής:
Πλούσια πηγή (δηλαδή μεγαλύτερη ή ίση του 20% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης - ΣΗΠ) για δύο βιταμίνες:
- την βιταμίνη Ε (98% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Κ (27% της ΣΗΠ).
Επίσης, αποτελεί πηγή για τις εξής βιταμίνες:
- την βιταμίνη Β6 (6% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Α (4% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Β2 (3% της ΣΗΠ)
- την βιταμίνη Β5 (1% της ΣΗΠ)
Επιπρόσθετα, περιέχει 908 μg λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την καλή υγεία των ματιών. Συγκριτικά, τα goji berry που είναι από τις κορυφαίες πηγές για την λουτεΐνη και ζεαξανθίνη περιέχουν 2370μg.
3. ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
To acai berry, εκτός από βιταμίνες, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Αποτελεί πλούσια πηγή για :
- το μαγγάνιο (291%), και
- τον χαλκό (22%).
Επίσης, αποτελεί πηγή για :
- τον σίδηρο (8%)
- το μαγνήσιο (4%)
- το κάλιο (3%)
- το ασβέστιο (2%)
- τον φώσφορο (2%)
- τον ψευδάργυρο (2%)
- το σελήνιο (1%)
4. ΑΜΙΝΟΞΕΑ, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Επίσης, το acai berry αποτελεί πηγή για πολλά αμινοξέα σε μικρές ποσότητες.
Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μικρές ποσότητες ω-3 & ω-6, καθώς και φυτικές ίνες (13% της ΣΗΠ).
5. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά διότι εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών σε όλο το σώμα.
Εάν οι ελεύθερες ρίζες δεν εξουδετερώνονται από αντιοξειδωτικά, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες, όπως αθηροσκλήρωση, καρκίνο, φλεγμονώδη νόσο των αρθρώσεων, άσθμα, διαβήτη, γεροντική άνοια και εκφυλιστική ασθένεια των ματιών.
Εκτός από τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), και τα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη), το acai berry περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε α-τοκοφερόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις, ειδικά σε ανθοκυανίνες (περίπου 10% των συνολικών αντιοξειδωτικών) και φλαβονοειδή, ενώ περιέχει και λιγνάνες.
Μάλιστα, παρουσίασε τις υψηλότερες τιμές αντιοξειδωτικής ικανότητας μεταξύ άλλων φρούτων με υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως είναι τα κράνμπερι, τα μπλούμπερι και οι φράουλες.
Για παράδειγμα, το acai berry έχει 11 φορές και 17 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τα κρανμπερι και τα μαύρα μούρα (blackberries), αντίστοιχα.
Οκτώ τροπικά φρούτα από τη Βραζιλία αξιολογήθηκαν και το acai και η acerola παρουσίασαν τις υψηλότερες τιμές για τις μετρήσεις που σχετίζονται με τα αντιοξειδωτικά.
Tα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τα σημάδια της γήρανσης, επιδρούν σημαντικά στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής, και φαίνεται ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν χαμηλή αντιοξειδωτική κατάσταση.
Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα των τροφίμων μετράται συνήθως με την κλίμακα "Ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου" (Oxygen Radical Absorbance Capacity) περισσότερο γνωστή με το ακρωνύμιο (ORAC).
Συγκεκριμένα, το acai έχει ORAC 102.700, ενώ τα μπλούμπερι - που είναι ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα που υπάρχουν - έχουν ORAC 4.669.
Επίσης, σημασία έχει και η μορφή που επιλέγουμε το acai. Για παράδειγμα, ο χυμός acai έχει ORAC 1.767.
6. ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Οι θερμίδες για 100 γραμμάρια acai berry είναι 61 kcal.